Krzyko Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zabieram się za Witka i czytam w recepturze HB, że po kleikowaniu płatków i dosypaniu słodów zaleca się przerwę 63oC przez 60 min., a kolejną (72 0C) przez 50 min. (na końcu mash out). Jedno pytanko mnie nurtuje: czemu tak długo? To prawie 2 godz. zacierania nie licząc kleikowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 U mnie ponad godzinę musiałem czekać zanim próba jodowa wyszła negatywnie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zasyp zawiera bardzo dużo surowca niesłodowanego (pszenicy), który sam w sobie nie zawiera enzymów mogących przerobić skrobię na cukry proste. Toteż te enzymy potrzebują więcej czasu na ukończenie procesu. Przy tym piwie warto mieć jodowy wskaźnik skrobi, bo tak jak pisze Usiu konwersja może trwać (względnie) na prawdę długo. Poczytaj na wiki o próbie jodowej http://www.wiki.piwo.org/Pr%C3%B3ba_jodowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Potwierdzam, czas jest potrzebny jak piszą koledzy, ale bedzie Pan zadowolony Edytowane 2 Maja 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Zasyp zawiera bardzo dużo surowca niesłodowanego (pszenicy), który sam w sobie nie zawiera enzymów mogących przerobić skrobię na cukry proste. ... i wszystko jasne. Dzięki! Oczywiście wskaźnik mam i oczywiście liczę na to, że będę zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się