Lukiner Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Mój pierwszy brewkit IPA od Mutonsa powoli zbliża się do butelkowania, Ale nie jestem zadowolony, nie mam doświadczenia ale po otwarciu fermentatora na brzeczce są jakieś plamki, podejrzewam jakąś infekcje no cóż przeleje do butelek i zobacze. Mam jeszcze pytanko, dam sobie drugą szanse i zrobię jakiegoś lagerka z brewkita co byście polecali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Jak otworzysz następny razem fermentator, to zrób fotkę i wrzuć na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Wygląda raczej normalnie - trochę dużo jeszcze pianki, być może jeszcze trochę pracuje, ale to już końcówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Mój pierwszy brewkit IPA od Mutonsa powoli zbliża się do butelkowania, Daj mu jeszcze kilka dni (bez otwierania i zaglądania!) bo wygląda na to, że drożdże jeszcze sobie pracują. Niczego podejrzanego raczej tu nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Biała piana nie musi oznaczać od razu pleśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 blg spadlo z 11 do 2, ale ok poczekam jeszcze pare dni. dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Lukiner nie stresuj się, te żółte plamki to drożdże. Butelkuj za 2 dni, a potem łykaj ślinę i czekaj aż się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Nie rób już nic z brewkita, kase zainwestuj w sprzet do zacierania. Robilem 3 warki z brewkitów, wszystkie ze słodami zamiast cukru czy glukozy i zabralem sie za zacieranie. Piwa z brewkitów w porównaniu z zacieranym jak dla mnie są bez porównania gorsze. Mam 120 butelek brewkitowego piwa i nie niechce mi sie go pic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) niechce mi sie go pic. wyślij kurierem do mnie :] Edytowane 8 Maja 2013 przez chackman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 a wracając jeszcze do mojego pytania, jakiego lagerka z brewkita byście polecali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 A masz techniczne możliwości na lagery? Chodzi mi o utrzymanie właściwej temperatury fermentacji i późniejsze lagerowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 myślalem o Brewmaker Lager Eseential z BA, tam są drożdże górnej fermentacji (chyba), wydawało mi się że mógłbym fermentować w temp.pokojowej a potem dałbym do piwnicy na 15-17 stopni (bez przelewania na cichą) od razu do butelek. Ale czy ja dobrze kombinuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 No to w końcu chcesz lagera, czy piwo górnej fermentacji? Ja osobiście nie widzę sensu robienia lagerów jeśli się nie ma do tego warunków i z góry wiadomo, że nie wyjdą jak należy. W końcu jest tyle ciekawych piw górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 ja robiłem Coopers EUROPEAN LAGER plus puszka ekstraktu słodowego jasnego i wyszło bardzo dobre piwo . fermentowałem w 19 stopniach , technicznie rzecz biorąc nie jest to lager ale smakuje wyśmienicie ,polecam leżakować co najmniej 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się