Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. beu Opublikowano 5 Listopada 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Na wstępie polecam zapoznać się ze świetnym tutorialem by Swiaderny, gdzie również omówione zostało tworzenie własnego kapselka. Ja chciałbym Wam zaproponować alternatywne podejście do tematu, dzięki któremu można osiągnąć następujące efekty: Będziemy potrzebować: Pędzel syntetyczny płaski - 1- 1,5cm szerokości. Klej z werniksem do decoupage. Osobiście używam kleju firmy Darwi. Mini-etykiet na nasz kapsel. Najlepiej wydrukowane na drukarce laserowej, na start polecam zwykły papier gramatura 90g. W przypadku drukarki atramentowej, polecam poczekać z zabawą kilka dni od wydrukowania, gdyż taka mini-etykieta jest bardziej podatna na zmazywanie się kolorów. Kubeczka z wodą Zaczynamy poprzez namoczenie naszej mini etykiety w wodzie. Wystarczy kilkanaście sekund: Następnie nakładamy odrobinę kleju na kapsel: Rozprowadzamy równomiernie: A nastepnie przyklejamy namoczoną uprzednio etykietę: Następnie (opcjonalnie po delikatnym obeschnięciu) nakładamy kolejną porcję kleju: I rozsmarowywujemy, jak poniżej. Nie należy się przejmować, że klej widoczny jest jako "biała mgiełka". Zniknie ona po wyschnięciu. W zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć, możemy nałożyć po wyschnięciu warstwę drugą, potem trzecią, itd. Przy odpowiednio starannym podejściu, zwyczajowe pytanie "a w jaki sposób zakapslowałeś butelkę?" zamienimy na "Ooo, skąd wziąłes taki kapsel?" A tak na serio to wielu z nas cieszy przygotowywanie etykiet dla naszego piwa i pomyślałem, że podzielę sie z Wami patentem, w jaki sposób pójść jeszcze krok dalej. Wszelkie uwagi mile widziane. Edytowane 6 Listopada 2014 przez beu Undeath, Marciu11, e-prezes i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 WOW! Nie spodziewałem się, że w domowych warunkach można tak zaszaleć. Na pierwszym zdjęciu kapsle nawet nie wyglądają, że były zrobione taką metodą. Niejedne browary mogą pozazdrościć jakości grafik na kapslach. Świetna sprawa, ale pewnie bardzo czasochłonna. Możesz napisać ile taki klej kosztuje i na ile wystarcza? Zainspirowałeś mnie. Czy klej po otwieraniu piwa nie odkształca się? Czy nie powstają na nim żadne wgłębienia, jeżeli piwo zostało otworzone w sposób niezniekształcający kapsla? Swoją drogą taki klej można zastosować po stawianiu pieczątek na kapslach, jeżeli klej nie będzie zmazywał tuszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Tak, te na pierwszym zdjęciu zostały bardzo dokładnie przygotowane W sklepie z artykułami dla plastyków i malarzy zapłaciłem za niego około 10 pln. Jego zużycie zależy oczywiście od tego ile jego warstw nakładasz w trakcie opisanego w pierwszym poście procesu. Przy moim użytkowaniu wystarcza na 150 - 200 kapsli Przy otwieraniu taka etykieta odkształca się razem z kapslem, w sensie nie odchodzi od kapsla, czy coś w tym rodzaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi