mati337 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Jako że jestem amatorem w warzeniu piwa (mam za sobą 1 warkę z brewkita), postanowiłem rzucić się na głęboką wodę i zacząć robić piwko metodą zacierania. Na pierwszy ogień poszedł Ciemny Koźlak z BA. Zamówiłem słód na 13 litrów piwa i proszę Was o pomoc. Przewałkowałem różne tematy w poszukiwaniu informacji jak zacierać tego Koźlaka i nigdzie nic nie ma. Moje pytanie jak zacierać ten słód? Którą metodę polecacie żeby piwko wyszło jak najlepsze (w instrukcji BA jest napisane że dekokcja będzie najlepsza), ale chciałbym poznać opinię Piwowarów którzy mają doświadczenie w zacieraniu lub którzy mają za sobą Ciemnego Koźlaka. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 dopiero zaczynasz, wiec dekokcje sobie odpuść. Zacieraj infuzyjnie ,a co do przerw to na pewno znajdziesz przepisy ludzi na forum. powodzenia w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Dekokcja nie jest jakoś skompliwana , chociaż też miałem obawy przed tym. Ale na początek nie komplikowałbym sobie całego procesu warzenia i zrobiłbym jak kolega pisze wyżej. A do dekokcji jedyne co potrzebujesz to dodatkowy gar , z 10 litrów wystarczy. Tylko , że skoro piszesz że zamówiłeś słodów na 13 litrów , znaczy że masz raczej niewielki gar na zacieranie i chmielenie. Zacieraj infuzyjnie. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati337 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A ile przerw polecacie w zacieraniu infuzyjnym żeby piwko było jak najlepsze? Myślałem żeby zacierać mojego Koźlaka według instrukcji http://chomikuj.pl/browar075/Dokumenty/Piwowarstwo+domowe/Instrukcje+warzenia+piw+dolnej+fermentacji/Instrukcja+Zestaw+Ko°C5*balak+17+blg,1548061810.pdf Mogę tak zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 przerwę białkowa w temp. 52 przedłużył bym do 10 min a reszta może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati337 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 zrobiłem jednak zacieranie z 3 przerwami. Pierwsza miała być białkowa ale jako totalny amator zawyżyłem trochę temperaturę do 55°C i utrzymałem ją około 6 minut, kolejna w 66°C przez 40 minut (ta już była idealnie) oraz w temperaturze 72°C przez 30 minut (ta również była ok), następnie podgrzałem zacier do 75* i zacząłem wysładzać. Moje pytanie teraz, bo wczoraj rano wstawiłem piwko do piwnicy (tam mam około 10-13°C, takie są zalecenia producenta) ale drożdże po 15h nie jeszcze nie zaczęły pracować co mnie zaniepokoiło (jak robiłem piwko z brewkita to po około 8h drożdże pracowały), więc przeniosłem mojego Koźlaczka do pokoju gdzie mam temperaturę 15-17°C i dzisiaj rano zaczął bulgotać. Jak myślicie wstawić go teraz do piwnicy do niższej temperatury czy trzymać go do zakończenia burzliwej w pokoju? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 koźlak to jest dolniak i fermentuje drożdżami pracującymi w niższych temp. Te drożdże zastartowały by ale z pewnym opóźnieniem. Nawet po 2 dniach potrafią rozpocząć prace. Zanieś fermentor tam gdzie poprzednio i utrzymuj niższe temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati337 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 zrobione. dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Jak było w pomieszczeniu 15-17°C, to w wiadrze pewnie dojechało do 18 albo i lepiej. Spodziewaj się dużo owoców, czysty koźlak to już nie będzie. Następnym razem będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati337 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Mój Koźlaczek został wstawiony 17.04.2013r. Sprawdzałem dzisiaj stopień odfermentowania i wyszło około 5-6 BLG. Jak myślicie poczekać 4 dni do soboty i butelkować czy dłużej trzymać w fermentorze? Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez mati337 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się