watson Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Warka #11 – Coffee Oatmeal Milk Stout. Piwo rozlane, wyszło 36x0,5L i 5x0,33L. Bardzo fajny smak i aromat kawy, w lekką kwaskowatością od słodów palonych i może lekką owocowością. Coś więcej będę mógł powiedzieć za jakieś 3-4 tygodnie. Na ten moment uważam, że piwo jest udane, jednak następnym razem postaram się zrobić troszkę mniejszy ekstrakt i troszkę mniej słodkie. Planuję zabrać je na Birofilię aby poddać je ocenie bardziej doświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Planuję zabrać je na Birofilię aby poddać je ocenie bardziej doświadczonych piwowarów. Jak to mówi mój znajomy "na plany muchy srają!" :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Warka #12 – Mild (28.03.2015) Surowce: Mild Ale Muntons 3,0 kg Carared Weyermann 0,65 kg Carafa II Weyermann 0,05 kg Chmiel Willamette 4,7% - 31g Chmiel East Kent Goldings 6,9% - 15g Mech irlandzki 4g Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III Starter 1,2L Zacieranie Ilość wody: 9,25l + 0,6l 72°C - wrzucenie słodów (mild, carared), temperatura ustalona na 67-68°C 67-68°C – 90 min (na ostatnie 20 minut wrzuciłem Carafę) Wysładzanie: wysładzanie na raty 8+7+7 litrów wody ok 78°C Chmielenie: 90’ 90' – Willamette 4,7% - 31g 15' – Mech irlandzki 4g 5' – East Kent Goldings 6,9% - 15g Temperatura zadania drożdży: 17°C (28.03.2015)Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 17-18°C, cicha ok 8 dni w temp. 17-18°COG: 9,23° Blg (9,6 Brix)FG: 3° BlgObjętość: ~25lRozlew: 19.04.2015Refermentacja: 85g cukru Co się działo w trakcie: Planowo miało być 22l, 9 Blg Po wrzuceniu słodów musiałem dolać 0,6L zimnej wody, żeby wyregulować temperaturę. Po wysładzaniu otrzymałem 26L, 8,85° Blg (9,2 Brix), do gotowania dolałem 2 litry wody, w rezultacie otrzymałem 28L 8,22° Blg Studzenie chłodnicą, do temp 16,8°C Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 21,5L brzeczki 10,38° blg (10,8 Brix), po dolaniu ok 2,3L wody oraz dodaniu 1,2L startera, ostatecznie otrzymałem 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 9,23° Blg (9,6 Brix) Z chmielinami i osadami wylałem ok 1,5 litra, wydaje mi się że mogłem więcej wylać bo mam fajną zawiesinę w fermentorze (patrz zdjęcia) Wydaje mi się i trochę mam taką nadzieję, że te "kłaczki" wynikają z dodaniu mchu i zwiększonej ilości białek w słodzie mild i że nie wpłyną na fermentację. Po doczytaniu w kwestii widocznych kłaczków skłaniam się do tezy, że to drożdże są sprawcami takiego efektu. Czas pracy z myciem wszystkich sprzętów ok 8,5h! Strasznie dzisiaj się ślimaczyłem [10.04.2015] Pomiar ekstraktu wskazał 5,4 Brix co daje 3,0 °Blg [19.04.2015] Piwo zabutelkowane z 85g cukru. Wyszło 45x0,5l i 1x0,33l Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #13 – Pszeniczne (18-19.04.2015) Surowce: Pilzneński Strzegom 1,6 kg Pszeniczny Strzegom 2,4 kg owies niesłodowany 0,2 kg Chmiel Lubelski 4,7% - 27g Drożdże: FM41 Gwoździe i banany (starter 1 litrowy) Zacieranie Ilość wody: 12l + 1l 46°C - wrzucenie słodów, temperatura ustalona na 43-44°C - 10 min Dekokt (7,5 litra) 64-63°C - 45 min (dolałem 0,5 litra zimnej wody) 72°C - 15 min gotowanie - 15 min dodany dekokt 64-63°C - 30 min 72°C - 30 min 76°C – 15 min Wysładzanie: wysładzanie ciągłe ok 18 litrów wody ok 78°C Chmielenie: 60’ 60' – Lubelski 4,7% - 27g Temperatura zadania drożdży: 17°C (19.04.2015)Fermentacja: ok 21 dni w temp. ok 17-21°COG: 12,3° Blg (12,8 Brix)FG: 3,36° BlgObjętość: 21LRozlew: 10.05.2015Refermentacja: 155g cukru Co się działo w trakcie: Planowo miało być 21l, 12-13 Blg Po wysładzaniu otrzymałem 24,5L, do gotowania dolałem 1 litry wody, w rezultacie otrzymałem 25,5L 10,58° Blg Studzenie chłodnicą, do temp 16,0°C Warzenie rozłożone na dwa dni. W sobotę zacieranie i filtracja, warzenie w niedzielę. Bałem się trochę filtracji, ale całkiem niepotrzebnie. Temperatura fermentacji w okolicach 20°C aby wydobyć trochę więcej estrów, mam nadzieję, że uda mi się uzyskać ich poziom taki jaki lubię [01.05.2015] pomiar ekstraktu wskazał 6,8 Brix -> po korekcie 3,36 °Blg [10.05.2015] Ekstrakt od 01.05. bez zmian. Piwo rozlane z 155g cukru, wyszło 38x0,5L i 4x0,33L Edytowane 10 Maja 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Warka #14 – American Wheat(01.05.2015) Surowce: Pilzneński Strzegom 2,4 kg Pszeniczny Strzegom 2,1 kg Monachijski Strzegom 0,5 kg Karmelowy 150 – 0,15 kg owies niesłodowany 0,2 kg Chmiel Mosaic 12% - 31g Chmiel Simcoe 11,4% - 31g Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III gęstwa po warce 12 ok 200ml Zacieranie Ilość wody: 15l 71°C - wrzucenie słodów 67°C – 60 min Mash out Wysładzanie: wysładzanie ciągłe, 16 litrów wody (do uzyskania 25 litrów brzeczki) Chmielenie: 60’ 60' – Mosaic 8g 60' – Simcoe 8g 15' – Mosaic 8g 15' – Simcoe 8g 0' – Mosaic 15g 0' – Simcoe 15g Temperatura zadania drożdży: 16°C (01.05.2015)Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 17-18°C, cicha ok 7 dni w temp. 17-18°C (raczej bez przelewania)OG: 12,9° Blg (13,4 Brix)FG: 3,6° BlgObjętość: ~24,0lRozlew: 24.05.2015Refermentacja: 135g cukru Co się działo w trakcie: Planowo miało być 24-25l, 12-13 Blg Do wysładzania użyłem 16 litrów wody Po wysładzaniu otrzymałem 25L, 13,85° Blg (14,4 Brix) Studzenie chłodnicą, do temp 16°C Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 19L brzeczki 16° blg (16,6 Brix), po uzupełnieniu wodą do 24,5L oraz dodaniu drożdży, ostatecznie otrzymałem brzeczkę o ekstrakcie 12,9° Blg (13,4 Brix) Z chmielinami i osadami wylałem ok 2L Czas pracy z myciem wszystkich sprzętów ok 7,5h Zastanawiam się czy nie sypnąć troszkę chmielu na zimno, jednak z decyzją poczekam na koniec fermentacji i pierwsze testy smakowe. [16.05.2015] Pomiar ekstraktu 7,7 Brix (3,93 °Blg) [21.05.2015] Piwo wstawione do pudła styropianowego z lodem aby wszystko opadło na dno. Temperatura ok 13°C [24.05.2015] Piwo rozlane przy 7,3 Brix (3,6 °Blg) z 135g cukru. 45x0,5, 1x0,33 Edytowane 25 Maja 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się