kolomar Opublikowano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Warka 155- Pięć i pół - kompozycja własna Piwo będzie jasne, bo zawsze trzeba patrzeć na jasną stronę życia, ale również lekko kwaskowe (ze względu na użycie amerykańskich odmian chmielu dających takie posmaki), żeby nie zapomnieć, że życie nie składa się z samych słodkich chwil Warka ze specjalną dedykacją (trzymaj się K) skład: (na 27 l.) słód pilzneński- 4,0 kg. słód monachijski - 1,0 kg. słód carapils- 0,25 kg. słód carahell- 0,25 kg. słód melanoidowy- 0,15 kg. słód zakwaszający- 0,06 kg. chmiel Amarillo- 22,5 g. chmiel Cascade- 35 g. zacieranie: 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Amarillo- 60 min Cascade 15g. na 20 min Cascade 20g. na 5 min. Wyszło 27 l. 12 °Blg. Całość zadana gęstwą California Lager (Wyeast 2112) fermentuje w okolicach 16°C. Mam nadzieję, na kolejne udane piwo Jak coś nie wyjdzie, to zgonię na gęstwę, którą otrzymałem od Szymona (jeszcze raz dzięki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Witam. Piszesz: "Całość zadana gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager, fermentuje w lodówce w okolicach 8°C." Z warki 20 litrowej? Czy to jest ilość wynikająca z obliczeń, czy po prostu nie chciałeś dzielić gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam.Piszesz: "Całość zadana gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager, fermentuje w lodówce w okolicach 8°C." Z warki 20 litrowej? Czy to jest ilość wynikająca z obliczeń, czy po prostu nie chciałeś dzielić gęstwę? Generalnie chodzi, że te 27l. fermentuje w jednym fermentorze. Czasem zdarza mi się uwarzyć większą warkę i niekiedy dzielę ją na 2 fermentory i do każdego daje inne drożdże. A co do ilości gęstwy, to przy górniakach daję ok 1/3 zebranej gęstwy drożdżowej (ok 100 ml.) a przy dolniakach trochę więcej. Nie bawię się w obliczanie ilości gęstwy za pomocą kalkulatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Piszesz : "A co do ilości gęstwy, to przy górniakach daję ok 1/3 zebranej gęstwy drożdżowej (ok 100 ml.) a przy dolniakach trochę więcej. " Trochę więcej to jest 1/2 gęstwy? Jak zadajesz gęstwę? W jakiej temperaturze? Od razu 10 stopni czy w 20 stopniach i czekasz na pierwsze oznaki piany, a wtedy do 10 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 (edytowane) Piszesz :"A co do ilości gęstwy, to przy górniakach daję ok 1/3 zebranej gęstwy drożdżowej (ok 100 ml.) a przy dolniakach trochę więcej. " Trochę więcej to jest 1/2 gęstwy? Jak zadajesz gęstwę? W jakiej temperaturze? Od razu 10 stopni czy w 20 stopniach i czekasz na pierwsze oznaki piany, a wtedy do 10 stopni? Specjalnie użyłem zwrotu "trochę więcej", bo czasem jest to 130 ml. a czasem 170 ml. (ale więcej to już mi się raczej nie zdarza). Gęstwę leję prosto ze słoika, wylewając wcześniej to piwo, które jest nad gęstwą. Drożdże zadaję w okolicy 20°C i od razu wynoszę do chłodniejszego pomieszczenia/lodówki. Wcześniej czekałem na początek fermentacji i dopiero wynosiłem, ale piwa wychodziły mniej czyste w smaku, teraz jest nieco dłuższy start fermentacji, ale piwa są moim zdaniem lepsze. Dodam jeszcze jedno. Staram się, żeby gęstwa była jak najczystsza i przy przelewaniu (uprzedzę pytanie, przelewam wężykiem )brzeczki do fermentora staram się, żeby wszystkie osady zimne i chmieliny zostały w garze. Dlatego po chłodzeniu czekam jeszcze ok 1h. zanim zaczynam przelewać brzeczkę do fermentora. Edytowane 21 Października 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Warka 156 zostanie wpisana trochę później, tymczasem Warka 157- Move on (pils) Inspiracją dla nazwy warki jest świetna piosenka Lali Puna o takim tytule skład: (na 25 l.) słód pilzneński- 4,0 kg. słód monachijski- 0,7 kg. słód carapils- 0,35 kg. kg. chmiel Aurora- 25g. niczego bardziej klasycznego nie posiadałem niestety... nawet Marynka wyszła chmiel Saaz (AK ok 4,6%)- 50 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Aurora całość- 60 min Saaz- 20g. na 30 min Saaz- 30g. na 3 ostatnie minuty Wyszło ok 25 l. 12°Blg, całość zadana drożdżami Budvar Lager i przeniesiona do lodówki, gdzie fermentuje sobie w okolicach 7°C. Mam ochotę na trochę mocniejszego dolniaka na zakończenie współpracy z tymi drożdżami. Waham się między Koźlakiem a Koźlakiem Majowym. Póki co zwycięża druga opcja, bo jeszcze tego stylu nie warzyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Warka 158- Brand New Life (pszeniczka) skład: (na 20 l.) słód pilzneński- 1,5 kg. słód pszeniczny- 2,5 kg. słód carahell- 0,4 kg. chmiel Lubelski (ok 4,6% AK.)- 18,5 g. zacieranie: 42°C- 45 min 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Lubelski- 60 min Wyszło 20 l. 12,5 °Blg. Całość zadanaWyeast 3068 z nowej saszetki. Ze względu, że pszeniczki idą u mnie jak woda planuję serię 3 jasnych pszeniczek oraz na zakończenie współpracy weizenbocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Warka 159- King Bruce Lee Karate Mistrz (pszeniczka) skład: (na 20 l.) słód pilzneński- 1,2 kg. słód monachijski- 0,23 kg słód pszeniczny- 2,35 kg. słód carahell- 0,3 kg. słód zakwaszający- 0,04 kg. chmiel Perle (ok 6% AK.)- 16,5 g. zacieranie: 42°C- 45 min 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: chmiel Perle- 60 min Wyszło 20 l. 12 °Blg. Całość zadana pianą z "Brand New Life". Start fermentacji błyskawiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Warka 160- "Message In The Bottle" (kompozycja własna) skład: (na 25 l.) słód pilzneński- 1,35 kg. słód monachijski - 2,0 kg. słód pszeniczny- 1,0 kg. słód carared- 0,25 kg. słód karmel. ciemny (800 EBC)- 0,2 kg. Skład dość przypadkowy, kończył mi się pilzneński więc dosypałem trochę innych słodów Ciekawy jednak jestem użycia 1 kg. słodu pszenicznego. Zazwyczaj i jeżeli (poza pszeniczkami) ten słód dawałem, to w ilości ok 0,3 kg/25l. Ciekawią mnie również cytrusowe nuty w trochę ciemniejszym piwie. Kolorek też chciałem, żeby był jakiś fajny. W garze brzeczka miała kolor czerwonej miedzi, bardzo ładny chmiel Galena- 25 g. chmiel Cascade- 30 g. zacieranie: 62°C- 15 min 72°C- 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie 60 min: Galena- 60 min Cascade na 15 min Wyszło ok 25l. 11,5°Blg, całość zadana gęstwą California lager, dla których to drożdży będzie to ostatnia (czwarta) warka. Lubię te drożdże mimo tego, że są strasznymi leniuchami (zazwyczaj fermentacja burzliwa trwała ok miesiąca). Piwa wychodzą bardzo klarowne na nich, co również dla mnie jest ich "plusem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 10 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 California lager - burzliwa około miesiąca? W jakiej temp. przebiega fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 California lager - burzliwa około miesiąca? W jakiej temp. przebiega fermentacja? Temperatura w piwnicy wahała się w tym okresie między 13-14°C, więc temp fermentacji była o ok. 2°C wyższa. W piwie nie grzebałem za dużo, nie mierzyłem blg, ale po 3 tyg. na powierzchni była piana na ok 1 cm. (na całej powierzchni), po następnym tygodniu piany już nie było praktycznie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Dobry dzień na uzupełnienie wątku Zaległa warka 156- Vaginalluftwafe - California Common Wspólna warka powstała w browarze u Marleny i Rafała, nazwa... zaczerpnięta z ulotki jakiegoś zina skład: (na 50 l.) słód pilzneński- 8,2 kg. słód crystal 120- 0,4 kg. słód crystal 200- 0,25 kg. słód crystal 400- 0,15 kg.. chmiel Northen Brewer 11,2% AK- 55 g. zacieranie: 66°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie do otrzymania ok 50l w garze chmielenie 60 min: NB 30g.- 60 min NB 25g.- 5 min. Wyszło ok 50l. 13°Blg. Całość podzielona została na dwa fermentory, ale zadana tymi samymi drożdżami California Lager (Wyeast 2112). Moja część fermentowała w okolicach 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Warka 161 (też wspólna) Spalone Gary- pszeniczka skład: (na 40 l.) słód pszeniczny- 4,6 kg słód pilzneński- 3,8 kg. słód monachijski- 0,5 kg słód carahell- 0,6 kg. słód zakwaszający- 0,04 kg. chmiel Lubelski (ok 4% AK.)- 33 g. zacieranie: 42°C- 30 min 67°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie do otrzymania ok 45l. chmielenie 60 min: chmiel Lubelski- 60 min Wyszło 40l. 12°Blg. Całość podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą Wyeast 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Warka 162 - Proza Życia (lager, bezstylowiec) skład: (na 25 l.) słód pilzneński- 5,5 kg. słód monachijski- 0,5 kg. słód carared- 0,425 kg. słód caramunch II (110 EBC)- 0,325 kg. słód carafa I spec. (800 EBC)- 0,04 kg. (dodany na etapie filtracji) chmiel Northen Brewer ok 10,2% AK- 30 g. chmiel Liberty (AK ok 4,3%)- 30 g. zacieranie: 66°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: NB całość- 60 min Liberty 10g- 20 min Liberty 20g- 5 min Wyszło ok 25 l. 15°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager i przeniesiona do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Warka 163- Czarne Słońca (lager) "Kończy się tydzień, nie ma nadziei Że następny coś jeszcze zmieni ..." skład: (na 27 l.) słód pilzneński- 3,7 kg. słód monachijski - 2,0 kg. słód caramunich II- 0,5 kg. słód karmel. (400 EBC)- 0,18 kg. słód Carafa I- 0,2 kg chmiel Hallertau Tradition ok 5,2% AK- 40 g. chmiel Saaz- 32 g. zacieranie: 66-67°C - 90 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody. chmielenie 60 min: Hallertau Tradition- 60 min Saaz na 5 min Wyszło ok 27l. 14°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 164 to (jakaś IPA) - Karakumana, warzona wspólnie z Marleną i Rafałem w zaprzyjaźnionym browarze. Zapiski ktoś ukradł z bardzo dobrze zabezpieczonego sejfu, nie wiem jak to się stało Może kiedyś uzupełnię recepturę Receptura odzyskana, uzupełniam zatem: skład: (na 45 l.) słód pilzneński- 7 kg. słód monachijski - 3 kg. słód munich II- 0,7 kg. cukier- 0,4 kg. (na ostatnie 15 min chmielenia) zacieranie: 62°C - 30 min. 72°C- 50 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: Pacyfic Gem ok 16% Ak- chmielenie brzeczki przedniej - 25g. Pacyfic Gem 30g- 60 min Pacyfic Gem 15g- 25 min Lubelski 3,5% Ak, - 10 min. Cascade 12g (4,6% AK), Amarillo 10g. (8,6% AK), Lubelski 15g. (3,5% AK) Wyszło ok 45l. 16°Blg, Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 165- Drum & Bass (Belgian Pale Ale) Przy tej warce wzorowałem się na przepisie Dori. Celowałem bardziej w 12 Blg, żeby za bardzo nie szokować nowych drożdzy skład: (na 25 l.) słód pale ale- 2,9 kg. słód monachijski - 1,2 kg. słód Abbey- 0,35 kg. słód Biscuit- 0,25 kg. chmiel Sybilla ok 7% AK - 30g chmiel Aurora ok 5% AK- 31,5g zacieranie: 64°C - 20 min 72°C - 45 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody. chmielenie 60 min: Sybilla- 60 min Aurora na 10 min Wyszło ok 25l, 12°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale. Czy robił ktoś Wita na tych drożdżach, planuję 1 warkę i nie opłaca mi się kupować dedykowanych drożdży, ale nie wiem, czy się nie przeliczę trochę...? Edytowane 14 Grudnia 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Wczoraj zabutelkowałem "Prozę Życia". Do 25 l, butelkowanych w temp. 13°C dałem 105 g. cukru. Do butelek też trafiła warka "Czarne Słońca", do której dałem 115 g. cukru na 27l. Butelkowana w tej samej temp. Blg zeszło w obu warkach do ok 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dziś do butelek trafiło 25 l. "Drum&Bass" z dodatkiem 150g. cukru. Odfermentowało do 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Warka 166 - KoKa-KoMa ((prawie jak) marcowe)) skład: (na 27 l.) słód pilzneński- 4,0 kg. słód monachijski- 1,5 kg. słód carahell- 0,25 kg. słód caramunch II (110 EBC)- 0,35 kg. słód zakwaszający- 0,08 kg. chmiel Hallertauer Tradition ok 5,2% AK- 33,5 g. chmiel Lubelski (AK ok 4%)- 15 g. zacieranie: 66°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Hallertauer- 60 min Lubelski- 20 min Wyszło ok 27 l. 14°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager i przeniesiona do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ładna nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Ładna nazwa To tylko taka gra sylab, ale dzięki Warka 167- Vivo Per Lei skład: (na 27 l.) słód pilzneński- 5,5 kg. słód Special B - 0,25 kg. słód Abbey- 0,25 kg. słód Biscuit- 0,25 kg. chmiel Pilgrim- ok 10% AK 23,5 g chmiel Mount Hood ok 4% AK- 23,5 g zacieranie: 66-67°C- 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody. chmielenie 60 min: Pilgrim- 60 min Mount Hood na 10 min Wyszło ok 27l, 14°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale. Edytowane 24 Lutego 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Warka 164 to (jakaś IPA) - Karakumana została zabutelkowana. Do 20l. dałem 110g. cukru (butelkowanie przy 18C*) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Najwyższa pora uzupełnić zapiski Najwyższa pora była już dawno, ale mniejsza o to Warka 168- Us (dla uczczenia fenomenalnej płyty Petera Gabriela i ostatniego, niezwykłego Sylwestra )(Belgian Pale Ale) skład: (na 25 l.) słód pilzneński- 4,0 kg. słód Special B - 0,1 kg. słód Amber (50)- 0,19 kg. słód Biscuit- 0,15 kg. słód Aroma (100)- 0,2 kg. chmiel Citra- ok 12% AK 23,5 g. chmiel Palisade ok 6,7% AK- 13 g. chmiel Liberty ok 4,3% AK- 16 g. zacieranie: 62°C- 15 min 72°C- 50 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody. chmielenie 60 min: Citra- 60 min Palisade- 20 min Wyszło ok 25l, 12°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale. Edytowane 24 Lutego 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 (edytowane) Warka 169- Karmazynowy Mściciel-(Belgian Dark Strong Ale) skład: (na 23 l.) słód pilzneński- 4,5 kg. słód pszeniczny- 1,3 kg. słód Biscuit- 0,4 kg. słód Abbey- 0,35 kg. słód Special B - 0,25 kg. ekstrakt słodowy jasny- ok. 1 kg. cukier trzcinowy- 0,5 kg. zaginął niestety schemat chmielenia a raczej nie został zapisany... Docelowe IBU miało wyjść na poziomie ok 25-27.Użyty był na pewno chmiel Aurora na 60 min i jeszcze jakiś, prawdopodobnie Brewers Gold na 30 min. zacieranie: 62°C- 30 min 72°C- 30 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody. chmielenie 60 min: Aurora 6% AK- 60 min, 30 g. Brewers Gold -30 min, 15 g. Wyszło ok 23l, 22°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale, teraz stoi na cichej. Blg zeszło do 4, w smaku, hmmm, ciekawe, lekko winne, mocno fenolowe Edytowane 29 Maja 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się