101k Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Wpadłem na pomysł, że zrobię pierwszą w życiu infografikę (w miarę możliwości czasowych), w której zawrę rzeczy, które dla mnie były na początku największym problemem, czy zaskoczeniem oraz "tips i tricks". Nie chodzi mi o tematy, od których pęka wiki i forum, ale rzeczy, o których się nie pisze, które wychodzą "w praniu", takie jak: nie uchylanie pokrywy i zasysanie wody z rurki, thrillery z pomiarem szalejącej temperatury góra dół, kolor płynu Lugola i zacieranie w nieskończoność, bo nie sprawdziłem na białym talerzyku jaki ma kolor normalnie, zapachy fermentujących drożdży, sparzenie wężyka, żeby go nałożyć na kranik w ułamku sekundy i tego typu. Co myślicie? Zapraszam do propozycji i myślę o podzieleniu na 3 kategorie - brewkit, sam chmielę, sam zacieram. Na takiej zasadzie: 1. Brewkit: "warzę" - ogrzej dobrze puszkę - wypłucz ją wrzątkiem - nie gotuj w 5l wody - szkoda aromatu chmielu - zmierz lub policz temperaturę, 15l zimnej vs 5l wrzątku zabije drożdże - napowietrzaj na piłce "fermentuję" - szukaj niskich temperatur (może ja nie lubię estrów, ale 18-19 stopni robi robotę) - zapach nie musi być przyjemny (jajko, siarkowodór itp) - piana i kłaczkujące drożdże są brzydkie - tak ma być "butelkuję" - uchyl pokrywę - sparz wężyk, zrobi się miękki - wyrzuć miarkę do cukru i zrób syrop - zaplanuj stanowisko pracy - zrzucisz połowę kapsli itd Tylko czy to się zmieści na obrazku przybysh 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Dobry pomysł dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się