Makaron Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 (edytowane) Zasyp: 4kg słód pilzneński Woda. Powinna być miękka, taka jak do pilsa. Zacieranie 62°C przez 30 minut 72°C przez 30 minut podgrzanie do 76°C i filtracja Chmielenie 140 GPH (20g 7%AK) Marynka na godzinę gotowania 100 GPH (20g 5%AK) Lubelski na ostatnie 20 minut gotowania 200 GPH (40g 5%AK) Lubelski na ostatnie 5 minut gotowania Dodatki Mech irlandzki na ostatnie 15 minut Drożdże i fermentacja Drożdże górnej fermentacji najlepiej o czystym profilu smakowym. Dobrym wyborem były by takie jak US-05, czy Nottingham. Ale każde drożdże brytyjskie fermentowane w dolnym zakresie temperatur spełnią swoje zadanie. Rozlew Piwo powinno być średnio mocno nagazowane. 120g na 20 litrów piwa powinno wystarczyć, jeśli ktoś lubi wyzwania może nagazować jeszcze mocniej. Uwagi Można dodać troszkę słodów karmelowych dla nadania złocistego koloru i pogłębić troszkę pełnię smaku jak również wprowadzić troszkę słodyczy do smaku. Wedle uznania można chmielić na zimno. Parametry Gęstość początkowa około 12°Blg Gęstość końcowa - zależna od użytych drożdży i zacierania, ale nie powinna być zbyt wysoka. Goryczka - okolice 30-35 IBU Alkohol okolice 5% Kolor słomkowy. Aromat chmielu powinien być wyraźny. Edytowane 26 Września 2010 przez Makaron stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Polskie Ale Może "Pale Pole"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Uwarzyłem kiedyś coś podobnego, tylko z 95% słodu pils i 5% monachijskiego. 100% chmielu Saaz, ok. 40 IBU (z tego co pamiętam) i chyba ok. 25g chmielenia "na sucho", US-05. Wyszło coś pomiędzy polskim lagerem i belgijskim alem. Piwo było pitne, ale nie rewelacja. Postanowiłem, że jak chcę polski lager, to sobie kupię polski lager. a może gdyby zrobić coś bardziej przypominającego Kolsch? 90% pils, 10% pszenny, niskie IBU z 100% Saaz albo Lubelskim... US-05 nie bardzo mi pasował w tym zestawieniu, bo dawał posmaki owocowe. Dlatego myślę że może bardziej by pasowały drożdże Kolsch lub Nottingham fermentowane w niższych temperaturach? Albo drożdże lager fermentowane w nieco wyższych temperaturach? BTW, nie chcę się wtrącać w nie mój interes, ale może PSPD powinno sobie postawić za jeden z celów wykreowanie stylu "Polskie Ale"? Np. na każdej konkurencji, jeden z tematów: "Polskie Ale". Nie zależnie czy ciemne, jasne itd, byle żeby było bradziej "Polskie Ale" niż "inne"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 przepis mi się podoba, ale... czy ktoś ma jescze doświadczenia z tą recepturą? jakieś wnioski albo korekty? z powodów lokalowych (temperatura zimą w piwnicy 16-20 C) najbardziej pasuje mi robić piwa górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi