noc123 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. W weekend będę warzył Irish Red Ale i American Amber Ale. Tym razem postanowiłem zrezygnować z refermentacji za pomocą glukozy. Chciałbym pójść o level wyżej i zrefermentować rezerwą. Przewertowałem forum, poczytałem wiki, ale chciałbym się upewnić, że wszystko zrobię dobrze i piwko ładnie nabąbelkuje i się wyklaruje. 1. Mam zrobić trochę więcej brzeczki i po chmieleniu przelać do słoika i zawekować, czy zrobić normalnie 20l i przed dodaniem drożdży odlać z litr lub dwa?. 2.. Po fermentacji, mam tą rezerwę zagotować, wystudzić, dodać do piwka, butelkować i tyle? Piwko się będzie nagazowywać? 3. Do obliczenia ile rezerwy dodać zamierzam skorzystać z kalkulatora RefRez z wiki. Jaki wybrać poziom nasycenia dla tych dwóch piw? Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez noc123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 ad.1. Obojętnie którą metodę wybierzesz, zawsze w okienko objętości piwa wpisujesz ilość piwa w fermentorze. Ja najczęściej wykorzystywałem na rezerwę brzeczkę odzyskaną z chmielin. Moim zdaniem najlepiej przechowywać rezerwę w butelkach do piwa. Wlewa się wrząca brzeczkę (ostrożnie!) do czystych butelek i kapsluje na gorąco. Po zakapslowaniu położyć butelkę na boku, żeby gorąca brzeczka zdezynfekowała kapsel. Butelki mogą być bezpośrednio przed nalaniem brzeczki przelane wrzątkiem wówczas brzeczka mniej się schłodzi ale jak tak nigdy nie robiłem i nie było problemu. ad.2. Nie ma potrzeby. Brzeczka w butelce jest sterylna. Gdyby nie była to butelkę by rozsadziło. Po prostu wlewasz rezerwę do zielonego piwa. ad.3. W programie jest okienko pokazujące jaki zakres nasycenia jest zalecany do danego stylu. Do Irish Red jest to 2,1-2,6 a do AAA 2,3-2,8. noc123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noc123 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 ad.3. W programie jest okienko pokazujące jaki zakres nasycenia jest zalecany do danego stylu. Do Irish Red jest to 2,1-2,6 a do AAA 2,3-2,8. Faktycznie, jakoś mi umknęło to wcześniej. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi