Skocz do zawartości

Ciemne z WES


chackman

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, postanowiłem zabrać się tym razem za piwo ciemne, mając do dyspozycji tylko ekstrakty płynne WESu.

 

Ekstrakt ciemny 1.7 kg

Ekstrakt Jasny 1.2 kg

Ekstrakt barwiący 0.5 kg

 

po chmieleniu chcę 10.5 - 11 Blg.

 

Czy taki skład będzie dobry w ujęciu barwy (mocno czarne) ale nie goryczy palonego słodu?

 

Kiedyś robiłem 1.7 ciemny, 1.7 jasny - było smaczne ale chciałbym ciemniejsze.

 

Jakie chmiele? Nie chcę mocno chmielonego, może nawet więcej aromatu niż goryczy. Sam lubelski? Jeśli tak to ile i jak długo, dajmy na to, na 24 litry (wg tabelki wes).

 

Dzięki i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem ekstraktu barwiącego zakładasz dużo za dużo. Czarne piwo powinieneś już uzyskać przy użyciu 0,2-0,25kg. barwiącego w takim połączeniu jak piszesz. Większa ilość zwiększy paloność.

 

Odnośnie chmielenia, to, żeby nie było mocno chmielone, ale też nie było mdłe, dałbym ok 20g. Marynki i 30-40g. Lubelskiego (jeśli ma być wyczuwalny aromat chmielowy). W przypadku użycia samego Lubelskiego np. 30(35g)+30(40g)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.