Zderzaq Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Zupełnie "świeżutki" browar domowy: początek działalności 16.03.2013 (pierwsze warzenie bo plany były wcześniej oczywiście ). Na pierwszy raz poszło piwo w stylu "dry stout" - szczegóły wkrótce dopiszemy (na razie z krucho z czasem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Zostałem zmuszony do napisania czegoś o pierwszej warce "Dry Stout". Zestaw sprzętu i surowców zakupiliśmy w centrumpiwowarstwa i po pierwszych doświadczeniach chyba byśmy go trochę zmienili. Zacieranie: Nie byliśmy zadowoleni z działania termometru. Mieliśmy wrażenie, że temperatura którą pokazywał odbiegała od rzeczywistości. Do gotowania używaliśmy porzyczonego garnka ze stali nierdzewnej (mamy własny alumionowy ale nie mieliśmy przekonania), taboretu (z alledrogo) oraz butli 11kg. Bardzo ciężko przychodziło nam ustalenie i utrzymanie zadanej temperatury. Przy próbie jodowej nie byliśmy do końca przekonani jak kolor powinien się zmienić - i chyba nadal nie jesteśmy pewni. Filtrowanie: Byłoby wszystko ok gdyby nie to, że chyba w młucie zostało jeszcze sporo brzeczki która została w kadzi filtracyjnej. Chmielenie: Nie wiem czy to miało duży wpływ ale chyba zbyt mocno gotowaliśmy brzeczkę aż chmiel osadzł się na sciankach bocznych i kilkakrotnie go zeskrobywalem.Przy filtrowaniu pozostało sporo ok. 1l brzeczki w kadzi filtracyjnej i (o zgrozo!) zamiast coś z tym zrobić to wylaliśmy. Ekstrakt po chmieleniu wyszedł nam 13BLG (przy zakładanym 12BLG) i dodaliśmy litr wody. Później doczytałem, że ze względu na temperaturę w której mierzyliśmy (ok 80C) rzeczywisty ekstrakt byl znacząco wyższy. Fermentacja: Brzeczkę chłodziliśmy w śniegu ale trwało to ok.2-3 godzin. Następnie dosypałem drożdzy (omyłkowo US-05 zamiast U-04). W następnych dniach drożdże się wzieły mocno do roboty i co chwilę było słychać bulgotanie. W między czasie przyjrzałem się, że poziom brzeczki jest dość niski i na oko nie było to zakładane 20l a raczej ok 15l (co się później potwierdziło). Nadal nie jesteśmy w stanie do końca ustalić z czego to wynika. Ze strat przy wysładzaniu? Ze zbyt szybkiego gotowania? No a po cześci ze względu na wylany litr brzeczki po chmieleniu. Po tygodniu BLG utrzymywało się przez dwa kolejne dni na poziomie 5BLG więc przelaliśmy na fermentacje cichą a ok. 0,5l drożdzy przelaliśmy do PET-a i stoi w lodówce - może się przyda. Butelkowanie: Właściwie butelkować moglibyśmy już w poniedziałek ale ze względu na wszyskich w rozjazdach rozlejemy dopiero 6 kwietnia dodając ok. 100g glukozy. Będziemy chyba musieli zrezygnować z części butelek bo mają "niską" szyjkę i kapslownica Emily chyba nie da sobie z nimi rady. Prace nad etykietą trwają... Wnoski: 1. Odcisnąć młuto przy filtrowaniu 2. Wykorzystać brzeczkę pozostałą po filtrowaniu chmielu 3. Zakupilismy lepszy (mamy nadzieję) termometr Otwarte pytania: 1. Czemu trzeba uważać na zapowietrzenie brzeczki skoro przed zadaniem drożdży i tak trzeba ją napowietrzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Warka 2. RIS 23,5BLG (od piwodzeja.pl) - data warzenia 31.03.2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Dodam że następne piwo jakie planujemy warzyć to będzie AIPA - prawdopodobnie warzyć będziemy 6.04. A potem hefeweizen - surowce już czekają (zakupione w Centrum Piwowarstwa - tak jak i te do AIPy i stouta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Lekka zmiana planów. Dziś zamiast RISa było rozlewanie Dry Stout a to dlatego, że filtrator nie pasuje do kranika bialego a czerwony akurat był na fermentacji cichej. Warki #1 Dry Stout vel "Buka" wyszło 29x butelka 0,5l i 1x "bączek" Teraz czas na refermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Końcowa ilość brzeczki wynika ze źle planowanego wysładzania. Co do próby jodowej, jeżeli koloru nie zmieni wtedy jest już ok. Nie patrzysz na kolor, albo ciemnieje, i dalej zacierasz, albo nie ciemnieje i kończysz zacieranie. Osad na ściankach przy chmieleniu jest normalny. Czasem zamieszaj. Ale i tak coś osiądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Dzięki za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Kolejne warzenie (tym razem piwo w stylu AIPA) zaplanowaliśmy na najbliższą sobotę czyli 13.04.2013 - więcej szczegółów później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Warzenie zakończone, AIPA właśnie fermentuje na "głośnej". Co ciekawe fermentacja nie ruszyła od razu po dodaniu drożdży w sobotę wieczorem tylko dopiero w poniedziałek (więc trochę ponad 24h od warzenia) - mieliśmy już obawy że nic z tego nie będzie ... Tym razem brzeczki wyszło więcej niż stouta, jednak "odzysk" przez wyciskanie młóta przy pierwszym filtrowaniu dużo pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 To normalne, że drożdże potrzebują czasu żeby się namnożyć i zacząć fermentować. Odciskania młóta nie polecają ani piwowarzy ani wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Dlaczego nie polecają ? Cofnąć się nie da więc zobaczymy jak wyjdzie ta AIPA Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nie wiem jak je odciskasz, ale ładujesz mnóstwo dodatkowego badziewia do piwa. Zresztą, przy prawidłowym wysładzaniu osiągniesz odpowiednią ilość brzeczki i określonej gęstości, a w młócie zostanie minimalna ilość cukrów - a więc wyciskanie nie będzie miało sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) W sobotę (27.04) uwarzona została kolejna warka w naszym browarze - tym razem był to witbier. To już 4 warka. Robiła go tylko połowa ekipy Edytowane 27 Maja 2013 przez Zderzaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Końcowa ilość brzeczki wynika ze źle planowanego wysładzania. Co do próby jodowej, jeżeli koloru nie zmieni wtedy jest już ok. Nie patrzysz na kolor, albo ciemnieje, i dalej zacierasz, albo nie ciemnieje i kończysz zacieranie. Osad na ściankach przy chmieleniu jest normalny. Czasem zamieszaj. Ale i tak coś osiądzie. tiaa.. tez tak sadzilem i dlatego zacieralem 2h zamiast przestac po godziniewszystko zalezy od tego jak zdefiniujemy 'ciemnieje' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witbier poszedł dość gładko. Trochę doświadczenia robi swoje. Co do wysładzania to tym razem już nie bawiliśmy się w pokrywki, laliśmy wodę aż do momentu uzyskania właściwego BLG. Chyba najwięcej zabawy było z filtrowaniem ale czegoż ineego można spodziewać się po piwie przenicznym? Straty: W menzurce od areometru poszło dno mimo delikatnego wkładania, musiałem na szybko coś kupić w Piwodzeju. Kupiłem plastikową ale ze względu na swoje rozmiary mieści się w niej 2x płynu a to mi się średnio podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tego samego dnia zlaliśmy również AIPA na cichą. Wcześniej mieliśmy trochę problemów przy zaciąganiu na cichą ze względu na krótką rurkę. Kombinacja z wlewaniem wody była mało skuteczna. Teraz się wyposażyłem w dłuższą a jednocześnie zaworek. Zaciągnąłem ustami a gdy tylko zaczęło lecieć zamknąłem zaworkiem a następnie odkaziłem we wrzątku dotykany ustami fragment rurki. Zadziało wyśmienicie. Co do AIPA to dziwne było to, że właściwie całą fermentacje nie było prawie wcale bąbelków w rurce. Czyżby jakaś nieszczelność? Chyba jedyne co mogę podejrzewać to pomiędzy uszczelką od rurki fermentacyjnej a pokrywą - sam nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Następne piwo w planach to hefeweizen, planujemy go warzyć 8.06 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Następne piwo w planach to hefeweizen, planujemy go warzyć 8.06 .... Warzenie udane, wynik końcowy: około 19 litrów brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Powiem szczerze, że chyba dochodzimy do wprawy. Poszło naprawdę łatwo mimo zabawy w dekokt. Troche zabawy było z odfiltrowanie chmielin poniewaz białka się posklejały z chmielem i zapychały filtrator. Końcowe BLG wyszło ok. 12,5BLG wzlędem zakładanego 12BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zderzaq Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Trochę zaniedbaliśmy te "zapiski" ale aktualne info zawsze moźna znaleźć tu: https://www.facebook.com/BrowarBrewIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się