zgoda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Im niższe °Blg tym wolniejszy start, bo jakby nie patrzeć to te drożdże muszą się naszukać co by tu zjeść Tyle im zajmuje, mniej-więcej, obojętne czy w starterze czy w brzeczce nastawnej. Typowo niemieckie podejście do rozmnażania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 No, kurteczka, pogratulować. Kosztował pewnie konkretnie, ale jak są oszczędności i wygoda, to przynajmniej na osłodę. Kupiłem chyba najtańszy z możliwych. Obawiałem się, że za 299 zł., to jakość gara będzie kiepska, ale niepotrzebnie. Jest solidny i wydaje się (odpukać), że posłuży dość długo. Generalnie to długo się biłem z myślami, czy warto, ale teraz nie żałuję Im niższe °Blg tym wolniejszy start' date=' bo jakby nie patrzeć to te drożdże muszą się naszukać co by tu zjeść [/quote']Tyle im zajmuje, mniej-więcej, obojętne czy w starterze czy w brzeczce nastawnej. Typowo niemieckie podejście do rozmnażania. Dużo lepiej jest jak już się operuje gęstwą. Wczoraj dałem ok 80 ml. gęstwy do fermentora i dziś rano drożdżaki pięknie pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Była to pierwsza warka z użycia,em mojego nowego gara 68 l. Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu. Gar jest solidny, duży a chmielenie w nim znacznie bardziej ekonomiczne niż w przypadku KEGa. Na nachmielenie 40 l. potrzebowałem średnio 1,1 kg. gazu. Wczoraj przy chmieleniu 50l. zużyłem 0,8 kg. gazu. Rewelacja A tak to cudo wygląda. Mam pytanko jak mierzysz zużycie gazu, warzysz butle przed i po?? Wiesz może ile waży pusta butla?? Co do gar mam taki tylko 50l i jest naprawdę ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Waga pustej butli oznaczona jest cyfrą na jej powierzchni np. 10,4 . Z zasadzie różne butle mają różny ciężar. Często ludzie myślą, że to ilość gazu wiec wybierają te najcięższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Była to pierwsza warka z użycia' date='em mojego nowego gara 68 l. Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu. Gar jest solidny, duży a chmielenie w nim znacznie bardziej ekonomiczne niż w przypadku KEGa. Na nachmielenie 40 l. potrzebowałem średnio 1,1 kg. gazu. Wczoraj przy chmieleniu 50l. zużyłem 0,8 kg. gazu. Rewelacja A tak to cudo wygląda.[/quote']Mam pytanko jak mierzysz zużycie gazu, warzysz butle przed i po?? Wiesz może ile waży pusta butla?? Co do gar mam taki tylko 50l i jest naprawdę ok. Witam. Mam podobny gar - 50 litrowy, podobnie z cenną, ale jedno co mnie smuci (po kilkunastu warkach w nim u warzonym) szkoda, że nie jest większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ten gar to chyba Rossler niedawno kupiłem taki tylko 34l. Jakość super, cena niska generalnie wart polecenia. Szkoda że nie kupiłem ~60l...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Mam pytanko jak mierzysz zużycie gazu, warzysz butle przed i po?? Wiesz może ile waży pusta butla?? Co do gar mam taki tylko 50l i jest naprawdę ok. Na drugie pytanie odpowiedział już 19Mateusz87. A zużycie gazu mierzę właśnie w taki sposób jak napisałeś. Każdorazowo ważę butlę. Zapiski prowadzę od momentu zakupu butli i jak butla się skończy, to będę miał już jasność odnośnie zużycia gazu. Tak, ten gar to Rossler. Nawet przed zakupem pytałem o ten gar w wątku "emalia czy nierdzewka", bo jednak jak na taką poj. to cena jest atrakcyjna (w porównaniu do innych garów z nierdzewki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 (...) warzyłem pszenicę. (...) Warka #120 Neverending Story (pszeniczka) (...) W ramach eksperymentu jedną pszeniczkę fermentowałem w ok 22 °C a drugą w ok 18°C. Zobaczymy jaka będzie różnica. (...) No właśnie. Jaka jest różnica ? Mógłbyś opisać wrażenia ? Z teorii wynika, że temperatura powinna mieć wpływ na smak; ciekawe, jak to wygląda w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 (...) warzyłem pszenicę. (...) Warka #120 Neverending Story (pszeniczka) (...) W ramach eksperymentu jedną pszeniczkę fermentowałem w ok 22 °C a drugą w ok 18°C. Zobaczymy jaka będzie różnica. (...) No właśnie. Jaka jest różnica ? Mógłbyś opisać wrażenia ? Z teorii wynika' date=' że temperatura powinna mieć wpływ na smak; ciekawe, jak to wygląda w praktyce.[/quote'] Hmm. Piwo fermentowane w wyższej temp. było nieco bardziej "ostre", mniej zharmonizowane. Jednakże różnica nie była znaczna. Trzeba było faktycznie przysiąść i porównać te piwa równocześnie, żeby coś wyczuć. W kwestii balansu goździkowo-bananowego, nie wyczułem, żeby się jakoś istotnie zmienił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Postanowiłem trochę nadgonić z zapiskami, bo znowu mi kartki z recepturami giną Warka 138- Czarna Perła v2 Receptura przygotowana na podstawie warki 118 biorąc pod uwagę aktualny stan magazynu. Właśnie ta karteczka z recepturą zaginęła. Całe szczęście, że piwa jest 57/58 l. to szybko się nie skończy i zdąży się znudzić Warka 139- Osama (amerykańskie ale) skład na 50l: pilzneński 7,0 kg monachijsk IIi 1,0 kg amber- 0,7 kg Castle Crystal- 0,4 kg. chmiel Simcoe ok 12% AK- 40 g. chmiel Crystal ok 4% AK- 55 g zacieranie: 65°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Simcoe (całość) na 60 min. chmiel Crystal- 20 g. na 20 min. chmiel Crystal- 35 g. na 5 min. Wyszło ok 50l. 11 °Blg . Całość zadałem gęstwą Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Warka 140- Owocowy Raj v2 (Ale) Piwo to cieszyło się dużą popularnością i zostało bardzo szybko wypite, dlatego delikatnie zmodyfikowałem recepturę i uwarzyłem je ponownie skład na 50l: pilzneński 6,0 kg wiedeński 2,0 kg carapils- 0,5 kg aroma- 0,5 kg. karmelowy jasny- 0,18 chmiel Amarillo- 33 g. chmiel Liberty- 30 zacieranie: 66-67°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Amarillo (całość) na 60 min. chmiel Liberty (całość) na 5 min. Wyszło ok. 50l. blg 11, całość podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą London Ale III. W trzecim dniu fermentacji, do jednego fermentora dodałem 435 ml. soku malinowego Paola. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Warka #141- Dotyk Anioła (pszeniczne) skład: (na 40 l.) słód pilzneński- 2,7 kg. słód monachijski ciemny- 0,58 kg. słód pszeniczny jasny- 3,8 kg. słód cara (20 EBC) - 0,5 kg. chmiel Spalt Select (ok 4,5% AK.)- 36 g. zacieranie: 42°C- 30 min 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Spalt Select- 60 min Wyszło 40 l. Blg 12,0. Zadane gęstwą Wyeast 3068, fermentuje w temp ok. 18 °C. Wychodzi na to, że to nie ostatnia pszeniczka w tym cyklu. Zobaczymy jak sobie z następną warką poradzą drożdżaki, bo trochę już przeszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Przerwy wakacyjnej w warzeniu nie mam, ale w uzupełnianiu swojego wątku na bieżąco już tak Jakieś 3 tyg. temu poczyniłem piwo: Warka 142- Zaklinacz deszczu, mam niestety tylko zasyp, jakie były chmiele zapisane już nie mam, wiem jednak, że miało być mocno chmielone i nie wiem, czy nie dałem na goryczkę jakiegoś kilera ok 16% AK zasyp (na 50 l.): pilzneński- 7,25 kg. wiedeński- 3 kg. cara 30 EBC- 0,54 kg. caragold 9 EBC- 0,5 kg. zacieranie: 65°C - 90 min Wyszła jakaś 13 z tego co pamiętam, zadana gęstwą German Ale. Fermentacja burzliwa w okolicach 16 °C Piwo wczoraj zostało przelane na cichą przy 4 °Blg. Testy smakowe wypadły bardzo pozytywnie. Wreszcie będę miał chmielowego killera na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Następna w kolejności była wspólna warka w zaprzyjaźnionym browarze u Marleny i Rafała. Jak zwykle była jazda bez trzymanki, ale chyba właśnie to jest najfajniejsze i ma to swój niepowtarzalny klimat Warka 143- Kraina Wiecznego Szczęścia (Imperial Stout (przed rozcieńczeniem)) zasyp na 45 l. 8kg pilzneński 1kg wiedeński 0,6 palony jęczmień 0,4 karmel ciemny 700 0,3 czekoladowy 900 0,42 płatki jęczmienne zacieranie: 65-66°C - 90 min chmielenie: 40g Northdown 9,6% AK na 60 min. Początkowo planowaliśmy uzyskać ok 50 l., ale nie upilnowaliśmy tego trochę i sporo wyparowało. Zdecydowaliśmy się nie dolewać wody. Po chłodzeniu okazało się, że wyszło ok. 45 l. 15,5 °Blg. Swoją "połówkę" zadałem gęstwą London ESB, za którą dziękuję Przyznaje się bez bicia, że przy butelkowaniu rozrzedziłem trochę to piwo, zamiast jak zazwyczaj syrop cukrowy zrobić w ilości ok 0,8 l, to tym razem na pewno było 2 l. Wczoraj wypiłem testową flaszeczkę i jest bardzo ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Lecimy dalej z nadrabianiem zaległości Warka 144- Amnezja (pils (lekko chmielony)) skład: (na 24 l.) słód pilzneński- 4,0 kg. słód wiedeński- 0,7 kg. słód carapils- 0,35 kg. kg. chmiel Marynka (ok 8 % AK)- 25 chmiel Spalt Select (ok 4,5% AK.)- 45 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Marynka całość- 60 min H Spalt Select- 20g. na 30 min H Spalt Select- 25g. na 3 ostatnie minuty Wyszło ok 24 l. 12°Blg, całość zadana drożdżami Budvar Lager i przeniesiona do lodówki, gdzie fermentuje sobie (pewnie) w okolicach 7°C. Najprawdopodobniej już jutro kolejna pszeniczka, potem Pale Ale wg. przepisu Marleny, bo bardzo mi smakowało a później się zobaczy OK, zaległości nadrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 .............Warka 144- Amnezja .......... Nazwa znacząca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 .............Warka 144- Amnezja .......... Nazwa znacząca? Zapożyczona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Warka #145- Złodziejka szczęścia (pszeniczne) skład: (na 20 l.) słód pilzneński- 1,1 kg. słód wiedeński- 0,5 kg. słód pszeniczny jasny- 2,2 kg. słód cara (20 EBC) - 0,25 kg. chmiel Cascade (ok 4,6% AK.)- 20 g. zacieranie: 42°C- 45 min 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Cascade- 60 min Wyszło ok 20 l. nie licząc osadów) °Blg 11,5. Całość została zadana gęstwą (prawie miesięczną) 3068. Ktoś sypnął ostatnio jakiś amerykański chmiel do pszenicy, pomyślałem, że faktycznie, efekt z takim Cascade może być ciekawy. Ale w ramach eksperymentu uwarzyłem tylko 20 l. Również ze względu na wiek gęstwy nie chciałem zbytnio ryzykować. Jak wszystko będzie ok, to w planach na pewno przynajmniej jeszcze jedna pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) No chyba jeszcze nie zdarzyło mi się wcześniej, aby mój wątek wylądował na trzeciej stronie. Ale tak to bywa, gdy się nie uzupełnia zapisków na bieżąco Z kronikarskiego obowiązku napiszę, że Warka 146 złapała infekcję i dorobiłem się w związku z tym typowego kwasa. Warka 147- Peggy Brown (Brown Porter), warzenie odbyło się w zaprzyjaźnionym browarze u Marleny i Rafała w towarzystwie uroczej Ewy (pozdrawiam ) skład: (na 50 l.) 8kg pilzneński 0,5 wiedeński 0,5 monachijski I 0,4 Strzegom jasny 80-150 0,4 karmel 700 0,2 Carafa II Special 0,3 czekoladowy. chmiel Northdown- (ok 9% AK)- 42g zacieranie: 67-68 °C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie (do otrzymania ok 55 l.) chmielenie 60 min: Northdown- całość od początku Wyszło ok 50 l. (z tego co pamiętam) ok. 12,5 °Blg. Całość została podzielona na 2 fermentory, do swojego dałem gęstwę ESB, do drugiego poszły suche Mauri Brew (Ale). Moje już od ok. tygodnia jest w butelkach, smakuje bardzo fajnie Edycja: Po interwencji Marleny poprawiam nazwę warki na właściwą Edytowane 21 Września 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 (edytowane) Warka 148- Królowa Życia (pszeniczka) skład: (na 25 l.) słód pilzneński- 1,8 kg. słód pszeniczny- 2,5 kg. słód carahell- 0,3 kg. chmiel Lubelski (ok 4,6% AK.)- 20 g. zacieranie: 42°C- 45 min (sam pszeniczny) 66°C- 90 min (całość) podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Lubelski- 60 min Wyszło 25 l. 11 °Blg. Całość zadana gęstwą 3068 i wczoraj poszła do butelek z dodatkiem 175 g. cukru. Edytowane 21 Września 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Warka 150- Lato Leśnych Ludzi (polish bitter), kolejna warka warzona w zaprzyjaźnionym browarze, ale jak takie piwa na wychodzą, jak ostatnio, to niema się czemu dziwić skład: (na 50 l.) 6,8 kg pilzneński 1,0 monachijski 0,25 cara (30) 0,25 crystal (200) 0,3 amber (45-65) 23g Marynka 7,8% 17g Norhern Brewer 11,5% 50g Lubelski 3,8% zacieranie: 67°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie (do otrzymania ok 55-58 l.) chmielenie 60 min: Northen Brewer + Marynka- 60 min. Lubelski- 20g - 15 min. Lubelski- 30g.- 3 min. Wyszło ok 50 l. ok. 12,0 °Blg. Całość została podzielona na 2 fermentory, daliśmy takie same drożdże London ESB w postaci gęstwy. Moje piwo fermentowało w okolicach 17°C a właśnie dziś je zabutelkowałem (150g. cukru na 25l. i przy rozlewie smakowało bardzo fajnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Nieco wcześniej była... Warka 149- Stretford End (IRA). Stetford End, to potoczna nazwa trybuny stadionu Manchesteru United, gdzie zasiadają ich najwierniejsi fani Receptura... zaginęła, ale piwo było warzone w oparciu o recepturę z BA, z lekkimi modyfikacjami oraz przeskalowana na 25 l. Właśnie spijam sobie kufelek tego piwa (wiem, wiem, dzień bez piwa ) i jest bardzo smaczne. Gazuje się w temp ok 16°C i po tyg. jeszcze gazu jest trochę za mało, ale generalnie mi się nie śpieszy i nie mam zamiaru go poganiać np. przenosząc butelki do pomieszczenia z wyższą temperaturą PS. Piwo na London ESB Edytowane 2 Października 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Warka 151- So Pretty (Pale Ale, nieco słabiej chmielone) skład: (na 29 l.) słód pale ale- 5 kg. słód pszeniczny- 0,35 kg. słód cara (30)- 0,35 kg słód cara gold (9)- 0,35 kg chmiel Marynka (ok 9% AK)- 17,5 g. chmiel Lubelski (ok 4,6% AK.)- 22,5 g. zacieranie: 66-67°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 17L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Marynka- 60 min Lubelski- 5 min Wyszło 29 l. 12 °Blg. Całość zadana gęstwą London ESB (bardzo fajne drożdże ), fermentuje w okolicach 16°C. Edytowane 2 Października 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Warka 152- Śpiąca Królewna (coś jak Cream Ale) skład: (na 25 l.) słód pilzneński- 4,5 kg. słód amber (40)- 0,30 kg. słód zakwaszający- 0,07 kg chmiel Willamette (ok 7,5%) AK- 7 g. chmiel Northen Brewer (11,5% AK)- 9g. chmiel Crystal (ok 4% AK), 17 g. zacieranie: 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody o temp. 65 °C, do 25 l. uzupełniłem wrzątkiem. chmielenie 60 min: Willamette + Northen B.- 60 min Crystal- 5 min Wyszło 25 l. 11,5 °Blg. Całość zadana gęstwą California Lager (Wyeast 2112), od Szymona (sn_phoenix) dzięki fermentuje w okolicach 16°C. Jest to warka z dedykacją/inspiracją Do Cream Ale chyba najbardziej brakuje surowców niesłodowanych, ale nie dysponowałem niczym. Planowałem dodać 0,3 kg. cukru przy chmieleniu, ale zapomniałem. Może wyrównam i zamiast zwyczajowej ilości cukru przy butelkowaniu dosypię to 0,3 kg. i się wyrówna Edytowane 2 Października 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Warka 153- NoMeansNo (Imperialne Monachijskie Jasne) I to by było na tyle, bo zapiski gdzieś wsiąkły. Piwo już w butelkach. Ze względu na 14 °Blg i niskie chmielenie piwo jest wybitnie słodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Warka 154- Efekt Motyla (Viena Lager) skład: (na 28 l.) słód wiedeński- 3,5 kg. słód monachijski- 1,8 kg. słód aroma (80-100 EBC)- 0,2 kg słód carahell- 0,2 kg słód zakwaszający- 0,06 kg chmiel Marynka ok 9% AK- 22 g. chmiel Saaz ok 4,8% AK- 20 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Marynka- od początku gotowania Saaz- na ostatnie 5 min. Wyszło 28 l. 13 °Blg. Całość zadana gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager, fermentuje w lodówce w okolicach 8°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się