piwosz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Witam, To mój pierwszy post na tym forum, więc od razu chciałbym się przywitać A teraz co mnie trapi. W poprzednią niedzielę, czyli 21 kwietnia, moje BPA zaczęło fermentację ( bulkanie ). Fermentuję drożdżami S-33. No i tak, Po ponad tygodniu bulkanie prawie ustało ( lecz nadal było ), z ciekawości wziąłem aerometr( zdezynfekowany ), sprawdziłem, BLG spadło do 3Blg. Po tym szczelnie wszystko pozamykałem i za jakiś czas bulkanie było lekko intensywniejsze ( krótsze odstępy pomiędzy bulkaniami i tak długimi ), no ale co tam. Za ok 3dni bulkanie ustało ( przez cały dzień nie bulkało ), postanowiłem zmierzyć Blg, wyszło 2. Postanowiłem, że jak przez 2 dni nie będzie bulkać to zlewam na cichą. I historia się powtórzyła, jakby znowu fermentacja przyspieszyła( ruszyła? ), bo b. rzadko bulka, ale dalej bulka ( przed drugim sprawdzeniem już nie bulkało cały dzień, tak jak napisałem ). No i takie moje zakłopotanie, czy to jest naturalne dla fermentacji tymi drożdżami? Muszę nadmienić, że to jest moja pierwsza warka ( ekstrakt + własnoręczne chmielenie ). aerometr wrzucam do zbiornika. Prosiłbym o jakieś wytłumaczenie tego ciekawego zjawiska. pozdrawiam Edytowane 2 Maja 2013 przez piwosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Nien ma co wnikać ani zbyt często zaglądać. Potrzymaj tydzień, dwa na cichej i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Witaj! Brak bulkania czy też wolne nieregularne bulkanie nie jest wyznacznikiem końca fermentacji. Zmierz raz gęstość, za 2-3 dni zmierz ponownie. Jak wynik będzie taki sam to można założyć, że drożdże zakończyły fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji (tzn. nie zawsze bulkanie oznacza, że fermentacja trwa). Na przykład CO2 rozpuszczone w piwie może się wydzielać pod wpływem zmian temperatury czy ciśnienia i rurka bulka, mimo że fermentacja jest już zakończona. Żelazna zasada jest taka, że fermentację uznajemy za zakończoną, jeśli gęstość nie spada przez dwa-trzy dni. Jeśli mierzyłeś blg i wyszło 2, to za trzy dni powtarzasz pomiar i jeśli dalej jest 2, to przelewasz na cichą (lub butelkujesz) EDIT: Celdur pierwszy odpisał Edytowane 2 Maja 2013 przez gregroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Dzięki wam za wyjaśnienie. O żelaznej zasadzie pamiętam To myślę, że sprawdzę jutro ( poprzedni pomiar we wtorek ) i jeżeli dalej będzie 2BLG to jadę na cichą. Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się