tumek_pl Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 tak powoli przymierzam się do drugiej wersji kozła. Mam jednak lekkie braki w magazynie z chmielem ALE jako że z tego się nie strzela ulepiłem coś takiego jak na screenie - może być - jakieś uwagi ? II. Co do samej fermentacji : oczywiście Lager 14 dni około 9-12 stopni (sam jeszcze nie wiem co ustawić w termostacie) a cicha w 12stopniach 20 dni ? Przestawiać do 17 stopni na koniec na kilka dni czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Melanoidynowy bym wywalił, masz dużo monachijskiego. A tak ogólnie to bardzo ok. Fermentację bym zrobił 21 dni w 9-10°C (termostat na 7°C początkowo, potem 8°C), potem ze 4-6 tygodni w okolicach 0°C. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez zgoda tumek_pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) dzięki ,skorzystam z porady , wczoraj odpaliłem chłodziarkę z termostatem ES-10 , narazie mam ustawiony na 9,4 st i rano było 8,4 z tendencją wzrostu, więc myślę że ustawię na 10 stopni ( wypełniona kartonami - czujka w słoiku z wodą na środkowej półce) to będzie trzymać te 8,5- do 10 i przy załaczeniu zobaczę do ilu będzie bezwładnościowo spadać - mam złe doświadczenia z wahaniem temperatur ( pilsa bohemskiego musiałem wylać - kiszonka się zrobiła) ale to był inny , prostszy termostat mechaniczny robiony na zamówienie - do niczego się nie nadał. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam lamerskie i nie związane z tematem pytanie: Z jakiego programu to zrzut? Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 BeerSmith 2, dość użyteczny wynalazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Załączone miniatury Masz ustawioną dosyć niską wydajność, (no chyba że taki masz browar). Program liczy wydajność po amerykańsku a według tej formuły wydajność powyżej 80% jest bliższa rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 dzięki za spostrzeżenie ale sam ją obniżyłem metodą prób i błędów - ta odpowiada rzeczywistości, być może jakiś błąd gdzieś popełniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się