PCzachor Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Dzień dobry, Wymyśliłem sobie taki przepis na Double Oatmeal Stout, co myślicie? 3.4kg Pilzneński 69% 0.6kg Płatki owsiane 12% (albo jęczmienne?) 0.5kg Płatki żytnie 10% 0.25kg Carafa I 5% 0.2kg Czekoladowy 4% Chmielenie 40min 30g Sybilla 20min 30g Sybilla Drożdze S-04 Warka 15 litrów Ekstrakt 17.7 BLG IBU 36 Alk 6.9% EBC 76 Zacieranie na słodko 68C i mashout na 76C Edytowane 23 Października 2015 przez PCzachor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jeśli płatki owsiane zamienisz na jęczmienne, to na pewno nie będzie już oatmeal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Wyrzuć płatki żytnie, wniosą Ci za dużo ziemistości do profilu. Chyba, że ma to być Żytni Stout. Nie liczyłem IBU, ale na pierwszy rzut oka, dla 17,7 Blg to goryczka za niska. Płatki owsiane wniosą Ci do piwa gładkość/kremowość co zwiększa uczucie pełni i słodyczy w piwie, więc dobra kontra goryczki by się przydała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Przede wszystkim tak: duży ekstrakt, zacieranie na słodko i niska goryczka da ci słodki ulepek a nie oatmeal stouta. Chyba, że takie lubisz. Ale jeżeli chcesz piwo zbalansowane, kremowe i pijalne to kremowość dadzą Ci płatki owsiane, ale zacierać powinieneś już bardziej wytrwanie 65 stopni i zwiększyć goryczkę która Ci zbalansuje słodycz.No i oczywiście carafa nie zastąpi Ci słodów palonych. Nie napisałeś co chcesz osiągnąć ale twój przepis nie idzie w dobrą stronę. Daj 10-20% płatków, pale ale zamiast pilzneńskiego, 10% palonego jęczmienia, jeżeli chcesz do 5% karmelu i czekoladowego. Goryczka ok. 50 IBU i chmielenie tylko na 60 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCzachor Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Dzięki za porady. Rzeczywiście wyrzucę płatki żytnie i zwiększę owsiane oraz dodam goryczkę i może trochę wytrawniej będę zacierał. Jak będzie czas to jeszcze dokupię palony jęczmień, bo myślałem, że Carafa wystarczy, ale widać się myliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Ja bym zostawił takie zacieranie. Nie powinno być żadnego ulepka, a przyjemnie pełne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCzachor Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Macie jakies rady co do czasu fermentacji? 10dni burzliwej i 10 cichej będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Jeżeli wyjdzie Ci ekstraktowo ten dubel to moim zdaniem 10 dni na burzliwą to za mało potrzymałbym na burzliwej ok 2 do 3 tygodni i jak Ci nie będzie spadał po tym czasie baling to przelej na cichą na ok +/- 10 dni. Piwa o wysokim ekstrakcie muszą dłużej poleżeć w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Olej cicha, chyba ze chcesz zebrac drozdze. Potrzymaj z 3 tyg i kapsluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCzachor Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Piwo wyszlo 17.8 blg w przewidywanej ilości 15litrów. Ok, to potrzymam dwa tyg. i zobaczę jak balling. A cichą bym zrobił, zeby piwo było klarowniejsze, bo wydaje mi się, że jak dwa razy będę przelewał to więcej resztek odbiorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 A cichą bym zrobił, zeby piwo było klarowniejsze, bo wydaje mi się, że jak dwa razy będę przelewał to więcej resztek odbiorę. 1. Przy tak ciemnym piwie nie zauważysz zbytnio stopnia klarowności piwa. 2. Przy każdym przelewaniu będziesz miał jakąś stratę, bo część piwa zostanie na dnie z osadem. Im więcej razy byś przelewał, tym większe straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCzachor Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Piwo po dwóch tyg.zeszło do 4,8-5 BLG. Zacierałem na słodko (67-68C) i BeerSmith podpowiada że powinno zejść do 5 BLG, co wy o tym myślicie? No i po pierwszym spróbowaniu jest lekko alkoholowe, co zrobić żeby to wyeliminować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Jaka była temp fermentacji? Może za wysoką miałeś? Choć przy tym ekstrakcie pewnie będzie na początku lekko czuć alkoholowość. Ja bym potrzymał ze 2 tyg na cichej, butelkował i zapomniał na 2-3 mce o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCzachor Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No było troche za wysoko bo 22C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No to masz odpowiedź Ja właśnie otworzyłem pierwszą butelczynę swojego Oatmeal Stout'a na S-04 - ma dopiero tydzień i jeszcze mocno gryzie po jęzorze (nie ułożony), ale czuć że profil jest bardzo neutralny i z tyłu wybijają się różne kukułki i gorzkie czekoladki. Ale fermentowałem w 18C (temp. fermentacji, a nie pomieszczenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się