Bączek Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Czeski serwis konsumencki publikuje badania na zawartość mykotoksyn w piwach butelkowanych. Odnosi się do ustaleń komisji europejskiej, które regulują dopuszczalną ilość mykotoksyn w produktach spożywczych. Źródłem mykotoksyn w piwie jest słód. Wg artykułu zwiększona ilość mykotoksyn może mieć związek ze zmianą struktury zasiewów w CZ (i generalnie w Europie). Wcześniej przedplonem dla jęczmienia bywały buraki cukrowe, których areał zmniejszył się na rzecz kukurydzy. Resztki pożniwne kukurydzy to poważne pokłady do rozrostu rozmaitych pleśni, przenoszących się także na inne uprawy. W artykule także ciekawostka, mówiąca o dopuszczalnej ilości mykotoksyn w słodach w innych krajach - najbardziej restrykcyjne są w Wielkiej Brytanii, stąd też ichniejsze piwa mają ich najmniejszą zawartość. Na końcu artykułu plik w pdf do pobrania - zawiera wyniki badań po kątem zaw. mykotoksyn 40-tu kilku piw czeskich, z informacją, ile butelek danego piwa możemy wypić dziennie, aby nie przyjąć większej, niż dopuszczonej, dawki mykotoksyn. Bo - wg autora artykułu - mykotoksyny nie tylko powodują bóle brzucha czy obniżoną odporność, ale przede wszystkim ból głowy http://www.dtest.cz/clanek-2905/test-mykotoxinu-v-pivu?&utm_source=newsletter052013_CZNA&utm_medium=email&utm_campaign=pivo&newsletter_id=556&email_id=146970&email_hash=3303c178e9b21693bd4f19082e187b8a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 no i sprawa jest jasna,po piwie nie ma się kaca to wszystko wina tych toksyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się