chackman Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Hej, postanowiłem zabrać się tym razem za piwo ciemne, mając do dyspozycji tylko ekstrakty płynne WESu. Ekstrakt ciemny 1.7 kg Ekstrakt Jasny 1.2 kg Ekstrakt barwiący 0.5 kg po chmieleniu chcę 10.5 - 11 Blg. Czy taki skład będzie dobry w ujęciu barwy (mocno czarne) ale nie goryczy palonego słodu? Kiedyś robiłem 1.7 ciemny, 1.7 jasny - było smaczne ale chciałbym ciemniejsze. Jakie chmiele? Nie chcę mocno chmielonego, może nawet więcej aromatu niż goryczy. Sam lubelski? Jeśli tak to ile i jak długo, dajmy na to, na 24 litry (wg tabelki wes). Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 aha, zapomniałem o drożdżach. Myślę o danstarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Moim zdaniem ekstraktu barwiącego zakładasz dużo za dużo. Czarne piwo powinieneś już uzyskać przy użyciu 0,2-0,25kg. barwiącego w takim połączeniu jak piszesz. Większa ilość zwiększy paloność. Odnośnie chmielenia, to, żeby nie było mocno chmielone, ale też nie było mdłe, dałbym ok 20g. Marynki i 30-40g. Lubelskiego (jeśli ma być wyczuwalny aromat chmielowy). W przypadku użycia samego Lubelskiego np. 30(35g)+30(40g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Kupiłem w takim razie 1.2 kg jasnego, 1.7 + 0.5 ciemnego (bez barwiącego), czyli przesunąłem ilość ekstraktu na rzecz ciemnego. do tego marynka, lubelski i nottinghamy. Btw- kaplse mi pordzewiały po ostatnim wyparzeniu... Kupiłem nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się