Kryz Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 #1 Polish India Pale Ale Sybilla Single Hop Zasyp: Strzegom Pale Ale - 5 kg Strzegom Monachijski typ II - 1 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0.5 kg gips piwowarski - 4 g Chmielenie: 60 min: Sybilla - 50 g 30 min: Sybilla - 30 g 5 min: Sybilla - 20 g Na zimno (4 dni przed rozlewem): Sybilla - 50 g Drożdże: Safale S-04, 2 paczki Zakładany ekstrakt: 16.2 Zakładana ilość do fermentacji: 21 l 18.05.2013 - warzenie, kilka uwag: Pierwsza warka, nie mogło być wszystko po sznurku Po pierwsze nie mam jeszcze pełnego sprzętu, więc po części ratuję się zaprzyjaźnionym browarem BrewIT. M.in. nie mam własnego gara. A warzyć miałem zamiar na mojej kuchni indukcyjnej. Tymczasem okazało się, że pożyczony gar nie współpracuje... Musiałem więc pożyczyć również taboret gazowy. No i pojawiły się problemy przy zacieraniu. Nie udało mi się utrzymywać konkretnych temperatur i miało być "trójzacier", a wyszedł jeden "postępowy". Zacząłem od 55, po 10 minutach temperatura doszła do 62. Chciałem pół godziny przetrzymać na 62, ale temperatura mi cały czas powoli rosła, więc uznałem, że robię po amerykańsku, na jednej przerwie. Po godzinie miałem już 69 stopni, a po kolejnych 15 minutach negatywną próbę jodową. Jeszcze 10 minut pogrzałem zacier na 72 stopniach, potem 78 i wyłączyłem gaz. Teraz mam obawę, czy skrobia całe nie poszły na cukry alkoholowe... Drugi problem to wysładzanie. Ogólna instrukcja z CentrumPiwowarstwa wyliczyła mi, że mam dolać 12 litrów (3x4). Z kolei BeerSmith wyliczył mi 4x4. Postanowiłem, że będę mierzył Blg przy każdym wysłodzeniu i jak po trzecim przelaniu będzie ciągle duży odczyt, to leję czwarte. I było tak: - pierwsza brzeczka (bez wysładzania) - 21 Blg - pierwsze przelanie 4l - 21 Blg - drugie przelanie 4l - 19 Blg - trzecie przelanie 4l - 11 Blg Uznałem więc, że jeszcze zbyt dużo jest ekstraktu, by nie korzystać, więc przelałem jeszcze raz 4 l - 7 Blg Jakież było więc moje zdziwienie, gdy odczytałem Blg całości - 12 Blg Gdzieś musiałem popełnić błąd. Próbkę do odczytu Blg brałem zawsze "z przodu" (tzn. wlewałem 4 litry, czekałem 10 minut, zlewałem najpierw do oddzielnego garnuszka próbkę do pomiaru, a potem zlewałem do gara. Może ta początkowa próbka jest niemiarodajna? Zbyt wysoka? Trzecia rzecz: by odzyskać trochę ekstraktu, przedłużyłem o 15 minut chmielenie. I na koniec kolejny szok: po chmieleniu próbka dała odczyt 17 Blg. Prawda jest taka, że trochę to warzenie trwało. Najpierw okrągłą godzinę zajęło mi doprowadzenie do wrzenia. Potem gotowałem, jak mówiłem, 1:15. I na koniec z 12 na 17... No nic. Efekt końcowy jest OK: dokładnie 20 litrów w fermentorze i 17 Blg. Choć byłoby idealniej, gdybym tych 15 minut nie dodawał. Pewnie by było 21 litrów i 16 Blg, czyli tak jak w planach. Czwarty problem jaki widzę, to temperatura. U mnie w domu zrobiło się nieznośnie gorąco, nie ma miejsca o niższej temperaturze niż 27 stopni w dzień Zniosłem fermentor do garażu, gdzie spodziewam się ok. 22-23 stopni. Zobaczymy co na to drożdże Tak wyglądał mój dzisiejszy dzień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Cześć, jak robi się przerwy to wyłącza się gaz. Co do blg: w jakich temperaturach je mierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 No nie chciałem się bawić w wyłączanie. Ustawiałem na minimala, ale przy tej pogodzie to chyba za mało... Blg mierzyłem zawsze po schłodzeniu do pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Obojętnie jaka jest pogoda taka ilość gęstej cieczy dość dobrze trzyma temperaturę. Grzanie wyłączasz i po każdym mieszaniu kontrolujesz temperaturę, jak spadnie za bardzo to dopiero wtedy na moment włączasz grzanie. Co do wyników pomiarów gęstości to tylko tak kontrolnie zapytam - areometr wyskalowany? Pomiar dokonywany we właściwej temperaturze? Skok z 12 do 17°Blg wskazuje na błędy pomiaru, u mnie przy normalnym odparowaniu ekstrakt wzrośnie o 1,5±0,5°Blg Co do temperatury fermentacji to polecam pudło ze styropianu + wkłady do lodówek lub zmrożone butelki z wodą. No i dobrze by było poszukać pomieszczenia z niższą temperaturą by trzymać tam gotowe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Co do wyników pomiarów gęstości to tylko tak kontrolnie zapytam - areometr wyskalowany? Pomiar dokonywany we właściwej temperaturze? Skok z 12 do 17°Blg wskazuje na błędy pomiaru, u mnie przy normalnym odparowaniu ekstrakt wzrośnie o 1,5±0,5°Blg. Chyba, że koledze wyparowało dużo więcej niż zakładał i miał mniej brzeczki po schłodzeniu niż myślał. Z resztą areometr jak się myli to w jedną stronę, i mniej więcej o tą samą wartość. Kryz w jaki sposób gotujesz i oceniasz objętość? Masz do tego jakąś skale na fermentorze, czy tak na oko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 areometr wyskalowany? Pomiar dokonywany we właściwej temperaturze? Tak, tu wszystko zrobiłem zgodnie z zasadami. Skok z 12 do 17°Blg wskazuje na błędy pomiaru Akurat te dwa pomiary zrobiłem dokładnie (ten pierwszy dwa razy, bo uwierzyć nie mogłem). Generalnie to przy takich pomiarach przy wysładzaniu: 21, 21, 19, 11, 7 na logikę powinno mi dać w sumie jakieś 16 Blg. A ponieważ wyszło 12 Blg, uznaję, że błąd leży w pomiarze poszczególnego wysładzania. Mierzenie "przedniej" próbki prawdopodobnie jest niemiarodajne i miałem wszystkie cztery odczyty zawyżone. Tylko tak to tłumaczę. u mnie przy normalnym odparowaniu ekstrakt wzrośnie o 1,5±0,5°Blg Pytanie, co to "normalne odparowanie". Jeżeli mówimy tylko o godzinnym gotowaniu, to dodając moją dodatkową godzinę na podgrzanie do wrzątku (robiłem to bez przykrywania, więc raz, że trwało to długo, dwa, że intensywnie parowało) oraz te dodatkowe 15 minut, to może te 5 stopni daje się usprawiedliwić. Następnym razem na samo podgrzewanie do wrzenia użyję pokrywki. Kryz w jaki sposób gotujesz i oceniasz objętość? Objętość mogę ocenić tylko na fermentorze, bo mam skalę (sprawdziłem, jest prawidłowa). Niestety nie mam jak ocenić objętości w garze. Na następny raz mam już pomysł: wyskaluję go wg. termometru. Tu jednak nie miałem jak ocenić ilości brzeczki postawionej na palnik do chmielenia (a więc i ilości odparowanej brzeczki). Po przemyśleniach mam takie pomysły na modyfikację w kolejnych podejściach: a) przy zacieraniu wyłączać palnik na czas przerwy, dogrzewać tylko gdy temperatura zauważalnie spada b) ekstrakt brzeczki wysładzanej mierzyć w środku zlewania c) do wrzenia doprowadzać z pokrywką na garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Po przemyśleniach mam takie pomysły na modyfikację w kolejnych podejściach: a) przy zacieraniu wyłączać palnik na czas przerwy, dogrzewać tylko gdy temperatura zauważalnie spada b) ekstrakt brzeczki wysładzanej mierzyć w środku zlewania c) do wrzenia doprowadzać z pokrywką na garze Byle podczas wrzenia nie było przykryte zupełnie DMS musi wyparować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Po przemyśleniach mam takie pomysły na modyfikację w kolejnych podejściach: a) przy zacieraniu wyłączać palnik na czas przerwy, dogrzewać tylko gdy temperatura zauważalnie spada b) ekstrakt brzeczki wysładzanej mierzyć w środku zlewania c) do wrzenia doprowadzać z pokrywką na garze Byle podczas wrzenia nie było przykryte zupełnie DMS musi wyparować. Pokrywka nie może być przykryta podczas wrzenia, ale nie widzę problemu by przykryć zanim brzeczka zacznie się gotować. Zawsze kilka minut do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Warka #1 przelana po 7 dniach na cichą. 4.5 Blg. 19 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Warka #1 od 8 dni stoi na cichej, wrzuciłem ostatnią porcję chmielu na zimno, mierząc przy okazji Blg. Wyszło 4.5, czyli bez zmian od przelania na cichą. Czy to prawidłowy objaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Wracam do zapisków. Warka #1 dawno wypita, jak na pierwsze piwo - udane. Tymczasem warka #2. #2 American Amber Ale Zasyp: Strzegom Pale Ale - 4 kg Strzegom Wiedeński - 1 kg Strzegom Karmelowy 150 - 0.5 kg Strzegom Jęczmień Prażony - 0.05 kg Chmielenie: 60 min: Magnum - 20 g 10 min: Cascade - 10 g Na zimno (3 dni przed rozlewem): Cascade - 15 g Drożdże: Safale US-05, 1 paczka Zakładany ekstrakt: 13.9 Zakładany alkohol: 5.8% Zakładana ilość do fermentacji: 21 l Warzenie: 62 stopnie - 30 min 72 stopnie - 30 min 77 stopni - 10 min Wysładzanie - 4 x 3.5 litra 23 litry, 13 Blg Po chmieleniu i przelaniu do fermentacji - 20 litrów, 15.5 Blg (mogłem dolać litr wody, ale tak zostawiłem) Przy rozlewie - 110g glukozy w 1 litrze wody. Końcowy ekstrakt - 4.0 Blg, co daje 5.9% alkoholu Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Kryz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się