vtec Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Każdy ma swój wątek - mam i ja Po dłuuugim okresie czytania tego forum i przygotowywania wszystkiego w głowie nadeszła chwila w której postanowiłem coś uwarzyć zanim opiszę co i jak to chcę wszystkim z tego forum podziękować za podzielenie się wiedzą jest to baaardzo pomocne przy starcie. Cały sprzęt zakupiony lub gdzieś wygrzebany z szafy i do dzieła. Na pierwszy strzał piwny (bo cydry i wina od jakiegoś czasu już robię) poszło piwo z ekstraktu: WARKA #0: Know your hops: Sybilla (brzeczki nastawnej 10L) 1,7kg ekstrakt słodowy jasny Bruntal 85g chmielu Sybilla (szyszka) Zagotowałem 10 litrów wody i dodałem ekstrakt. Chmielenie: 60' 15g Sybilla 15' 25g Sybilla 0' 25g Sybilla Chłodzenie przez wstawienie garnka do balii z zimną wodą. Według kalkulatora wychodzi 38 IBU. Do fermentacji cichej pójdzie jeszcze 20g Sybilli. Zadałem uwodnionymi S-04 i po niecałych 8 godzinach fermentor buzuje W planach mam przejście na bardziej ambitne metody tzn.: zacieranie z wykorzystaniem BIAB (ze względu na ograniczoną przestrzeń). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 hey. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Sybilla to bardzo wdzięczny chmiel. Uwarzyłam na nim lagera (plus chmielenie na zimno) i smakuje wybornie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Sybilla to bardzo wdzięczny chmiel. Uwarzyłam na nim lagera (plus chmielenie na zimno) i smakuje wybornie To dobrze nie znam zbytnio charakterystyki smakowo-zapachowej polskich chmieli więc postanowiłem na początek wypróbować każdy po kolei - know your hops Zakupiłem dziś materiał na worek do BIAB - konkretnie woal ze sklepu z firanami. Zaraz sprawdzę swoje umiejętności szycia na maszynie Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez vtec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Warka #0 zlana na cichą z dodatkiem 25g Sybilli w szyszce (bez żadnego worka, wsypane "od tak"). Po burzliwej 3 BLG. Spróbowałem nieco "piwa" - w zapachu czuć nieco masła czyli chyba diacetyl, ale to ponoć przechodzi po cichej i paru tygodniach w butelce, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi (albo potwierdzi moje zdanie, to będę spać spokojniej ). W smaku czuć przyjemną goryczkę, nie jest to jakaś mega bomba, ale jest ok. Worek do BIAB już zszyty i termicznie przetestowany - wytrzymuje gotowanie, więc zacieranie tym bardziej da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hitman Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 też mam honde ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Warka #1: Marcowe 2kg pilzneński 0,6kg wiedeński 0,6kg monachijski II 0,3kg karmelowy 20g marynka 17g lubelski Zacieranie (w worku): 62°C - 30min 72°C - 30min 76°C - 10min Chmielenie: 60' - 14g marynka 30' - 6g marynka 10' - 11g lubelski 0' - 6g lubelski Wyszło 14L 13,5BLG. Niestety prawie litr mi się rozlał przy przenoszeniu garnka... Zadane drożdżakami S-23. Do rana w temperaturze 16°C na start, a potem do piwnicy 9°C. Teoretyczna wydajność ~70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #2: Weizen 2kg pszeniczny 1kg pilzneński 0,4kg wiedeński 0,2kg karmelowy 22g lubelski Zacieranie (w worku): 45°C - 15min 55°C - 15min 62°C - 20min 72°C - 50min Chmielenie: 60' - 22g lubelski Wyszło 15L 12°Blg czyli dokładnie tak jak planowane Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez vtec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Warka #0 poszła do butelek z 4g/L cukru. Aromat jest genialny! W międzyczasie udało mi się zrobić cydr kartonikowy - też już jest w butelkach. Nie dosładzałem słodzikiem. Po dwóch tygodniach fermentacji miał 3BLG. Część dostała chmielenie na zimno w trakcie cichej, ale wydaje się to być (na chwilę obecną) średnio udany eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Warka #2 poszła do butelek. Zeszło bardzo nisko - 1,5BLG, ale czytałem że wb06 tak mają. Z fermentora pachnie arcybananowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Warka #1 Marcowe już w butelkach. Końcowe BLG 3. Fermentory stoją puste ale planuję już niedługo zrobić Harcerskie i coś mocno chmielonego (może AIPA? - co polecacie?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 coś mocno chmielonego (może AIPA? - co polecacie?) jeśli coś mocno chmielonego to AIPA jak najbardziej z amerykańskimi chmielami, polecam również CDA (Cascadian Dark Ale), a ponieważ masz już doświadczenie w polskich chmielach to dlaczego nie PIPA z Marynką na goryczkę i Sybillą na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Pierwsza warka z ekstraktu była potraktowana tylko i wyłącznie Sybillą i wyszła całkiem fajna - Narzeczona twierdzi że pachnie świeżymi pączkami, ale jak dla mnie to jest zapach żywiczny i przyprawowy był już polski chmiel więc teraz chyba wolałbym coś na chmielu US/NZ/AUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 był już polski chmiel więc teraz chyba wolałbym coś na chmielu US/NZ/AUS To w tej opcji masz w czym wybierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Warka #3: Centennial Blonde Ale (CBA) na 15 litrów: 2,3kg pale ale 0,25kg carapils 0,2kg karmelowy jasny 0,2kg wiedeński 0,1kg monachijski II Zacieranie jednotemperaturowe w 66°C przez 60 min. Chmielenie: 55' - 7g Centennial 35' - 7g Centennial 20' - 7g Cascade 5' - 7g Cascade Wyszło 15 litrów 10,5BLG. Piwo zadane połową saszetki S-04. Ma to być lekkie piwo na lato. Zrobione już tydzień temu, a dziś zlane na cichą. Po raz pierwszy zebrałem gęstwę w załączniku zdjęcie gęstwy jeszcze przed oddzieleniem od "syfu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Centennial Blonde, też mam to w planach, ale na koniec lata, bardzo podobne, wg BierMuncher Centennial Blonde z HBT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 (edytowane) Centennial Blonde, też mam to w planach, ale na koniec lata, bardzo podobne, wg BierMuncher Centennial Blonde z HBT. dokładnie tą recepturą się kierowałem na cichą dorzuciłem jeszcze po 10g Cascade i Centenniala. a dziś uwarzone Espresso Stout (wg scoobiego): Warka #4: Espresso Stout na 15 litrów: 2,7kg pale ale 0,3kg pszeniczny 0,3kg karmelowy 30 0,23kg czekoladowy 0,1kg prażony jęczmień 0,1kg monachijski II Zacieranie jednotemperaturowe w 66°C przez 60 min + mashout. Chmielenie: 60' - 25g Willamette 10' - 25g Willamette Na koniec gotowania 60g świeżo zmielonej kawy.Wyszło 15 litrów 14BLG. Zadane drożdżami S04 z saszetki. Niestety gęstwa zebrana wczoraj się zainfekowała (?) - w słoiku była ładna biała warstwa, ale po otwarciu słoika strasznie śmierdziało i to nie drożdżowo tylko tak... "kwaśnie" - być może taki urok gęstwy, ale na wszeli wypadek wylałem i zadałem świeżymi. Edytowane 19 Maja 2013 przez vtec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 CBA poszło do butelek z 90g cukru. Zapomniałem zmierzyć końcowe BLG Espresso Stout przelany na cichą z 4 BLG. W planach Harcerskie i jakaś IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Warka #5: Harcerskie na 15 litrów: 0,75kg pale ale 0,75kg karmelowy 30 0,1kg monachijski II (jakieś resztki miałem) garść pszenicznego Zacieranie w 73°C + mashout w 78°C. Chmielenie: 60' - 8g Marynka 30' - 8g Lubelski, 4g Marynka, 8g Sybilla 5' - 15g Lubelski, 15g Sybilla Wyszła większa wydajność niż założyłem i mam 17 litrów 5BLG zadane drożdżakami S-04. Piwo uwarzone tydzień temu, dziś sprawdziłem i zeszło do 2,5BLG i jest okropnie mętne - chyba ta garść pszenicznego (na lepszą pianę) to była garść za dużo (albo trzeba było wrzucić do podgrzewanej wody, żeby przeszło przez wszystkie przerwy...). W związku ze zmętnieniem chyba zrobię jeszcze cichą + jakiś chmiel na zimno (Sybilla w warce #0 bardzo dobrze się do tego sprawdziła), a potem najwyżej klarowanie żelatyną. Wish me luck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Dawno mnie tu nie było... niestety przez ten czas nie udało mi się dużo nawarzyć, ale teraz ma szansę się to zmienić "dozbroiłem" się o większy garnek, chłodnicę, następne dwa fermentory i dużą piwnicę W międzyczasie uwarzone: #6 - Coffe Stout v2 - w porównaniu z pierwszym podejściem do tego piwa dodałem nieco płatków owsianych i dało to fajny, oleisty efekt w gotowym piwie #7 - Świąteczne wg. TomX #8 - Cascade IPA - na nowym sprzęcie było trochę problemów z wydajnością i w sumie miałem takie IPA 11°Blg #9 - RIS - receptura bazowała na http://www.homebrewtalk.com/f77/1919-bourbon-oaked-imperial-stout-29360/ ale nieco ją przerobiłem #10 - Schwarzbier - receptura z wiki #11 - Pale Ale - zestaw z twojbrowar.pl W planach: Pils - w piwnicy mam dalej około 8°C APA - coś lekkiego na lato IPA - mam już na to piwo surowce tylko czasu brakuje... to chyba będzie moje ostatnie kawalerskie warzenie Cheers! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Warka #12 - Pils 11* na 20 L 3,8kg pilzneńskiego IREKS 0,2kg Monachijski I Wsypane do wody 58*, podniesione do 65* 30' i 73* 30'. Chmielenie: 60' Magnum 15g 30' Magnum 10g 10' Saaz 20g + mech irlandzki + DAP 1' Saaz 10g Wyszło 21L 11,5* BLG. Zadane W34/70 i do piwnicy do 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się