mikee Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Witam, Sorki, jesli juz bylo, ale nie moge znalezc. 8 dni temu odpalilem brew kit i na pierwszy rzut poszedl coopers european lager. Fermentacja zaczela sie po okolo 24h, temperatura poczatkowa wynosila 24st, po 24h spadla do 18st i taka utrzymuje sie przez caly czas. Gestosc poczatkowa cieczy wynosila 1036, 3 dni temu 1012, 2 dni temu 1010, a dzisiaj chyba 1009. Bardzo trudno to odczytac. Czy wg Was powinienem czekac czy zlewac juz do butelek (mam plastikowe)? Zastanawia mnie to, ze przy pobieraniu probki do badania gestosci, w rurce sa babelki i o gory piana, wiec sie zastanawiam czy butelek nie rozsadzi? Jesli jutro odczyt bedzie identyczny jak dzisiaj, to co robic, jesli beda ciagle te babelki w probowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 zakręcić kilka razy cukromierzem w próbówce aż bąbelki się nie odkleją od niego. Proponuję również zostawić jeszcze piwko na cichej z min. tydzień. Wiem że Ci się śpieszy ale wierz mi, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikee Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 ok, no to czekam do weekendu bedzie 2 tyg w sumie. mam tylko takie pytanie, jesli sie fermentacja zakonczy np jutro, to czy nie ma ryzyka ze cos sie stanie gdy wszystko bedzie stalo bezczynnie przez kilka dni? infekcja itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Fermentacja nie kończy się powiedzmy w godzinę , tylko spowalnia. Jeśli masz mieć infekcję ,to albo już ją masz , albo złapiesz podczas butelkowania Oczywiście jeśli nie będzie zaglądał co godzinę do pojemnika Nic się nie stanie jeśli sobie postoi kilka dni dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikee Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Fermenter jest przezroczysty, wiec nie musze zagladac Dzieki za rady, czekam do weekendu i butelkuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się