kolomar Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Warka 191- Biało-Czerwone (pszeniczka) skład na 45l: słód pszeniczny jasny- 3.65 kg. słód pszeniczny ciemny- 0,5 kg. słód pilzneński 3.8 kg. słód zakwaszający 80 g. zacieranie: 44°C- 10 min (dość wolne podgrzewanie do 64°C) zacier główny 64°C- 20 min. (w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min) zacier główny 65°C- ok 40 min. dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min. podgrzanie do 76°C filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70°C chmielenie 60 min: Perle 6% AK- 22.5 g.- 60 Lubelski 4%AK, 5g.- 60 min. Wyszło 45l. prawie 12.5 blg. Całość została podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą 3068. Piwo przefermentowało w temp ok 17°C i od dwóch tyg. jest już w butelkach. Dla mnie wyszło bardzo smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Warka 192- Kosiarz Umysłów 2 Czyli warka wzorowana na recepturze warki 122, minimalnie zmieniony skład, delikatnie zwiększone chmielenie i gęstwa 3068 skład na 23l.: pszeniczny- 4,0 kg pilzneński- 1,9 kg monachijski- 1,0 kg Caramunich II- 0,35 kg. karmelowy jasny- 0,30 kg. chmiel Lubelski ok 4,5% AK- 42,5 g. zacieranie: 62°C- 20 min 72°C- 60 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C chmielenie: chmiel Lubelski- 22,5 g. na 60 min. chmiel Lubelski- 20 g. na ostatnie 2 min. Wyszło ok 23 l. 17 °Blg. Całość zadana gęstwą 3068. Piwo fermentuje w ok. 17 °C. Edytowane 26 Lipca 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Warka 193- Ghost Dance Inspiracją dla nazwy tej warki był fenomenalny kawałek zespołu Racer X z jedną z fajniejszych gitarowych "solówek" skład: (na 50 l.) słód pilzneński- 9 kg. słód zakwaszający- 0,1 kg. ekstrakt barwiący- ok. 120 g. chmiel Summit 15,5%AK- 25g. chmiel Citra ok 12,5%AK- 20g. chmiel Cascade- 30g. zacieranie: 65-66°C - 90 min 72°C- 15 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Summit- 60 min Citra- 15 min Cascade.- 1 min. Wyszło ok 50 l. 11,5°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana odpowiednio WLP002 i W-34/70. Lager fermentuje w okolicach 8-10°C a Ale w okolicach 17°C. Edytowane 26 Lipca 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Warka 194- We hate everyone (coś jak Amber Ale) Wspólna warka warzona u Marleny i Rafała oraz przy udziale terminatorki Ewy skład: (na 50 l.) słód pilzneński- 6,8 kg. słód pale ale- 2,3 kg. słód special B 300 - 0,3 kg. słód aroma 100- 0,3 kg słód biscuit 50- 0,3 kg. słód czekoladowy- 0,07 kg. (dodany na etapie mash out) chmiel Columbus 14,5% Ak- 50g. chmiel Simcoe 14,2 Ak- 25g. chmiel Cascade- 4,6% AK- 20g. zacieranie: 65-66°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 35L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Columbus 35g- 30 min Columbus 15g- 10 min. Simcoe- 5 min Cascade.- 0 min. Wyszło ok 55 l. 11,5°Blg, całość podzielona została na 3 fermentory. Moja część fermentuje na gęstwie BL- Thames Valley 3 a Marleny i Ewy na Danstarach. Jak zwykle warzeniu towarzyszyła super atmosfera, dobre piwo i dobra muzyka Edytowane 30 Lipca 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Warka 193- Ghost Dance(część na WLP) została zabutelkowana. na 25l dałem 137.5 g. cukru. Blg końcowe to 3.5. Butelkowane w 20°C Warka 192- Kosiarz Umysłów 2 została zabutelkowana, na 22 l. dałem 132.5g. cukru. Blg końcowe wyniosło 5. Butelkowane w 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Warka 195- Wind of Change (Brown Ale) skład: (na 45 l.) słód Pale Ale- 7,5 kg. słód Cara 30- 0,3 kg.- słód Aroma 100- 0,3 kg. słód karmelowy jasny- 0,2 kg. słód karmelowy ciemny- 0,2 kg ekstrakt barwiący płynny- 2 łyżki stołowe chmiel WGV ok 7,5% Ak- 42,5 g. zacieranie: 65-66°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: WGV- 50 min Wyszło ok 45 l. 11°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana odpowiednio WLP002 oraz BL Thames Valley 3.Zawartość obu fermentorów fermentuje w okolicach 18-19°C. Ostatnio do butelek trafiły: Warka 194- We hate everyone na 22,5l. dałem 120g. cukru (butelkowane w 19°C) Warka 193- Ghost Dance (część na W-34/70) na 25,5l. dałem 143g. cukru (butelkowane w 19°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Warka 196 - Amber Gold (Bursztynowe) skład: (na 26 l.) słód pilzneński- 4,1 kg. słód monachijski- 1,50 kg. słód Caramunich II- 0.35 kg. słód Cara 30- 0,25 kg. słód zakwaszający- 60g. chmiel Magnum 15% AK- 16,5 g. chmiel Premiant 8.5% AK - 15 g. chmiel Saaz 4.5% AK - 20 g. zacieranie: 62°C - 20 min 72°C - 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65-68 °C chmielenie 60 min: Magnum- 60 min Premiant.- 10 min Saaz.- 2 min Wyszło ok 26l. Blg 14. Całość zadana gęstwą Wyeast 2001 Urquell Lager od Szymona (sn_phoenix). Dzięki . Piwo fermentuje w okolicach 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Warka 196 - Amber Gold Mam nadzieję że udziałów nie masz i nic nie wtopiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Warka 196 - Amber Gold Mam nadzieję że udziałów nie masz i nic nie wtopiłeś Nie nic z tych rzeczy, po prostu lubię czasem widzieć uśmiech na twarzy ludzi, gdy im mówię jak się nazywa piwo, które akurat piją Heh, gorzej, jak ktoś z degustatorów będzie klientem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Osz, a miałem zrobić gryczane z taką nazwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Osz, a miałem zrobić gryczane z taką nazwą. Nazwa nie jest zastrzeżona, przynajmniej przeze mnie, więc śmiało Mnie po głowie chodziła jeszcze nazwa "fool's gold" czyli "złoto głupców" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Jeszcze Alpen Gold. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka 197- Późnym popołudniem w Londynie (Ale) Wspólna warka warzona u Marleny i Rafała skład: (na 50 l.) słód pilzneński- 9 kg. słód cara 30- 0,35 kg. słód crystal 200 - 0,2 kg. słód karmelowy j.- 0,2 kg chmiel Marynka 9,1% AK- 40g. chmiel Saaz 4% AK- 43g. zacieranie: 66-67°C - 90 min 72,5°C- 25 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 35L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Marynka- 60 min Saaz- 10 min. Wyszło ok 50 l. 13°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory, ale niestety wyszedł mały zonk z niestartującymi S-04 i ostatecznie do współpracy zostały w moim przypadku zaprzęgnięte T-58. Szybkimi krokami zbliża się czas butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka 198 - Pomroczność jasna- pszeniczka skład: (na 23 l.) słód pszeniczny- 2,15 kg. słód pilzneński- 1,60 kg. słód Caramunich II- 0.25 kg. słód zakwaszający- 75g. chmiel Hallertauer Mittelfruh ok. 4,8% AK - 17,5 g zacieranie: 44°C- 5 min 62°C - 25 min 72°C - 40 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65-68 °C chmielenie 60 min: Hallertauer Mittelfruh- 60 min Wyszło ok 23l. Blg 11. Całość zadana WLP 300, fermentuje w okolicach 19-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka 199- Więcej niż słowa (Belgian Pale Ale) skład: (na 23 l.) słód pale ale- 3,60 kg. słód monachijski - 0,6 kg. słód carabelge- 0,30 kg. słód Biscuit- 0,20 kg. słód special B- 0,1 kg. chmiel Progress ok 6,5% AK - 30g. chmiel Willamette ok 4% AK- 25g. zacieranie: 65-66°C - 90 min 72°C - 15 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody. chmielenie 60 min: Progress- 45 min Willamette na 10 min Wyszło ok 23l, 12°Blg całość zadana drożdżami Wyeast THG. Czas pomyśleć nad 200 warką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka 196 - Amber Gold została zabutelkowana. Na 25l. dałem 135g. cukru, butelkowane w temp. 19°C. Przy butelkowaniu smakowało tak dobrze, jak dobrze wyglądały reklamy i obietnice Amber Gold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Warka 200- Drink Before the War (lager), kolejna muzyczna inspiracja, tym razem Sinead O'Connor skład: (na 48 l.) słód Wiedeński- 5,0 kg. słód Pilzneński- 2,5 kg.- słód Cara 20- 0,4 kg. słód Carapils- 0,2 kg. słód zakwaszający- 0,1 kg chmiel Spalt Select ok. 6,3% AK- 40 g. chmiel Hallertauer Mittelfruh ok. 4,8% AK - 35 g. zacieranie: 63°C - 30 min 72°C - 30 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Spalt Select- 60 min Hallertauer Mittelfruh- 5 min. Wyszło ok 48 l. 11°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana gęstwą Wyeast 2001 Urquell Lager. Do jednego fermentora dodany został ekstrakt Vienna Red od Weyermana w ilości 1-1,2 kg., rozrobiony w ok 1,5l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Warka 201- Żar Tropików (Belgian Pale Ale) skład: (na 46 l.) słód Pale Ale- 8,0 kg. słód Pszeniczny - 1 kg. słód Carabelge- 0,40 kg. słód Biscuit- 0,30 kg. słód Abbey- 0,30 kg. chmiel Marynka ok 9%AK- 30 g. chmiel Cascade ok 4,6% AK- 30 g. zacieranie: 65-66°C - 90 min 72°C - 15 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: Marynka- 60 min Cascade- 2 min. Wyszło ok 23l, 12,5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana drożdżami Wyeast THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Warka 202- Sudka Buflera (jakiś belg ) Warka "łączona" uwarzona wspólnie w browarze u Marleny i Rafała. skład: (na 44 l.) słód Pale Ale- 8,5 kg. słód Carabelge- 0,40 kg. słód Aroma 100- 0,24 kg. słód special B- 0,4 kg. Muntos- ciemny ekstrakt słodowy w proszku 0,5 kg. cukier trzcinowy- 0.5 kg. chmiel Magnum ok 15%AK- 25 g.. chmiel Lubelski ok. 3,8% AK- 40 g. zacieranie: 66-67°C - 90 min 72°C - 25 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Magnum- 60 min. chmiel Lubelski- 5 min. Wyszło ok 44l, 15°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana drożdżami Wyeast THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 (edytowane) Warka 203- Men In Red (Dubbel)- warka zacierana w trakcie meczu Liverpool- Manchester United. Obiecałem sobie, że jak MU wygra, to nazwa, po raz kolejny będzie na Ich cześć skład: (na 27 l.) słód Pale Ale- 7,5 kg. słód Carabelge- 0,3 kg. słód biscuit- 0,2 kg. słód Caramunich II- 0,2 kg. słód special B- 0,05 kg. Muntos- ciemny ekstrakt słodowy w proszku 0,2 kg. cukier biały- 0.4 kg. chmiel Magnum ok 15%AK- 20 g.. chmiel Premiant ok 8,5% AK- 18,5 g. chmiel Lubelski ok. 3,3% AK- 25 g. zacieranie: 65-66°C - 120 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 20L wody. chmielenie 60 min: chmiel Magnum- 60 min. chmiel Premiant- 20 min. chmiel Lubelski- 2 min. Wyszło ok 27l, 18,5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana drożdżami Wyeast THG. Edytowane 24 Września 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Warka 204- White Russian (pszeniczka) skład na 20l: słód pszeniczny jasny- 2.2 kg. słód pilzneński 1,4 kg. słód monachijski- 0,25 kg. słód Carahell- 0,25 kg słód zakwaszający 50 g. zacieranie: 44°C- 10 min (dość wolne podgrzewanie do 64°C) zacier główny 64°C- 20 min. (w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min) zacier główny 65°C- ok 40 min. dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min. podgrzanie do 76°C filtracja i wysładzanie 12L wody o temp. 70°C chmielenie 60 min: Lubelski 3,3%AK, 21g.- 60 min. Wyszło 20l. prawie 14 blg,, dlatego przy rozlewie zastosuję trochę rzadszy roztwór, żeby uzyskać około 13 blg. Całość została zadana drożdżami 3068. Piwo fermentuje w okolicach 18-19°C. Dodatkowo dziś do butelek trafiła 200- Drink Before the War: na 23l. piwa (wersja bez dodatkowego ekstraktu) dałem 80g. cukru, butelkowane w temp. 15°C na 26l. piwa (wersja z ekstraktem) dałem 86g. cukru, butelkowane w temp 15°C Cieszę się, że się zdecydowałem na dodatek ekstraktu do drugiego fermentora, gdyż mam praktycznie 2 różne piwa a mocniejsza wersja przy rozlewie smakowała bardzo obiecująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Warka 205- Winter Is Coming- (belg/lager) Brakuje mi trochę ciemnych piw w piwniczce, postanowiłem więc "dorobić się" dwóch takich piwek za jednym zamachem skład: (na 45 l.) słód Pilzneński- 7 kg. słód Monachijski- 1.25 kg. słód karmelowy jasny (ok 350 EBC)- 0,45 kg. słód special B- 0,45 kg. słód karmelowy ciemny (ok 600 EBC)- 0.3 kg. Muntos- ciemny ekstrakt słodowy w proszku 0,3 kg. cukier biały- 0.35 kg. chmiel Northen Brewer 12% AK- 32.5 g. chmiel Hallertau Mittelfruh 4,6% AK- 32.5 g. zacieranie: 55°C- 7 min 63°C - 25 min 72°C - 40 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel NB- 60 min. chmiel HM- 2 min. Wyszło ok 45l, 14.5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana odpowiednio drożdżami Wyeast THG, oraz W34/70. Edytowane 26 Października 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) Warka 206- Sam Na Niedźwiedzie (pszeniczka) skład na 40l: słód pszeniczny jasny- 4.2 kg. słód pilzneński 2.6 kg. słód wiedeński- 0,5 kg. słód Carahell- 0,5 kg słód zakwaszający 110 g. Lubelski 3,3%AK, 37g. zacieranie: 44°C- 10 min (dość wolne podgrzewanie do 63°C) zacier główny 63°C- 20 min. (w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min) zacier główny 66°C- ok 40 min. dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min. podgrzanie do 76°C filtracja i wysładzanie 27L wody o temp. 70°C chmielenie 60 min: Lubelski- 60 min. Wyszło 40l. prawie 12.5 blg, Całość została podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą 3068. Jeden fermentor postawiłem w pomieszczeniu gdzie mam ok 19-20°C a drugi tam gdzie jest ok 21-22°C. Dodatkowa informacja jest taka, że do tego, który będzie stał w cieplejszym, dałem o ok 1/3 mniej gęstwy niż do drugiego (tak mi się zebrało do słoików), więc jedno powinno być bardziej bananowe a drugie mniej Edytowane 26 Października 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Warka 207- Biały Jeleń (pszeniczka) Kolejna warka warzona u Marleny i Rafała. Mieliśmy zanik kreatywności w kwestii wymyślania nazwy, ale z pomocą przyszła poetycka nazwa szamponu/żelu pod prysznic Nazwa jednak, po głębszym zastanowieniu może mieć niejako drugie dno, na podłożu psychologiczno-społecznym skład: (na 40 l.) słód pszeniczny- 4,6 kg. słód pilzneński- 2,5 kg. słód monachijski- 0,5 kg. słód Carahell- 0,2 kg. słód zakwaszający- 0,1 kg. chmiel Lubelskir 4% AK- 37.5 g. chmiel Cascade 4,6% AK- 33 g. zacieranie: 44°C- 10 min 63°C - 25 min 72°C - 40 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Lubelski- 60 min. chmiel Cascade- 2 min. Wyszło ok 40l, 12.5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana odpowiednio drożdżami Wyeast 3068. Moja część fermentuje w okolicach 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Warka 205- Winter Is Coming- (belg)- została zabutelkowana. Na 22l. dałem 130g. cukru. Fermentacja zakończyła się w temp. ok 20°C, butelkowane było w ok 12°C. Warka 208- Dead Men Walking (Pils) skład: (na 48 l.) słód pilzneński- 7,5 kg. słód wiedeński- 1.5 kg. słód zakwaszający- 0,1kg. chmiel Brewers Gold 7,6% AK- 45g. chmiel Hallertau Spalt Select 6,3% AK- 30 g. chmiel Hallertau Mittelfruh 4,6% AK- 32.5 g. zacieranie: 55°C- 17 min 63°C - 30 min 72°C - 43 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel BG- 60 min. chmiel HSS- 10 min chmiel HM- 2 min. Wyszło ok 48l, 12°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana odpowiednio uwodnionymi drożdżami S-23 oraz W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się