Bazyl Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Warka #1 "Rozpacz i zagubienie" Uwarzono 21 lutego 2014 Brak wagi Recept: Brewkit Coopers English Ale kupiony w Twój Browar 2 puszki ekstraktu ciemnego niechmielonego WES Zeus/Columbus ok 25g na oko, 60 min Amarillo ok 20g 15 min Cascade ok 25g 10 min Citra ok 25g 5 min ok 23-25l, 15oBlg Drożdze S-04 wg podpowiedzi sprzedawcy Fermentacja górna 7 dni, zlano na cichą 28 luty 2014 Warka celowana w AIPA Brzeczka wyszła taka gorzka, że wyrywało z kapci, rozcieńczana wodą Temperatura brzeczki w pierwszej dobie skoczyła do 29stC - za mało ostudzona plus reakcja drożdży Fermentacja bardzo burzliwa, piękna piana Zapach z rurki zniewalający Po 7 dniach przy zlewaniu na cichą: Odfermentowało do 5oBlg. Barwa wspaniała bursztynowo - miedziana, bardzo intensywna. Zapach super. Goryczka wyśmienita, trafiona w punkt. Wyczuwalna lekka kwaskowatość - zakażenie? Edytowane 28 Lutego 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Warka #2 "Spokój i opanowanie" Ciągle brak wagi Uwarzono 22 lutego 2014 Recept: Black Rock New Zeland Company Bitter kupiony w TB, robiony bez rozcieńczania, po ostatnich doświadczeniach chmielony tylko na zapach Amarillo kilka granulek Casdade ok 5g Citra kilka granulek Wyszło ok 12l, 12oBlg Drożdże z zestawu Fermentacja górna, późny start po 48h - drożdże z zestawu są do dupy, potem normalnie, ładna pianka, zapach fajny ale stonowany w porównaniu do #1 W porównaniu do pierwszej warki poszło dość sprawnie Po 6 dniach przelałem na cichą: Odfermentowało do 3oBlg Barwa ciemna miedziano brunatna, wysoka klarowność. Aromaty chmielu chyba uleciały. W smaku wyraźnie goryczkowe ale tak... inaczej. Jeszcze nie potrafię tego opisać, może to kwestia nowozelandzkich słodów z kita. Ogólnie smak bardzo dobry, goryczka wysoka. W smaku nie ma żadnych obcych posmaków. Na powierzchni brzeczki był dziwny osad, jakby zawieszone drożdże. Udało się zlać bez ich przelewania. Zapowiada się bardzo dobrze. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Warka #3 "Prototypownia" Jest waga, jest zabawa! Uwarzono 27 lutego 2014 Pierwsze zacierane piwo Recept: Zestaw do zacierania "Polskie Jasne 12oBlg" od TB - w składzie: Słód Pilzneński 3,7kg Słód Karmelowy 0,3kg Chmiel Marynka szyszka 40g 60min Chmiel Lubelski szyszka 20g 20 min, 20g 10min Drożdże S-23 i S-04 Zrobiłem połowę zestawu, wyszło 10l 12oBlg Warkę 10l podzieliłem na 2 części, do jednej poszła połowa opakowania drożdży S-23, temperatura fermentacji: 24h pokojowa, potem 10st- czas zobaczymy Drugą część zadałem drożdżami S-04 i będzie górniak Brzeczka chmielona szyszką bez muślinu Po 8h obie warki pracują bez zastrzeżeń Aromat bardzo ładny ;d Efekt w obu przypadkach mizerny. Wysoki DMS w obu. Piwo fermentowane w niskiej temperaturze trąca ściekiem, wyszło dużo gorsze od ejla. Piwo fermentowane w temperaturze pokojowej dało się wypić. Piana obfita średnio i grubopęcherzykowa, dość szybko opadająca. Większość wypiła żona z sokiem malinowym. Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Warka #4 "Wtopa" Uwarzono 1 marca 2014 Recept: Zestaw surowców Czeski Tmavy Leżak 12oBlg od TB, skład:Pilzeński Bernard - 2kgMonachijski Bernard - 1,6kgKarmelowy ciemny Besta Malz - 0,4kgSłód Black - 180gChmiele: Premiant 25g 60min, Saaz 15g 15min Zacieranie infuzyjne Drożdże S-23 Zrobiłem połowę zestawu, wyszło 10l, 12oBlg I teraz najlepsze: pomyliłem drożdże - dodałem S-04 i postawiłem na górną... zczaiłem się dopiero następnego dnia. Fermentacja ruszyła po ok 12h, idzie bardzo intensywnie. Barwa czarna z bursztynowym refleksem. W smaku bardzo przyzwoite - nawet żona zauważyła smak kawy i przypieczonej skórki od chleba. Piana bardzo dobra. Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Warka #5 "Szczwany Lis" Uwarzono 29 marca 2014 Recept: Zmieszane pozostałości po Czeskim Tmavym (bez palonego) i Polskim Jasnym od TB w ilości dokładnie 50% każdego z nich: Słód Pilzneński 1,8kg Słód Karmelowy 0,15kg Pilzeński Bernard - 1kg Monachijski Bernard - 0,8kg Karmelowy ciemny Besta Malz - 0,2kg Zacieranie dekokcyjne: 62stC 40min - odjąłem ok 30% zacieru do osobnego garnka i gotowałem przez 10min, potem wlałem z powrotem, 72stC 20min, 78stC 10min Chmiele: Marynka 40g do brzeczki (60min) Lubelski 10g do dekoktu gotowany 10min, 38g do brzeczki (10min) 8g do leżaka. Drożdże S-04 Ekstrakt brzeczki po schłodzeniu ok. 12-13oBlg Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 7 dni Efekty: Po dwóch tygodniach leżakowania w butelkach piwo jest w pełni gotowe. Piana: kremowa, bardzo obfita, drobnopęcherzykowa, niemalże jedwabna, utrzymuje się w szklance w postaci kołderki na pół palca nawet po wypiciu piwa (powyżej 30min). Pięknie krążkuje. Barwa: Ciemny bursztyn, miedziano czerwono pomarańczowa - wspaniała, piwo wydaję się świecić w szklance. Zapach: bardzo intensywny chmielowy, żywiczno trawiasto sosnowy - typowy dla użytego chmielu. Smak: Piwo powala na kolana! Goryczka jest tak mocna jak w Ataku Chmielu, tyle że charakterystyczna dla polskiego chmielu. Minimalnie zalegająca. Żadnych efektów ściągania, nie odrzuca. Zdecydowanie najbardziej goryczkowe piwo jakie piłem w życiu. Poczęstowani znajomi doszukali się posmaku kwiatowo malinowego... (ja nie) Wysycenie wysokie (mogłoby być niższe). Mętność średnia, po schłodzeniu wzrasta. Pijalność średnia - po drugim kuflu mam dość. Nie wiem za jaki styl należy uznać to piwo, myślę że podeszło by pod PIPA lub Polish ESB (czy jakoś tak). Dementuję wszystkie pogłoski jakoby na polskim chmielu nie dało się uwarzyć dobrego piwa o mocnej goryczce. Piwo na pewno do powtórzenia - chociaż następnym razem zachmielę troszeczkę mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka # 6 Uwarzono 26 kwietnia 2014 Recept: Zasyp na 20l wody: Słód Pilzneński Strzegom 2,0kg Słód Pale Ale Strzegom 2,0kg Słód Bursztynowy 70EBC Strzegom 0,25kg Słód Monachijski Strzegom 0,75kg Wysładzanie ok 12-14l wody 78stC, po dolaniu całość dokładnie wymieszałem w wiadrze Uzyskana brzeczka przed gotowaniem ok 32l Chmiel: Marynka 6g do dekoktu Marynka 34g 60min Lubelski 20g 0min Lubelski 20g do leżaka Mech Irlandzki 5g 5min Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka # 7 Recept: Zasyp: Słód Pilzneński Strzegom 3,0kg Słód Pale Ale Strzegom 1,0kg Słód Bursztynowy Strzegom 70EBC 0,1kg Niesłodowana pszenica 0,15kg Słód Monachijski Strzegom 0,5kg 25l wody, Zacieranie dekokcyjne (odjąłem ok 5l) Chmielenie: Marynka 12g do dekoktu Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #8 Zacier: Słód Pale Ale Strzegom 2,0kg Słód Monachijski Strzegom 3,0kg Pszenica niesłodowana Strzegom 0,275kg Zacieranie dekokcyjne - do dekoktu odjęto ok 7l zacieru, czas gotowania dekoktu 10min Chmielenie: Premiant 9g 10min do dekoktu (miałem resztkę z jakiegoś czecha) Lubelski 17g 60min Iunga 10g 60min Sybilla 30g 60min Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się