karczmarz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Chciałbym Was zapytać o opinie pomiędzy tymi dwoma typami garnków, bo cena różni się dwukrotnie. Widziałem na fotkach w dziale browary, że sporo osób używa tych garnków, czy ktoś mógłby się o nich wypowiedzieć? http://allegro.pl/garnek-100-l-stalowy-gastronomiczny-50-70-30-20-i3183412190.html Drugim, który mnie nurtuje, to poniższy typ http://allegro.pl/garnek-100-litrow-gar-100-l-stalgast-profesjonal-i3152939721.html Garnek satynowy, to niemałe pieniądze, ale może jednak warte są wydania? Chcę kupić dwa garnki 100l, jeden do warzenia, a drugi do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 To zależy ile masz kasy te droższe to zdecydowanie grubsza stal, trwalsza i jakby powiedzieć bardziej szlachetna Te pierwsze to cienka stal nierdzewna /nie kwasooodporna jak w przypadku tych droższych/. miałem garnek z tej kwasówki 45l w poprzedniej instalacji, faktycznie jakość super, teraz operuje garami jeszcze raz większymi za połowe tamtej ceny, z cienkiej blachy i tez jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Nie pracowałem na takich gigantach ale jeżeli można, to z doświadczenia wiem że trzeba patrzeć na grubość blachy a dokładnie na dno. W zacieraniu jeżeli grzejesz na gazie lub węglu/drewnie idealnie się sprawdzi gar z grubym dnem . Do warzenia będzie do zaakceptowania z cienkiej blachy Ko ale może wystąpić zjawisko powstawania związków melanoidynowych ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Kasa jak zawsze ograniczona, ale gary, to jedna z ważniejszych części domowego browaru, więc trzeba podejść do sprawy przyszłościowo. Głównie jestem ciekaw, jak te tańsze są odporne na uszkodzenia mechaniczne, bo często mi gar albo spadnie albo czymś go uderzę. BNP, czyli ewentualnie radzisz, aby jako kocioł zacierny brać te z cienkiej stali, a jako kocioł warzelny satynowy garnek, myślę, że właśnie takie rozwiązanie jest obecnie w moim zasięgu. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jeśli zastosujesz mieszadło, a przy garze 100l sobie pracy nie wyobrażam bez takiego sprzętu nic się nie przypala i podgrzewanie przy palniku 10kW nie wpływa niekorzystnie na proces zacierania. To wnioski z praktycznego używania tych garów przez 2 sezony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jeśli zastosujesz mieszadło, a przy garze 100l sobie pracy nie wyobrażam bez takiego sprzętu Oczywiście, mieszadło będzie. Mam obecnie palnik 8kW, do zacierania powinien raczej wystarczyć, prawda? Tym bardziej, że wodę grzeję wcześniej poprzez centralne ogrzewanie, a palnik służy mi jedynie do utrzymywania temperatury i przejścia do "wyższej" przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Tak wystarczy, jak zrobisz jeszcze jakiś płaszcz /izolację/ to już będzie komplet. karczmarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Witam, mam takowy gar 75l i nie narzekam. Dla mnie ten z cienkiej blachy na 2 plusy. Dno się adoptuje do nierówności blachy na piecu na którym warzę, co przy garnku z potrójnym dnem nie byłoby możliwe. Jest tani Minus, nie można go podnieść gdy jest pełny, blacha się odkształca i robi się jajo, ale przesuwać jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 blacha się odkształca i robi się jajo To teraz nasuwa się pytanie, czy garnek z cienkiej blachy wytrzyma montaż mieszadła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) zerknij tu http://www.piwo.org/...ge__tab__images i tu http://www.piwo.org/katalog/browar/10-wolsztynski-browar-domowy-mp/page__tab__images to są mieszadła mojego projektu, wszystko funkcjonuje jak należy Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się