Matros Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) 2B. International Amber Lager Overall Impression: A well-attenuated malty amber lager with an interesting caramel or toast quality and restrained bitterness. Usually fairly well-attenuated, often with an adjunct quality. Smooth, easily-drinkable lager character. Aroma: Low to moderate malt aroma which can be grainy, with a very low to moderate caramel-sweet to toasty-malty aroma. Hop aroma can range from low to none with a mildly floral or spicy character. Clean lager profile. A slight DMS or corny aroma is acceptable. Appearance: Golden-amber to reddish-copper color. Bright clarity. White to off-white foam stand which may not last. Flavor: Low to moderate malt profile which can vary from dry to grainy-sweet. Low to moderate levels of caramel and toasty- bready notes can be evident. Low to medium-low corny sweetness is optional, but not a fault. Hop bitterness is low to moderate, and hop flavor is low to moderate with a spicy, herbal, or floral character. The balance can be fairly malty to nearly even, with the bitterness becoming more noticeable but not objectionable. The bitterness level can increase if the malt character increases to match. Clean fermentation profile. Finish is moderately dry with a moderately malty aftertaste. Mouthfeel: Light to medium body. Medium to high carbonation. Smooth; some examples can be creamy. Comments: A wide spectrum of mass-market Amber lagers developed either independently in various countries, or describing rather generic amber beers that may have had more historical relevance but who eventually changed into an indistinguishable product in modern times.History: Varies by country, but generally represents an adaptation of the mass-market International Lager or an evolution of indigenous styles into a more generic product. Characteristic Ingredients: Two-row or six-row base malt. Color malts such as victory, amber, etc. Caramel malt adjuncts. European or American hops or a combination of both.Style Comparison: Less well-developed malt flavor than a Vienna lager, often with an adjunct taste. Vital Statistics: OG: 1.042 – 1.055 FG: 1.008 – 1.014 IBUs: 8 – 25SRM: 7 – 14 ABV: 4.6 – 6.0% Commercial Examples: Brooklyn Lager, Capital Winter Skål, Dos Equis Amber, Schell’s Oktoberfest, Yuengling Lager -------- 2B. International Amber Lager Ogólne odczucia: Dobrze odfermentowany, słodowy, bursztynowy lager z interesującym karmelowym lub tostowym charakterem i umiarkowaną goryczką. Zazwyczaj dosyć dobrze odfermentowane, często z dodatkowymi cechami. Delikatny i pijalny lager. Aromat: Niski do średni aromat słodowy, czasami zbożowy. Aromaty od słodkiego karmelu do tostowego na poziomie, od bardzo niskiego do średniego. Aromat chmielu od żadnego do niskiego z delikatnym kwiatowym lub korzennym charakterem. Lager o czystym profilu. Lekkie występowanie DMS lub aromatu kukurydzy jest akceptowane. Wygląd: Kolor złoto-bursztynowy do czerwono-miedzianego. Klarowne. Piana o kolorze złamanej bieli, utrzymująca się przez jakiś czas. Smak: Niski do średnio słodowy profil, który może różnić się, od wytrawnego do słodkawo-zbożowego. Wyczuwalne mogą być karmelowe i tostowo-chlebowe nuty na poziomie od niskiego do średniego. Niska do średnio-niskiej kukurydziana słodycz może być wyczuwalna, nie jest uważana jako wada. Goryczka chmielowa na poziomie od niskiego do średniego, natomiast aromat chmielowy występuje na poziomie od niskiego do średniego z przyprawowym, ziołowym lub kwiatowym charakterem. Balans może być od lekko słodowego do wyrównującego się, również z bardziej wyczuwalną goryczką, jednak nie przeważającą. Poziom gryczki może wzrosnąć jeśli charakter słodowy jest zbyt wysoki. Czysty profil odfermentowania. Finisz jest średnio wytrawny ze średnio słodowym posmakiem. Odczucie w ustach: Treściwość lekka do średniej. Wysycenie na poziomie średnim do wysokiego. Gładkie; niekiedy może być kremowe. Komentarz: Szeroki zakres lagerów bursztynowych na rynkach masowych rozwinął się niezależnie w wielu różnych krajach, co spowodowało że piwo określane głównie jako bursztynowe, które mogło mieć większe znaczenie historyczne, stało się mało rozpoznawalne w dzisiejszych czasach. Historia: Zależnie od kraju, ale głównie przedstawiany jako odpowiednik międzynarodowego lagera lub jako ewolucja rodzimych stylów do wersji bardziej ogólnej. Składniki: Dwu- lub sześcio-rzędowy słód bazowy. Słody barwiące takie jak victory, amber itp. Dodatki słodów karmelowych. Europejskie lub Amerykańskie chmiele, lub ich łączenie. Porównanie stylów: Mniej rozwinięty smak słodowy niż w lagerze wiedeńskim, często występujący ze smakami dodatkowymi. Parametry: OG: 1.042 – 1.055 (10.5 – 13.5°BLG) FG: 1.008 – 1.014 (2.0 – 3.5°BLG) IBU: 8 – 25 SRM: 7 – 14 ABV: 4.6 – 6.0% Przykłady komercyjne: Brooklyn Lager, Capital Winter Skål, Dos Equis Amber, Schell’s Oktoberfest, Yuengling Lager Edytowane 3 Marca 2017 przez Matros Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się