Skocz do zawartości

Browar "Z Innej Beczki" prezentuje


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 155- Pięć i pół - kompozycja własna

 

Piwo będzie jasne, bo zawsze trzeba patrzeć na jasną stronę życia, ale również lekko kwaskowe (ze względu na użycie amerykańskich odmian chmielu dających takie posmaki), żeby nie zapomnieć, że życie nie składa się z samych słodkich chwil :beer: Warka ze specjalną dedykacją (trzymaj się K) :(

skład: (na 27 l.)

słód pilzneński- 4,0 kg.

słód monachijski - 1,0 kg.

słód carapils- 0,25 kg.

słód carahell- 0,25 kg.

słód melanoidowy- 0,15 kg.

słód zakwaszający- 0,06 kg.

 

chmiel Amarillo- 22,5 g.

chmiel Cascade- 35 g.

 

zacieranie:

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

Amarillo- 60 min

Cascade 15g. na 20 min

Cascade 20g. na 5 min.

 

Wyszło 27 l. 12 °Blg. Całość zadana gęstwą California Lager (Wyeast 2112) fermentuje w okolicach 16°C. Mam nadzieję, na kolejne udane piwo :) Jak coś nie wyjdzie, to zgonię na gęstwę, którą otrzymałem od Szymona (jeszcze raz dzięki :) ) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 338
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam.

Piszesz: "Całość zadana gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager, fermentuje w lodówce w okolicach 8°C."

 

Z warki 20 litrowej?

Czy to jest ilość wynikająca z obliczeń, czy po prostu nie chciałeś dzielić gęstwę?

Generalnie chodzi, że te 27l. fermentuje w jednym fermentorze. Czasem zdarza mi się uwarzyć większą warkę i niekiedy dzielę ją na 2 fermentory i do każdego daje inne drożdże. A co do ilości gęstwy, to przy górniakach daję ok 1/3 zebranej gęstwy drożdżowej (ok 100 ml.) a przy dolniakach trochę więcej. Nie bawię się w obliczanie ilości gęstwy za pomocą kalkulatorów :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piszesz :

"A co do ilości gęstwy, to przy górniakach daję ok 1/3 zebranej gęstwy drożdżowej (ok 100 ml.) a przy dolniakach trochę więcej. "

 

 

Trochę więcej to jest 1/2 gęstwy?

Jak zadajesz gęstwę? W jakiej temperaturze? Od razu 10 stopni czy w 20 stopniach i czekasz na pierwsze oznaki piany, a wtedy do 10 stopni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piszesz :

"A co do ilości gęstwy, to przy górniakach daję ok 1/3 zebranej gęstwy drożdżowej (ok 100 ml.) a przy dolniakach trochę więcej. "

 

 

Trochę więcej to jest 1/2 gęstwy?

Jak zadajesz gęstwę? W jakiej temperaturze? Od razu 10 stopni czy w 20 stopniach i czekasz na pierwsze oznaki piany, a wtedy do 10 stopni?

Specjalnie użyłem zwrotu "trochę więcej", bo czasem jest to 130 ml. a czasem 170 ml. (ale więcej to już mi się raczej nie zdarza). Gęstwę leję prosto ze słoika, wylewając wcześniej to piwo, które jest nad gęstwą. Drożdże zadaję w okolicy 20°C i od razu wynoszę do chłodniejszego pomieszczenia/lodówki. Wcześniej czekałem na początek fermentacji i dopiero wynosiłem, ale piwa wychodziły mniej czyste w smaku, teraz jest nieco dłuższy start fermentacji, ale piwa są moim zdaniem lepsze.

Dodam jeszcze jedno. Staram się, żeby gęstwa była jak najczystsza i przy przelewaniu (uprzedzę pytanie, przelewam wężykiem :) )brzeczki do fermentora staram się, żeby wszystkie osady zimne i chmieliny zostały w garze. Dlatego po chłodzeniu czekam jeszcze ok 1h. zanim zaczynam przelewać brzeczkę do fermentora.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 156 zostanie wpisana trochę później, tymczasem

 

Warka 157- Move on (pils)

 

Inspiracją dla nazwy warki jest świetna piosenka Lali Puna o takim tytule

 

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 4,0 kg.

słód monachijski- 0,7 kg.

słód carapils- 0,35 kg. kg.

 

chmiel Aurora- 25g. niczego bardziej klasycznego nie posiadałem niestety... nawet Marynka wyszła ;)

chmiel Saaz (AK ok 4,6%)- 50 g.

 

zacieranie:

62°C- 20 min

72°C- 45 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

Aurora całość- 60 min

Saaz- 20g. na 30 min

Saaz- 30g. na 3 ostatnie minuty

 

Wyszło ok 25 l. 12°Blg, całość zadana drożdżami Budvar Lager i przeniesiona do lodówki, gdzie fermentuje sobie w okolicach 7°C. Mam ochotę na trochę mocniejszego dolniaka na zakończenie współpracy z tymi drożdżami. Waham się między Koźlakiem a Koźlakiem Majowym. Póki co zwycięża druga opcja, bo jeszcze tego stylu nie warzyłem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 158- Brand New Life (pszeniczka)

 

skład: (na 20 l.)

słód pilzneński- 1,5 kg.

słód pszeniczny- 2,5 kg.

słód carahell- 0,4 kg.

 

chmiel Lubelski (ok 4,6% AK.)- 18,5 g.

 

zacieranie:

42°C- 45 min

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Lubelski- 60 min

 

Wyszło 20 l. 12,5 °Blg. Całość zadanaWyeast 3068 z nowej saszetki. Ze względu, że pszeniczki idą u mnie jak woda planuję serię 3 jasnych pszeniczek oraz na zakończenie współpracy weizenbocka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 159- King Bruce Lee Karate Mistrz (pszeniczka)

 

skład: (na 20 l.)

słód pilzneński- 1,2 kg.

słód monachijski- 0,23 kg

słód pszeniczny- 2,35 kg.

słód carahell- 0,3 kg.

słód zakwaszający- 0,04 kg.

 

chmiel Perle (ok 6% AK.)- 16,5 g.

 

zacieranie:

42°C- 45 min

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Perle- 60 min

 

 

Wyszło 20 l. 12 °Blg. Całość zadana pianą z "Brand New Life". Start fermentacji błyskawiczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 160- "Message In The Bottle" (kompozycja własna)

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 1,35 kg.

słód monachijski - 2,0 kg.

słód pszeniczny- 1,0 kg.

słód carared- 0,25 kg.

słód karmel. ciemny (800 EBC)- 0,2 kg.

 

Skład dość przypadkowy, kończył mi się pilzneński więc dosypałem trochę innych słodów :lol: Ciekawy jednak jestem użycia 1 kg. słodu pszenicznego. Zazwyczaj i jeżeli (poza pszeniczkami) ten słód dawałem, to w ilości ok 0,3 kg/25l. Ciekawią mnie również cytrusowe nuty w trochę ciemniejszym piwie. Kolorek też chciałem, żeby był jakiś fajny. W garze brzeczka miała kolor czerwonej miedzi, bardzo ładny :)

 

chmiel Galena- 25 g.

chmiel Cascade- 30 g.

 

zacieranie:

62°C- 15 min

72°C- 45 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie 60 min:

Galena- 60 min

Cascade na 15 min

 

Wyszło ok 25l. 11,5°Blg, całość zadana gęstwą California lager, dla których to drożdży będzie to ostatnia (czwarta) warka. Lubię te drożdże mimo tego, że są strasznymi leniuchami (zazwyczaj fermentacja burzliwa trwała ok miesiąca). Piwa wychodzą bardzo klarowne na nich, co również dla mnie jest ich "plusem".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

California lager - burzliwa około miesiąca? W jakiej temp. przebiega fermentacja?

Temperatura w piwnicy wahała się w tym okresie między 13-14°C, więc temp fermentacji była o ok. 2°C wyższa. W piwie nie grzebałem za dużo, nie mierzyłem blg, ale po 3 tyg. na powierzchni była piana na ok 1 cm. (na całej powierzchni), po następnym tygodniu piany już nie było praktycznie wcale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dobry dzień na uzupełnienie wątku :)

 

Zaległa warka 156- Vaginalluftwafe - California Common

 

Wspólna warka powstała w browarze u Marleny i Rafała, nazwa... zaczerpnięta z ulotki jakiegoś zina :)

 

skład: (na 50 l.)

słód pilzneński- 8,2 kg.

słód crystal 120- 0,4 kg.

słód crystal 200- 0,25 kg.

słód crystal 400- 0,15 kg..

 

chmiel Northen Brewer 11,2% AK- 55 g.

 

zacieranie:

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie do otrzymania ok 50l w garze

 

chmielenie 60 min:

NB 30g.- 60 min

NB 25g.- 5 min.

 

Wyszło ok 50l. 13°Blg. Całość podzielona została na dwa fermentory, ale zadana tymi samymi drożdżami California Lager (Wyeast 2112). Moja część fermentowała w okolicach 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 161 (też wspólna) Spalone Gary- pszeniczka

 

skład: (na 40 l.)

słód pszeniczny- 4,6 kg

słód pilzneński- 3,8 kg.

słód monachijski- 0,5 kg

słód carahell- 0,6 kg.

słód zakwaszający- 0,04 kg.

 

chmiel Lubelski (ok 4% AK.)- 33 g.

 

zacieranie:

42°C- 30 min

67°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie do otrzymania ok 45l.

chmielenie 60 min:

chmiel Lubelski- 60 min

 

Wyszło 40l. 12°Blg. Całość podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą Wyeast 3068.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162 - Proza Życia (lager, bezstylowiec)

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 5,5 kg.

słód monachijski- 0,5 kg.

słód carared- 0,425 kg.

słód caramunch II (110 EBC)- 0,325 kg.

słód carafa I spec. (800 EBC)- 0,04 kg. (dodany na etapie filtracji)

 

chmiel Northen Brewer ok 10,2% AK- 30 g.

chmiel Liberty (AK ok 4,3%)- 30 g.

 

zacieranie:

66°C - 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

NB całość- 60 min

Liberty 10g- 20 min

Liberty 20g- 5 min

 

Wyszło ok 25 l. 15°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager i przeniesiona do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 163- Czarne Słońca (lager)

 

"Kończy się tydzień, nie ma nadziei

Że następny coś jeszcze zmieni ..." :(

 

skład: (na 27 l.)

słód pilzneński- 3,7 kg.

słód monachijski - 2,0 kg.

słód caramunich II- 0,5 kg.

słód karmel. (400 EBC)- 0,18 kg.

słód Carafa I- 0,2 kg

 

chmiel Hallertau Tradition ok 5,2% AK- 40 g.

chmiel Saaz- 32 g.

zacieranie:

66-67°C - 90 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody.

chmielenie 60 min:

Hallertau Tradition- 60 min

Saaz na 5 min

 

Wyszło ok 27l. 14°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 164 to (jakaś IPA) - Karakumana, warzona wspólnie z Marleną i Rafałem w zaprzyjaźnionym browarze. Zapiski ktoś ukradł z bardzo dobrze zabezpieczonego sejfu, nie wiem jak to się stało :D Może kiedyś uzupełnię recepturę :lol:

 

Receptura odzyskana, uzupełniam zatem:

 

skład: (na 45 l.)

słód pilzneński- 7 kg.

słód monachijski - 3 kg.

słód munich II- 0,7 kg.

cukier- 0,4 kg. (na ostatnie 15 min chmielenia)

 

zacieranie:

62°C - 30 min.

72°C- 50 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

Pacyfic Gem ok 16% Ak- chmielenie brzeczki przedniej - 25g.

Pacyfic Gem 30g- 60 min

Pacyfic Gem 15g- 25 min

Lubelski 3,5% Ak, - 10 min.

Cascade 12g (4,6% AK), Amarillo 10g. (8,6% AK), Lubelski 15g. (3,5% AK)

 

 

Wyszło ok 45l. 16°Blg,

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 165- Drum & Bass (Belgian Pale Ale)

Przy tej warce wzorowałem się na przepisie Dori. Celowałem bardziej w 12 Blg, żeby za bardzo nie szokować nowych drożdzy :D

 

skład: (na 25 l.)

słód pale ale- 2,9 kg.

słód monachijski - 1,2 kg.

słód Abbey- 0,35 kg.

słód Biscuit- 0,25 kg.

 

chmiel Sybilla ok 7% AK - 30g

chmiel Aurora ok 5% AK- 31,5g

 

zacieranie:

64°C - 20 min

72°C - 45 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody.

 

chmielenie 60 min:

Sybilla- 60 min

Aurora na 10 min

 

Wyszło ok 25l, 12°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale.

 

Czy robił ktoś Wita na tych drożdżach, planuję 1 warkę i nie opłaca mi się kupować dedykowanych drożdży, ale nie wiem, czy się nie przeliczę trochę...?

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zabutelkowałem "Prozę Życia". Do 25 l, butelkowanych w temp. 13°C dałem 105 g. cukru.

Do butelek też trafiła warka "Czarne Słońca", do której dałem 115 g. cukru na 27l. Butelkowana w tej samej temp. Blg zeszło w obu warkach do ok 4.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 166 - KoKa-KoMa ((prawie jak) marcowe))

 

skład: (na 27 l.)

słód pilzneński- 4,0 kg.

słód monachijski- 1,5 kg.

słód carahell- 0,25 kg.

słód caramunch II (110 EBC)- 0,35 kg.

słód zakwaszający- 0,08 kg.

 

chmiel Hallertauer Tradition ok 5,2% AK- 33,5 g.

chmiel Lubelski (AK ok 4%)- 15 g.

 

zacieranie:

66°C - 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Hallertauer- 60 min

Lubelski- 20 min

 

 

Wyszło ok 27 l. 14°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager i przeniesiona do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładna nazwa ;):okey:

 

To tylko taka gra sylab, ale dzięki :)

 

Warka 167- Vivo Per Lei

 

skład: (na 27 l.)

słód pilzneński- 5,5 kg.

słód Special B - 0,25 kg.

słód Abbey- 0,25 kg.

słód Biscuit- 0,25 kg.

 

chmiel Pilgrim- ok 10% AK 23,5 g

chmiel Mount Hood ok 4% AK- 23,5 g

 

zacieranie:

66-67°C- 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody.

 

chmielenie 60 min:

Pilgrim- 60 min

Mount Hood na 10 min

 

Wyszło ok 27l, 14°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Najwyższa pora uzupełnić zapiski :) Najwyższa pora była już dawno, ale mniejsza o to ;)

 

Warka 168- Us (dla uczczenia fenomenalnej płyty Petera Gabriela i ostatniego, niezwykłego Sylwestra :) )(Belgian Pale Ale)

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 4,0 kg.

słód Special B - 0,1 kg.

słód Amber (50)- 0,19 kg.

słód Biscuit- 0,15 kg.

słód Aroma (100)- 0,2 kg.

 

chmiel Citra- ok 12% AK 23,5 g.

chmiel Palisade ok 6,7% AK- 13 g.

chmiel Liberty ok 4,3% AK- 16 g.

 

zacieranie:

62°C- 15 min

72°C- 50 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody.

 

chmielenie 60 min:

Citra- 60 min

Palisade- 20 min

 

Wyszło ok 25l, 12°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 169- Karmazynowy Mściciel-(Belgian Dark Strong Ale)

 

skład: (na 23 l.)

słód pilzneński- 4,5 kg.

słód pszeniczny- 1,3 kg.

słód Biscuit- 0,4 kg.

słód Abbey- 0,35 kg.

słód Special B - 0,25 kg.

ekstrakt słodowy jasny- ok. 1 kg.

cukier trzcinowy- 0,5 kg.

 

zaginął niestety schemat chmielenia a raczej nie został zapisany... Docelowe IBU miało wyjść na poziomie ok 25-27.Użyty był na pewno chmiel Aurora na 60 min i jeszcze jakiś, prawdopodobnie Brewers Gold na 30 min. :)

 

zacieranie:

62°C- 30 min

72°C- 30 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody.

 

chmielenie 60 min:

Aurora 6% AK- 60 min, 30 g.

Brewers Gold -30 min, 15 g.

 

 

Wyszło ok 23l, 22°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale, teraz stoi na cichej. Blg zeszło do 4, w smaku, hmmm, ciekawe, lekko winne, mocno fenolowe ;)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.