Skocz do zawartości

Browar "Z Innej Beczki" prezentuje


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 170- Red Rain- lager

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 4,45 kg.

słód zakwaszający- 0,08 kg.

słód Carafa I- 40 g.

 

chmiel Marynka- 30 g.

chmiel Lubelski (AK ok 4%)- 35 g.

 

zacieranie:

62°C - 20 min

72°C- 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Marynka- 60 min

Lubelski 15 g.- 20 min

Lubelski 20 g.- 3 min.

 

Wyszło ok 25 l. 11,5°Blg, całość zadana gęstwą Wyeast 2001 Urquell Lager od Marleny (jeszcze raz dzięki :okey::) ) i przeniesiona do piwnicy, gdzie fermentuje w okolicach 10°C. W trakcie gotowania dodałem dwie łyżki stołowe ekstraktu barwiącego, bo kolor wydawał mi się zbyt jasny... Teraz mam z kolei trochę za ciemny :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 338
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka 171 - Puszek Okruszek (Pils)

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 4,4 kg.

słód monachijski- 0,68 kg.

słód zakwaszający- 0,01 kg.

 

chmiel Marynka ok 8% Ak- 28 g.

chmiel Hallertauer Tradition ok 5,2% AK- 25 g.

chmiel Crystal, AK ok 4%- 25 g.

 

zacieranie:

62°C - 15 min

72°C - 45 min.

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Marynka- 60 min

Hallertauer- 20 min

Crystal- 2 min

 

 

Wyszło ok 25 l. 12°Blg, całość zadana gęstwą Budvar Lager od Kaz'a (dzięki :okey:) i przeniesiona do lodówki. Ostatnio warka zlana na cichą przy ok 3,5 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 172- Szwarny Dyzio (Dubel)

 

skład: (na 23 l.)

słód pilzneński- 3,1 kg.

słód Abbey- 0,2 kg.

słód Special B - 0,35 kg.

słód caramunch II - 0,25 kg.

słód chocolate (800)- 0,1 kg.

ekstrakt słodowy jasny- 1,7 kg.

cukier zwykły- 0,3 kg

 

chmielenie 60 min:

Northen Brewer AK ok 10%- 25 g. - 60 min

Galena AK ok 10%- 18,5 g.- 20 min.

Liberty AK ok 4,5%- 24 g.- 3 min

 

zacieranie:

65°C- 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 18L wody.

 

Wyszło ok 23l, 16,5°Blg całość zadana drożdżami Wyeast 1388, Belgian Strong Ale. Kolejny raz jestem tak zadowolony z piw na tych drożdżach, że mimo iż miałem je już odstawić, to nie mogłem się na to zdobyć. Mało tego w planach jest Wit na nich. Z drugiej strony zawsze drożdże z pierwszej warki dzielę na przynajmniej dwie porcje i dalej warzę równolegle, dlatego ten Dubel, to z moich obliczeń, warka z trzeciego zbioru, po przemyciu będzie jak nowa :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj do butelek trafiły warki:

Warka 172- Szwarny Dyzio (Dubel). Do 22,5 l. piwa dałem 125g. cukru (butelkowane w temp. 18°C)

Warka 169- Karmazynowy Mściciel-(Belgian Dark Strong Ale). Do 22,5 l. piwa dałem 135g. cukru (butelkowane w temp 20°C)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 173- Pure Nonsense (Koelsch)

 

skład: (na 25 l.)

słód pilzneński- 4 kg.

słód pszeniczny- 0,3 kg.

słód orkiszowy- 0,3

słód zakwaszający - 0,08 kg.

chmiel Norten Brewer 10,5% AK- 18,5g.

chmiel Crystal 4% AK- 26,5g.

 

zacieranie:

64°C- 45 min

72°C- 20 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 16L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Norten Brewer- 60 min

chmiel Crystal 4% AK- 20 min

 

Wyszło ok 25l, 12°Blg. Całość zadana gęstwą Wyeast 2565 Koelsch otrzymaną od Ro_y'a, dzięki :okey:. Fermentacja w temp ok 17-18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 174- Wieńczysław Nieszczególny (Witbier)

 

Piwo warzone w zaprzyjaźnionym browarze wspólnie z Marleną i Rafałem. Zapiski też zostały w zaprzyjaźnionym browarze ;) Po następnej wizycie postaram się je uzupełnić w tym wątku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 175 - Gumijagodowe (bezstylowiec)

 

skład: (na 27 l.)

słód pilzneński- 3,7 kg.

słód monachijski- 0,93 kg.

słód pszeniczny- 0,35 kg.

słód karmelowy (400)- 0,3 kg.

słód Carared- 0,25 kg.

słód Crystal 200- 0,25 kg.

 

chmiel Brewers Gold ok 7,4% Ak- 27 g.

chmiel Willamette 4% AK- 22,5 g.

 

zacieranie:

66-67°C - 80 min

72°C-15 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

BG- 60 min

Willamette- 5 min

 

Wyszło ok 27 l. 12,5°Blg, całość zadana gęstwą Danstar Nottingham od Marleny i Rafała (dzięki :okey:) i fermentuje w temp ok 17-18°C. To moja pierwsza warka na tych drożdżach, ciekawy jestem efektu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 176 - No Future (Bitter)

 

skład: (na 27 l.)

słód pale ale 3,85 kg.

słód cara 30- 0,15 kg.

słód Crystal 200- 0,15 kg.

słód Crystal 400- 0,12 kg.

+garstka zakwaszającego ;)

 

chmiel EKG 4,8% AK- 48g.

chmiel Sovereign 4,7% AK- 20g.

gips piwowarski- 5g.

 

zacieranie:

63-64°C - 50 min

72°C- 20 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 13L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

EKG- 60 min

Sovereign- 20 min

 

Wyszło ok 27 l. 10°Blg, całość zadana starterem na gęstwie od Ro_y'a, London Ale III (dzięki :okey:) i fermentuje w temp ok 17-18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 177 - Lemony Snicket (bezstylowiec)

 

skład: (na 27 l.)

słód pilzneński- 3,0 kg.

słód monachijski- 1,0 kg.

słód caramunich II (120 EBC)- 0,15 kg.

słód aroma (100 EBC)- 0,1 kg.

słód Cara (30 EBC)- 0,15 kg.

 

zacieranie:

64°C -15 min

72°C -45 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

mieszanka Citra+Simcoe+Pilgrim- 26,5 g. - 60 min.

Mount Hood- ok 4% AK- 10g.- 20 min

Willamette 4% AK- 10 g.- 10 min

Mount Hood- 15g.- 1 min.

 

Teraz się chłodzi...

 

[Edit] No i się schłodziło do 20°C. Wyszło ok 25l. 10,5°Blg. Całość zadana gęstwą Danstar Nottingham z warki 175.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 178 - Czarna Polewka (bezstylowiec)

 

skład: (na 25 l.)

słód monachijski- 4.3 kg.

słód pszeniczny- 1.0 kg.

słód Crystal 120- 0,3 kg.

ekstrakt płynny, barwiący- ok 0,12 kg.

 

chmiel Brewers Gold ok 7,4% Ak- 25 g.

chmiel Saaz 4% AK- 20 g.

 

zacieranie:

65-66°C - 100 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

BG- 60 min

Saaz- 20 min (po włożeniu chłodnicy płomień ustawiłem na czuja, bo musiałem wyjść na chwilę i jak wróciłem, to gotowanie praktycznie ustało, podkręciłem kurek i mocnego gotowania było może przez ostatnie 3 min)

 

Wyszło ok 25 l. 14°Blg, Całość zadana gęstwą Wyeast Koelsch z warki 173, fermentuje w temp ok 13-15°C.

 

Swoją drogą ciekawi mnie reakcja gości na stwierdzenie, że właśnie im polałem "Czarną Polewkę" :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 179 - Manchester (is RED) (Ale)

 

skład: (na 50 l.)

słód pilzneński- 5.6kg.

słód monachijski- 2,0kg.

słód zakwaszający- 0,17kg.

jęczmień palony- 90g.

 

zacieranie:

65-66°C- 90min.

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Northen Brewer 10,5%AK- 26,5g + Perle 6%AK- 13,5g. - 60 min.

Perle 6%AK- 15g.- 20 min

Saaz 4% AK- 30 g- 2 min.

 

Wyszło ok 50l. 11°Blg. Oba fermentory zadane gęstwą Danstar Nottingham. Jeden fermentor stał w temp ok 20°C drugi w okolicach 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 180 - Loyoli Lekki Lok- Alt

 

Warka uwarzona w zaprzyjaźnionym browarze wspólnie z Marleną i przy wsparciu Rafała :)

 

skład: (na 50 l.)

słód monachijski- 10 kg.

słód zakwaszający- 120 g.

 

zacieranie:

65-66°C - 100 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 35L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Sybilla 6.2%AK, 50g.- 60 min

H. Tradition ok 6%AK, 25g. -20 min.

Lubelski ok 3,8%AK, 35g.- 5 min.

 

Wyszło ok 50 l. 13°Blg, Swoją część zadałem gęstwą Wyeast Koelsch, fermentuje (a właściwie już skończyła fermentacje) w temp ok 13-15°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejną warką uwarzoną w zaprzyjaźnionym browarze wspólnie z Marleną i przy wsparciu Rafała była:

 

Warka 181 - Grodziskie

 

zasyp (na ok. 50 l.):

słód pszeniczny dymiony/wędzony - 3.5kg

słód pilzneński dymiony/wędzony - 2kg

słód zakwaszający- 130g.

 

zacieranie:

38 °C- 30 min.

62 °C- 20 min

72 °C- 40 min.

podgrzanie do 76 °C i filtracja oraz wysładzanie 30 l. wody

filtracja poszła bardzo sprawnie

 

chmielenie 60 min:

mix Sybilla 14g. +Magnum 9g. +Lubelski 25g. - 60 min.

Lubelski 27g.- 5 min.

 

 

Wyszło ok 50l. 8 °Blg . Swoją część zadałem gęstwą Kolsch, fermentuje w okolicach 15°C

 

Jak zwykle przy wspólnym warzeniu zdegustowaliśmy znaczną ilość naszych piwek, które zostały wypite ze smakiem :) Jak zwykle była masa radości i zabawy przy okazji spotkania, chociaż stwierdziliśmy razem, że dawno nie było jakichś przygód przy warzeniu, dopada nas już chyba rutyna ;) Z tego miejsca pozdrowienia dla Marleny, Rafała i zaprzyjaźnionego degustatora Pawła ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 182 - Black Magic Women (Stout)

 

skład: (na 50 l.)

słód pale ale 7.8 kg.

płatki jęczmienne błyskawiczne- 1.5 kg.

j. palony- 0.7 kg.

słód chocolate- 0.4 kg.

carafa I- 0.25 kg.

 

zacieranie:

65-66°C - 50 min

72°C- 20 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Marynka 7.5%AK, 43g. - 60 min.

Brewers Gold 7.3AK, 47g. - 60 min.

Styrian Goldings 4.5%AK, 13g. - 60 min.

 

Wyszło ok 50 l. 12.5°Blg, całość zadana gęstwą London Ale III. Ostatnio BMW trafiło do butelek z odpowiednio 155g na 24l piwa odfermentowanego do 3,5 Blg. i 150g. cukru na 26l. piwa odfermentowanego do 4 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 183- Najjaśniejsza (pszeniczka)

 

skład: (na 20 l.)

słód pilzneński- 1,5 kg.

słód monachijski- 0,4 kg

słód pszeniczny- 2,2 kg.

słód zakwaszający- 0,06 kg.

 

zacieranie:

42°C- 20 min

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Citra 12.9%AK- 12.5 g.- 60 min.

oraz 12.5 g. na ostatnie 2 min.

 

Wyszło 21 l. 12 °Blg. Całość zadana drożdżami 3068 z napęczniałego activatora. Pszeniczka już od 4 dni w butelkach. Zabutelkowana została z dodatkiem 145g. cukru na 21l. W smaku, grejpfrut, grejpfrut i... grejpfrut, nieco schowane na drugim planie banany i goździki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 184 - Contento (Pale Ale)

 

skład: (na 48 l.)

słód pale ale 9.5 kg.

słód cara 30- 0,4 kg.

słód Crystal 400- 0,35 kg.

słód pszeniczny- 0,23 kg.

słód zakwaszający- 60 g.

 

zacieranie:

66°C- 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Phoenix 10%AK, 40 g.- 60 min

Progress 6.5%AK, 30 g. - 30 min.

Progress 20g. - 2 min.

 

Wyszło ok 48 l. 13°Blg, Jeden fermentor zadałem gęstwą London Ale III i fermentuje w okolicach 20°C a drugi zadałem eksperymentalnie gęstwą od sn_phoenix W30/74 (dzięki :okey: ) i wsadziłem do lodówki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 185- Dziadku, drogi Dziadku (pszeniczka)

 

skład na 50l:

słód pszeniczny- 5.5 kg.

słód pilzneński 3.5 kg.

słód carahell - 0,5 kg.

słód monachijski- 0.5 kg.

słód zakwaszający 170 g.

 

zacieranie:

44°C- 20 min (dość wolne podgrzewanie do 64°C)

zacier główny 64°C- 20 min.

(w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min)

zacier główny 66°C- ok 40 min.

dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min.

 

podgrzanie do 76°C

 

filtracja i wysładzanie 33L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski 4%AK, 45g.- 60 min.

 

Wyszło 50l. prawie 13blg. 20l. zadałem gęstwą 3068 i postawiłem w ok 19°C. Następne 20l. zadałem tą samą gęstwą i postawiłem w 22°C. Ostatnie 10l. zadałem gęstwą (ze wsześniejszego podwójnego startera, Zymoferm (prawdopodobnie) Z034 Weissbier II Ayinger i fermentuje w okolicach 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnio w browarze więcej się butelkuje niż warzy, no ale taka w sumie kolej rzeczy ;)

 

Warka 178 - Czarna Polewka została zabutelkowana, dałem 122g. cukru na 24,5l. (temp. 16°C)

 

Warka 179 - Manchester (is RED), przyciemniona przy rozlewie czubatą łyżką ekstraktu barwiącego została zabutelkowana z 132,5g. cukru na 25l. (temp 17°C)

 

Warka 180 - Loyoli Lekki Lok, została zabutelkowana z dodatkiem 122,5g. cukru na 23l. (temp. 17°C)

 

Warka 183- Najjaśniejsza, została zabutelkowana z dodatkiem 150g. cukru na 21l.

 

Warka 185- Dziadku, drogi Dziadku, została zabutelkowana

a. do 21l. dałem 160g. cukru (temp. 19°C)

b. do 20l dałem 165g. cukru (temp 21°C)

c. do 9l. piwa, które fermentowało na Zemkach dałem 73,5g. cukru (temp ok 20°C)

 

Piwo na Zemkach moim zdaniem znacznie odstaje smakowo od 3068. Jest mniej wszystkiego po prostu, no może za wyjątkiem orzeźwiającej, cytrynowej kwaskowatości. Jest jakby bardziej płaskie. Bardziej przypomina American Wheat niż klasycznego Weizena. To są dopiero wrażenia z rozlewu. Zobaczymy jak piwo posiedzi przynajmniej tydzień w butelkach...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 187- "Klasyczny" weizen (pszeniczne wędzone)

 

Wspólna warka warzona z Marleną, przy pomocy Rafała. Miał być klasyczny weizen, ale... powiedzmy, że plany się w międzyczasie zmieniły ;) Nazwa została na pamiątkę ;)

 

skład: (na 42 l.)

słód pilzneński- 2,7 kg.

słód monachijski- 0,7 kg

słód pszeniczny wędzony- 1,5 kg.

słód pszeniczny- 3, kg.

słód karmelowy (400-500)- 0,45 kg.

słód Carafa II spec. (1100)- 0,2 kg. (dodane w czasie podgrzewania do 76°C)

słód zakwaszający- 0,11 kg.

 

zacieranie:

42°C- 15 min

63°C- 15 min

72°C- 50 min

 

podgrzanie do 76°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

chmiel Saaz (ok 4%AK)- 35 g. na 60 min.

oraz 20 g. na ostatnie 3 min.

 

Całość została podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą 3068. Wyszło 42l. ok 13,5 Blg. Po kilkunastu godzinach drożdże wybrały się na spacer ;) Podziękowania za kolejne udane warzenie, jak zwykle obyło się bez niespodzianek ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 188 - Dziarski Chwat (Pils)

 

skład: (na 48 l.)

słód pilzneński- 8 kg.

słód monachijski- 0,55 kg.

słód Carapils- 0.45 kg.

słód zakwaszający- 0,01 kg.

 

chmiel Premiant 8.5% AK - 60 g.

chmiel Saaz 4.5% AK - 80 g.

 

zacieranie:

62°C - 15 min

72°C - 45 min.

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65-68 °C

 

chmielenie 60 min:

Premiant 60 min

Saaz 40 g.- 30 min

Saaz 40 g.- 2 min

 

Wyszło ok 48l. Blg 12.5. Do dwóch fermentorów dałem drożdże w postaci gęstwy W34/70. Piwo fermentuje w okolicach 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 189- Masakrówka (AIPA)

 

skład na 40l:

słód pilzneński 9.3 kg.

słód carared- 0,6 kg.

słód caramunich II- 0.3 kg.

słód zakwaszający 100 g.

cukier biały- 0.3 kg.

 

zacieranie:

65°C- 90 min.

 

podgrzanie do 76°C

 

filtracja i wysładzanie 33L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

chmielenie się nie zapisało niestety w BT. Z tego co pamiętam, to użyłem chmielu:

Citra, Cascade i jakiegoś killera 15% AK na goryczkę. IBU wg. BT wychodziło w granicach 40.

 

Wyszło ok 40l. Blg 15.5. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Danstar Nottingham od Marleny (dzięki :okey: ) a do drugiego dałem gęstwę WLP002 od Srecky'iego (również dziękuję :okey:). Piwo jest teraz na cichej, przy przelewaniu smakowało fajnie :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Poeta Sienkiewicz napisał razu pewnego "zapuściłem się (i) to zdrowo..." ;) czas uzupełnić zapiski :)

 

Warka 190 - A co na to Lato (a Lato na to nic) - Ale

 

Wspólna warka warzona w browarze u Marleny i Rafała. Receptura pisana z pamięci, może nieznacznie odbiegać od stanu faktycznego ;)

 

skład: (na 47-48 l.)

słód pilzneński- 8 kg.

słód monachijski- 1 kg.

słód zakwaszający- 0,01 kg.

 

chmiel Phoenix ok. 10% AK- 30 g.

chmiel WGV ok 7,5% Ak - 40 g.

chmiel EKG ok 4,5% AK- 20 g.

 

zacieranie:

65-66°C - 100 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 65-68 °C

 

chmielenie 60 min:

Phoenix- 60 min

WGV 20g.- 30 min

WGV 20g.- 15 min

EKG.- 2 min

 

Wyszło ok 47-48l. Blg 12.. Całość podzielona na dwa fermentory, została zadana gęstwą Brewlab (kij wie jaki szczep ;)) od Marleny. Moja część fermentuje w okolicy 17°C.

 

Marlena mi dziś napisała, że "kij wie jaki szczep", to Thames Valley 3. Jasny Bitter, który był zadany tymi drożdżami, a degustowany w trakcie ostatniego spotkania, smakował mi baaardzo :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.