gregroc Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Pytanie do osób, które używały drożdżaków Thames Valley 3 z BrewLabs: Jak szybko te drożdże fermentowały? Wczoraj rano zadałem jakieś 100ml świeżej, dwudniowej gęstwy na 20 litrów brzeczki 12,5 blg. Temperatura pomieszczenia to ok. 20 st. C, w nocy było 13-15st., bo zostawiłem uchylone okno. Zastanawiałem się, czy nie było drożdżom za zimno w nocy, więc dzisiaj po południu zajrzałem do fermentora, a tam zero piany... WTF?? Drożdże zdechły? Infekcja? Zmierzyłem gęstość i wyszło 5,5blg. Zapach ładny, w smaku też ok - wygląda na to, że wszystko w porządku, tylko bardzo szybko fermentują. Ciekawe czy się zatrzymają i powoli dojedzą resztę, czy wszamią wszystko sprintem i pojutrze będzie po fermentacji? To normalne, że zjadły 60% cukrów w niewiele ponad dobę? Jeśli ktoś używał tego szczepu, to niech się podzieli doświadczeniami, bo trochę się zacząłem martwić, czy wszystko z nimi w porządku... Dodam jeszcze, że po namnożeniu ze skosu i zrobieniu startera w pierwszej warce były dużo spokojniejsze (z 12 blg do 3blg w tydzień). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się