adamsky Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 To moje pierwsze podejście do tworzenia własnych receptur, więc proszę o wyrozumiałość. Dotychczas bazowałem na gotowych zestawach surowców wprowadzając co najwyżej drobne modyfikacje. Chcę uwarzyć dobre IIPA. W tym celu jak rozumiem lepiej nie używać drożdży prosto z saszetki, tylko podhodować gęstwę na 2 lżejszych piwach. Stąd plan: Na pierwszy ogień Bitter, Blg 11 Zasyp: pale ale (Strzegom) 4kg Chmiel: single hop Mosaic Drożdże: Safale US-05 Potem IPA, Blg 15 Zasyp: pale ale Halcyon (Fawcett Malsters) 5kg + pszeniczy jasny 1kg Chmiel: Pacific Gem, Mouteka, Sticklebract Drożdże z gęstwy po tym co wyżej Na końcu IIPA, Blg 20 Zasyp: pale ale Strzegom 1kg + pilzneński 5kg + monachijski 1kg + pszeniczny jasny 1kg + melanoidynowy 0,5kg Chmiel: Chinook, Simcoe, Southern Cross + jeszcze jeden chmiel który dopiero wybiorę Drożdże z gęstwy po tym co wyżej To jest bardzo wstępny plan, to i owo może się jeszcze zmienić przez następne 10 dni. To co mnie nurtuje to różnice w zasypie bazującym na pilzneńskim vs bazujące na pale ale. Na pewno chcę jedno z tych piw zrobić na Pale Ale ze Strzegomia, jedno na droższym Pale Ale i jedno na pilzneńskim. Czy IIPA lepiej robić na pilnzneńskim, pale ale czy w zasadzie bez większej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Ok, rozumiem że ciszę mam interpretować jako: "plan świetny, nie mamy uwag". Bo najpóźniej w niedzielę chcę złożyć zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Ja tak z doświadczenia widzę, że jak się tak kombinuje, to można przekombinować Na pewno drożdżom nie jest potrzebne takie 3-stopniowe rozmnażanie. A jak je zbytnio rozmnożysz i dodasz za dużo gęstwy, to też na dobre nie wyjdzie. Ja (osobiście) na 20 BLG bym dodał drożdże z saszetki (po uwodnieniu i ruszeniu). Tak robiłem z S04 i w34/70 i nie było problemów. A co do przepisów. Jak ktoś nie ma wielu warek na koncie, to polecam zrobić proste piwo (pilzneński + niewielki dodatek monachijskiego i karmelowego), ze standardowymi chmielami (np. Challenger, Perle do górnej fermentacji), tak na 13-14 BLG. Takie piwo ma pełniejszy, słodszy smak - przez co maskuje wady i wybacza wiele błędów (nieuniknionych...). Na zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się