ori2go Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Dzięki! niedługo pierwszy zbiór własnej Sybilli i zobaczymy jak wyjdzie to piwko :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Piwo wyszlo swietne lekko oleiste wyraźne aromaty iungi i sybilli dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Pytanie z innej beczki. Jakie drożdże stosowaliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 US-05, 16st, 2 tyg bez cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Pytanie z innej beczki. Jakie drożdże stosowaliście? US-05, ale mogą być także West Coast lub Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Tak też myślałem, że wszyscy te drożdże wskażą. Ja użyłem British Ale Mangrove Jacks. zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Tak też myślałem, że wszyscy te drożdże wskażą. Ja użyłem British Ale Mangrove Jacks. zobaczymy co z tego wyjdzie. Raz ich używałem, do lekkiego CDA. Ogólnie spoko, ale zaskoczyły mnie przegazowaniem (rutyna ), także upewnij się, że fermentacja się zakończyła. To z resztą reguła ogólna . Edytowane 27 Października 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 @santa piję piwko Twojej receptury po dwóch tygodniach od zabutelkowania. Z dnia na dzień coraz bardziej smaczne. Poczekam jeszcze z tydzień lub dwa. Bo z dnia na dzień coraz lepsze:) Chcę coś uzyskać na smak PLON brązowy. Blisko choć nadal coś brakuje. Ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) @santa piję piwko Twojej receptury po dwóch tygodniach od zabutelkowania. Z dnia na dzień coraz bardziej smaczne. Poczekam jeszcze z tydzień lub dwa. Bo z dnia na dzień coraz lepsze:) Smacznego, mi także smakowało, chyba zainspirowałeś mnie do powtórnego warzenia . Chcę coś uzyskać na smak PLON brązowy. Blisko choć nadal coś brakuje. Ktoś pomoże? Zacząłbym od zanotowania różnic pomiędzy tymi piwami. Łatwiej będzie zmienić recepturę. Na pewno kolor jest różny. Moje było złote, PLON jest jasna miedź. Może zamiast karmelu 30 dać karmel 150, w ilości nieco większej, x2 na przykład? Ekstrakt w PLONie jest wyższy, z tym to wiadomo co zrobić . Edytowane 25 Grudnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Ktoś mi tu dzisiaj sugerował Marynke na FWH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Ktoś mi tu dzisiaj sugerował Marynke na FWH Marynka jest dobra na każdym etapie chmielenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 @santa piję piwko Twojej receptury po dwóch tygodniach od zabutelkowania. Z dnia na dzień coraz bardziej smaczne. Poczekam jeszcze z tydzień lub dwa. Bo z dnia na dzień coraz lepsze:)Smacznego, mi także smakowało, chyba zainspirowałeś mnie do powtórnego warzenia .Chcę coś uzyskać na smak PLON brązowy. Blisko choć nadal coś brakuje. Ktoś pomoże? Zacząłbym od zanotowania różnic pomiędzy tymi piwami. Łatwiej będzie zmienić recepturę. Na pewno kolor jest różny. Moje było złote, PLON jest jasna miedź. Może zamiast karmelu 30 dać karmel 150, w ilości nieco większej, x2 na przykład? Ekstrakt w PLONie jest wyższy, z tym to wiadomo co zrobić .Dziś mogę się lepiej wysłowić:-) Przedewszystkim chodzi mi o zapach i smak. Podczas rozlewu, smak i zapach był identyczny jak PLONie. Pierwsza próba po tygodniu wyraźnie mnie rozczarowała. Gdzieś to wszystko uciekło:-) Teraz jest lepiej, znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Robiłeś FWH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Robiłeś FWH?Nie robiłem. Tylko czytałem o tym. Opinie są podzielone co do słuszności tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 No ja sam jestem ciekaw jak to z tym jest tak na prawdę może następna warkę poświecę na weryfikacje tej metody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Dodatek FWH jest porównywany przez Amerykanów do dodatku na 20 minut. Wydaje się to dziwne, bo przecież chmiel potem poddawany jest gotowaniu w pełnym czasie. Mocno się skłaniam ku prawdziwości tej zasady, gdyż goryczka zrobiona przez FWH vs. goryczka z dawki dodanej po zagotowaniu jest o wiele mniej odczuwalna. Trzeba na to uważać, szczególnie w piwach mocno goryczkowych, bo można mieć potem niedochmielone piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Chyba ze robisz pol na pol albo czytalem dzisiaj ze to dobra sposob na stonowana dobrze zbalansowana goryczke z reszta sam zrobie o efektach powiadomie sam jestem ciekaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Chyba ze robisz pol na pol albo czytalem dzisiaj ze to dobra sposob na stonowana dobrze zbalansowana goryczke z reszta sam zrobie o efektach powiadomie sam jestem ciekaw Stonowana to ona będzie na pewno. Zbyt mała także, zapewniam . Trzeba to łączyć z tradycyjnym chmieleniem lub dać odpowiednio przeskalowaną ilość chmielu tylko na FWH, takie mam wnioski po wielu warkach. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie brakuje goryczki, tylko smaku. Trochę trzeba sypnąć na 30'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Teraz doszedł wyraźnie smak... tytoniu. Jako osoba niepaląca ten smak, jest super. Dodam, że w zapachu tego nie ma. Kiepskie mam wyczucie sensoryczne, więc mogę się mylić. Ale piwko dochodzi i z dnia na dzień coraz lepsze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się