semlik Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Witam panowie, dzisaij rano ok 9.00 zadałem rozwodnioną saszetkę "Mauribrew Ale 514" Do mojego "A'la Belgijskiego", i w tym momencie drożdze są już przyklejone do ok. 3/4 powierzchni dekla!!! Przelewac czy zbierac piane chochla? A może taki patent: w dziure w deklu zamiast rurki fermentacyjnej 1/2 metra wężyka i koniec do sloika z woda? piana się przeciśnie? Edytowane 21 Maja 2013 przez semlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Odkryć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 to chyba znacznie zwiększa ryzyko! Kurna! za pięknie wszystko poszło;p Na razie odkryłem zaraz podejme decyzje czy zlewam czy zostawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Gdzie ty chcesz to zlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) mam 5 l większy fermentator.. z powodów technicznych użylem mniejszego z nadzieją, że drożdze będą leniwe.. Edytowane 21 Maja 2013 przez semlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayos Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) w dziure w deklu zamiast rurki fermentacyjnej 1/2 metra wężyka i koniec do sloika z woda? piana się przeciśnie? Da radę . Sam ostatnio musiałem się tak ratować. Delikatnie się przeliczyłem i piana mi wyłaziła przez rurkę. http://3.bp.blogspot...DSC_8873_v2.jpg http://2.bp.blogspot...DSC_8874_v2.jpg Edytowane 22 Maja 2013 przez rayos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Uchyl wyraźnie dekiel. Całe wieki tak fermentowano. Tam na wierzchu jest taka warstwa gazu, że jeśli ci nie wpadnie do środka tynk, doniczka, kot albo filiżanka po herbacie to nic się nie stanie. Tylko postaw w jakieś mało dostępne miejsce. Rurka też zadziała. Nic nie przelewaj broń Boże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Blow off tube to świetny wynalazek - czyli właśnie rurka do słoika z wodą. Uchylenie pokrywy też nie jest złym pomysłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 nie przelewaj ,możesz zebrać sobie drożdże i gęstwą zaszczepić następne piwko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Boże, chłopy, czemu dopiero dzisiaj mi to piszecie? Rurka do słoika na początku działała, ale wczoraj koło 19 piany szło tyle przez rurke, że bałem się, że mi ją wystrzeli w nocy! (a na noc do roboty szedłem) I przelałem. Dzisiaj jak wróciłem koło 6 jeszcze bulgało, o 12 w południe jak wstałem już zero bulgotania i minimalna piana na powierzchni.. Pożyjemy, zobaczymy, żeby tylko kwas nie wyszedł..! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się