ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Jednak sama forma prowadzenia bloga na FB nie zdaje egzaminu. Tutaj zapiski w formie bardziej rozwiniętej Start Browaru: 25.11.13 Liczba warek: #1 Lager z płynnego ekstraktu słodowego chmielony amerykańskim chmielem na zimno #2 American Pale Ale z płynnego ekstraktu słodowego #3 Zombie AIPA lekka AIPA 14 BLG #4 Dry Stout #5 FAH Cascade #6 AIPA #7 Coffee Stout #8 AIPA 80 IBU #9 APA Amarillo #10 FAH Sorachi Ace #11 Cascadian Dark Ale #12 Hefe-Weizen #13 Belgian Pale Ale #14 Saison #15 American Amber Ale #16 Dubbel #17 NZIPA (New Zealand India Pale Ale, dwie wersje) #18 Piwo Świąteczne #19 American Amber Ale #2 (Szczecińska Liga Piwowarów) #20 Pumpkin Ale (dwie wersje) #21 Nut Brown Ale #22 Pszeniczne wędzone (dwie wersje) #23 Rauchbock #24 Czekoladowe #25 Dyniowe Edytowane 1 Lutego 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Warka #17 Miała to być APA około 38L zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 8 kg Karmelowy Czerwony (Strzegom) - 1 kg drożdże: Gęstwa z dzisiaj, US-05 z warki #15 AAA którą przelewałem na cicha zaciernie: 3h w 38°C temp. spadła do 62-64°C później wygrzew do 76°C i przełożenie zacieru na filtracje. zamiast 43L 11BLG wyszło mi magiczne 13BLG. wydajność na poziomie 86%, ciekawie... chmielenie: 60 min - Amarillo 33g 17,4 IBU 45 min - Amarillo 30g 14,4 IBU 05 min - Amarillo 30g 3,2 IBU trochę monotonnie (muszę się pozbyć Amarillo), ale zamierzam chmielić na zimno dwa oddzielne fermentory, chmielami nowozelandzkimi po gotowaniu wyszło mi 38,8L 14,4 BLG - czyli jednak AIPA Trochę rozcieńczyłem do 14 BLG, schłodziłem do 18 stopni, zlałem, napowietrzyłem i zadałem, wcześniej mocno pobudzona brzeczka, gęstwę. 40L lekkiej AIPA leży sobie teraz w zimnym (18°C) pokoju. jako ze fermentor ma tylko 42L czuje ze będą mi ładnie drożdże uciekały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Warka #18 Piwo Świąteczne, docelowo 35L 16 BLG Zasyp: wszystkie słody Weyermanna Pilzneński - 4,2 kg Monachijski II - 4,2 kg Caraaroma - 400 g Specjal B - 400 g Melanoidynowy - 100 g Drożdże: uwodnione T-58 Zacieranie: Słody wrzucone do 32,5L Wody o temperaturze 68°C Temperatura spadła do 64°C podgrzane do 68°C i zostawione na 50 min temp. spadła do 65-67°C podgrzane do następnej przerwy w 72°C i zostawione na 30 min temp. spadła do 70°C, trochę słabo, coś zacier nie trzymał temperatury. Wygrzew do 76°C i przełożyłem zacier do filtracji Filtracja: Spokojna, na pierwsze ułożenie złoża czekałem 30 min, później po dodawaniu wody do wysładzania 10-15 min. Uzyskałem 40L brzeczki 12,4 BLG Gotowanie i chmielenie: gotowanie 90 min 60 min - Amarillo 20 g 60 min - Mosaic 10 g 05 min - Styrian Goldings 20 g ~19,5 IBU Po gotowaniu, ostudzeniu i zlaniu do fermentora wyszło mi 32,4L brzeczki 15,5 BLG - czyli wydajność na poziomie 75%. Czyli standardowo, coś czuje ze długość zacierania wiąże się u mnie z wydajnością... Piwo dzisiaj rano już radośnie bulga, siedzi w pokoju gdzie panuje 18°C. Teraz w fermentorze jest około 19-20°C. Na cicha pójdą typowo świąteczne dodatki ________________________________ piwo Świąteczne, na cichą. Piwko pęknie pachniało, myślę że T-58 dają radę. Na cichą dodałem najważniejszy element czyli przyprawy Dałem: - 5 całych goździków (trochę je rozgniotłem) - 2 rurki kory cynamonu - 1 całą suszoną gałkę muszkatałową którą pokroiłem na 5 części - 6-8 rozgniecionych kulek ziela angielskiego - Sporo świeżego imbiru, skrojonego w plasterki, ale zapomniałem zważyć __________________ Zabutelkowane, nagazowanie 1.9 Vol. 3 troszkę mocniej nagazowane butelki, pojechały na konkurs Mikołajkowy. Edytowane 28 Listopada 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Warka #19 American Amber Ale Piwo na Szczecińską Ligę Piwowarów, gdzie stanę w szranki z piwowarkąAgnieszka zasyp: wszystkie słody Weyermanna Pale Ale - 5 kg Wiedenski - 1 kg Caraamber - 500 g Carapils - 500 g Special B - 300 g drożdże: Uwodnione US-05 zaciernie: słody wrzucone do 69°C temperatura spadła do 61°C podgrzane do 68°C 2h w 68°C temp. spadła do 63-66°C później wygrzew do 76°C i przełożenie zacieru na filtracje. odebranie 40L około 11 BLG wydajność 77%. Średnio, czyli wnioskuje ze jednak dłuższy czas zacierania nie koniecznie wpływa na większą wydajność. chmielenie: 60 min - Amarillo 30 g 45 min - Amarillo 5 g 45 min - Mosaic 5 g 10 min - Mosaic 10 g 05 min - Mosaic 10 g 05 min - Saaz 10 g 00 min - Mosaic 10 g Goryczka wyliczona to 33,7 IBU. Trochę mało, korciło mnie żeby podkręcić na 40 IBU, ale skoro to ma być na konkurs, do szerszego grona odbiorców to się powstrzymałem... po gotowaniu wyszło mi około 34L brzeczki 13BLG Schłodziłem do 21 stopni, zlałem, napowietrzyłem i wrzuciłem fermentor do pokoju gdzie panowała temperatura 16°C Odzyskałem brzeczkę z chmielin i po zagotowaniu i przestudzeniu dolałem do fermentora i stanęło na lekko ponad 32L w wiadrze. Drożdże zadałem za jakieś 2h bo musiałem po nie jechać (dzięki Sebastian!), w tym czasie brzeczka wystudziła się do 19°C. W tej chwili piwko radośnie bulga a temperatura w fermentorze jest w granicy 19-20°C. __________________________ Na cichą poszło troszkę chmielu w 3 partiach #1 10 g - Mosaic 11,4 g - Amarillo #2 15 g - Mosaic 15 g - Amarillo 15 g - Zythos #3 20 g - Zythos 15,7 g - Vic Secret 18,6 g - Mosaic ___________________ Zabutelkowane, nagazowanie 2.3 Vol. ___________________ Piwko przegralo walke, w dodatku mialo lekka siarke w aromacie, dodatkowo pomimo wielkiej ilosci chmielu na cicha aromat byl nikly. Wnioski - za szybko schlodzilem piwo na cichej - do 15 stopni a pozniej z chmielem nawet do 10-12 Piwo nie dofermentowalo, siarka nie zostala zredukowana, albo przez ciezkie warunki drozdze je naprodukowaly. Do tego piwo niedofermentowane i chmielone na zimno pachnie bardzo kiepsko, nawet jesli chmielu jest multum... Cheers! Edytowane 11 Stycznia 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Tydzień temu uwarzyłem warkę #20 Piwo Dyniowe (Pumpkin Ale) Znowu wydajność (82%) pozwoliła poszaleć, więc 39 L brzeczki 17,3 BLG poszło do dwóch fermentorów (20 i 19L) zadałem rożne drożdże, dodam tez rożne przyprawy i w innej ilości. zasyp: wszystkie słody Weyermanna Pilzneński - 10 kg Caraamber - 500 g Carapils - 500 g drożdże: Gęstwa US-05 Gęstwa T-58 Dynia: 5 kg pokrojona, wyżłobiony środek, ale polowa poszła ze skórką. zasypana 500 g cukru i 3-4 g kardamonu. Pieczona w piekarniku 60 min w 180-200°C zacieranie: słody wrzucone do 70°C podgrzane do 65°C - przerwa 1 h temp. spadła do 62-65°C podgrzane do 72°C - przerwa 15 min później wygrzew do 76°C i przełożenie zacieru na filtracje. Filtracja: Co jakiś czas przy przekładaniu zacieru, dodawałem dynie, którą wcześniej rozgniotłem na miazgę widelcem i ostudziłem (IMO za bardzo...). Najwięcej poszło na wierzch. Była bardzo gęsta, a cukier się ładnie skarmelizował i w niektórych miejscach nawet przypalił. Dynia była bardzo smaczna, chodź mdła . Filtracja przeszła bezproblemowo. odebranie 45 L wydajność 82% chmielenie: 60 min - Amarillo 30 g 60 min - Mosaic 10 g 15 min - Resztki skórek dyni które mi zostały 05 min - Styrian Goldings 20 g Goryczka 21,1 IBU po gotowaniu wyszło mi około 41 L brzeczki 17,3 BLG Schłodziłem do 22 stopni, zlałem do dwóch fermentorów (20 L i 19 L), napowietrzyłem. i zadałem gęstwy po US-05 i T-58 do dwóch rożnych fermentorów. USy ruszyły po 4 godzinach (wow!), a T-58 gdzieś rano. ___________________________________ 29.11.14 piwa troche za wczesniej przelane na cicha, ale wyjezdzam na tydzien i nie chcialem trzymac piwka 2 tyg. na drozdzach. T-58 zeszlo do 6 BLG a US-05 do 4,5... jednak nie zakonczyly fermentacji, zostawiam w cieplym i podnosze temperature zeby dofermentowaly. do wersji T-58 pojda zaraz dodatki a do US-05 wrzucę za tydzien jak wrócę. ___________________________________ 06.12.14 US-05 - wrzucone 1 kora cynamonu, pol galki muszkatalowej, 2 ziela angielskie, 1 goździk, 30 g świeżego imbiru T-58 - 2 kory cynamonu i 30 g świeżego imbiru ___________________________________ 09.12.14 do US-05 wrzuciłem 20g mix chmielu - Zythos ___________________________________ 16.12.14 dwie wersje rozlane z polówkami pomarańczy, pomarańcze sparzyłem i rozkroiłem na pól i wrzuciłem do piwa podczas rozlewania (660 g) nagazowanie 2.0 + (cukier z pomarańczy, czyli max 2.3 ale pewnie mniej) gestosc koncowa, US-05 4,5 BLG 6,4% Alc. T-58 6 BLG 5,7% Alc. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Warka #16 Dubbel zabutelkowana 32L nagazownie 2.4 Vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) 11.12.14 poszła warka #21 Nut Brown Ale wzorowane na recepturze Scoobiego http://www.piwo.org/...-nut-brown-ale/ Zasyp: Wszystkie słody Weyermanna Pilzneński - 5,8 kg Biscuit - 1 kg Cara Gold - 700 g Carafa I - 300 g 300 g - jakiś jasny nie opisany słód Drożdże: Gęstwa FM Irlandzkie Ciemności II pokolenie Zacieranie: Słody wrzucone do 28L wody o temperaturze 72°C Spadło do 65°C, podgrzane do 70°C - przerwa 3h (zasnąłem ) spadła do 68-64°C Wygrzew -> Filtracja Uzyskałem 42 L brzeczki Chmielenie: czas gotowania 90 min 60 min - Nugget 20g 15 min - Willamette 10g 05 min - Willamette 20g Wyliczone IBU 21,7 Wyszło około 36 L piwa 13,7 BLG czyli wydajność 85% drożdże zadane w temperaturze 19°C _______________________________ Piwko fermentuje w niskich temperaturach około 17-18°C, na 8 dzień fermentacji podstawiony fermentor pod kaloryfer na 2 dni. _______________________________ 23.12.14 Piwko przelałem na cicha, temp piwa 20°C Pięknie, po prostu pięknie pachniało orzechem laskowym podczas przelewania, wielkie nadzieje pokładam w tym piwie ________________________________ 31.12.14 Piwko zabutelkowane nagzowane 2.2 Vol. Aromat podczas przelwania mniej orzechowy jakbym sobi etego zyczyl, czyli zapowiada sie dobry Ale ale bez pompy wyszlo 37,5L Czyli calkiem sporo, wiec nagazowanie moze byc na poziomie 2.1 (obliczalem na 36L). ________________________________ 24.01.14 Piwo po 2 tyg. było dość pełne i mocno orzechowe, w 3 tyg profil się zbalansowal, orzech trochę się przytłumił i wychodzi lekka kwaskowatość od słodów palonych. Piwo naprawdę jest lekki i świetnie pijalne. Jestem zadowolony, na pewno powtórzę Edytowane 26 Stycznia 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) 07.01.15 Wędzona pszenica x2Zasyp:Wędzony Weyermann - 4 kgGrodziski wędzony dębem Weyermann - 4 kg Drożdże:Wersja 1 - MauriBrew WEISSWersja 2 - WB-06Zacieranie:do 30L wrzucono slody47°C przerwa - 1hpodgrzane do 69°C - 30 minspadlo do 67°Cpodgrzane do 71°C - przerwa 30 minwygrzew -> przełożenie złoża do filtracji.Filtracja tym razem ciągła, brzeczka mocno nie klarowna - jak pod koniec robiłem przerwę na ułożenie się złoża to brzeczka ładnie się klarowała, chyba nie będę już wysładzał ciągle.Chmielenie:Nugget - 12g, 60 minWillamette - 30g, 0 minWyszło 2x po 14 L 12 BLGdrożdże zadane w temp 17°C i wstawione do zimnego pokojuwydajnosc 76%IBU około 12-15_____________________________________Temperatury w nastepne dni1 - 16°C3 - 18°C5 - 20°C10 - 20°C_____________________________________21.01.15Zabutelkowane, bez robienia cichej fermentacjiburzliwa trwała 14 dni.nagazowanie 2.9 vol._____________________________________09.02.15Piwka wyszły całkiem zgrabne i o dziwo mało wędzone.7 dni po zabutelkowaniu wędzonka o aromacie wędzonego sera, oscypka.Później aromat bardzo nikły, głownie banany w obu wersjach.W smaku tez słaba wędzonka. WB dość wytrawne, a Weiss całkiem zbalansowane i smaczne.Następnym razem zamiast Weyermanna, dam Steinbacha. _____________________________________ piwo na weissach starzało się o wiele ładniej do tego miało mocniej wyczuwalna wędzonkę. ale oba piwa po 3-4 tyg. od zabutelkowania mocno się zdegradowały. Edytowane 28 Lutego 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) 13.01.15 warka #23 a mój drugi w życiu lager.Rauchbock 60%Zasyp:Wędzony Steinbach - 6 kgMonach I - 2 kgMonach II- 800 gCaraaroma - 800 gSpecjal B - 400 gMelanoidynowy - 300 gDrożdże:Gęstwa I pokolenie - W34/70 około 300 g dość rzadkiej, jednodniowej.Zacieranie:52°C - 10 min66°C - 35 min72°C - 40 minWygrzew do 76°C -> przełożenie złoża na filtracje.Filtracja:Długa, spokojna. Czekanie na ułożenie się złoża około 15 minChmielenie: Nugget - 35 g, 55 minSaaz - 22,5 g, 5 minWydajność 79% 35 L 16,5 BLGzadane w 17°C i wstawione do temperatury 8 stopni.____________________________________Piana po 2 dniach.Bulganie dopiero po 4-5 dniach.____________________________________temperatury od 8 do 11°C ____________________________________ 31.01.15 piwo poszlo na cicha gestosc 7,5 BLG - chyba jednak poszlo za malo gestwy. temp. 11 C ____________________________________14.02.15 Butelkowanie, nagazowanie 2.2 wyszło 34 L odfermentowało do 7 wiec dość słabo. alc 5% _____________________________________ Piwo zdobyło V miejsce na SzKPD 2015 Edytowane 16 Marca 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 11.12.14 poszła warka #21 Nut Brown Ale wzorowane na recepturze Scoobiego http://www.piwo.org/...-nut-brown-ale/ Zasyp: Wszystkie słody Weyermanna Pilzneński - 5,8 kg Biscuit - 1 kg Cara Gold - 700 g Carafa I - 300 g 300 g - jakiś jasny nie opisany słód Drożdże: Gęstwa FM Irlandzkie Ciemności II pokolenie Tak z ciekawości, jak doświadczenia z FM 13? Ja na nich robię doświadczenia pod piwo czekoladowe. Dziś wąchałem pierwsze piwo, fermentowane w temp. 19-20, które pomiędzy 3, a 4 dniem fermentacji skoczyło na 22C i o ile czekolada tego nie przykryje to na czekoladę będzie zbyt mocno owocowa. Z fermentora coś pomiedzy zmywaczem do paznokci, a owocami "z polskich sadów", po schłodzeniu gruszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 11.12.14 poszła warka #21 Nut Brown Ale (...) Drożdże: Gęstwa FM Irlandzkie Ciemności II pokolenie Tak z ciekawości, jak doświadczenia z FM 13? Ja na nich robię doświadczenia pod piwo czekoladowe. Dziś wąchałem pierwsze piwo, fermentowane w temp. 19-20, które pomiędzy 3, a 4 dniem fermentacji skoczyło na 22C i o ile czekolada tego nie przykryje to na czekoladę będzie zbyt mocno owocowa. Z fermentora coś pomiedzy zmywaczem do paznokci, a owocami "z polskich sadów", po schłodzeniu gruszka. Tak jak napisałem, fermentowane w niższych temperaturach 17-18. dopiero pod koniec burzliwej podniosłem do 20. Wiec piwo wyszło całkiem czyste z lekki estrem, ale przytłumionym przez orzech od słodu - jest w depozycie, można spróbować. Pewnie 22 stopni w 4 dzień fermentacji zapewniło Ci silne estry owocowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) 19.01.15Warka #24 CzekoladoweZasyp:Monach I - 5 kgPilz - 2 kgBiscuit - 1 kgCarafa I - 600 gLaktoza - 500 gmelanoidynowy - 200 głuska kakaowa (do zacierania) - 200 gziarno kakaa (do chłodzenia) - 215 głuska kakaowa (do chłodzenia) - 155 głuska kakaowa (na cicha) - 300 gDrożdże - FM Irlandzkie ciemności III Pok. 220 g świeże (za dużo - over pitching)Zacieranie:do zacierania użyto 22,6 litrów wody.66 C - 60 min72 C - 1576 -> przełożenie złoża na filtracjeFiltracja:Długa, spokojna, czekanie 15 min na ułożenie złoża.Chmielenie:Nugget - 29 g, 55 minVic Sec - 18 g, 55 minAmarillo - 10 g, 13 minLaktoza - 500 g 5 min (gdzies 0,8 BLG)IBU - 40-45Do chłodzenia łuska i ziarno (cale, zapomniałem rozdrobnić)Wydajność 79% - 15 BLG, 36,5 LGęstwę zadano w 18 C i przeniesiono do pomieszczenia 16 C_____________________Temp.1d - 16 C5d - 20C6 d - 227 d - 22_____________________26.01.15przelanie na cicha, BLG 6 (1 blg z laktozy), temp. 21 Cdodano 300 g zaparzone wrzątkiem łuski. _____________________ 12.02 .15 Butelkowanie, piwo zeszło do 6 czyli po odjęciu laktozy (0,9), daje 5,1. Alc. 4,6%. nagazowanie 2.1 dodano 3x 50 ml sztucznego aromatu czekolady bezy zamaskować wady aromatu. _____________________Piwo jednak dostało dużo, za dużo gęstwy i wyszło mocno rozpuszczalnikowe. Do tego mocna goryczka 40-45 IBU i piwo staje się niepijalne... Zobaczymy co powiedzą sędziowie na SzKPD _____________________ W końcu piwa nie wysłałem na SzKPD Edytowane 16 Marca 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) 20.01.15Piwo DynioweZasyp:Pilz - 4,5 kgPale Ale - 1 kgCaraamber - 500 gCarapils - 500 gCukier (do pieczenia dyni) - 300 gDrożdże:Suche, uwodnione - US-05Dynia:3 Dynie, wyskrobane środki + trochę skorki na 1 h do piekarnika na 200 C.Posypane cukrem 300 g i kardamonem w proszku 2-3 g. Wyszła cala blacha.Dynia dodana do zacierania.Zacieranie:65 C - 60 minspadło do 62-65 C72 C - 20 min76 -> przełożenie złoża do filtracji.Filtracja:Powolna, 15 min na układanie się złoża.Chmielenie:30 g Magnum - 60 min30 g Saaz - 7 minreszta skórki z dyni - 5 minWydajność 86%. Wyszło 25 l, 16 BLGdrożdże zadano w 17 C_________________________31.01.15Piwo przelane na cichatemp. 19 C, 3,5 BLG _________________________ 14.02.15 piwko dostało 36 g chmielu Vic Secret _________________________ 19.02.15 Butelkowanie, zeszło do 3,5 co daje 6,5% alc. bardzo ładny zapach, mocno pachnie gałką muszkatołową. jednak brakuje trochę aromatu goździków wiec polowe piwa rozlałem z 2 pokruszonymi goździkami. nagazowanie 2.1 _________________________ Piwo nie przeszło eliminacji SzKPD 2015 r. Opinia dość mila - Aromat lekkiej mięty i porzeczki, nie takiej z utlenienia. Mocna, garbnikowa goryczka. Piwo interesujące ale nie w stylu pumpkin ale. W sumie ten dziwny aromat czarnej porzeczki dala własnie gałka muszkatołowa i chmiel Vic Sec, przynajmniej tak mi się wydaje, rzeczywiście aromat mi wyszedł nietuzinkowy. Edytowane 16 Marca 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) 04.02.15Żytnia AIPA 41% Żyta Zasyp:Pale Ale - 4,5 kgSłód Żytni Steinbach - 4,2 kgMonach - 610 gCaraamber - 500 gcukier - 330 gDrożdże:US-05 gęstwa 1 pok. po dyniowym.Zacieranie:(wlałem za ciepłąwodę, na przerwę beta-glukanową i musiałem dolać wody, wiec ilość wody do zacierania była 4:1 albo nawet więcej)50-51 C - 30 min45 C - 1 h (imo dzięki tej przerwie nie miałem żadnych problemow z filtracja, chociaż jak brzeczka się chłodziła czuć było jak jest lepka)65 C - 50 min72 C - 20 min78 -> przełożenie zacieru do filtracjiFiltracja:Cały fermentor 42 L zalany po czub dodane 300 g łuski gryczanej do filtracji (dzięki Browar Buldog!)15 min na ułożenie się pierwszego złoża.Filtracja średnio spokojna, nie ciurkało się powoli jak zawsze, tylko trochę szybciej (troszkę się jednak balem).Później przerwy 10 min na ułożenie się złoża.Brzeczka odebrana mocno nie klarowna, dopiero gdzieś w połowie ładnie klarowna leciała.odebrałem gdzieś 46 L - dobra wydajność, jak się później okazało, kolejny rekord! Chmielenie:zbiory 2014!33 g Magnum - 60 min20 g Citra - 60 min15 g Citra - 45 min10 g Citra - 30 min22 Cascade - 15 min20 Cascade - 10 min21 Cascade - 5 min24 Cascade - 0 minWyszło około 38 L, 16 BLG.Wydajność 92%!!! 4 L poszły z chmielinami, normalnie odzyskuje ale tym razem nie chciano mi się bawić.Słabo szło chłodzenie, wiec schłodziłem tylko do 21 C.Zadałem wyliczona ilość brzeczki, gdzieś około 180 g średnio gęstej, dość świeżej.piwo poszło do zimnego pokoju.____________________________Szybki start, piwo zaczęło uciekać przez rurkę, zrobiłem blow-up.temp. podskoczyła w pewnym momencie aż do 21. szybko zostało schłodzone do 19 C____________________________08.02.15piwko już nie ucieka, temp 19 C ____________________________ 14.02.15 cicha fermentacja piwo mętne jak błoto, za to aromat przyprawowy od żyta - niesamowity.\ nie sprawdziłem gęstości. ____________________________ 21.02.15 100 g Centenniala 60 g Citry na cicha. ____________________________ 26.02.15 jeszcze 50 i 50 Citry i Centenniala. ____________________________ 27.02.15 rozlewanie, nie sprawdziłem gęstości... zobaczę przed konkursem. 4 L chmielin i drożdży poszło do wylania. wyszło 34 L piwa nagazowanie 2.15 zapach chmielu świetny, piwo nadal mętne jak błoto, moje najmętniejsze piwo - masakra! ____________________________ Gęstości w końcu nie sprawdziłem - nie ważne. Piwo nie przeszło eliminacji SzKPD - aromat zmywacza do paznokci, i lekki siarkowodór. Nie zgadzałem się z opinia sędziów (w eliminacjach sędziowali sędziowie PSPD. Otworzyłem na spokojnie piwo, i rzeczywiście, pod chmielem ukrywał się lekki aromat farby Edytowane 16 Marca 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) 15.02.15 Porter Bałtycki Zasyp: Pilzneński - 7,3 kg Monach I - 3.3 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 600 g Caramunich - 400 g Palony jęczmień - 300 g Carafa II - 300 g Cara Gold - 300 g Caraaroma - 200 g Special B - 200 g Węglan wapnia - 15 g Drożdże: w 34/70 gęstwa II pok, około 350 ml gęstwy, mocno pobudzonej pierwsza przefiltrowana brzeczka rozcieńczonej do 7 blg (około 1,5 litra) Zacieranie: zacierałem dość gęsto bo 2,7:1 palone przez przypadek wrzuciłem od razu 62-64 C - 80 min po 30 min dodane 15 g węglanu wapnia spadło do 60 C podgrzane do 72 C przerwa 30 min spadło do 70-71 C 76 C -> przełożenie złoża do filtracji Filtracja: Spokojna czekanie na ułożenie się pierwszego złoża, 20 min. Później 15 min odebrano 30 L Chmielenie: gotowanie 90 min 60 min - 100 g Magnum 20 min - 30 g Saaz około 70-75 IBU Wyszło 28 L, 22 BLG, 79% wydajności. Schłodziłem do 16 C, mocno napowietrzyłem i zadałem pobudzone drożdżaki. _______________________________________ Wstawiono do pokoju o temperaturze 8 C. Rano bulgał aż milo (około 12 h) temperatura piwa 12 C _______________________________________ 02.03.15 Temperatura przez 3 tygodnie, wąchała się od 8 do 13 stopni. _______________________________________ 16.03.15 piwo przelane na cicha, ma odfermentowalo do 6,5 BLG co daje nam 8% alc. Wiec całkiem, całkiem. W smaku mocno palone, kawowe, wytrawne - o to mi chodziło! temp. w czasie przelewania 14 C Edytowane 16 Marca 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Warka #28 Projekt: Szczoch Popłuczyny po Porterze Batyckim. + 3 L 22 BLG PB z chmielem. wyszło: 15 L, 12 BLG. Do studzenia dodano: Miętę Melisę Rumianek Kardamon Wojskowy ekstrakt kawowy cukier Fermentacja w około 19 stopniach. __________________ Wyszło bardzo ciekawe piwo, mocno pachnące miętą i mocno ziołowe w smaku. Niestety wyszło mocno wytrawne co przy mocniej goryczce (PB ma około 75 ibu), jest dosyć meczące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #29 10.03.15 American Pale Ale - Simcoe Zasyp: 4,5 kg - Pale Ale 350 g - Carabelg Zacieranie: Słody wrzucono do 68 C temperatura spadła do 64 podgrzane do 68 C - 1h spadło do 64-68 C 72 C - 15 min 76 C -> przełożenie do filtracji Filtracja: Spokojna. Czekanie na ułożenie się złoża 15/10 min do 4 BLG wyszło około 26 L Chmielenie: 60 min - 23 g Magnum 10 min - 20 g Simcoe 05 min - 20 g Simcoe 00 min - 20 g Simcoe Wyszło 22 L, 12,5 BLG, drożdże suche, uwodnione S-04 ___________________________ 16.03.15 piwo poszło na cicha. 5 blg, 19 C. ________________________ Chmiel na cicha 25.03.15 38 g Mosaic, 43 g Citra 26.03.15 70 g Simcoe ________________________ 29.03.15 Rozlew. Wyszło 19 L, nagazowanie 2.4 vol. odfermentowalo do 5 blg czyli 3.8% alc. 37 IBU. ________________________ Niestety w piwie czuć nutkę czosnkowa z kiepskiej jakości amerykańskich chmieli ________________________ Aromat się ustabilizował, pachnie dość fajnie żywicznie. Za to piwo ewidentnie nie dofermentowało, bo piwo się przegazowuje... Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 25.03.15 Warka #30 Cascadian Dark Ale Zasyp: 5 kg - Pilz 300 g - pszenica 300 g - Cara Gold 160 g - Caramunich 550 g - Carafa II (tylko do filtracji dla koloru) Zacieranie: do 28 L wody o temp 61 C wrzucono słody. Spadło do 58 C. Podgrzane do 64,5 C - 30 min spadło do 62 C, podgrzane do 66,5 C - 30 min Spadło do 64,5 C Podgrzane do 72 C - 15 min 76 C -> przełożenie zacieru do filtracji. Carafa dodano do filtracji. Filtracja: Spokojna. 25/10 min na ułożenie złoża. Wyszło 27 L Chmielenie: 60 - 10 g Citra 60 - 34 g Magnum 15 - 20 g Simcoe 05 - 20 g Centennial 05 - 10 g Cascade 00 - 50 g Zythos 00 - 30 g Cascade 3 L straty z chmielem Wyszło 21 L 16,5 BLG, wydajność 90%, 62 IBU zadano 120 g gęstwy S-04 I pok. w temp. 19 C. ______________________________ temperatury: 1 dzień - 18/19 C 2 dzień - 19 C 3 dzień - 20 C 4 dzień - 21 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się