Skocz do zawartości

Browar "Z Innej Beczki" prezentuje


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 191- Biało-Czerwone (pszeniczka)

 

skład na 45l:

słód pszeniczny jasny- 3.65 kg.

słód pszeniczny ciemny- 0,5 kg.

słód pilzneński 3.8 kg.

słód zakwaszający 80 g.

 

zacieranie:

44°C- 10 min (dość wolne podgrzewanie do 64°C)

zacier główny 64°C- 20 min.

(w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min)

zacier główny 65°C- ok 40 min.

dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min.

 

podgrzanie do 76°C

 

filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Perle 6% AK- 22.5 g.- 60

Lubelski 4%AK, 5g.- 60 min.

 

Wyszło 45l. prawie 12.5 blg. Całość została podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą 3068. Piwo przefermentowało w temp ok 17°C i od dwóch tyg. jest już w butelkach. Dla mnie wyszło bardzo smaczne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 338
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka 192- Kosiarz Umysłów 2

 

Czyli warka wzorowana na recepturze warki 122, minimalnie zmieniony skład, delikatnie zwiększone chmielenie i gęstwa 3068 :)

 

 

skład na 23l.:

 

pszeniczny- 4,0 kg

pilzneński- 1,9 kg

monachijski- 1,0 kg

Caramunich II- 0,35 kg.

karmelowy jasny- 0,30 kg.

 

chmiel Lubelski ok 4,5% AK- 42,5 g.

 

zacieranie:

62°C- 20 min

72°C- 60 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65 °C

 

chmielenie:

chmiel Lubelski- 22,5 g. na 60 min.

chmiel Lubelski- 20 g. na ostatnie 2 min.

 

Wyszło ok 23 l. 17 °Blg. Całość zadana gęstwą 3068. Piwo fermentuje w ok. 17 °C.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 193- Ghost Dance

 

Inspiracją dla nazwy tej warki był fenomenalny kawałek zespołu Racer X z jedną z fajniejszych gitarowych "solówek" :)

 

skład: (na 50 l.)

słód pilzneński- 9 kg.

słód zakwaszający- 0,1 kg.

ekstrakt barwiący- ok. 120 g.

 

chmiel Summit 15,5%AK- 25g.

chmiel Citra ok 12,5%AK- 20g.

chmiel Cascade- 30g.

 

zacieranie:

65-66°C - 90 min

72°C- 15 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Summit- 60 min

Citra- 15 min

Cascade.- 1 min.

 

Wyszło ok 50 l. 11,5°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana odpowiednio WLP002 i W-34/70. Lager fermentuje w okolicach 8-10°C a Ale w okolicach 17°C.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 194- We hate everyone (coś jak Amber Ale)

Wspólna warka warzona u Marleny i Rafała oraz przy udziale terminatorki Ewy :)

 

skład: (na 50 l.)

słód pilzneński- 6,8 kg.

słód pale ale- 2,3 kg.

słód special B 300 - 0,3 kg.

słód aroma 100- 0,3 kg

słód biscuit 50- 0,3 kg.

słód czekoladowy- 0,07 kg. (dodany na etapie mash out)

 

chmiel Columbus 14,5% Ak- 50g.

chmiel Simcoe 14,2 Ak- 25g.

chmiel Cascade- 4,6% AK- 20g.

 

zacieranie:

65-66°C - 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 35L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Columbus 35g- 30 min

Columbus 15g- 10 min.

Simcoe- 5 min

Cascade.- 0 min.

 

Wyszło ok 55 l. 11,5°Blg, całość podzielona została na 3 fermentory. Moja część fermentuje na gęstwie BL- Thames Valley 3 a Marleny i Ewy na Danstarach. Jak zwykle warzeniu towarzyszyła super atmosfera, dobre piwo i dobra muzyka

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 193- Ghost Dance(część na WLP) została zabutelkowana. na 25l dałem 137.5 g. cukru. Blg końcowe to 3.5. Butelkowane w 20°C

Warka 192- Kosiarz Umysłów 2 została zabutelkowana, na 22 l. dałem 132.5g. cukru. Blg końcowe wyniosło 5. Butelkowane w 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 195- Wind of Change (Brown Ale)

 

skład: (na 45 l.)

słód Pale Ale- 7,5 kg.

słód Cara 30- 0,3 kg.-

słód Aroma 100- 0,3 kg.

słód karmelowy jasny- 0,2 kg.

słód karmelowy ciemny- 0,2 kg

ekstrakt barwiący płynny- 2 łyżki stołowe :)

 

chmiel WGV ok 7,5% Ak- 42,5 g.

 

zacieranie:

65-66°C - 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

WGV- 50 min

 

Wyszło ok 45 l. 11°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana odpowiednio WLP002 oraz BL Thames Valley 3.Zawartość obu fermentorów fermentuje w okolicach 18-19°C.

 

Ostatnio do butelek trafiły:

Warka 194- We hate everyone na 22,5l. dałem 120g. cukru (butelkowane w 19°C)

Warka 193- Ghost Dance (część na W-34/70) na 25,5l. dałem 143g. cukru (butelkowane w 19°C)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 196 - Amber Gold ;) (Bursztynowe)

 

skład: (na 26 l.)

słód pilzneński- 4,1 kg.

słód monachijski- 1,50 kg.

słód Caramunich II- 0.35 kg.

słód Cara 30- 0,25 kg.

słód zakwaszający- 60g.

 

chmiel Magnum 15% AK- 16,5 g.

chmiel Premiant 8.5% AK - 15 g.

chmiel Saaz 4.5% AK - 20 g.

 

zacieranie:

62°C - 20 min

72°C - 45 min.

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65-68 °C

 

chmielenie 60 min:

Magnum- 60 min

Premiant.- 10 min

Saaz.- 2 min

 

Wyszło ok 26l. Blg 14. Całość zadana gęstwą Wyeast 2001 Urquell Lager od Szymona (sn_phoenix). Dzięki :okey:. Piwo fermentuje w okolicach 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 196 - Amber Gold ;)

Mam nadzieję że udziałów nie masz i nic nie wtopiłeś ;)

 

 

Nie nic z tych rzeczy, po prostu lubię czasem widzieć uśmiech na twarzy ludzi, gdy im mówię jak się nazywa piwo, które akurat piją :) Heh, gorzej, jak ktoś z degustatorów będzie klientem... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 197- Późnym popołudniem w Londynie (Ale)

Wspólna warka warzona u Marleny i Rafała

 

skład: (na 50 l.)

słód pilzneński- 9 kg.

słód cara 30- 0,35 kg.

słód crystal 200 - 0,2 kg.

słód karmelowy j.- 0,2 kg

 

chmiel Marynka 9,1% AK- 40g.

chmiel Saaz 4% AK- 43g.

 

zacieranie:

66-67°C - 90 min

72,5°C- 25 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 35L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Marynka- 60 min

Saaz- 10 min.

 

Wyszło ok 50 l. 13°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory, ale niestety wyszedł mały zonk z niestartującymi S-04 i ostatecznie do współpracy zostały w moim przypadku zaprzęgnięte T-58. Szybkimi krokami zbliża się czas butelkowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 198 - Pomroczność jasna- pszeniczka

 

skład: (na 23 l.)

słód pszeniczny- 2,15 kg.

słód pilzneński- 1,60 kg.

słód Caramunich II- 0.25 kg.

słód zakwaszający- 75g.

 

chmiel Hallertauer Mittelfruh ok. 4,8% AK - 17,5 g

 

zacieranie:

44°C- 5 min

62°C - 25 min

72°C - 40 min.

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 65-68 °C

 

chmielenie 60 min:

Hallertauer Mittelfruh- 60 min

 

Wyszło ok 23l. Blg 11. Całość zadana WLP 300, fermentuje w okolicach 19-20°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 199- Więcej niż słowa (Belgian Pale Ale)

 

skład: (na 23 l.)

słód pale ale- 3,60 kg.

słód monachijski - 0,6 kg.

słód carabelge- 0,30 kg.

słód Biscuit- 0,20 kg.

słód special B- 0,1 kg.

 

chmiel Progress ok 6,5% AK - 30g.

chmiel Willamette ok 4% AK- 25g.

 

zacieranie:

65-66°C - 90 min

72°C - 15 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 10L wody.

 

chmielenie 60 min:

Progress- 45 min

Willamette na 10 min

 

Wyszło ok 23l, 12°Blg całość zadana drożdżami Wyeast THG.

 

Czas pomyśleć nad 200 warką :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 200- Drink Before the War (lager), kolejna muzyczna inspiracja, tym razem Sinead O'Connor :)

 

skład: (na 48 l.)

słód Wiedeński- 5,0 kg.

słód Pilzneński- 2,5 kg.-

słód Cara 20- 0,4 kg.

słód Carapils- 0,2 kg.

słód zakwaszający- 0,1 kg

 

chmiel Spalt Select ok. 6,3% AK- 40 g.

chmiel Hallertauer Mittelfruh ok. 4,8% AK - 35 g.

 

zacieranie:

63°C - 30 min

72°C - 30 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Spalt Select- 60 min

Hallertauer Mittelfruh- 5 min.

 

Wyszło ok 48 l. 11°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana gęstwą Wyeast 2001 Urquell Lager. Do jednego fermentora dodany został ekstrakt Vienna Red od Weyermana w ilości 1-1,2 kg., rozrobiony w ok 1,5l wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 201- Żar Tropików (Belgian Pale Ale)

 

skład: (na 46 l.)

słód Pale Ale- 8,0 kg.

słód Pszeniczny - 1 kg.

słód Carabelge- 0,40 kg.

słód Biscuit- 0,30 kg.

słód Abbey- 0,30 kg.

 

chmiel Marynka ok 9%AK- 30 g.

chmiel Cascade ok 4,6% AK- 30 g.

 

zacieranie:

65-66°C - 90 min

72°C - 15 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

Marynka- 60 min

Cascade- 2 min.

 

Wyszło ok 23l, 12,5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana drożdżami Wyeast THG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 202- Sudka Buflera (jakiś belg ;))

 

Warka "łączona" uwarzona wspólnie w browarze u Marleny i Rafała.

 

skład: (na 44 l.)

słód Pale Ale- 8,5 kg.

słód Carabelge- 0,40 kg.

słód Aroma 100- 0,24 kg.

słód special B- 0,4 kg.

Muntos- ciemny ekstrakt słodowy w proszku 0,5 kg.

cukier trzcinowy- 0.5 kg.

 

chmiel Magnum ok 15%AK- 25 g..

chmiel Lubelski ok. 3,8% AK- 40 g.

 

zacieranie:

66-67°C - 90 min

72°C - 25 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Magnum- 60 min.

chmiel Lubelski- 5 min.

 

Wyszło ok 44l, 15°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana drożdżami Wyeast THG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 203- Men In Red (Dubbel)- warka zacierana w trakcie meczu Liverpool- Manchester United. Obiecałem sobie, że jak MU wygra, to nazwa, po raz kolejny będzie na Ich cześć ;)

 

skład: (na 27 l.)

słód Pale Ale- 7,5 kg.

słód Carabelge- 0,3 kg.

słód biscuit- 0,2 kg.

słód Caramunich II- 0,2 kg.

słód special B- 0,05 kg.

Muntos- ciemny ekstrakt słodowy w proszku 0,2 kg.

cukier biały- 0.4 kg.

 

chmiel Magnum ok 15%AK- 20 g..

chmiel Premiant ok 8,5% AK- 18,5 g.

chmiel Lubelski ok. 3,3% AK- 25 g.

 

zacieranie:

65-66°C - 120 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 20L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Magnum- 60 min.

chmiel Premiant- 20 min.

chmiel Lubelski- 2 min.

 

Wyszło ok 27l, 18,5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana drożdżami Wyeast THG.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 204- White Russian (pszeniczka)

 

skład na 20l:

słód pszeniczny jasny- 2.2 kg.

słód pilzneński 1,4 kg.

słód monachijski- 0,25 kg.

słód Carahell- 0,25 kg

słód zakwaszający 50 g.

 

zacieranie:

44°C- 10 min (dość wolne podgrzewanie do 64°C)

zacier główny 64°C- 20 min.

(w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min)

zacier główny 65°C- ok 40 min.

dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min.

 

podgrzanie do 76°C

 

filtracja i wysładzanie 12L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski 3,3%AK, 21g.- 60 min.

 

Wyszło 20l. prawie 14 blg,, dlatego przy rozlewie zastosuję trochę rzadszy roztwór, żeby uzyskać około 13 blg. Całość została zadana drożdżami 3068. Piwo fermentuje w okolicach 18-19°C.

 

Dodatkowo dziś do butelek trafiła 200- Drink Before the War:

na 23l. piwa (wersja bez dodatkowego ekstraktu) dałem 80g. cukru, butelkowane w temp. 15°C

na 26l. piwa (wersja z ekstraktem) dałem 86g. cukru, butelkowane w temp 15°C

 

Cieszę się, że się zdecydowałem na dodatek ekstraktu do drugiego fermentora, gdyż mam praktycznie 2 różne piwa a mocniejsza wersja przy rozlewie smakowała bardzo obiecująco :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 205- Winter Is Coming- (belg/lager)

 

Brakuje mi trochę ciemnych piw w piwniczce, postanowiłem więc "dorobić się" dwóch takich piwek za jednym zamachem ;)

 

skład: (na 45 l.)

słód Pilzneński- 7 kg.

słód Monachijski- 1.25 kg.

słód karmelowy jasny (ok 350 EBC)- 0,45 kg.

słód special B- 0,45 kg.

słód karmelowy ciemny (ok 600 EBC)- 0.3 kg.

Muntos- ciemny ekstrakt słodowy w proszku 0,3 kg.

cukier biały- 0.35 kg.

 

chmiel Northen Brewer 12% AK- 32.5 g.

chmiel Hallertau Mittelfruh 4,6% AK- 32.5 g.

 

 

zacieranie:

55°C- 7 min

63°C - 25 min

72°C - 40 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel NB- 60 min.

chmiel HM- 2 min.

 

Wyszło ok 45l, 14.5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana odpowiednio drożdżami Wyeast THG, oraz W34/70.

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 206- Sam Na Niedźwiedzie ;) (pszeniczka)

 

skład na 40l:

słód pszeniczny jasny- 4.2 kg.

słód pilzneński 2.6 kg.

słód wiedeński- 0,5 kg.

słód Carahell- 0,5 kg

słód zakwaszający 110 g.

 

Lubelski 3,3%AK, 37g.

 

zacieranie:

44°C- 10 min (dość wolne podgrzewanie do 63°C)

zacier główny 63°C- 20 min.

(w międzyczasie odebranie 1/3 gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C- 10 min, później gotowanie 15 min)

zacier główny 66°C- ok 40 min.

dodanie dekoktu i ustalenie temperatury na 72°C, przerwa 30 min.

 

podgrzanie do 76°C

 

filtracja i wysładzanie 27L wody o temp. 70°C

 

chmielenie 60 min:

Lubelski- 60 min.

 

Wyszło 40l. prawie 12.5 blg, Całość została podzielona na dwa fermentory i zadana gęstwą 3068. Jeden fermentor postawiłem w pomieszczeniu gdzie mam ok 19-20°C a drugi tam gdzie jest ok 21-22°C. Dodatkowa informacja jest taka, że do tego, który będzie stał w cieplejszym, dałem o ok 1/3 mniej gęstwy niż do drugiego (tak mi się zebrało do słoików), więc jedno powinno być bardziej bananowe a drugie mniej ;)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 207- Biały Jeleń (pszeniczka)

 

Kolejna warka warzona u Marleny i Rafała. Mieliśmy zanik kreatywności w kwestii wymyślania nazwy, ale z pomocą przyszła poetycka nazwa szamponu/żelu pod prysznic ;)

Nazwa jednak, po głębszym zastanowieniu może mieć niejako drugie dno, na podłożu psychologiczno-społecznym ;)

 

skład: (na 40 l.)

słód pszeniczny- 4,6 kg.

słód pilzneński- 2,5 kg.

słód monachijski- 0,5 kg.

słód Carahell- 0,2 kg.

słód zakwaszający- 0,1 kg.

 

 

chmiel Lubelskir 4% AK- 37.5 g.

chmiel Cascade 4,6% AK- 33 g.

 

zacieranie:

44°C- 10 min

63°C - 25 min

72°C - 40 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Lubelski- 60 min.

chmiel Cascade- 2 min.

 

Wyszło ok 40l, 12.5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana odpowiednio drożdżami Wyeast 3068. Moja część fermentuje w okolicach 20°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 205- Winter Is Coming- (belg)- została zabutelkowana. Na 22l. dałem 130g. cukru. Fermentacja zakończyła się w temp. ok 20°C, butelkowane było w ok 12°C.

 

Warka 208- Dead Men Walking (Pils)

 

skład: (na 48 l.)

słód pilzneński- 7,5 kg.

słód wiedeński- 1.5 kg.

słód zakwaszający- 0,1kg.

 

chmiel Brewers Gold 7,6% AK- 45g.

chmiel Hallertau Spalt Select 6,3% AK- 30 g.

chmiel Hallertau Mittelfruh 4,6% AK- 32.5 g.

 

 

zacieranie:

55°C- 17 min

63°C - 30 min

72°C - 43 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel BG- 60 min.

chmiel HSS- 10 min

chmiel HM- 2 min.

 

Wyszło ok 48l, 12°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i zadana odpowiednio uwodnionymi drożdżami S-23 oraz W34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.