Skocz do zawartości

Lazy Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 13 - Coopers Draught (brewkit) 26/08/2013

 

Składniki:

- Coopers Draught 1,7kg,

- ekstrakt słodowy jasny WES 1,7kg,

- 7g drożdże BREWING YEAST 7g.

- woda do 21l

 

BLG: 12,5 - 13,0

 

Drożdże zadane w końcowej temperaturze nastawu 25°C.

 

 

10/09/2013 - zlanie na cichą

 

24/09/2013 - butelkowanie.

- BLG końcowe : 2

- 34butelki

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 12 - Cofee Stout zlany na cichą i zebrana gęstwa

 

Warka 14 - Dunkel Hefe Weizen 09/09/2013

 

Miał być Hefe Weizen, ale chyba przegiąłem z kolorowymi i będzie Dunkel :)

 

pszeniczny - 2,5kg

pszeniczny litowel - 630g

pszeniczny ciemny - 500g

monachijski - 590g

pilzneński - 1kg

 

zasyp w 15l

 

50* - 20 min

55* - 20 min

62* - 40 min

72* - 40 min

 

Drożdże:

uwodniona saszetka WB-06

 

Chmiel:

Lubelski 25g - 30 minut + chłodzenie 30 minut

 

Przełom niesamowity, zostało w garze około litra osadów. Z wysładzaniem nie było żadnego problemu - leciało ładnie bez żadnego wspomagania. Wysładzanie ciągłe. Wysłodziłem do ok. 24l, do wiadra poszło 23l. Studzenie metodą NoChill :). Napowietrzone 15 minut bujaniem i zadane drożdże. Czekam na efekty. Pierwszy weizen :).

 

* 26-09-2013 - cicha + zebrany słoik pięknej gęstej pachnącej gęstwy

* 13-10-2013 - butelkowanie. Testowo 2 butelki po carlsbergu. W szkło poszedł kryształ :). 43 flaszki, żadnej gilotyny. Smak - będzie dobrze :).

db10eaff9cb9dd24m.jpg

* 03-11-2013 - smak urywa dupę :) . pszeniczna poezja. kolor miedziany.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem wszystko co miałem, żeby słody się nie zepsuły. W garze było ciemno, więc nazwałem "dunkel" :). Nie ma typowego karmelu(?), więc to chyba trochę oszukany będzie ten dunkel :). Zobaczymy jak w szkło pójdzie, to się zweryfikuje nazwę.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 16 - 18-11-2013

 

Brewkit Winter Warmer + 3kg Pilzneński

 

17:00 - podgrzanie wody do 75*

17:15 - 3kg pilzneński + 200g płatków ryżowych do 10l 75* + kilka goździków

18:00 - dodane 5l wody 75*

18:15 - dodane 5l wody 75*

18:25 - wysładzanie + gotowanie od razu

- zawrócone 3l

20g marynki 60 min

25g lubelski chłodzenie

20:00 - koniec gotowania i wyjęcie chmielu

dodanie brewkita, uzupełnienie wodą + dodanie 100g cukru kandyzowanego :)

 

drożdże - US-04 2 pokolenie po Coffee Stout

 

* 08-12-2013 - cicha

* 20-12-2013 - butelkowanie - 45 butelek

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 17 - Weizen_WK - 24-11-2013

 

Skład:

3,5 kg słód pszeniczny

1,0 kg słód pilzneński extra jasny Weyermann

1,0 kg słód monchijski typ I strzegom

 

Zasyp w 20l wody

Przerwy:

- 40..44 st. - 30min.

- 72 st. - 40min

 

Później gotowanie 60min.

Chmiel:Lubelski 30g 60min

Lubelski 30g chłodzenie

 

Drożdże WB-06 po Warka 15 Crazy MF :)

 

BLG = 12

Do wiadra poszło 22,5 l

 

* 03-01-2014 Butelkowanie bez zlewania na cichą :)

BLG końcowe 2

wyszło 41 butelek

 

 

* 11-02-2014 - smak rewelacja, fajna goryczka. Z pewnością powrócę :)

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 18 - 25-02-2014

 

Rubin 2

 

Słody:

Pale Ale - 3kg

Abbey Malt - 1kg

Pszeniczny prażony - 200g

Płatki żytnie - 240g

 

Chmiele:

Iunga - 25g

Cascade - 25g

Fuggles - 40g

Styrian Goldings - 25g + 25g

 

Robione na lenia - zasyp do 71* o 15:00 - do zasypu dodane na zacieranie 25g Styrian Goldings

Wysładzanie - od 16 do 17 24litry

 

17:30 - Iunga

17:50 - aromatyczne (Cascade - 25g Fuggles - 40g Styrian Goldings - 25g)

 

drożdże coopers od stouta

 

"No chill" z chmielami w środku 12h

 

* 28-03-2014 - butelkowanie - 45 butelek - niezła goryczka i ciekawy aromat chmielu. Zebrana gęstwa.

 

* 17-04-2014 - smak niezły, ciemne wyszło jak smoła prawie, prześwietlone latarką daje rubinowe przebłyski, ładny smak i aromat. Można poprawić chmielenie na smak i aromat i zmniejszyć nieco goryczkę.

 

* 22-06-2014 - wyszło niezłe CDA. Zmniejszyć nieco paloność, rozjaśnić i dodać nieco aromatu. Piwko MEGA - do powtórki

 

* 09-01-2015 - piana styropian, aromat niezły, piwko świetne

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 19 – PP (Prawie Pszenica) - 04-03-2014

 

Skład:

2,0 kg słód ABBEY MALT

2,0 kg słód pszeniczny ciemny

1,0 kg słód czeski jasny

0,2 kg słód karmelowy czerwony 46-60 ebc strzegom

 

Zasyp w 18l wody

Przerwy:

- 40 st. - 30min.

- 62-65 st. - 40min

 

Później gotowanie 60min.

Chmiel: Lubelski 30g 60min , IUNGA 25g 60min.

Centenial 20g chłodzenie

 

Drożdże WB-06 po Warka 15 Crazy MF :)

 

 

BLG = 11,5

Do wiadra poszło = 23l

 

* 14-03-2014 - zlewanie na cichą

BLG= 3,0

Do wiadra poszło ok. 16l, reszta użyta będzie do produkcji Maliniaka v2 :)

 

* 23-03-2014 - butelkowanie

BLG=2

Wyszło 27 butelek

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 20 - Maliniak v2 z warki 19 Prawie Pszenica - 14-03-2014

 

- 5l wody ciepłej i wymieszanej z 0,75l soku malinowego PAOLA dolałem do 5l brzeczki nr 19.

Wszystko wybełtałem....i dodałem około 15g chmiel Citra na chmielenie na zimno

 

*04-04-2014 butelkowanie

13 butelek , BLG= 1,5..2,0

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 21 - L.IPA (Light IPA) - 25-03-2014

 

Skład:

- 2,0 kg słód ABBEY MALT

- 1,0 kg słód Jasny Czeski

- 1,0 kg słód PALE ALE Strzegom

- 1,0 kg słód Pilzneński Premium Extra Jasny

- garść słodu Caraaroma

- garść płatków jęczmiennych

- garść płatków owsianych

 

Zasyp w 20l wody

 

Przerwy:

- 42-44 st. - 40min.

- 62-65 st. - 40min

 

Później gotowanie 60min.

 

Chmiel:

- Magnum 25gr - w 1 minucie wrzenia

- Cascade 25gr - w 40 minucie wrzenia

- Citra - 35gr + 25gr Cascade razem w 55min. wrzenia

 

 

BLG = 12,5

Do wiadra poszło 20l

 

Drożdże US-05

 

* 04-04-2014 zlanie na cichą

BLG=3

Przy okazji zabutelkowałem 7szt., zobaczymy co wyjdzie :)

 

* 14-04-2014 butelkowanie

BLG=3 ...

Wyszło 30 butelek

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 22 - Summer Ale - 28-03-2014

 

Pilzneński - 2kg

Pale Ale - 1kg

Abbey Malt - 1kg

 

chmiele

15g Magnum (12,5%) - 60'

25g Cascade (7,1%) + 10g Citra (13,4%) - 15'

25g Cascade (7,1%) + 40g Citra (13,4%) - 5'

 

wszystkie chmiele zostawione na stygnięcie (no chill)

 

drożdże - gęstwa po Rubin 2

 

22-04-2014 - butelkowanie nową kapslownicą stołową - 45 butelek. Zapach z wiadra obłędny.

23-05-2014 - prawie kryształ, lecz mało gazu jeszcze. smak i aromat - bardzo dobrze

28-05-2014 - pojawia się normalne nagazowanie. smak MEGAZAJEBISTY. piękny aromat. Ewentualnie zmniejszyć goryczkę dla LP ;)

26-09-2014 - MEGA!!! Smak i aromat poraża zmysły, urywa dupę i jaja. Kolor - czerwona miedź

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cydr Jabłkowo-Gruszkowy - 22-04-2014

 

2L paquito jabłkowe - 100% sok

2L hortex gruszka - jabłko 100% sok

3L hortex jabłko

1L hortex ananas

4 tabletki słodzika

pożywka dla drożdży

drożdże biowin do win białych i czerwonych

 

Wlane do butli po wodzie destylowanej 5L.

 

*23-24-25-26-04-2014 - czapa drożdży na górze doszła do 4cm

*27-04-2014 - drożdże opadły na dno - czyżby zjedzone wszystkie cukry?

*21-05-2014 - butelkowanie. Wyszło 14 butelek. Mętne jeszcze, ale w smaku ciekawe. Jest aromat, ale musi się ułożyć.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 23 - Wit Weizen - 24-04-2014

 

Woda z filtra Brita.

 

1,5kg - Pilzneński

2kg - Pszeniczny

1kg - Kasza Manna

0,5kg - Płatki Owsiane

 

10g - Magnum

10g - kolendra (5g zacier + 5g chmielenie)

20 ziarenek pieprzu (10 zacier + 10 chmielenie)

 

Drożdże - WB-06

 

Kasza Manna + Płatki Owsiane skleikowane ze szklanką słodu pilzneńskiego 30' 70* w 4L wody

 

Zacieranie:

45* - 15'

55* - 15'

62* - 20'

72* - 40'

 

Do zacierania dodane utarty pieprz i 5g kolendry zgniecionej

 

Chmielenie:

60' - Magnum

0' - kolendra + 10 ziaren pieprzu

 

No chill bez chmielu.

 

15-05-2014 - butelkowanie po 3 tygodniach fermentacji. 41 butelek.

 

poprawka: więcej kolendry na aromat, więcej pieprzu, dodać płatki chili

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 25 - Palec Biskupa

 

Pilzneński - 1kg

Pale Ale - 3kg

Pszeniczny - 0,2kg

Pszeniczny palony - 20g

 

(kleik) Płatki owsiane górskie - 0,25kg

(kleik) Płatki owsiane górskie prażone - 0,25kg

(kleik) Kasza gryczana prażona - 0,1kg

 

 

zacieranie:

30' 65*

30' 69*

 

chmiele

10g Magnum (12,5%) - 60'

40g EKG (4,5%) + 20g Fuggles (5,4%) - 15'

40g EKG (4,5%) + 20g Fuggles (5,4%) - 5'

 

wszystkie chmiele zostawione na stygnięcie (no chill)

 

drożdże - BFSAY

 

20-06-2014 - Na cichą herbatka 20g EKG + 10g Fuggles

 

29-06-2014 - butelkowanie. 44 flaszki. dziwny aromat z wiadra. poza tym - bez uwag - do sprawdzenia.

08-08-2014 - wyszło niezłe. Jeszcze lekko mętne, ale smak ciekawy. Delikatnie chmielone, średnio wysycone, lekka piana, goryczka niska do średniej. W smaku delikatne cytrusy i żywica. W zapachu nuty miodowe.

01-09-2014 - lekko się klaruje. Lekki zapach chmielu, lekka goryczka, kwiatkowe beki.

 

do poprawki: inne drożdże, więcej chmielu.

 

02-10-2014 - Jest czad. niesamowity aromat rasowego dobrze nachmielonego Bryta.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 24 - L.IPA 2 (Light IPA 2)

 

Skład:

- 4,0 kg słód Pale Ale

- garść słodu karmelowego czerwonego

 

Zacieranie w 15l wody :

Przerwa we wiadrze:

- 62-65 st. - 60min

 

Później gotowanie 60min.

 

Chmiel:

Magnum 15g - 60'

Citra 25g - 30'

Citra 15g - 0'

 

na stygnięcie wszystko we wiadrze.

 

BLG=8,5

Dodane uwodnione drożdże US-05

 

*04-06-2014 zlanie na cichą.

BLG=1 ????

Na cichą poszło 16,5l ... dużo osadu zostało po burzliwej

 

Na aromat Citra 10g herbatka chmielowa

 

*15-06-2014 butelkowanie

BLG=1

33 butelki L.IPA 2 (wersja goryczkowa L.IPA 1)

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 26 SomethingDifferent v2

 

 

- 1,3 kg słód pszeniczny Strzegom

- 1 kg słód PaleAle

- 2kg słód pilzneński ekstra jasny

- 1 kg płatki owsiane błyskawiczne

- 0,2kg ryż skleikowany

 

10g - kolendra (5g zacier + 5g chmielenie)

10 ziarenek pieprzu (zacieranie)

15g - Marynka

Drożdże - WB-06

 

Zacieranie:

45* - 15'

55* - 15'

62* - 20'

72* - 30'

 

Do zacierania dodane utarty pieprz i 5g kolendry zgniecionej

 

Chmielenie:

60' - Marynka + 10 ziaren pieprzu

30' - kolendra

 

No chill bez chmielu.

BLG początkowe =12

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 27 - Leniwy WIT na Ostro

 

Słód pszeniczny - 2,8 kg

Słód pilzneński - 2,3 kg

Kasza gryczana - 0,1 kg

Pieprz czarny w kulkach - 5 g

Płatki chili - 1/2 łyżeczki

Kolendra - 10 g

 

Chmiel - Magnum - 10 g

 

Mech irlandzki - 5 g

 

Pieprz i chili - dodane do zacierania

Zacieranie na lenia 66* 90minut

16l wody 71* spadło po zasypie do 66*

Wysłodzono 28L

 

14-09-2014 - butelkowanie - 43 butelki. W szkło poszedł prawie kryształ. Smak ok, zapach ok.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 28 - Summer Ale 2 - 02-10-2014

 

Pszeniczny - 2kg

Abbey Malt - 2kg

 

chmiele

10g Admiral(14,3%) - 60'

50g Cascade (7,1%) - 15'

50g Cascade (7,1%) + 50g Sorachi Ace (12,4-%) - 0'

 

mech irlandzki - 5g

 

drożdże - US-05

 

Zacieranie brytyjskie.

Chmiele no chill.

Zasyp do 70* - obniżył do 66*

 

03-11-2014 - butelkowanie. 44 butelki. Niezły zapach i smak.

 

04-01-2014 - zeszło w miesiąc - zwiększyć nieco aromat. piwko niezłe.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 29 - Sunny Beer "SB" - 11/11/2014

 

- Słód pale ale Strzegom (Polska) 5kg

- Słód Caraaroma - 100g

- Chmiel aromatyczny Cascade 50g

- Chmiel aromatyczny Citra 50g

- Chmiel Fuggles 20g

- drożdże Safale S-04

 

Zacieranie na lenia 68..66* 90minut

20l wody 72* spadło po zasypie do 68*

Wysłodzono 25L

 

Chmielenie:

- Fuggles 20g - 60`

- Cascade 30g - 10`

- Cascade 20g i Citra 50g - 0`

 

Do wiadra poszło 20l

BLG początkowe = 12

 

07/12/2014 - butelkowanie

BLG= 3

Wyszło 36 butelek, zapach i smak = ok.

Edytowane przez kulek79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 30 - Pszenica - 04/12/2014

 

Zasyp:

4kg - Pszeniczny

250g - Wędzony Whisky

1 łyżeczka czubata płatków chili

 

Drożdże - pszeniczne gozdawa

 

Chmielenie:

10g - Admiral (14,3%)

5g pieprz kulki

 

5g mech irlandzki

 

Zacieranie 68*

 

Do gara poszło 30l

 

* 04-01-2014 - butelkowanie - 44 butelki. w szkło prawie kryształ.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 31 - Chocolate Brown Ale - 09/01/2015

4kg - Wiedeński
250g - Wędzony Whisky
1kg - Czekoladowy ciemny
500g - Pszeniczny
500g - płatki owsiane

Drożdże - S-04

1 łyżeczka soli
2 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka pieprzu
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka mchu irlandzkiego

6g chmiel Admiral - 14,3% AK

Zacieranie brytyjskie 67*
Wysładzanie ciągłe

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 32 - Pszenica z opuncją - 07/02/2015

1kg - wiedeński
2,5kg - pszeniczny
500g - płatki pszeniczne
400g - płatki żytnie
1łyżeczka chili
1łyżeczka pieprzu
4 torebki zielonej herbaty z opuncją (zacieranie)
4 torebki zielonej herbaty z opuncją (warzenie)
6g chmielu Admiral
1łyżeczka mchu irlandzkiego

zacieranie 68*

drożdże - gęstwa po Pszenicy

 

06-03-2015 - butelkowanie. 42 butelki w tym 6 650ml. kolor złocisty, zapach ładny, lekko kwaskowe. Ma potencjał.

15-03-2015 - kryształ, goryczka wzorcowa, delikatna, kolor ziemne złoto/lekka herbata aromat ładny. Będzie dobrze.

Edytowane przez suthum
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.