Skocz do zawartości

01B. Standard American Lager


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

1B. Standard American Lager

 

Aroma: Little to no malt aroma, although it can be grainy, sweet or corn-like if present. Hop aroma may range from none to a light, spicy or floral hop presence. Low levels of yeast character (green apples, DMS, or fruitiness) are optional but acceptable. No diacetyl.

 

Appearance: Very pale straw to medium yellow color. White, frothy head seldom persists. Very clear.

 

Flavor: Crisp and dry flavor with some low levels of grainy or corn-like sweetness. Hop flavor ranges from none to low levels. Hop bitterness at low to medium-low level. Balance may vary from slightly malty to slightly bitter, but is relatively close to even. High levels of carbonation may provide a slight acidity or dry "sting." No diacetyl. No fruitiness.

 

Mouthfeel: Light body from use of a high percentage of adjuncts such as rice or corn. Very highly carbonated with slight carbonic bite on the tongue.

 

Overall Impression: Very refreshing and thirst quenching.

 

Comments: Strong flavors are a fault. An international style including the standard mass-market lager from most countries.

 

Ingredients: Two- or six-row barley with high percentage (up to 40%) of rice or corn as adjuncts.

 

Vital Statistics:

OG: 1.040 ? 1.050

IBUs: 8 ? 15

FG: 1.004 ? 1.010

SRM: 2 ? 4

ABV: 4.2 ? 5.3%

 

Commercial Examples: Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager

 

 

1B. Standard American Lager

 

Aromat: Brak ,albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydzany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak diacetylu.

 

Wygląd: Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

 

Smak: Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma byc niemalze płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne ?żądlenie?. Brak diacetylu. Brak posmaków owocowych.

 

Tekstura: Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.

 

Ogólne wrażenie: Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

 

Komentarz: Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl miedzynarodowy w którego skłąd wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.

 

Surowce: Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.040 ? 1.050

IBUs: 8 ? 15

FG: 1.004 ? 1.010

SRM: 2 ? 4

ABV: 4.2 ? 5.3%

 

Komercyjne przykłady: Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.