sebek Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 W weekend chciałem uwarzyć robust porter z dodatkiem płatków żytnich. Wymysliłem taki zasyp: Pilzneński - 4 kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,8 kg Słód palony 800 EBC - 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 680 EBC - 0,25 kg Płatki pszenne - 0,1 kg Nie za dużo płatków żytnich? Może zamiast pszennych dać jęczmienne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ja sobie robust porter wyobrażam trochę inaczej, wytrawne i mocno palone piwo - do tego płatki w takiej ilości za bardzo nie pasują, bo dają dużo ciała, a żytnie dodatkowo "lepkość" wyczuwalną na języku. 800 ebc to będzie dość łagodny słód palony, więc i mocno palone też nie będzie. Te 100g płatków pszennych to chyba tylko na pianę, bo smaku za dużo z nich nie poczujesz. Mnie ta receptura wygląda na zwykły angielski porter, całkiem nie "robust". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Właśnie chciałem spróbować tej żytniej "lepkości" a robust dlatego, że miał być mocniejszy i mocniej chmielony niż Brown Porter. No nic, będzie Imperial Brown Porter, albo zmniejsze trochę zasyp pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się