kulek79 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka 13 - Coopers Draught (brewkit) 26/08/2013 Składniki: - Coopers Draught 1,7kg, - ekstrakt słodowy jasny WES 1,7kg, - 7g drożdże BREWING YEAST 7g. - woda do 21l BLG: 12,5 - 13,0 Drożdże zadane w końcowej temperaturze nastawu 25°C. 10/09/2013 - zlanie na cichą 24/09/2013 - butelkowanie. - BLG końcowe : 2 - 34butelki Edytowane 24 Września 2013 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Warka 12 - Cofee Stout zlany na cichą i zebrana gęstwa Warka 14 - Dunkel Hefe Weizen 09/09/2013 Miał być Hefe Weizen, ale chyba przegiąłem z kolorowymi i będzie Dunkel pszeniczny - 2,5kg pszeniczny litowel - 630g pszeniczny ciemny - 500g monachijski - 590g pilzneński - 1kg zasyp w 15l 50* - 20 min 55* - 20 min 62* - 40 min 72* - 40 min Drożdże: uwodniona saszetka WB-06 Chmiel: Lubelski 25g - 30 minut + chłodzenie 30 minut Przełom niesamowity, zostało w garze około litra osadów. Z wysładzaniem nie było żadnego problemu - leciało ładnie bez żadnego wspomagania. Wysładzanie ciągłe. Wysłodziłem do ok. 24l, do wiadra poszło 23l. Studzenie metodą NoChill . Napowietrzone 15 minut bujaniem i zadane drożdże. Czekam na efekty. Pierwszy weizen . * 26-09-2013 - cicha + zebrany słoik pięknej gęstej pachnącej gęstwy * 13-10-2013 - butelkowanie. Testowo 2 butelki po carlsbergu. W szkło poszedł kryształ . 43 flaszki, żadnej gilotyny. Smak - będzie dobrze . * 03-11-2013 - smak urywa dupę . pszeniczna poezja. kolor miedziany. Edytowane 3 Listopada 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Za ciemne to z tego nie będzie, może z 15 EBC. Ciemne złoto, bym raczej powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Wrzuciłem wszystko co miałem, żeby słody się nie zepsuły. W garze było ciemno, więc nazwałem "dunkel" . Nie ma typowego karmelu(?), więc to chyba trochę oszukany będzie ten dunkel . Zobaczymy jak w szkło pójdzie, to się zweryfikuje nazwę. Edytowane 6 Września 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Można z barwiącym zamiast karmelowego, też będzie kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Warka 15 - wojtkowy Crazy MudaFuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Warka 16 - 18-11-2013 Brewkit Winter Warmer + 3kg Pilzneński 17:00 - podgrzanie wody do 75* 17:15 - 3kg pilzneński + 200g płatków ryżowych do 10l 75* + kilka goździków 18:00 - dodane 5l wody 75* 18:15 - dodane 5l wody 75* 18:25 - wysładzanie + gotowanie od razu - zawrócone 3l 20g marynki 60 min 25g lubelski chłodzenie 20:00 - koniec gotowania i wyjęcie chmielu dodanie brewkita, uzupełnienie wodą + dodanie 100g cukru kandyzowanego drożdże - US-04 2 pokolenie po Coffee Stout * 08-12-2013 - cicha * 20-12-2013 - butelkowanie - 45 butelek Edytowane 20 Grudnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Warka 17 - Weizen_WK - 24-11-2013 Skład: 3,5 kg słód pszeniczny 1,0 kg słód pilzneński extra jasny Weyermann 1,0 kg słód monchijski typ I strzegom Zasyp w 20l wody Przerwy: - 40..44 st. - 30min. - 72 st. - 40min Później gotowanie 60min. Chmiel:Lubelski 30g 60min Lubelski 30g chłodzenie Drożdże WB-06 po Warka 15 Crazy MF BLG = 12 Do wiadra poszło 22,5 l * 03-01-2014 Butelkowanie bez zlewania na cichą BLG końcowe 2 wyszło 41 butelek * 11-02-2014 - smak rewelacja, fajna goryczka. Z pewnością powrócę Edytowane 11 Lutego 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Warka 18 - 25-02-2014 Rubin 2 Słody: Pale Ale - 3kg Abbey Malt - 1kg Pszeniczny prażony - 200g Płatki żytnie - 240g Chmiele: Iunga - 25g Cascade - 25g Fuggles - 40g Styrian Goldings - 25g + 25g Robione na lenia - zasyp do 71* o 15:00 - do zasypu dodane na zacieranie 25g Styrian Goldings Wysładzanie - od 16 do 17 24litry 17:30 - Iunga 17:50 - aromatyczne (Cascade - 25g Fuggles - 40g Styrian Goldings - 25g) drożdże coopers od stouta "No chill" z chmielami w środku 12h * 28-03-2014 - butelkowanie - 45 butelek - niezła goryczka i ciekawy aromat chmielu. Zebrana gęstwa. * 17-04-2014 - smak niezły, ciemne wyszło jak smoła prawie, prześwietlone latarką daje rubinowe przebłyski, ładny smak i aromat. Można poprawić chmielenie na smak i aromat i zmniejszyć nieco goryczkę. * 22-06-2014 - wyszło niezłe CDA. Zmniejszyć nieco paloność, rozjaśnić i dodać nieco aromatu. Piwko MEGA - do powtórki * 09-01-2015 - piana styropian, aromat niezły, piwko świetne Edytowane 9 Stycznia 2015 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Warka 19 – PP (Prawie Pszenica) - 04-03-2014 Skład: 2,0 kg słód ABBEY MALT 2,0 kg słód pszeniczny ciemny 1,0 kg słód czeski jasny 0,2 kg słód karmelowy czerwony 46-60 ebc strzegom Zasyp w 18l wody Przerwy: - 40 st. - 30min. - 62-65 st. - 40min Później gotowanie 60min. Chmiel: Lubelski 30g 60min , IUNGA 25g 60min. Centenial 20g chłodzenie Drożdże WB-06 po Warka 15 Crazy MF BLG = 11,5 Do wiadra poszło = 23l * 14-03-2014 - zlewanie na cichą BLG= 3,0 Do wiadra poszło ok. 16l, reszta użyta będzie do produkcji Maliniaka v2 * 23-03-2014 - butelkowanie BLG=2 Wyszło 27 butelek Edytowane 23 Marca 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Warka 20 - Maliniak v2 z warki 19 Prawie Pszenica - 14-03-2014 - 5l wody ciepłej i wymieszanej z 0,75l soku malinowego PAOLA dolałem do 5l brzeczki nr 19. Wszystko wybełtałem....i dodałem około 15g chmiel Citra na chmielenie na zimno *04-04-2014 butelkowanie 13 butelek , BLG= 1,5..2,0 Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Warka 21 - L.IPA (Light IPA) - 25-03-2014 Skład: - 2,0 kg słód ABBEY MALT - 1,0 kg słód Jasny Czeski - 1,0 kg słód PALE ALE Strzegom - 1,0 kg słód Pilzneński Premium Extra Jasny - garść słodu Caraaroma - garść płatków jęczmiennych - garść płatków owsianych Zasyp w 20l wody Przerwy: - 42-44 st. - 40min. - 62-65 st. - 40min Później gotowanie 60min. Chmiel: - Magnum 25gr - w 1 minucie wrzenia - Cascade 25gr - w 40 minucie wrzenia - Citra - 35gr + 25gr Cascade razem w 55min. wrzenia BLG = 12,5 Do wiadra poszło 20l Drożdże US-05 * 04-04-2014 zlanie na cichą BLG=3 Przy okazji zabutelkowałem 7szt., zobaczymy co wyjdzie * 14-04-2014 butelkowanie BLG=3 ... Wyszło 30 butelek Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Warka 22 - Summer Ale - 28-03-2014 Pilzneński - 2kg Pale Ale - 1kg Abbey Malt - 1kg chmiele 15g Magnum (12,5%) - 60' 25g Cascade (7,1%) + 10g Citra (13,4%) - 15' 25g Cascade (7,1%) + 40g Citra (13,4%) - 5' wszystkie chmiele zostawione na stygnięcie (no chill) drożdże - gęstwa po Rubin 2 22-04-2014 - butelkowanie nową kapslownicą stołową - 45 butelek. Zapach z wiadra obłędny. 23-05-2014 - prawie kryształ, lecz mało gazu jeszcze. smak i aromat - bardzo dobrze 28-05-2014 - pojawia się normalne nagazowanie. smak MEGAZAJEBISTY. piękny aromat. Ewentualnie zmniejszyć goryczkę dla LP 26-09-2014 - MEGA!!! Smak i aromat poraża zmysły, urywa dupę i jaja. Kolor - czerwona miedź Edytowane 26 Września 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Cydr Jabłkowo-Gruszkowy - 22-04-2014 2L paquito jabłkowe - 100% sok 2L hortex gruszka - jabłko 100% sok 3L hortex jabłko 1L hortex ananas 4 tabletki słodzika pożywka dla drożdży drożdże biowin do win białych i czerwonych Wlane do butli po wodzie destylowanej 5L. *23-24-25-26-04-2014 - czapa drożdży na górze doszła do 4cm *27-04-2014 - drożdże opadły na dno - czyżby zjedzone wszystkie cukry? *21-05-2014 - butelkowanie. Wyszło 14 butelek. Mętne jeszcze, ale w smaku ciekawe. Jest aromat, ale musi się ułożyć. Edytowane 21 Maja 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 23 - Wit Weizen - 24-04-2014 Woda z filtra Brita. 1,5kg - Pilzneński 2kg - Pszeniczny 1kg - Kasza Manna 0,5kg - Płatki Owsiane 10g - Magnum 10g - kolendra (5g zacier + 5g chmielenie) 20 ziarenek pieprzu (10 zacier + 10 chmielenie) Drożdże - WB-06 Kasza Manna + Płatki Owsiane skleikowane ze szklanką słodu pilzneńskiego 30' 70* w 4L wody Zacieranie: 45* - 15' 55* - 15' 62* - 20' 72* - 40' Do zacierania dodane utarty pieprz i 5g kolendry zgniecionej Chmielenie: 60' - Magnum 0' - kolendra + 10 ziaren pieprzu No chill bez chmielu. 15-05-2014 - butelkowanie po 3 tygodniach fermentacji. 41 butelek. poprawka: więcej kolendry na aromat, więcej pieprzu, dodać płatki chili Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Warka 25 - Palec Biskupa Pilzneński - 1kg Pale Ale - 3kg Pszeniczny - 0,2kg Pszeniczny palony - 20g (kleik) Płatki owsiane górskie - 0,25kg (kleik) Płatki owsiane górskie prażone - 0,25kg (kleik) Kasza gryczana prażona - 0,1kg zacieranie: 30' 65* 30' 69* chmiele 10g Magnum (12,5%) - 60' 40g EKG (4,5%) + 20g Fuggles (5,4%) - 15' 40g EKG (4,5%) + 20g Fuggles (5,4%) - 5' wszystkie chmiele zostawione na stygnięcie (no chill) drożdże - BFSAY 20-06-2014 - Na cichą herbatka 20g EKG + 10g Fuggles 29-06-2014 - butelkowanie. 44 flaszki. dziwny aromat z wiadra. poza tym - bez uwag - do sprawdzenia. 08-08-2014 - wyszło niezłe. Jeszcze lekko mętne, ale smak ciekawy. Delikatnie chmielone, średnio wysycone, lekka piana, goryczka niska do średniej. W smaku delikatne cytrusy i żywica. W zapachu nuty miodowe. 01-09-2014 - lekko się klaruje. Lekki zapach chmielu, lekka goryczka, kwiatkowe beki. do poprawki: inne drożdże, więcej chmielu. 02-10-2014 - Jest czad. niesamowity aromat rasowego dobrze nachmielonego Bryta. Edytowane 2 Października 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Warka 24 - L.IPA 2 (Light IPA 2) Skład: - 4,0 kg słód Pale Ale - garść słodu karmelowego czerwonego Zacieranie w 15l wody : Przerwa we wiadrze: - 62-65 st. - 60min Później gotowanie 60min. Chmiel: Magnum 15g - 60' Citra 25g - 30' Citra 15g - 0' na stygnięcie wszystko we wiadrze. BLG=8,5 Dodane uwodnione drożdże US-05 *04-06-2014 zlanie na cichą. BLG=1 ???? Na cichą poszło 16,5l ... dużo osadu zostało po burzliwej Na aromat Citra 10g herbatka chmielowa *15-06-2014 butelkowanie BLG=1 33 butelki L.IPA 2 (wersja goryczkowa L.IPA 1) Edytowane 15 Czerwca 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) zapasy 2,5kg Pilzneński 2,8kg Pszeniczny 1,5 kg Palona pszenica 5-10g Magnum Edytowane 5 Czerwca 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Warka 26 SomethingDifferent v2 - 1,3 kg słód pszeniczny Strzegom - 1 kg słód PaleAle - 2kg słód pilzneński ekstra jasny - 1 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg ryż skleikowany 10g - kolendra (5g zacier + 5g chmielenie) 10 ziarenek pieprzu (zacieranie) 15g - Marynka Drożdże - WB-06 Zacieranie: 45* - 15' 55* - 15' 62* - 20' 72* - 30' Do zacierania dodane utarty pieprz i 5g kolendry zgniecionej Chmielenie: 60' - Marynka + 10 ziaren pieprzu 30' - kolendra No chill bez chmielu. BLG początkowe =12 Edytowane 15 Lipca 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 27 - Leniwy WIT na Ostro Słód pszeniczny - 2,8 kg Słód pilzneński - 2,3 kg Kasza gryczana - 0,1 kg Pieprz czarny w kulkach - 5 g Płatki chili - 1/2 łyżeczki Kolendra - 10 g Chmiel - Magnum - 10 g Mech irlandzki - 5 g Pieprz i chili - dodane do zacierania Zacieranie na lenia 66* 90minut 16l wody 71* spadło po zasypie do 66* Wysłodzono 28L 14-09-2014 - butelkowanie - 43 butelki. W szkło poszedł prawie kryształ. Smak ok, zapach ok. Edytowane 14 Września 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Warka 28 - Summer Ale 2 - 02-10-2014 Pszeniczny - 2kg Abbey Malt - 2kg chmiele 10g Admiral(14,3%) - 60' 50g Cascade (7,1%) - 15' 50g Cascade (7,1%) + 50g Sorachi Ace (12,4-%) - 0' mech irlandzki - 5g drożdże - US-05 Zacieranie brytyjskie. Chmiele no chill. Zasyp do 70* - obniżył do 66* 03-11-2014 - butelkowanie. 44 butelki. Niezły zapach i smak. 04-01-2014 - zeszło w miesiąc - zwiększyć nieco aromat. piwko niezłe. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulek79 Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Warka 29 - Sunny Beer "SB" - 11/11/2014 - Słód pale ale Strzegom (Polska) 5kg - Słód Caraaroma - 100g - Chmiel aromatyczny Cascade 50g - Chmiel aromatyczny Citra 50g - Chmiel Fuggles 20g - drożdże Safale S-04 Zacieranie na lenia 68..66* 90minut 20l wody 72* spadło po zasypie do 68* Wysłodzono 25L Chmielenie: - Fuggles 20g - 60` - Cascade 30g - 10` - Cascade 20g i Citra 50g - 0` Do wiadra poszło 20l BLG początkowe = 12 07/12/2014 - butelkowanie BLG= 3 Wyszło 36 butelek, zapach i smak = ok. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez kulek79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 30 - Pszenica - 04/12/2014 Zasyp: 4kg - Pszeniczny 250g - Wędzony Whisky 1 łyżeczka czubata płatków chili Drożdże - pszeniczne gozdawa Chmielenie: 10g - Admiral (14,3%) 5g pieprz kulki 5g mech irlandzki Zacieranie 68* Do gara poszło 30l * 04-01-2014 - butelkowanie - 44 butelki. w szkło prawie kryształ. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 31 - Chocolate Brown Ale - 09/01/20154kg - Wiedeński250g - Wędzony Whisky1kg - Czekoladowy ciemny500g - Pszeniczny500g - płatki owsianeDrożdże - S-041 łyżeczka soli2 łyżeczki płatków chili1 łyżeczka pieprzu5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mchu irlandzkiego6g chmiel Admiral - 14,3% AKZacieranie brytyjskie 67*Wysładzanie ciągłe Edytowane 9 Marca 2015 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Warka 32 - Pszenica z opuncją - 07/02/20151kg - wiedeński2,5kg - pszeniczny500g - płatki pszeniczne400g - płatki żytnie1łyżeczka chili1łyżeczka pieprzu4 torebki zielonej herbaty z opuncją (zacieranie)4 torebki zielonej herbaty z opuncją (warzenie)6g chmielu Admiral1łyżeczka mchu irlandzkiegozacieranie 68*drożdże - gęstwa po Pszenicy 06-03-2015 - butelkowanie. 42 butelki w tym 6 650ml. kolor złocisty, zapach ładny, lekko kwaskowe. Ma potencjał. 15-03-2015 - kryształ, goryczka wzorcowa, delikatna, kolor ziemne złoto/lekka herbata aromat ładny. Będzie dobrze. Edytowane 15 Marca 2015 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się