Skocz do zawartości

GreenTown


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #11 – Coffee Oatmeal Milk Stout.

Piwo rozlane, wyszło 36x0,5L i 5x0,33L. Bardzo fajny smak i aromat kawy, w lekką kwaskowatością od słodów palonych i może lekką owocowością. Coś więcej będę mógł powiedzieć za jakieś 3-4 tygodnie. Na ten moment uważam, że piwo jest udane, jednak następnym razem postaram się zrobić troszkę mniejszy ekstrakt i troszkę mniej słodkie. Planuję zabrać je na Birofilię aby poddać je ocenie bardziej doświadczonych piwowarów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 – Mild
(28.03.2015)

 

Surowce:

  • Mild Ale Muntons 3,0 kg
  • Carared Weyermann  0,65 kg
  • Carafa II Weyermann 0,05 kg
     
  • Chmiel Willamette 4,7% - 31g
  • Chmiel East Kent Goldings 6,9% - 15g
  • Mech irlandzki 4g
     
  • Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III Starter 1,2L

Zacieranie

  • Ilość wody: 9,25l + 0,6l
  • 72°C  - wrzucenie słodów (mild, carared), temperatura ustalona na 67-68°C
  • 67-68°C – 90 min (na ostatnie 20 minut wrzuciłem Carafę)

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty 8+7+7 litrów wody ok 78°C

Chmielenie: 90’

  • 90' – Willamette 4,7% - 31g
  • 15' – Mech irlandzki 4g
  • 5' – East Kent Goldings 6,9% - 15g

Temperatura zadania drożdży: 17°C (28.03.2015)
Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 17-18°C, cicha ok 8 dni w temp. 17-18°C
OG: 9,23° Blg (9,6 Brix)
FG: 3° Blg
Objętość: ~25l
Rozlew: 19.04.2015
Refermentacja: 85g cukru

 

Co się działo w trakcie:

  • Planowo miało być 22l, 9 Blg
  • Po wrzuceniu słodów musiałem dolać 0,6L zimnej wody, żeby wyregulować temperaturę.
  • Po wysładzaniu otrzymałem 26L, 8,85° Blg (9,2 Brix), do gotowania dolałem 2 litry wody, w rezultacie otrzymałem 28L 8,22° Blg
  • Studzenie chłodnicą, do temp 16,8°C
  • Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 21,5L brzeczki 10,38° blg (10,8 Brix), po dolaniu ok 2,3L wody oraz dodaniu 1,2L startera, ostatecznie otrzymałem 25 litrów brzeczki o ekstrakcie 9,23° Blg (9,6 Brix)
  • Z chmielinami i osadami wylałem ok 1,5 litra, wydaje mi się że mogłem więcej wylać bo mam fajną zawiesinę w fermentorze :D (patrz zdjęcia)
  • Wydaje mi się i trochę mam taką nadzieję, że te "kłaczki" wynikają z dodaniu mchu i zwiększonej ilości białek w słodzie mild i że nie wpłyną na fermentację.
  • Po doczytaniu w kwestii widocznych kłaczków skłaniam się do tezy, że to drożdże są sprawcami takiego efektu.
  • Czas pracy z myciem wszystkich sprzętów ok 8,5h! Strasznie dzisiaj się ślimaczyłem :D
  • [10.04.2015] Pomiar ekstraktu wskazał 5,4 Brix co daje 3,0 °Blg
  • [19.04.2015] Piwo zabutelkowane z 85g cukru. Wyszło 45x0,5l i 1x0,33l

post-6830-0-98025300-1427572119_thumb.jpg

post-6830-0-01986000-1427572156_thumb.jpg

post-6830-0-47172200-1427572159_thumb.jpg

post-6830-0-93398200-1427572163_thumb.jpg

Edytowane przez watson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #13 – Pszeniczne
(18-19.04.2015)

 

Surowce:

  • Pilzneński Strzegom 1,6 kg
  • Pszeniczny Strzegom 2,4 kg
  • owies niesłodowany 0,2 kg
     
  • Chmiel Lubelski 4,7% - 27g
  • Drożdże: FM41 Gwoździe i banany (starter 1 litrowy)

Zacieranie

  • Ilość wody: 12l + 1l
  • 46°C  - wrzucenie słodów, temperatura ustalona na 43-44°C - 10 min
  • Dekokt (7,5 litra) 64-63°C - 45 min (dolałem 0,5 litra zimnej wody)
  • 72°C - 15 min
  • gotowanie - 15 min
  • dodany dekokt 64-63°C - 30 min
  • 72°C - 30 min
  • 76°C – 15 min

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe ok 18 litrów wody ok 78°C

Chmielenie: 60’

  • 60' – Lubelski 4,7% - 27g

Temperatura zadania drożdży: 17°C (19.04.2015)
Fermentacja: ok 21 dni w temp. ok 17-21°C
OG: 12,3° Blg (12,8 Brix)
FG: 3,36° Blg
Objętość: 21L
Rozlew: 10.05.2015
Refermentacja: 155g cukru

 

Co się działo w trakcie:

  • Planowo miało być 21l, 12-13 Blg
  • Po wysładzaniu otrzymałem 24,5L, do gotowania dolałem 1 litry wody, w rezultacie otrzymałem 25,5L 10,58° Blg
  • Studzenie chłodnicą, do temp 16,0°C
  • Warzenie rozłożone na dwa dni. W sobotę zacieranie i filtracja, warzenie w niedzielę.
  • Bałem się trochę filtracji, ale całkiem niepotrzebnie.
  • Temperatura fermentacji w okolicach 20°C aby wydobyć trochę więcej estrów, mam nadzieję, że uda mi się uzyskać ich poziom taki jaki lubię :)
  • [01.05.2015] pomiar ekstraktu wskazał 6,8 Brix -> po korekcie 3,36 °Blg
  • [10.05.2015] Ekstrakt od 01.05. bez zmian. Piwo rozlane z 155g cukru, wyszło 38x0,5L i 4x0,33L
Edytowane przez watson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 – American Wheat
(01.05.2015)

 

Surowce:

  • Pilzneński Strzegom 2,4 kg
  • Pszeniczny Strzegom 2,1 kg
  • Monachijski Strzegom 0,5 kg
  • Karmelowy 150 – 0,15 kg
  • owies niesłodowany 0,2 kg
     
  • Chmiel Mosaic 12% - 31g
  • Chmiel Simcoe 11,4% - 31g
     
  • Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III gęstwa po warce 12 ok 200ml

Zacieranie

  • Ilość wody: 15l
  • 71°C - wrzucenie słodów
  • 67°C – 60 min
  • Mash out

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe, 16 litrów wody (do uzyskania 25 litrów brzeczki)

Chmielenie: 60’

  • 60' – Mosaic 8g
  • 60' – Simcoe 8g
  • 15' – Mosaic 8g
  • 15' – Simcoe 8g
  • 0' – Mosaic 15g
  • 0' – Simcoe 15g

Temperatura zadania drożdży: 16°C (01.05.2015)
Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 17-18°C, cicha ok 7 dni w temp. 17-18°C (raczej bez przelewania)
OG: 12,9° Blg (13,4 Brix)
FG: 3,6° Blg
Objętość: ~24,0l
Rozlew: 24.05.2015
Refermentacja: 135g cukru

 

Co się działo w trakcie:

  • Planowo miało być 24-25l, 12-13 Blg
  • Do wysładzania użyłem 16 litrów wody
  • Po wysładzaniu otrzymałem 25L, 13,85° Blg (14,4 Brix)
  • Studzenie chłodnicą, do temp 16°C
  • Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 19L brzeczki 16° blg (16,6 Brix), po uzupełnieniu wodą do 24,5L oraz dodaniu drożdży, ostatecznie otrzymałem brzeczkę o ekstrakcie 12,9° Blg (13,4 Brix)
  • Z chmielinami i osadami wylałem ok 2L
  • Czas pracy z myciem wszystkich sprzętów ok 7,5h
  • Zastanawiam się czy nie sypnąć troszkę chmielu na zimno, jednak z decyzją poczekam na koniec fermentacji i pierwsze testy smakowe.
  • [16.05.2015] Pomiar ekstraktu 7,7 Brix (3,93 °Blg)
  • [21.05.2015] Piwo wstawione do pudła styropianowego z lodem aby wszystko opadło na dno. Temperatura ok 13°C
  • [24.05.2015] Piwo rozlane przy 7,3 Brix (3,6 °Blg) z 135g cukru. 45x0,5, 1x0,33
Edytowane przez watson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.