Skocz do zawartości

Browar Domowy "Beczka Śmiechu"


Rekomendowane odpowiedzi

Długo zwlekałem aby założyć własny wątek. Dopiero jak zajrzałem do dziennika piwowara zorientowałem się, że tylko kilka pierwszych warek było skrupulatnie notowane. W pozostałych zapiski kończyły się maksymalnie na zasypie :lol:

Do tego czasu zrobiłem kilka pszenic, stouta, portery, malinowe, brown ale, altbier i BPA z brew-kita...

 

Dla porządku zacznę numerować warki od 20.

 

#20 Brown Porter

 

Słody:

  • Pale Ale ( Weyermann 5,5-7,5 EBC) - 4kg
  • Pilzneński ( Ireks 3,2-4,5 EBC ) - 1kg
  • Karmelowy 30 ( Strzegom 30-40 EBC ) - 0,2kg
  • Karmelowy 150 ( Strzegom 100-180 EBC ) - 0,4kg
  • Czekoladowy ( Strzegom 350-450 EBC ) - 0,1kg
  • Carafa II ® ( Weyermann 1100-1200 EBC ) - 0,1kg

Chmiele:

  • East Kent Golding ( 7,4% a-k ) - 25g
  • Progress ( 6,9% a-k ) - 30g

Drożdże:

  • Wyeast 1098 British Ale płynne

Zacieranie:

 

66°C - 100'

72°C - 10'

76°C - 10'

 

Wysładzanie:

brzeczka przednia: 5L 21Blg

4x3L

 

Uwagi: wysładzać do końca i dopiero ewentualnie rozrzedzać.

 

Chmielenie:

 

Progres 30g - 60'

East Kent Golding 25g - 10'

 

Brzeczka nastawna:

21L 11Blg

 

wydajność na poziomie 71-73%

 

Drożdże zadane w temp. 18°C 19-01-2014

 

30-01-2014 3,6Blg

02-02-2014 3,6Blg zlane na cichą 21L

07-02-2014 3,1Blg

16-02-2014 2,8Blg 20L

 

Alk. 4,3%

 

Rozlane do butelek z 110g cukru.

 

#21 Brown Porter

 

Skład j/w

 

Chmielenie:

 

Hallertau Tradition 20g - 60'

Progres 30g - 10'

 

Drożdże:

 

Saflager S-23

 

Brzeczka nastawna: 11L 10Blg

 

drożdże zadane 21-01-2014

 

02-02-2014 2,6Blg zlane na cichą 10,5L

16-02-2014 2,6Blg 10,5L

 

Alk: 5,6%

 

Zabutelkowane z 62g cukru.

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Koźlak (przepis w 80% oparty na Koźlaku Dori )

 

Słody:

  • Pilzneński ( Ireks 3,2-4,5 EBC ) - 3,5kg
  • Monachijski ( Litovel 18 EBC ) - 2kg
  • Karmelowy 30 ( Strzegom 30-40 EBC ) - 0,5kg
  • Bursztynowy ( Strzegom 30-70 EBC ) - 0,2kg
  • Carared ( R ) ( Weyermann 40-50 EBC ) - 0,1kg

Chmiele:

  • East Kent Golding ( 7,4% a-k ) - 25g
  • Hallertau Tradition ( 6,6% a-k ) - 30g

Drożdże:

  • Saflager S-23 I pokolenie

Zacieranie:

 

15L -> 60°C - 10'

1/3 zacieru podgrzać do 72°C - 15'

Doprowadzić do wrzenia - 15'

Zwracamy dekokt do zacieru -> 72°C - 40'

76°C - 10'

 

Chmielenie:

 

Hallertau Tradition 30g - 60'

East Kent Golding 25g - 10'

 

Brzeczka nastawna:

 

02-02-2014 21L 12Blg zadane do gęstwy po Brown Porter

16-02-2014 zlane na cichą 20L 3,1Blg

 

03-03-2014 19L 3Blg

 

Alk. 4,7%

 

zabutelkowane z 90g cukru

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#23 Jasne pszeniczne wędzone

 

Słody:

  • Pilzneński - 0,5kg
  • Monachijski ( 15 EBC ) - 0,3kg
  • Pszeniczny - 1kg
  • Jęczmienny wędzony ( Bruntal 3-6 EBC ) - 1kg
  • Pszenica - 0,2kg

Chmiele:

  • Marynka - 20g
  • Lubelski - 30g

Zacieranie:

 

10L -> 48oC

45oC - 15'

67oC - 35'

74oC - 35'

78oC

 

Chmielenie:

  • Marynka - 60'
  • Lubelski - 10'

Drożdże:

  • WB-06

Wyszło 16L 7Blg

 

22-06-2014 zlane po cichej 15L 3,5Blg

Rozlane do 25x0,5L i 9x0,33l z dodatkiem 50g cukru.

 

Ogólnie kwach jak sku..... Do kanalizacji poszło bez mrugnięcia okiem...

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#24 A'la Stout

 

Słody:

  • Pilzneński ( Strzegom 3,2-4,5 EBC ) - 2kg
  • Monachijski ( Strzegom I 12-15 EBC ) - 1kg
  • Pale ALe ( Weyermann 5,5-7,5 EBC ) - 2kg
  • Jęczmień palony ( Weyermann 1300-1500 EBC ) - 0,1kg
  • Czekoladowy ( Strzegom 350-450 EBC ) - 0,25kg
  • Pszenica 0,3kg
  • Cukier trzcinowy Dark Muscavado 0,5kg

Chmiele:

  • Marynka ( 8,9% a-k ) - 25g
  • Lubelski ( 4,5% a-k ) - 40g

Drożdże:

  • S-04 11.5 g

Zacieranie:

 

70°- 65° - 90'

78°C - 10'

 

Chmielenie:

 

Marynka 25g - 60'

Lubelski 35g - 10'

Mecz irlandzki - 5'

Dark Muscavaado - 5'

 

Brzeczka przednia 12L 19Blg

 

19-06-2014

Brzeczka nastawna 21L 15Blg

 

20-07-2014 zlane na cichą 4,5Blg

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Po dłuższej przerwie czcichą arzenie.

 

#25 Forein Extra Stout w 99,99% wg receptury Dori

 

Słody:

  • Pilzneński - 5kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Jęczmień prażony - 0,25kg
  • Carafa I - 0,1kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg

Chmiele:

  • Marynka ( 8,9% a-k ) - 30g
  • Lubelski ( 4,5% a-k ) - 30g

Drożdże:

  • S-04 11.5 g

Zacieranie:

 

64° - 40'

72° - 30'

78°C - 10'

 

Chmielenie:

 

50' - Marynka 30g

10' - Lubelski 30g

 

Wyszło 20L 15,5Blg

15.11.2014 przelane na cichą 6.3Blg

 

29.11.2014 4,7Blg co daje 5,7% alk.

Rozlew do butelek z dodatkiem 130g syropu z cukru białego.

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#26 Tripel

 

Słody:

  • Pilzneński - 3kg
  • Pale ale -1kg
  • Karmelowy 30 Strzegom - 0,25kg
  • Carapils - 0,2kg

Chmiele:

  • Magnum - 25g
  • Marynka - 17g
  • Saaz - 30g

Drożdże:

  • S-04 I pokolenie

Zacieranie:

 

62° - 30'

72° - 30'

78°C - 10'

 

Chmielenie:

 

55' - Magnum 25g

50' - Marynka 17g

5' - Saaz 30g

 

 

Po 7 dniach fermentacji syrop z 1kg cukru

 

16.11.2014 20L 11Blg

 

29.11.2014 zlane na cichą 19L 2,8Blg

 

16.12.2014 rozlew z dodatkiem 145g cukru w roztworze. 2,8Blg co daje 4,2% alk.

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 stout

 

Słody:

  • Pale ale -4kg
  • Wiedeński - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0, 55kg
  • Carapils - 0,3kg
  • Caraaroma - 0,2kg
  • Czekoladowy ciemny - 0,1kg
  • Jęczmień prażony - 0,1kg
  • Demerara - 0, 5kg

Chmiele:

  • Magnum - 25g
  • Saaz - 20g

Drożdże:

  • S-04 I pokolenie

Zacieranie:

 

70ºC-65ºC - 120' w lodówce turystycznej

78°C - 10'

 

Chmielenie:

 

55' - Magnum 25g

10' - Saaz 20g + 0, 5 Demerary

 

16.11.2014 26L 13Blg

 

29.11.2014 25L 3,1Blg zlane na cichą

 

16.12.20014 25L 2,7Blg co daje 5,3%alk.

 

rozlew z dodatkiem syropu z cukru 160g

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.