marbelka Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zaciekawiło mnie piwo wg tego: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/746-american-cascade-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Zastanawiam się nad schematem chmielenia-może ktoś zaproponować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Po pierwsze, to nie wiem jak mogłeś siedzieć na forum jak leciał meczyk A po drugie, to jak zamówisz ten zestaw, to dostaniesz schemat chmielenia. Przy takiej ilości ja bym podzielił chmielenie na 5 równych porcji i dodawał co kwadrans. Dodatkowo jedna taka porcja na cichą. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Po pierwsze, to nie wiem jak mogłeś siedzieć na forum jak leciał meczyk Da się to pogodzić ,wiedziałem ,że LewanGOLski coś strzeli i że Polonia Dortmund wygra Dzięki za wskazówki chmielenia Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Jaki schemat ostatecznie został wybrany i jakie były jego efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Podpinam się pod pytanie Santy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Planuję również uwarzyć takie piwo. Chciałbym uzyskać lekkie, jasne piwo z wyraźnym smakiem i aromatem, oraz wyraźną ale nie przesadzoną goryczką. Mam chmiele Cascade7,4% (100g), Magnum 13,5% (półroczne z zamrażarki, 15g) oraz Citrę i Sybillę. Zasyp: 5kg pale ale, zacierane na lenia 68 stopni 70 min lub do npj, później wygrzew 78 stopni 5 min Chmielenie jakie planuję: magnum 15g 60 min cascade 15g 20 min cascade 15g 10 min cascade 20g 0 min cascade 30g na cichą Zastanawiam się czy warto zamiast magnum dać na 60 min 20g cascade które mi zostanie i 5g magnum dla podbicia goryczki? A może szkoda cascade na goryczkę i te pozostałe 20g jakoś lepiej wykorzystać? Może na przerwę chmielową 77-71 stopni 80 minut? Jak nie do tego piwa to te 20g zostałoby mi do następnego:) Nie chciałbym przechmielić, ma być nie tylko dla hop headów, ale też przekonywać ludzi na co dzień pijących koncerniaki do dobrego piwa:) Citry nie chciałbym w to mieszać, bym miał prawie single hopa na cascade, lubię ten chmiel. A i druga sprawa, na 20l piwa 12,5 blg zużyję 5kg pale ale, tylko ja mam taką niską wydajność? Edytowane 20 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Ja w końcu zrobiłem to tak: 15,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 20,8 IBUs 30,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min - 9,3 IBUs 30,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min - 5,1 IBUs 30,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 1,1 IBUs 60,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs Szkoda mi było Cascade na gorczykę, z resztą Magnum miałem sporo w zapasie. Zasyp podobny, z odrobiną wiedeńskiego i karmelowego 30. Zacieranie jednotemperaturowe, 67C. Jutro rozlew, zobaczymy co wyjdzie. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Też ok. 20 l 12-13 Blg? Daj znać koniecznie jak wyszło:) Edytowane 24 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Wybicie - 20 litrów Ekstrakt – 13,6 ºBLG Drożdże - Fermentis US-05 (gęstwa, 1 pokolenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się