Forest Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Witam zamierzam uwarzyć piwo świąteczne dokładniej piernikowe na bazie 2 ekstraktów Słodowych ilośc piwa 20l-25l Ekstrakt 1 to 3kg Ekstrakt słodowy ciemny PROFIMATOR MALT DARK 3kg Kolor 120-150 EBC Ekstrakt 2 to Ekstrakt słodowy WES ciemny 1.7kg Barwa 600 - 800 EBC Przyprawy: Cukier kandyzowany lub brązowy ( nie wiem co lepsze do piwa ) Goździki Cynamon w lasce Imbir Ziele Angielskie Kardamon Skórka Pomarańczy Chmiel Sugerowałem się piwem Świątecznym z browaru Kormoran Chciał bym uzyskać dosyć słodkie piwo idealne na zimowe wieczory. I tu mam problem o który was doświadczonych piwowarów poproszę W jakich ilościach i kiedy dodawać przyprawy Do gotowania , na cichą a może tu i tu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Ja wczoraj uwarzyłem świąteczne, i wszystkie przyprawy dodam na cicha. Jak gotujesz np cynamon czy goździki to mogą rożne efekty dać, cynamon zalegającą goryczkę a goździk może zdominować wszystkie inne przyprawy. A co do proporcji to się nie wypowiadam bo sam jeszcze nad tym myślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Co do przypraw to dodaję je na ostatnią minutę gotowania w następującej ilości: Goździki 2-3 sztuki Cynamon 1-2 sztuki kory Skórka pomarańczy 30g -40g Imbir kawałek kłącza świeżego lub suszonego Ziele angielskie 2-3 ziarna Kardamon - 3 -4 sztuki Chmiel Marynka ok 30gram (dodane na cały proces gotowania 1h) Taki przepis dostałem od bardzo doświadczonej Piwowarki A co wy sądzicie o tych ilościach ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi