suthum Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Jak masz niepewne środowisko fermentacji, to wyp****ol tą rurkę i fermentuj na samych deklach lekko rozszczelnionych. Zassa ci wodę/wódkę z rurki i much ci naleci do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Zmontuj sobie na następny raz pudło ze styropianu i spokojnie chłodząc zamrożonymi butelkami z wodą i/lub wkładami do lodówek turystycznych (wymieniając co 12h) możesz uzyskać temperaturę fermentacji nawet w okolicach 16°C. Te 30°C to pewnie maksymalna temperatura w jakiej pracują drożdże co nie znaczy, że profil smakowy piwa będzie zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Czy ja wiem czy nie pewne, jak to w piwnicy w bloku trochę kurzu jest, a rozszczelniona pokrywa to jeszcze gorzej mi się wydaje i nie do końca wiem jak miało by mi zassać płyn z rurki do środka ? Styropian mam ale te podmiany butelek czy wkładów to trochę kombinacji, posprzątałem zrobiłem miejsce idę zrobić "domek" i zniosę fermentator. Jak zacząłem sprzątać w tej piwnicy to podgrzałem atmosferę z 19 do 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Mówiąc Rozszczelniona mialem na myśli zacisniete na max prawie po całości obwodu i tylko w miejscu wycięcia niedociśnięte. Nic nie wleci bo nie ma szpary, a co2 pod ciśnieniem ucieknie. Co do zassania płynu z rurki, to już kilka razy ktoś pisał że mu się przytrafiło. Osobiście nie używam rurki i nie mam stresu że będąc w pracy muchy mi się topią w piwie mając otwartą drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 obawiam sie tylko co moze oznaczac jajeczny zapach, ktory ujawnil sie drugiego dnia fermentacji burzliwej. Przelałem na cichą wczoraj pierwszego ale'a na tych drożdżach. Dawało jajkiem 4 dni w piwnicy :-) One tak mają chyba, spiłem jak zwykle zawartość cylindra i jest super. Jestem w szoku jak lagerowo (18ºC) - tego szukałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Ok ustawiłem w piwnicy, nakryłem workiem foliowym osłoniłem troszkę styropianami i powinno być w miarę ok, zawsze te kilka °C będzie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się