gąsior Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Witam, przymierzam się do uwarzenia piwka z resztek magazynowych. Do dyspozycji mam słody: Pale Ale - 2,3kg Pilzneński - 0,5kg Monachijski - 1,4kg Karmelowy 300 - 0,4kg Karmelowy 600 - 0,2kg chmiele: Marynka 40g Lubelski 65g EKG 30g ...i drożdże us-05. Do tej pory nie układałem swoich receptur, dlatego proszę o weryfikację. Umyśliłem to sobie tak (celuję w okolice Pale Ale): Zasyp: Pale Ale 2,3kg Pilzneński 0,5kg Monachijski 1,4kg Zacieranie 70 minut w 66-68^C Gotowanie 60 minut: 0:00 Marynka 30g 0:25 EKG 20g 0:50 Lubelski 30g Drożdże US-05. Wątpliwości mam głównie co do chmielenia. Nie wiem czy wykorzystywać na siłę EKG, czy może lepiej chmielić tylko Marynką i Lubelskim. Czy EKG może "wnieść" tutaj coś więcej czy lepiej go sobie odpuścić ? Dzięki za wszelkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 może nie jestem guru piwowarskm ale wg mnie Pale Ale to słód Pale Ale na co Ci więcej ?! chcesz to kombinuj tylko po co? a co do oceny to proponuję przyślij mi butelkę do oceny PS: EKG proponuję na aromat i/albo do chmielenia na zimno - naprawdę super chmiel do brytoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 może nie jestem guru piwowarskm ale wg mnie Pale Ale to słód Pale Ale na co Ci więcej ?! chcesz to kombinuj tylko po co? Pozostałe słody chcę dodać dlatego, że słodu Pale Ale mam tylko 2,3kg. A na 20 litrów to trochę za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 A czy koniecznie to piwo musi nazywać się Pale Ale? Z tego zasypu co podałeś moim zdaniem wyjdzie bardzo dobre piwo, a czy będzie się nazywało Pale Ale czy jakkolwiek inaczej to nie ma najmniejszego znaczenia. Co do chmielenia to bym też zrobił jak pisał shayboos, EKG dałbym na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 A czy koniecznie to piwo musi nazywać się Pale Ale? Z tego zasypu co podałeś moim zdaniem wyjdzie bardzo dobre piwo, a czy będzie się nazywało Pale Ale czy jakkolwiek inaczej to nie ma najmniejszego znaczenia. Co do chmielenia to bym też zrobił jak pisał shayboos, EKG dałbym na aromat. Nie musi się nazywać Pale Ale, chodzi mi tylko o podobny efekt. A co do chmielu, czy rozłożenie tego EKG na 2 porcje (np. w 35 i w 50 minucie gotowania) może dać lepszy efekt niż wrzucenie całego EKG na ostatnie 10 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli mocny aromat daj w ostatniej minucie (do chłodzenia) całość. Lub klasycznie - np 25 g w 40 minucie na smak i 25 g w 55(57) minucie na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się