Mesive Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Pierwsza warka nastawiona na fermentację, planów na następne masa. Lubię porządek, więc pora na notatki.Warka 1: Irish Red Ale (IRA z CP) 13°BlgWarka 2: Grodziskie (CP) 8°Blg Warka 3: Wee Heavy - Szkockie Mocne Ale (CP) 19°BlgWarka 4: Sessja - Witbier (receptura własna) 11,5°BlgWarka 5: Inwerssja -[/url]Dessert 14,5°BlgWarka 6: Supressor-ESB(receptura prawie-własna) 14°BlgWarka 7: Jasskółka - Coffee English Porter (receptura własna) 13,8°BlgWarka 8: Inssomnia - AIPA Single Hop Mosaic (receptura własna) 16,2°BlgWarka 9: Akssjomat - Warka 10: You will like this sshit! - Belgian Double Porter (receptura własna) 19,5°BlgWarka 11: Impulsse - Belgian Blond Ale (TB) 17°BlgWarka 12: Ahimssa - Witbier (receptura własna) 12,4°BlgWarka 13: Nimfeloss - Foreign Extra(receptura własna) 15,8°BlgWarka 14: Sswap - Belgian Dubbel (CP) 17,1°BlgWarka 15: Tasmanian Sour Ale 13,1°BlgWarka 16: hoco Porter 14,6°BlgWarka 17: Porter 19,6°Blg Warka 18: Citrus Saison 13,8°Blg Edytowane 28 Marca 2015 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) 30.04.2013 Warka 1 - Irish Red Ale (IRA z CP) 13°Blg Skład: monachijski - 2,2 kg (52%) pilzneński - 1,7 kg (40%) karmelowy jasny - 0,15 kg (4%) karmelowy ciemny - 0,15 kg (4%) Marynka 20 g 7% (granulat) Lubelski 15 g 3,8% (granulat) Safale-04 11,5 g (suche) Zacieranie: woda do zasypu - 13,5l 55C - słody wrzucone - 10' 40' - 63-61C 40' - 73-71C 10' - 76C 20,5 Blg Wysładzanie: 5l+5l+3l+2l+2l=17l - 78-74C 23l - 11 Blg Chmielenie: 60' Marynka 20g 15' Lubelski 15g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 20l, 13Blg. WYDAJNOŚĆ - ~65% Fermentacja: Drożdże zadane w 23C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp 19-22C. Burzliwa (planowana): 19-22C - 18 dni Uwagi: - Czas pracy 6h - głównie przez błędy przy flitracji (niepotrzebnie tak długo czekałem na ułożenie się złoża, zamiast zwaracać pierwszy mętny L z powrotem do filtracji). Na przyszłość - podgrzać wodę do wysładzania wcześniej Po zoptymalizowaniu poszczególnych procesów przewiduję skrócenie czasu pracy conajmniej o 1h. - Przy zadawaniu drożdży - kolor brzeczki bursztynowy zamiast czerwonego, ale na tym etapie chyba za wcześnie cokolwiek przesądzać. Rozlew Końcowa gęstość 2,5 Blg; ABV = 5,4%. Rozlano 25.05.2013 r. Kolor bursztynowy do karmelowego, mętne (zrypana filtracja - mea culpa), po pierwszej próbie - wyborne (a jakżeby mogło być inaczej?); wyszło 38,5 butelki Na zdjęciach efekt po dwóch i siedmiu tygodniach leżakowania - największą różnicę widać w pianie, a poza tym wydaje mi się, że chmiel się bardziej wybija niż poprzednio. Wyszedł mi chyba taki Alt troszkę Edytowane 20 Lipca 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) 25.05.2013 Warka 2 - Grodziskie (CP) 8°Blg Skład: pszeniczny - 1,3 kg (52%) jęczmienny wędzony - 0,7 kg (28%) pilzneński - 0,5 kg (20%) Lubelski 50 g (granulat) Safbrew S-33 10 g (suche) Zacieranie: woda do zasypu - 8l 55C - słody wrzucone - 15' 40' - 63-61C 20' - 73-71C 5' - 76C 19 Blg Wysładzanie: 5l+5l+5l=15l - 78-74C (+ 3l+2,5l zimnej wody bezpośrednio do brzeczki) => w sumie 20,5l 25l - 6,5 Blg Chmielenie: 60' Lubelski 25g 20' Lubelski 25g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 20l, 8 Blg. WYDAJNOŚĆ - ~66% Fermentacja: Drożdże zadane w 21C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp 19-22C. Burzliwa: 19-22C - 7 dni 16-18C - 14 dni Uwagi: - Czas pracy 5h - filtracja poszła jak marzenie - Dosyć sporo mętów od chmielenia, ale może opadną na dno w trakcie fermentacji. Rozlew Końcowa gęstość 2 Blg; ABV = 3,1%. Rozlano 15.06.2013 r. Zapach - boski. Drożdże zebrane i prawdopodobnie zostaną użyte następnym razem do Witbiera. Edytowane 6 Lipca 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) 15.06.2013 Warka 3 - Wee Heavy - Szkockie Mocne Ale (CP) 19 Blg Skład: pilzneński - 3,5 kg (55%) monachijski - 2,0 kg (31%) karmelowy jasny - 0,3 kg (5%) owsiany - 0,2 kg (3%) whisky - 0,2 kg (3%) palony jęczmień - 0,15 kg (2%) Marynka 30 g (granulat) Safbrew S-04 gęstwa po IRA Zacieranie: woda do zasypu - 22l 67C - słody wrzucone 20' - 63-61C 50' - 73-71C (jęczmień palony wrzucony na ostatnie 10 minut) 2' - 78C 19 Blg Wysładzanie: 4l+4l=8l - 85C 25l - 16,5 Blg Chmielenie: 60' Marynka 30g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 20l, 19 Blg. WYDAJNOŚĆ - ~64,5% Fermentacja: Drożdże zadane w 20C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp 16-18C. Burzliwa: 17-19C - 18 dni Gęstość 5,5 Blg. Cicha: 16-18C - 18 dni Rozlew Końcowa gęstość 5 Blg; ABV = 7,2%. Rozlano 19.07.2013 r. do 38 butelek. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) Opracowałem logo i wzór etykiety - będzie trzeba się z tej okazji napić czegoś dobrego wieczorkiem Chyba skuszę się na IPĘ z depozytu piwnego (w tej chwili nie pamiętam czyją ). W załączeniu etykieta do Grodziskiego, które przyniosę na spotkanie piwowarów wrocławskich już za półtora tygodnia. PS. Rozdzielczość etykiety spadła po zapisaniu w jpg. W pdf-ie wygląda lepiej. PS 2. Już wiem od kogo ta IPA - z browaru Angry Goose. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) 01.07.2013 Warka 4 - Sessja - Witbier (receptura własna) 11,5 Blg Skład: pilzneński Strzegom - 2,0 kg (40%) pszenica - 2,0 kg (40%) pszeniczny Strzegom - 0,6 kg (12%) płatki owsiane - 0,4 kg (8%) Perle 20 g 9,4% AA (granulat) Safbrew S-33 gęstwa po Grodziskim (150 ml gęstwy - starter z 0,5l brzeczki przez 18 h) skórka z cytryny - 14 g skórka ze słodkiej pomarańczy - 130 g kolendra - 10 g Zacieranie: woda do zasypu - 17l 57C - słody wrzucone 40' - 53-50C 60' - 63-61C 180' - 73-71C 10' - 78C 17 Blg Wysładzanie: 5l+5l+3l+1l=14l - 78C 10,5 Blg Chmielenie: 60' Perle 20g 10' świeżo zmielona kolendra i skórki z cytrusów Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 15l, 15,5 Blg. Brzeczkę odzyskaną z chmielin i wodę (w sumie 5l) zagotowano i dodano do brzeczki w fermentorze - 20l, 11,5 Blg, IBU 22. WYDAJNOŚĆ - ~48% Fermentacja: Drożdże zadane w 22C. Burzliwa: 18-20C - 18 dni Rozlew Końcowa gęstość 3,5 Blg; ABV = 4,1%. Rozlano 19.07.2013 r. do 41 butelek x 0,5l i jednej 0,33l. Uwagi: - Czas pracy - 10 h - prawdopodobnie przez nieskleikowaną pszenicę. Co za męka... - Zacieranie skończyłem z nie do końca negatywną próbą jodową, bo już i tak za długo nad tym stałem i brakło mi cierpliwości. - Miała wyjść większa warka, ale przez słabą wydajność zmniejszyła się o 5 litrów i zapomniałem zmniejszyć też ilość dodanego chmielu, więc chyba wyjdzie silniej goryczkowy witbier Degustacja: Lekko zwiększona, od zamierzanej, goryczka sprawiła, że piwa nie pije się jak soczek - i bardzo dobrze. Kolendra mogłaby być silniej wyczuwalna, poeksperymentuje z przyprawami następnym razem. Cytrusy w ilości wystarczającej, treściwość wynikająca z dodania pszenicy - powyżej oczekiwań. Piana wspaniała Edytowane 11 Września 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) 19.07.2013 Warka 5 - Inwerssja - Dessert Whisky Stout (receptura własna) 14,5 Blg Skład: pale ale Strzegom - 2,7 kg (44%) jęczmienny whisky - 2,0 kg (33%) pszeniczny Strzegom - 0,4 kg (7%) płatki owsiane - 0,4 kg (7%) czekoladowy 1200 Strzegom - 0,2 kg (3%) karmelowy 600 Strzegom - 0,2 kg (3%) jęczmień prażony - 0,2 kg (3%) Perle 45 g 9,4% AA (granulat) Safale S-04 suche 11,5 g Zacieranie: woda do zasypu - 21l 77C - słody wrzucone 120' - 66-68C 5' - 78C 17 Blg Wysładzanie: 5,5l+5l+2l=12,5l - 78C 12,5 Blg Chmielenie: 60' Perle 30g 30' Perle 15g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 21,5l, 16 Blg. 2,5 l wody zagotowano i dodano do brzeczki w fermentorze - 24l, 14,5 Blg, IBU 34,5. WYDAJNOŚĆ - ~61% Fermentacja: Drożdże rehydratyzowano i zadano dnia następnego w temp 22 C. Burzliwa: 18-20C - 7 dni Cicha: 16-18 - 11 dni Rozlew Rozlano 6.08.2013 r. do 47 butelek 0,5 l. Zeszło do 6,5 Blg; ABV = 4,1%. Uwagi: - Po tygodniu burzliwej zeszło tylko do 7 Blg. Wydłużę planowaną cichą z tygodnia na dwa. Mam nadzieję, że zejdą tak do 5 Blg, bo co prawda wolę piwa pełniejsze w smaku, ale bez przesady - Po tygodniu cichej zeszło do 6,5 Blg... dalej chyba już nie zejdzie. - Po 11 dniach cichej dalej jest 6,5 Blg, więc mój brat wspaniały zabutelkował z 120 g cukru na 47 butelek piwa. - Ciekaw jestem bardzo degustacji, czy to w ogóle będzie do wypicia przy tak wysokim końcowym ekstrakcie i jak to się poukłada z palonością i wędzonką z whisky. Degustacja: Piwo baaaardzo treściwe. Chyba wymyśliłem nowy styl piwny - stout deserowy Jest paloność, ale delikatna. Nie wiem czy zasyp słodów palonych był za mały, czy ta treściwość przykrywa wszystko. Goryczki prawie nie czuć, a przecież IBU jest bliżej górnej granicy niż środkowych wartości dla tego stylu. Lekko mętne - chyba znowu popełniłem błąd przy filtracji. To, co bardzo mi się podoba, i z pewnością wyszłoby na wierzch mocniej przy głębszym odfermentowaniu, to charakterystyczne aromaty słodu whisky. Ten asfalt... mmm... Z pewnością piwko powtórzę EDIT: 08.01.2013 r. - prawie pół roku po rozlewie. Piwo bardzo przyjemnie się ułożyło. Paloność czuć nieco wyraźniej, słód whisky stracił asfaltową agresywność pozostawiając aromaty szlachetnego destylatu. Po raz pierwszy delektowałem się jedną butelką domowego piwa przez parę godzin ze strachu, że przyjemność przeminie zbyt szybko. Ostatni egzemplarz zdegustuję za miesiąc lub dwa. A potem cóż - będzie trzeba piwko powtórzyć Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) 16.08.2013 Warka 6 - Supressor - Extra Special Bitter 14 Blg (receptura prawie-własna) Skład: monachijski I - 2,3 kg (40%) pilzneński - 2,0 kg (34%) pale ale Strzegom - 1,0 kg (17%) karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg (5%) karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg (3%) Perle 30 g 9,4% AA (granulat) Marynka 45 g 7,0% AA (granulat) Lubelski 40 g 3,8% AA (granulat) Safale S-04 gęstwa po Stoucie 230 ml Zacieranie: woda do zasypu - 20l 66C - słody wrzucone 60' - 63-68C 10' - 76C Wysładzanie: 10l - 78C 28 l -> 12,5 Blg Chmielenie: 60' Marynka 45g + Perle 5g 30' Lubelski 40g 10' Perle 25 g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 25l, 14 Blg, IBU 48,4. WYDAJNOŚĆ - ~64% Fermentacja: Drożdże zadano dnia następnego w temp 23 C. Burzliwa: 21-23C - 8 dni Cicha: 20-22 - 16 dni Rozlew: Zeszło do 4 Blg. 7.09.2013 rozlano do butelek, ABV = 5,2%: 47x0,5l i 1x0,33l; z 168g cukru do refermentacji (3,5g/but.) Degustacja: Piwo jest odrobinę mętne - pewnie z powodu braku przerwy białkowej. Maksymalnie dokładne oddzielenie osadu drożdżowego od piwa (prawie podwójna cicha) spowodowało wydłużenie czasu nagazowania, a to z kolei doprowadziło do odczucia większej słodkości piwa (nieprzerobiony cukier do refermentacji). Piwo ma aromat miętowo-korzenny spowodowany użyciem chmielu Perle, co nie do końca mi pasuje. Jest odpowiednio treściwe jak na ESB, ale ta słodycz ukryła sporo goryczki. Ponadto ma jakiś niezidentyfikowany posmak, który pewna osoba na spotkaniu w ZUPie określiła mianem winnego. - A jednak... to infekcja. Prawdopodobnie zaszczepiło się coś z piwnicznego powietrza zawierającego winne mikroby. Piwo idzie do jak najszybszego wypicia i otrzymuje nazwę "Supressora" ze względu na niechęć niektórych osób do sięgnięcia po kolejną butelkę... Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) 7.09.2013 Warka 7 - Jasskółka - Coffee English Porter 13,8 Blg (receptura własna) Skład: pale ale Strzegom - 4,0 kg (74%) karmelowy 600 Strzegom - 0,5 kg (9%) karmelowy 35 Strzegom - 0,3 kg (6%) karmelowy 50 Strzegom - 0,3 kg (6%) pszenica palona 1000 EBC (chociaż Strzegom nazwał ją "prażoną") - 0,2 kg (4%) Special B - 0,1 kg (2%) Perle 8 g 9,4% AA (granulat) Challenger 20g 8,4% AA (granulat) Fuggles 25g 5% AA (granulat) Safale S-04 suche 11,5g Zacieranie: woda do zasypu - 18l 57C - słody wrzucone 5' - 52C 30' - 63-61C 60' - 73-70C (w połowie przerwy wrzucono paloną pszenicę) 10' - 76C Wysładzanie: 18l - 78C 30l -> 11 Blg Chmielenie: 60' Challenger 20g + Perle 8g 20' Fuggles 25g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 24,5l, 13,8 Blg, IBU 27,8. WYDAJNOŚĆ - ~66% Whirpool. Fermentacja: Drożdże zadano dnia następnego w temp 22 C. Burzliwa: 18-21C - 16 dni Rozlew: Zeszło do 4,5 Blg. 23.09.2013 rozlano do 47x0,5l butelek z 160g cukru do refermentacji (3,4g/but.). ABV = 4,8%. Uwagi: Piwo ma piękną pianę, drobnoziarnistą, o kolorze cappucino. Początkowo miał to być brown porter, ale nie doceniłem palonej pszenicy i wyszło na to, że jest to typowo angielski przedstawiciel stylu. W smaku głównie kawa zbożowa z gorzką czekoladą. Nie udało się osiągnąć pożądanej resztkowej słodyczy, ale przynajmniej jest przyjemnie treściwe (tak jak lubię). Odnośnie wad, to oczywiście lekka mętność, mam nadzieję, że tym razem nie jest spowodowana infekcją. Degustowałem miesiąc po rozlewie, więc zrzucam winę na brak cichej. EDIT: 27.01.14 r. - piwo się wyklarowało, w smaku teraz głównie gorzka czekolada, kawa już tylko lekko. Wspaniale się ułożyło. Kto by uwierzył, że minęły już cztery miesiące od zabutelkowania... Gdzie ten czas się podział? Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) 31.10.2013 Warka 8 - Inssomnia - AIPA Single Hop Mosaic 16,2 Blg (receptura własna) Skład: pale ale Strzegom - 5,0 kg (77%) monachijski I Strzegom - 1,0 kg (15%) karmelowy 50 Strzegom - 0,5 kg (8%) Mosaic 135 g 11,1% AA (granulat) Safale US-05 suche 11,5g Zacieranie: woda do zasypu - 23L 57C - słody wrzucone 10' - 52C 40' - 63-61C 40' - 73-71C 10' - 76C Wysładzanie: 15L - 78C 31L -> 14 Blg Chmielenie: 65' Mosaic 25 g 35' Mosaic 30 g 20' Mosaic 30 g 5' Mosaic 25 g 0' Mosaic 25 g Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 24,5L, 16,2 Blg, IBU 64,6. WYDAJNOŚĆ - ~65% Filtrowane przy użyciu sitka. Fermentacja: Drożdże zadano dnia następnego w temp 22 C. Burzliwa: 18-19C - 17 dni Cicha: brak Rozlew: EDIT: 16.11.2013 przelałem piwko na cichą do wiadra z kranem. Zeszło do 4 Blg. Niestety po dwóch godzinach okazało się, że uszczelka przy kranie nie trzyma i piwo kropla po kropli wędruje na podłogę. Czym prędzej zagotowałem syrop cukrowy (140 g cukru; 2,9 g/but.) i rozpocząłem butelkowanie. Wyszło prawie 48 butelek 0,5 l. Nagazowanie planuję na ok 2.3 vol CO2 - może trochę mało jak na AIPA, ale obawiam się, że z powodu braku cichej i niskiej temperatury fermentacji mogło zostać trochę resztkowego cukru w piwie. ABV = 6,3%. Uwagi: EDIT 2: 25.11.2013 - degustacja po 9 dniach od zabutelkowania: piwko już się nagazowało, może to przez to, że parę butelek trzymam w pokoju w temp min. 18 C. Atak Chmielu to to nie jest, ale bardzo mi smakuje i jestem z niego zadowolony. Goryczka przyjemna, mocna ale nie ściągąjąca. Nie zalegająca. Aromat głównie sosnowy, ale też i odrobinę cytrusowy. Jest świetnie EDIT 3: 09.12.2013 - kolejna degustacja (23 dni po rozlewie) - aromat teraz głównie multiwitaminowy, gdzieś bardzo daleko sosna. Goryczka w dalszym ciągu przyjemna. Rada dla samego siebie - kupić wreszcie chłodnicę lub dodać więcej chmielu na aromat. EDIT: 03.03.2014 - 8,6 Brix = 3,6 Blg (po korekcie). Edytowane 3 Marca 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) 16.11.2013 Warka 9 - Akssjomat - Dark Lager 13 Blg (receptura własna) Skład: pilzneński Strzegom - 3,2 kg (67%) monachijski I Strzegom - 1,0 kg (21%) karmelowy 600 Strzegom - 0,4 kg (8%) pszenica palona Strzegom - 0,2 kg (4%) Challenger 30 g 8,4% AA (granulat) Fuggles 15 g 5,0% AA (granulat) Saflager W34/70 suche 11,5g Zacieranie: woda do zasypu - 16L 59C - słody wrzucone 10' - 58-53C 40' - 63-61C 40' - 73-71C 10' - 76C Wysładzanie: 14L - 78C + 5L zimnej wody do gotowania => 19L w sumie 28L -> ?? Blg Chmielenie: 60' Challenger 30 g 30' Fuggles 15 g 30' Ekstrakt z pszenicy palonej (200 g ziarna zalane 0,6 L wody i podgrzane do 75 C, filtrowane sitkiem) Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 24 L, 13 Blg, IBU 27,7. WYDAJNOŚĆ - ~71,4% Chmielona brzeczka pozostawiona na 15 minut, a następnie filtrowana whirpoolem. Fermentacja: Drożdże zadano dnia następnego w temp 14 C. Burzliwa: 15-19C - 14 dni Cicha: 13-15 C - 11 dni Rozlew: EDIT: 30.11.2013 r. przelano na cichą. Zeszło do 3 Blg. EDIT 2: 10.12.2013 r. pomiar gęstości wykazał w dalszym ciągu 3 Blg, więc zabutelkowano z 130 g cukru (~2,8 g/but.). Wyszło 46 x 0,5 l butelek. ABV = 5,2%. Uwagi: Zapomniałem dodać pszenicy palonej do zasypu, dlatego dopiero jej ekstrakt powędrował do gara podczas chmielenia. Cóż... Zobaczymy co to da. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Właśnie degustuję AIPA Single Hop Mosaic i oto moje odczucia i obserwacje na bieżąco Barwa: miedziana, delikatnie zmętniona Piana: obfita, kremowa, drobno i średniopęcherzykowa, utrzymuje się do końca, jednym słowem wzorcowa Aromat: z butelki wyczuwam aromat chmielowy, głownie cytrusy na drugim planie trochę żywicy, sosny, po przelaniu do sniftera ten aromat już się lekko zredukował Smak: goryczka na wysokim poziomie jak przystało na IPA, lekko ściągająca, zdecydowanie zaakcentowana na finiszu, piwo jest wytrawne, ale nie wodniste, wysycenie OK, dość wysoce pijalne (szybko mi poszło ) Podsumowanie: Ogólnie piwko bardzo dobre, wypiłem je z przyjemnością, co prawda aromat chmielowy mógłby być intensywniejszy i goryczka mniej ściągająca, ale w moim Ocean IPA ta goryczka też jest przewalona . Aromatycznie nawiązuje do mojego saisona IPA Single Hop Mosaic, ja tutaj multiwitaminy nie wyczuwam Jeszcze co do aromatu to przesunąłbym chmielenie na koniec gotowania i zdecydowanie zastosował chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Dzięki za degustację i rozbudowany komentarz oraz cenne rady. Myślałem o chmieleniu na zimno, ale jak przelałem na cichą to okazało się, że wiadro cieknie i czym prędzej musiałem zlać do butelek Przy kolejnej warce mam nadzieję, że się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 (edytowane) 23.12.2013 Warka 10 - You will like this sshit! - Belgian Double Porter 19,5 Blg (receptura własna) Skład: monachijski I Strzegom - 4,0 kg (55%) pilzneński Strzegom - 1,5 kg (21%) pale ale Strzegom - 0,8 kg (11%) karmelowy 600 Strzegom - 0,3 kg (4%) czekoladowy 1200 EBC Strzegom - 0,3 kg (4%) Special B - 0,3 kg (4%) pszenica palona Strzegom - 0,1 kg (1%) Challenger 50 g 8,4% AA (granulat) Fuggles 10 g 5,0% AA (granulat) Wyeast 3522 Belgian Ardennes ze skosu od Leszcza Safale S-04 (gęstwa po Angielskim Porterze) Zacieranie: woda do zasypu - 22L 56C - słody wrzucone 10' - 54-52C 60' - 63-61C 30' - 73-71C 5' - 76C Wysładzanie: 13L - 78C ?L -> 16,5 Blg oraz 6 L cienkusza 8 Blg (Lekki Porter), który pójdzie trochę na startery, a trochę na sprawdzenie czy trzymiesięczna gęstwa do czegoś się jeszcze nadaje. Chmielenie: Double Porter: 60' Challenger 40 g 15' Fuggles 10 g + Challenger 10 g Lekki Porter: 60' Iunga (10% AA) 8 g 15' Lubelski selekt (4,5%) 6 g Chmielona brzeczka pozostawiona na 10 minut, a następnie filtrowana whirpoolem. Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc - 21 L, 19,5 Blg, IBU 34 (Double Porter) i 5 L, 10,5 Blg, IBU 34 (Lekki Porter) WYDAJNOŚĆ - ~60,6% Fermentacja: Drożdże zadano dnia następnego w temp 20 C po namnożeniu w starterze. Burzliwa: 22-24C - 16 dni Cicha: 19-21 C - 10 dni Rozlew: EDIT: 7.01.14 - Przelano na cichą - zeszło do 5,5 Blg. EDIT: 17.01.14 - Pomiar gęstości wykazał 5,0 Blg. Zabutelkowano z 100 g glukozy (2,5 g/but.). Wyszło 39,5 but. x 0,5l i 1 x 0,4 l. ABV = 7,5%. Uwagi: 7.01.2014 - Tak jak się obawiałem prawdopodobnie gęstwa S-04 nie była w najlepszym stanie. Lekki porter okazał się zakażony i poszedł w kanał. Dobrze, że to tylko kilka litrów. [EDIT] 8.02.2014 - Wrażenia z degustacji: delikatnie kawowe, umiarkowanie czekoladowe, średnio treściwe, liczyłem na silniejszą pełnię; alkohol niewyczuwalny, podobnie jak nuty belgijskich drożdży (jedynie gdzieś w tle lekka brzoskwinia w czekoladzie). Zobaczymy co będzie jak się ułoży. [EDIT] 28.02.2014 - Kolejna degustacja - czekolada, belgijskie fenole, lekka końska derka (albo to moja wyobraźnia), w smaku bardzo ciemny biszkopt, słodkość, ale nie zalepiająca. Użycie tych drożdży to był strzał w dziesiątkę! Do zmiany: więcej słodu czekoladowego. [EDIT] 03.03.2014 - 10,6 Brix = 4,6 Blg (po korekcie). Edytowane 3 Marca 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) 08.02.2014 Warka 11 Impulsse - Belgian Blond Ale 17 Blg (TB) Skład: - pilzneński – 4,3 kg (77%) - CaraBlond CastleMalting - 0,4 kg (7%) - Biscuit CastleMalting - 0,3 kg (5%) - Aroma CastleMalting - 0,1 kg (2%) - Cukier kandyzowany biały – 0,5 kg (9%) - Marynka 20 g 10% AA (granulat) - Lubelski 20 g 3,8% AA (granulat) - Wyeast 3522 Belgian Ardennes 300 ml (gęstwa po warce nr 10 - I zbiór) Zacieranie: woda do zasypu - 18L 67C - słody wrzucone 40' - 63-61C 40' - 73-71C 5' - 76C Wysładzanie: 10,5L - 78C Chmielenie: 60' Marynka 20 g 20' Lubelski 20 g 10' cukier kandyzowany biały 0,5 kg Chmielona brzeczka pozostawiona na 10 minut, a następnie filtrowana Whirlpoolem + sitko. Po gotowaniu i wystudzeniu przez noc otrzymałem 18 l brzeczki, więc dolałem 2,5 l gotowanej wody. Finalnie parametry brzeczki przedstawiają się następująco – 20,5 L, 17 Blg, IBU 25. WYDAJNOŚĆ - ~67% Fermentacja: Przemytą gęstwę drożdżową zadano dnia następnego w temp 24 C. Burzliwa: 23-25C - 14 dni Cicha: 18-20 C - 7 dni Rozlew: 22.02.14 r - Nie mogłem dłużej czekać, gdyż przenoszę cały browar do Wro. Mam nadzieję, że piwo dofermentowało. Kilka dni wcześniej pomiar wskazywał 3 Blg, teraz jest coś koło 2,5 Blg. Zabutelkowano z 86 g cukru (2,1 g/but.), celując w niskie nasycenie, aby nie powstały granaty. Wyszło 36 x 0,5 l i 5 x 0,33 l. ABV = 7,5%. Uwagi: [EDIT] 06.03.2014 r. - Pomiar refraktometrem 8,2 Brix = 2,0 Blg. Kolor trochę za ciemny - lekko miedziany. Wysycenie za niskie - bałem się granatów i przesadziłem w drugą stronę. Aromat i smak: brzoskwinie w długo pieczonym cieście biszkoptowym, w tle lekkie fenole. (Zdjęcie może trochę za ciemne, ale nie chciało mi się już robić drugiego). Edytowane 7 Marca 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Ok, zabrałem się za degustację pierwszego piwa, które na kapslu było oznaczone numerem 1, przyznam że miałem mały problem ze zidentyfikowaniem co to za piwo, bo pod jedynką kryje się IRA, ale po otwarciu butelki moje nozdrza zaatakowały nuty wyraźnie porterowe, więc zakładam że jest to Double Belgian Porter Piana: obfita, drobno i średniopęcherzykowa, beżowa, bardzo ładnie się prezentuje, jest trwała, dopiero po dłuższej chwili się redukuje delikatnie krążkując na szkle, prawie do końca pozostaje cienka warstwa na powierzchni piwa Barwa: ciemna w zasadzie nieprzejrzysta, pod światło widać rubinowe refleksy, piwo jest delikatnie zmętnione Aromat: porterowo/RISowy, jest delikatna kawa, czekolada, śliwka w czekoladzie, po ogrzaniu pojawia nuta alkoholowa, ale nie jest ona bardzo nachalna i ordynarna, bardziej przypomina czekoladki nadziewane alkoholem, na drugim planie pojawia się nuta belgijska, całość tworzy bardzo ciekawe połączenie, brawo Smak: tutaj pierwsze skrzypce grają już smaki belgijskie, co jest dość ciekawym odczuciem w porterze, goryczka (nie jestem w tym temacie obiektywny) jest na niskim poziomie jak dla mnie mogłaby być mocniejsza, co kontrowałoby dość wysoką pełnię tego piwa, słodycz oblepia usta, owszem piwo jest słodkie, ale nie ulepkowate, a co ciekawe z dość wytrawnym finiszem, na finiszu pojawia się również delikatna kwaskowatość i alkohol przyjemnie rozgrzewa przełyk. Podsumowanie: Bardzo ciekawe i smaczne piwo, dla mnie jedynie troszkę za bardzo nuta belgijska zdominowała smak, myślę że piwo ma duży potencjał do leżakowania, mimo wysokiego ekstraktu piwo jest też wysoce pijalne, co może być zdradliwe i niebezpieczne zaczynam czuć je w głowie, brawo wypiłem je z wielką przyjemnością. P.S. Zapomniałem wspomnieć o wysyceniu, idealne jak na portera Edytowane 17 Lutego 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dzięki za rozbudowaną recenzję. Mój brat jest leniem i nie chciało mu się na 50-ciu butelkach pisać dwóch cyferek, stąd "1" zamiast "10" Co do nut belgijskich, które zdominowały smak, to zaskoczyłeś mnie. Ja ich tak wyraźnie nie czuję, a bardzo bym chciał. W każdym razie cieszę się, bo może z czasem wyjdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Co do nut belgijskich, które zdominowały smak, to zaskoczyłeś mnie. Ja ich tak wyraźnie nie czuję, a bardzo bym chciał. Są, są, troszkę nawiązują do Saisona, a przynajmniej w moim odczuciu tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Nowy styl etykiet - zmianami wchodzę w drugą dziesiątkę warek. Póki co w Power Poincie, ale powoli przerzucam się na Corela. [EDIT] Na zdjęciu nr 2 ta sama eta zrobiona również w Corelu. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Akssjomat - Dark Lager Piana: gęsta, obfita drobno i średniopęcherzykowa, dość długo utrzymuje się na szkle Barwa: ciemno bursztynowa Aromat: z butelki aromat porterowy, czekolada, owoce w czekoladzie (śliwka) w tle trochę słodowości i karmelu, ze szkła wyczuwam głównie słody, po ogrzaniu wychodzi sporo estrów, które dały aromat kwiatowy, perfumowany i lekko mydlany jest też czekolada Smak: piwo jest wytrawne, lekko wodniste z posmakiem kawy zbożowej Podsumowanie: Ciekawa wariacja ciemnego lagera, choć ze względu na obecność sporej ilości estrów lagerem raczej go nazwać nie można , dla mnie to piwo jest w klimacie porterowego cieńkusza. Troszkę te estry jednak za bardzo zdominowały piwo. Poza tym piwo pozbawione jest wad, wypiłem je z przyjemnością. Po raz kolejny piwo ze świetną pianą, aha wysycenie mogłoby być troszkę wyższe, przez co odczucie wodnistości byłoby mniejsze. Dzięki wielkie za piwka i z niecierpliwością czekam na kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Dzięki wielkie za recenzję. Sam jestem bardzo mało obiektywny co do swoich piw, więc opinie innych, jeśli tylko są rzetelne, bardzo wiele mi dają. Wspaniale wyczułeś, że fermentacja, choć prowadzona na drożdżach lagerowych, to jednak przebiegała w wyższych temperaturach. Na początku fermentacji było 15 C i bałem się, że S-04 nie uciągną w tej temp., więc dodałem jednak W 34/70. Po kilku dniach temp. wzrosła do 19 C i już nie mogłem jej obniżyć. Co do wodnistości, to chciałem, żeby było lekkie w odczuciu. Z nagazowaniem dalej eksperymentuję i różnie to wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) 09.03.2014 Warka 12 Ahimssa - Witbier 12,4 Blg (receptura własna) Surowce: pilzneński, Strzegom - 3 kg (60%) pszenica - 2 kg (40%) Hallertau Tradition, granulat 5,5% - 25 g Mosaic, granulat 11% - 15 g Drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale (suche) skórka z jednej cytryny - 24 g sok z jednej średniej cytryny owoce jałowca - 20 g kmin rzymski - 5 g ananas z puszki z zalewą - 900 g Zacieranie: Ilość wody: 17l - 1:3,4 kleikowanie pszenicy (w 6l wody) 12->100°C pszenica zaadsorbowała prawie całą wodę, więc zamiast planowanych 9 litrów do zacierania dodano 11 l 54°C - wrzucenie słodów (do skleikowanej pszenicy i 11 l wody) 53°C (białkowa) - 40' (miało być 20' ale dość długo stabilizowałem temp. w nowym garnku) 63°C (maltozowa) - 60' 72°C (dekstrynująca) - 30' 76°C - mash-out Wysładzanie: wysładzanie 13,5 l wody - uzyskano 22,5 l brzeczki o 12,3 Blg. Dolano 1 l wody - uzyskano 23,5 l, 11,5 Blg. Gotowanie: 60' - Tradition - 25g 10' - Mosaic - 15 g; skórka i sok z cytryny; przyprawy i ananas po wyłączeniu palnika pozostawiono na 20', po czym filtrowano z użyciem sitka Temperatura zadania drożdży: 25°C Burzliwa: plan: 14 dni, temperatura: 5 pierwszych dni 24-25°C, kolejne 20-21°C Cicha: brak OG: 12,4°Blg FG: 2,2°Blg IBU: 19 Alk.: 5,3% Wydajność: 55% Objętość: 21l Rozlew: 2014-03-23 Refermentacja: 4 g/but. Uwagi: Czas pracy 7h - przez kleikowanie pszenicy i rozgardiasz spowodowany adaptacją warzelni do nowych warunków Usuwanie ananasa z brzeczki po gotowaniu nie było łatwe, następnym razem może wrzucę do skarpety EDIT 2014-03-10: Dzień 1: Ekstrakt - 10,8°Blg EDIT 2014-03-12: Dzień 3: Ekstrakt - 8,8°Blg EDIT 2014-03-16: Dzień 7: Ekstrakt - 2,3°Blg EDIT 2014-03-19: Dzień 10: Ekstrakt - 2,2°Blg EDIT 2014-03-23: Dzień 13: Ekstrakt - 2,2°Blg. Butelkowanie - wyszło 39 but. x 0,5 l i 3 but. x 0,33 l. EDIT 2014-04-12: Degustacja - kwaśne. Po prostu kwaśne - przesadziłem z cytryną i to sporo. Za długa białkowa spowodowała, że piana jest nietrwała. Jałowiec ledwo wyczuwalny, kmin prawie wcale, ananas słabo. Na jakiś czas wracam do zestawów i nie eksperymentuje. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Jak wpłynął sok z cytryny na tego Witka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Wniósł dokładnie to, czego można się było spodziewać - cytrynową kwaskowość. W sumie to kwaśność. Radzę nie przesadzać z tym dodatkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 No właśnie o to mi chodziło, czy przyjemne kwaskowate nuty czy raczej juz kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się