Kibi Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Moje pierwsze piwo z brewkita po dwóch tygodniach od zabutelkowania ma ładny kolor i wspaniałą trwałą pianę, W smaku jest nieco płaskie, ale po brewkicie niewiele się spodziewałem. Problem jest z zapachem. W tle wyczuwalny nieprzyjemny zapach, podobny trochę do siarkowodoru. Nie dominuje, niemniej dość wyraźnie go czuć. Mam nadzieję, ze z czasem będzie znikał, a nie narastał. Następny krok to piwo z niechmielonych ekstraktów. Mam w sumie 2,9 kg jasnego Wesa, Marynkę i Lubelski oraz drożdże Danstar Nothingam. Chciałbym otrzymać dobrze nachmielone piwo, około 11-12 blg Gdzieś na forum znalazłem przepis: 20g Marynki + 40g Lubelskiego gotować 30-45 min, 20g Lubelskiego 5 minut. Moje pytania: 1. Czy dodać 20l wody jak w przepisie, czy trochę mniej? 2. Jak podzielić Lubelski, bo mam go 50g a nie 60? 3. Czy te ilości chmielu dotyczą granulatu? 4. Czy chmiel dodać do gorącego roztworu, czy dopiero jak się zagotuje? 5. Rozumiem, że nie ma potrzeby gotować brzeczki dłużej niż to potrzebne do chmielenia? 6. Chmiel usuwam po zakończeniu gotowania, czy dopiero po wystudzeniu? Wydawało mi się, że z ekstraktów to takie proste a tu tyle pytań . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Przy ekstraktach termomer nie jest obowiązkowy, te 0,2 na każdy stopień powyżej 20 to z własnego doświadczenia? W czystej wodzie pokazuje 3 blg? Nie. Tabelka w skrypcie do ćwiczeń z węglowowadnów. Ćwiczenie z burakiem cukrowym Podzielisz się tą tabelką? chciałbym, ale owy skrypt oddałem do bilbioteki, jakoś w styczniu przed sesją myślę, że znajdziesz coś takiego w necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Z 2,9 kg ekstraktu wyjdzie Ci 20,3 litra piwa o ekstrakcie 11 ºBLG. Ja mniej więcej taką ilość chmieliłem referencyjnie granulatem 30 gr. Marynki (60 min.) i 30 gr. Lubelskiego (15 min.). Wyszło solidne piwo. Wczoraj natomiast robiłem piwo z 4,1 kg ekstraktu 75% (Ty masz pewnie sklepowy 80%), wyszło 25 litrów brzeczki 12 ºBLG. Chmieliłem to granulatem 35 gr. Marynki (60 min.), 35 gr. Lubelskiego (30 min.) i 25 gr. Lubelskiego (5 min.). Chmiele mają odpowiednio 8,5% oraz 3,8% alfakwasów. 1. Wody daj tyle, ile sugeruje WES lub przelicz sobie z proporcji. Ja chciałem uzyskać 25 litrów brzeczki 12 ºBLG, z wyliczeń na podstawie tabelki wyszło mi, że potrzebuję 4,1 kg ektraktu 75% (co też potwierdziło się wczoraj). 2. Napisałem wyżej jak ja robiłem. Myślę, że nie ma uniwersalnej zasady, a raczej co komu smakuje. Ziemowit Fałat tak rzecz ujął: "Określając zagadnienie bardzo ogólnie, na 20 l piwa jasnego pełnego (12,5°Blg) będziesz potrzebował ok. 20 g chmielu dla goryczki, ok. 25 g chmielu dla smaku i ok. 20 g chmielu dla aromatu. Jednak gdy będziesz chciał nawarzyć coś mniej standardowego, choćby American India Pale Ale, wówczas suma chmielu dodanego na 20 l piwa powinna zbliżać się do ok. 120 g. I to chmielu o bardzo intensywnym aromacie, jak Cascade lub Citra." 3. Granulat a szyszka to 10% różnicy. Generalnie to musisz sam ocenić swoje preferencje smakowe. Zrób jakąś warkę referencyjną (jak ja 30+30) i potem eksperymentuj ze zmianą ilości. 4. Jak się zagotuje. Poczytaj w wiki art o chmieleniu. 5. Wydaje mi się, że przy ekstraktach nie ma to uzasadnienia, ale ktoś bardziej doświadczony powinien się wypowiedzieć. Ja gotuje tylko tyle, ile chmielę. 6. Ja filtruje po zakończeniu gotowania. Odczekuję ok. 10 min., żeby się chmieliny na dnie ułożyły. Edytowane 1 Maja 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się