Skocz do zawartości

Browar "Z Innej Beczki" prezentuje


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 209- Pokusa (APA)

 

Wspólnie uwarzona w browarze u Marleny i Rafała :)

 

skład: (na 47 l.)

słód pale ale- 8 kg.

słód Cara 20- 0.4 kg.

słód Cara 30- 0,31 kg.

słód Carahell- 0,3 kg.

 

chmiel Phoenix 10%AK- 26g

chmiel WGV 7.8%AK- 14g.

chmiel Willamette 5.5%AK- 20g.

Nelson Sauvin 11,9%AK- 33g.

 

zacieranie:

 

66-67°C - 90 min

72°C - 30 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel P=WGV- 60 min.

chmiel W- 10 min

chmiel NS- 2 min.

 

Wyszło ok 46l, 10.5°Blg całość została podzielona na 2 fermentory, moja część została zadana uwodnionymi US-05 i fermentuje w okolicach 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 338
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka 210- Half Past Heaven (AIPA + Belg)

 

skład: (na 43 l.)

słód pilzneński- 8 kg.

słód pszeniczny- 1.5 kg.

słód Cara 20- 0,5 kg.

słód Carabelge- 0,4 kg.

słód zakwaszający- 50g.

ekstrakt słodowy jasny w proszku - 0.5 kg.

 

chmiel Chinook 12.5%AK- 38,5g.

chmiel Summit 15,5%AK- 15g.

chmiel Cascade 8.5%AK- 30g.

 

zacieranie:

54°C- 7 min

66°C - 75 min

72°C - 15 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Chinook 60 min.

chmiel Summit- 25 min

chmiel Cascade- 5 min.

 

Wyszło ok 43l, 16°Blg całość została podzielona na 2 fermentory i została zadana gęstwą US-05 oraz gęstwą THG. Część na US-05 i fermentuje w okolicach 20°C, a część na THG w okolicach 22-23°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czas uzupełnić zapiski :)

 

Warka 211- Symulator Demolki (American Wheat)

 

Warka uwarzona w zaprzyjaźnionym browarze u Marleny I Rafała.

 

skład: (na 46 l.)

słód pilzneński- 4,5 kg.

słód pszeniczny- 4.5 kg.

słód Carahell- 0,25 kg.

słód Caramel Pils (3-7 EBC)- 0,25 kg.

 

chmiel Dr Rudi 11,8%AK- 30g.

chmiel Pacifica 5%AK- 100g.

 

zacieranie:

66°C - 90 min

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Dr Rudi 60 min.

chmiel Pacifica 20 g.- 20 min

chmiel Pacifica 20 g.- 15 min.

chmiel Pacifica 20 g. - 10 min.

chmiel Pacifica 20 g.- 5 min.

chmiel Pacifica 20 g..- 0 min.

 

Wyszło ok 46l. blg 12. Całość została podzielona na 2 fermentory i zadana gęstwą WLP American Blend Ale (dzięki za udostępnienie :) ). Fermentacja w okolicach 16-17°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 212- Ghost Dance 2 (klon warki 193)

 

 

skład: (na 50 l.)

słód pilzneński- 9 kg.

słód zakwaszający- 0,1 kg.

ekstrakt barwiący- ok. 160 g.

 

chmiel Summit 15,5%AK- 30g.

chmiel Dr. Rudi ok 11,8%AK- 25g.

chmiel Cascade- 30g.

 

zacieranie:

63°C- 20 min

72°C- 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody o temp. 70 °C

 

chmielenie 60 min:

Summit- 60 min

Dr. Rudi- 15 min

Cascade.- 1 min.

 

Wyszło ok 50 l. 11,5°Blg, całość podzielona została na 2 fermentory i zadana odpowiednio W-34/70 i S-23. Oba piwa fermentują w okolicach 10°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 213- Contradiction (hefe-weizen/dark american wheat)

 

skład: (na 44 l.)

słód pilzneński- 3,3 kg.

słód pszeniczny- 4.3 kg.

słód Carahell- 0,34 kg.

słód Cara 20 (20-30 EBC)- 0,3 kg.

słód zakwaszający- 60g.

 

chmiel Brewers Gold 7,8%AK- 22,5 g..

 

zacieranie:

63°C - 25 min

72°C - 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 25L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel BG 60 min.

 

Wyszło ok 46l. blg 11. Całość została podzielona na 2 fermentory, do jednego fermentora poszła gęstwą WLP American Blend Ale a do drugiego drożdże ze świeżo napuchniętej saszetki Wyeast Bavarian Wheat 3638. Fermentacja w okolicach 17°C.

 

Wersja na WLP została wzbogacona o herbatkę chmielową (gotowanie ok. 15 min.) z chmielu Pacific Jade w ilości 50 g. oraz ekstraktu barwiącego WES w ilości ok. 170. g.

 

Ciekawy jestem jakie efekty przyniesie zastosowanie szczepu Wyeast Bavarian Wheat 3638., gdyż używam go po raz pierwszy a jest bardzo chwalony m. in. na zagranicznych forach :)

Edytowane przez kolomar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Najwyższa pora uzupełnić zapiski, zanim kartki z recepturami zupełnie nie zaginą ;)

 

Warka 214- Modliszka (pszeniczka)

 

skład: (na 44 l.)

słód pilzneński- 3,3 kg.

słód pszeniczny- 4.3 kg.

słód monachijski- 0,5 kg.

słód Carawheat- 0,3 kg.

słód zakwaszający- 60g.

 

chmiel Lubelski ok. 4%AK- 32,5 g.

 

zacieranie:

63°C - 25 min

72°C - 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 25L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Lubelski 60 min.

 

Wyszło ok 44l. blg 12. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do obu poszły drożdże Wyeast 3638 w postaci gęstwy. Piwo już jest pite z dużą przyjemnością ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 215- Z Innej Beczki (weizenbock + belg). Warka warzona dla uczczenia powstania działalności w postaci sklepu ;)

 

skład: (na 45 l.)

słód pilzneński- 3,4 kg.

słód pszeniczny- 4.3 kg.

słód monachijski- 0,5 kg.

słód Caramunich- 0,3 kg.

słód Carawheat- 0,3 kg.

słód karmelowy jasny- 0,4 kg

słód karmelowy ciemny- 0,2 kg.

ekstrakt słodowy Weyermann Hefe-weizen- 4 kg.

 

chmiel Lubelski ok. 4%AK- 50 g.

 

zacieranie:

63°C - 30 min

72°C - 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Lubelski 60 min.

 

Wyszło ok 45l. blg ok. 21. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Wyeast 3638 a do drugiego, gęstwę Wyeast THG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A w międzyczasie w browarze :)

Warka 216- Czar(k)a goryczy (Bitter)

 

skład: (na 48 l.)

słód pale ale- 8,2 kg.

słód cara crystal 120- 0,6 kg.

słód crystal 400- 0,4 kg.

 

 

chmiel Sybilla 6,5%AK 100g

 

zacieranie:

66°C - 90 min

 

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Sybilla- 50g. - 60 min.

chmiel Sybilla- 20g. - 20 min..

chmiel Sybilla 30g.- 5 min.

 

Wyszło ok 48l. blg ok. 11. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Irish Ale od Roy'a (dzięki) a do drugiego, drożdże American Ale, ze świeżo napuchniętej saszetki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 217- Boska Ambrozja (BPA + lager)

 

skład: (na 47 l.)

słód pilzneński- 9 kg.

słód carabelge- 0,5 kg.

słód abbey- 0,4 kg.

słód crystal 120- 0,3 kg.

 

chmiel Sybilla ok. 6,5% AK- 80 g.

 

zacieranie:

63°C - 30 min

72°C - 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Sybilla 50g.- 60 min

chmiel Sybilla 30g.- 5 min

 

Wyszło ok 47l. blg ok. 12,5. Całość została podzielona na 2 fermentory. Do jednego dałem gęstwę Wyeast THG a do drugiego, gęstwę Wyeast Bohemian lager od Sn_Phoenix (dziękuję)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 218- Dzień Świstaka (Pils)

Warka uwarzona wspólnymi siłami w browarze u Marleny i Rafała

 

skład: (na 47 l.)

słód pilzneński- 8,25 kg.

słód wiedeński- 1,25 kg.

słód cara 30- 0,3 kg.

słód caramunich II- 0,3 kg.

słód zakwaszający- 60g.

 

chmiel Sybilla ok. 6,5% AK- 40 g.

chmiel Lubelski 4% AK- 50g.

 

zacieranie:

63°C - 30 min

72°C - 45 min.

podgrzanie do 75°C, filtracja i wysładzanie 30L wody.

 

chmielenie 60 min:

chmiel Sybilla - 60 min

chmiel Lubelski.- 3 min

 

Wyszło ok 48l. blg ok. 12,5. Całość została podzielona na 2 fermentory i zadana gęstwą W34-70 (dzięki za udostępnienie). Moja część kończy fermentować i wkrótce trafi do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zapraszam na nowy blog mojego autorstwa o piwowarstwie domowym. Receptury, przebieg opisu warzenia, fotki, porady, ciekawostki ;) Na pierwszy "rzut" fotorelacja z warzenia piwa w stylu Koelsch na podstawie zestawu sklepowego: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/sklep/zestawy-surowcow/koelsch-12-blg-drozdze-fermentis-s-33/

 

Blog dostępny jest pod adresem: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/blog/

lub z zakładki na stronie sklepu.

 

Zapraszam do lektury :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.