kolomar Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Warka 209- Pokusa (APA) Wspólnie uwarzona w browarze u Marleny i Rafała skład: (na 47 l.) słód pale ale- 8 kg. słód Cara 20- 0.4 kg. słód Cara 30- 0,31 kg. słód Carahell- 0,3 kg. chmiel Phoenix 10%AK- 26g chmiel WGV 7.8%AK- 14g. chmiel Willamette 5.5%AK- 20g. Nelson Sauvin 11,9%AK- 33g. zacieranie: 66-67°C - 90 min 72°C - 30 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel P=WGV- 60 min. chmiel W- 10 min chmiel NS- 2 min. Wyszło ok 46l, 10.5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory, moja część została zadana uwodnionymi US-05 i fermentuje w okolicach 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Warka 210- Half Past Heaven (AIPA + Belg) skład: (na 43 l.) słód pilzneński- 8 kg. słód pszeniczny- 1.5 kg. słód Cara 20- 0,5 kg. słód Carabelge- 0,4 kg. słód zakwaszający- 50g. ekstrakt słodowy jasny w proszku - 0.5 kg. chmiel Chinook 12.5%AK- 38,5g. chmiel Summit 15,5%AK- 15g. chmiel Cascade 8.5%AK- 30g. zacieranie: 54°C- 7 min 66°C - 75 min 72°C - 15 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Chinook 60 min. chmiel Summit- 25 min chmiel Cascade- 5 min. Wyszło ok 43l, 16°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i została zadana gęstwą US-05 oraz gęstwą THG. Część na US-05 i fermentuje w okolicach 20°C, a część na THG w okolicach 22-23°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Czas uzupełnić zapiski Warka 211- Symulator Demolki (American Wheat) Warka uwarzona w zaprzyjaźnionym browarze u Marleny I Rafała. skład: (na 46 l.) słód pilzneński- 4,5 kg. słód pszeniczny- 4.5 kg. słód Carahell- 0,25 kg. słód Caramel Pils (3-7 EBC)- 0,25 kg. chmiel Dr Rudi 11,8%AK- 30g. chmiel Pacifica 5%AK- 100g. zacieranie: 66°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Dr Rudi 60 min. chmiel Pacifica 20 g.- 20 min chmiel Pacifica 20 g.- 15 min. chmiel Pacifica 20 g. - 10 min. chmiel Pacifica 20 g.- 5 min. chmiel Pacifica 20 g..- 0 min. Wyszło ok 46l. blg 12. Całość została podzielona na 2 fermentory i zadana gęstwą WLP American Blend Ale (dzięki za udostępnienie ). Fermentacja w okolicach 16-17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Warka 212- Ghost Dance 2 (klon warki 193) skład: (na 50 l.) słód pilzneński- 9 kg. słód zakwaszający- 0,1 kg. ekstrakt barwiący- ok. 160 g. chmiel Summit 15,5%AK- 30g. chmiel Dr. Rudi ok 11,8%AK- 25g. chmiel Cascade- 30g. zacieranie: 63°C- 20 min 72°C- 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: Summit- 60 min Dr. Rudi- 15 min Cascade.- 1 min. Wyszło ok 50 l. 11,5°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana odpowiednio W-34/70 i S-23. Oba piwa fermentują w okolicach 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Warka 213- Contradiction (hefe-weizen/dark american wheat) skład: (na 44 l.) słód pilzneński- 3,3 kg. słód pszeniczny- 4.3 kg. słód Carahell- 0,34 kg. słód Cara 20 (20-30 EBC)- 0,3 kg. słód zakwaszający- 60g. chmiel Brewers Gold 7,8%AK- 22,5 g.. zacieranie: 63°C - 25 min 72°C - 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 25L wody. chmielenie 60 min: chmiel BG 60 min. Wyszło ok 46l. blg 11. Całość została podzielona na 2 fermentory, do jednego fermentora poszła gęstwą WLP American Blend Ale a do drugiego drożdże ze świeżo napuchniętej saszetki Wyeast Bavarian Wheat 3638. Fermentacja w okolicach 17°C. Wersja na WLP została wzbogacona o herbatkę chmielową (gotowanie ok. 15 min.) z chmielu Pacific Jade w ilości 50 g. oraz ekstraktu barwiącego WES w ilości ok. 170. g. Ciekawy jestem jakie efekty przyniesie zastosowanie szczepu Wyeast Bavarian Wheat 3638., gdyż używam go po raz pierwszy a jest bardzo chwalony m. in. na zagranicznych forach Edytowane 18 Grudnia 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Najwyższa pora uzupełnić zapiski, zanim kartki z recepturami zupełnie nie zaginą Warka 214- Modliszka (pszeniczka) skład: (na 44 l.) słód pilzneński- 3,3 kg. słód pszeniczny- 4.3 kg. słód monachijski- 0,5 kg. słód Carawheat- 0,3 kg. słód zakwaszający- 60g. chmiel Lubelski ok. 4%AK- 32,5 g. zacieranie: 63°C - 25 min 72°C - 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 25L wody. chmielenie 60 min: chmiel Lubelski 60 min. Wyszło ok 44l. blg 12. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do obu poszły drożdże Wyeast 3638 w postaci gęstwy. Piwo już jest pite z dużą przyjemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 To to co ja mam w piwniczce oczekujące na degustacje ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Tak jest, na temat nazwy poopowiadam Ci przy następnym spotkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Oki zaraz degustacja, zresztą tego drugiego pewnie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Warka 215- Z Innej Beczki (weizenbock + belg). Warka warzona dla uczczenia powstania działalności w postaci sklepu skład: (na 45 l.) słód pilzneński- 3,4 kg. słód pszeniczny- 4.3 kg. słód monachijski- 0,5 kg. słód Caramunich- 0,3 kg. słód Carawheat- 0,3 kg. słód karmelowy jasny- 0,4 kg słód karmelowy ciemny- 0,2 kg. ekstrakt słodowy Weyermann Hefe-weizen- 4 kg. chmiel Lubelski ok. 4%AK- 50 g. zacieranie: 63°C - 30 min 72°C - 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Lubelski 60 min. Wyszło ok 45l. blg ok. 21. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Wyeast 3638 a do drugiego, gęstwę Wyeast THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 A w międzyczasie w browarze Warka 216- Czar(k)a goryczy (Bitter) skład: (na 48 l.) słód pale ale- 8,2 kg. słód cara crystal 120- 0,6 kg. słód crystal 400- 0,4 kg. chmiel Sybilla 6,5%AK 100g zacieranie: 66°C - 90 min podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Sybilla- 50g. - 60 min. chmiel Sybilla- 20g. - 20 min.. chmiel Sybilla 30g.- 5 min. Wyszło ok 48l. blg ok. 11. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Irish Ale od Roy'a (dzięki) a do drugiego, drożdże American Ale, ze świeżo napuchniętej saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Warka 217- Boska Ambrozja (BPA + lager) skład: (na 47 l.) słód pilzneński- 9 kg. słód carabelge- 0,5 kg. słód abbey- 0,4 kg. słód crystal 120- 0,3 kg. chmiel Sybilla ok. 6,5% AK- 80 g. zacieranie: 63°C - 30 min 72°C - 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Sybilla 50g.- 60 min chmiel Sybilla 30g.- 5 min Wyszło ok 47l. blg ok. 12,5. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Wyeast THG a do drugiego, gęstwę Wyeast Bohemian lager od Sn_Phoenix (dziękuję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Warka 218- Dzień Świstaka (Pils) Warka uwarzona wspólnymi siłami w browarze u Marleny i Rafała skład: (na 47 l.) słód pilzneński- 8,25 kg. słód wiedeński- 1,25 kg. słód cara 30- 0,3 kg. słód caramunich II- 0,3 kg. słód zakwaszający- 60g. chmiel Sybilla ok. 6,5% AK- 40 g. chmiel Lubelski 4% AK- 50g. zacieranie: 63°C - 30 min 72°C - 45 min. podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody. chmielenie 60 min: chmiel Sybilla - 60 min chmiel Lubelski.- 3 min Wyszło ok 48l. blg ok. 12,5. Całość została podzielona na 2 fermentory i zadana gęstwą W34-70 (dzięki za udostępnienie). Moja część kończy fermentować i wkrótce trafi do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zapraszam na nowy blog mojego autorstwa o piwowarstwie domowym. Receptury, przebieg opisu warzenia, fotki, porady, ciekawostki Na pierwszy "rzut" fotorelacja z warzenia piwa w stylu Koelsch na podstawie zestawu sklepowego: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/sklep/zestawy-surowcow/koelsch-12-blg-drozdze-fermentis-s-33/ Blog dostępny jest pod adresem: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/blog/ lub z zakładki na stronie sklepu. Zapraszam do lektury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się