Exar_Kun Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Hej, chcę popełnić Brown Porter i proszę o uwagi co do zasypu itd. - Pale ale - 4 kg - Strzegom bursztynowy - 0,5 kg - Brown - 0,5 kg - Strzegom Czekoladowy jasny - 0,15 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny - 0,15 kg - Karmelowy 150 - 0,15 kg Zasyp jest na 25l, mądry program i moje doświadczenie dają mi wynik mniej więcej 12,5-12,7 Blg przy zacieraniu jednotemperaturowym 60min - 67C. Niestety nie dysponuję brytyjskimi chmielami, mam tylko Magnum, Marynkę i Lubelski. Czyli będzie to kulawy Brown Porter. Myślę nad takim chmieleniem: gotowanie 70 min - Marynka 25g - 60' - Marynka 25g - 10' - Lubelski 25g - 10' wychodzi mniej więcej 24 IBU, czyli poprawnie dla stylu, tylko nie jestem pewien co do aromatu, czy mi nie zginą smaki i aromaty czekoladowe i smak słodu Brown pod chmielem. I jeszcze jedno - nie mam bladego pojęcia jak postepować ze słodem Brown, czy dodać go na początku zacierania, czy na wygrzewanie, lub potem przed filtracją? Ciemny czekoladowy będę dodawał przed filtracją, jasny czekoladowy po próbie jodowej, przed wygrzewaniem, no a Brown? Jak to ugryźć? Edytowane 16 Lutego 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 O aromat słodu Brown nie ma się co obawiać, jest bardzo specyficzny i silnie dominujący. Wrzucaj go od początku zacierania. Ja swojego warzyłem na podstawie przepisu zgody i pszeniczny czekoladowy wrzucałem od początku zacierania. Na twoim miejscu czekoladowy jasny wrzucałbym od początku zacierania, ciemny może trochę później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Zacieraj wszystko od początku. Chmiele tylko na 60' i ewentualnie parę gramów na 30', dałbym Magnum na 60' i z 10-15g Lubelskiego na 30', albo tylko samo Magnum. To jest bardzo proste piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) No właśnie, ostatnio bawię się w skomplikowane (jak dla mnie, początkującego piwowara) zacieranie, podwojne dekokcje (jeszcze czeka mnie jeden pils i koźlak póki zimno), więc potem z chęcią zrobię coś łatwego i padło na Brown Porter, bo akurat przypomnniałem sobie, że jestem szczęśliwym posiadaczem słodu Brown. Ok, do tematu - wrzucę wszystko poza czekoladowym ciemnym od początku (jednak boję się wrzucania tych mocno palonych z łuską na początku - spalenizna i te sprawy ). A nachmielę tak: - Magnum 30g - 60min - Lubelski 15g - 30min wychodzi 26 Ibu z małym hakiem Dzięki Wam za pomoc. Edytowane 16 Lutego 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Pobrałem dzisiaj próbkę do pomiaru Brown Portera i przy okazji spróbowałem jej. Wiem, że wcześnie na wnioski, ale słód Brown jest niesamowity - mocno orzechowy, jakby lekko kawowy, super. Do tego trochę toffi, czekolady i karmelu z innych słodów i zapowiada się (odpukać... ) fajne piwko. Jedynie wyszła mi za wysoka gęstość początkowa dla stylu, bo 13,6Blg, ale nic nie rozcienczałem, bo w sumie po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 A zobaczysz jakie będzie, jak się ułoży. Tak ze 3 miesiące i wymiękniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ano jestem w stanie w to uwierzyć. Te orzechy są wyjątkowe. P.S. Właśnie skończyłem przelewanie na cichą i pobieranie próbek z kilku warek. Jak zwykle mam w zwyczaju wypijać te próbki, wącham je też co chwilę itd. (wiem, to już podpada pod zboczenie ). No i tak próbuję i próbuję i cholera kręci mi się w głowie. No, ale Porter już teraz ma 8% alk, do tego próbka koźlaka i jeszcze dwóch innych piw. Uch, no znieczuliłem się lekko - trzeba uważać z tym próbowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Pobrałem dzisiaj próbkę do pomiaru Brown Portera(...). Jedynie wyszła mi za wysoka gęstość początkowa dla stylu, bo 13,6Blg, No, ale Porter już teraz ma 8% alk 8% alk z 13.6Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 No, ale Porter już teraz ma 8% alk Rozumiem, że w tym wypadku chodzi o bałtycki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Porter Bałtycki, oczywiście. Niedoprecyzowałem,, sorry. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Jakie suche drożdże można polecić do tego piwka? Najlepiej coś z Fermentis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Jak suche to S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Ma ktoś zdanie na temat użycia chmielu Pilgrim, na 60 minut gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Może być. Jak każdy normalny chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Gdzie kupujecie słód brown? Czy można czymś go zastąpić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Niczym. W TB powinien być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 W TB powinien być. Od jakiegoś czasu jeszcze w CP jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Pójdzie na US 05? Planowałem na Mangrove Jack Newcastle, ale chyba mam awarię z tymi drożdżami i zostały mi tylko US 05 właśnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się