Makaron Opublikowano 27 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 22A. Classic Rauchbier Aroma: Blend of smoke and malt, with a varying balance and intensity. The beechwood smoke character can range from subtle to fairly strong, and can seem smoky, bacon-like, woody, or rarely almost greasy. The malt character can be low to moderate, and be somewhat sweet, toasty, or malty. The malt and smoke components are often inversely proportional (i.e., when smoke increases, malt decreases, and vice versa). Hop aroma may be very low to none. Clean, lager character with no fruity esters, diacetyl or DMS. Appearance: This should be a very clear beer, with a large, creamy, rich, tan- to cream-colored head. Medium amber/light copper to dark brown color. Flavor: Generally follows the aroma profile, with a blend of smoke and malt in varying balance and intensity, yet always complementary. Märzen-like qualities should be noticeable, particularly a malty, toasty richness, but the beechwood smoke flavor can be low to high. The palate can be somewhat malty and sweet, yet the finish can reflect both malt and smoke. Moderate, balanced, hop bitterness, with a medium-dry to dry finish (the smoke character enhances the dryness of the finish). Noble hop flavor moderate to none. Clean lager character with no fruity esters, diacetyl or DMS. Harsh, bitter, burnt, charred, rubbery, sulfury or phenolic smoky characteristics are inappropriate. Mouthfeel: Medium body. Medium to medium-high carbonation. Smooth lager character. Significant astringent, phenolic harshness is inappropriate. Overall Impression: Märzen/Oktoberfest-style (see 3B) beer with a sweet, smoky aroma and flavor and a somewhat darker color. Comments: The intensity of smoke character can vary widely; not all examples are highly smoked. Allow for variation in the style when judging. Other examples of smoked beers are available in Germany, such as the Bocks, Hefe-Weizen, Dunkel, Schwarz, and Helles-like beers, including examples such as Spezial Lager. Brewers entering these styles should use Other Smoked Beer (22B) as the entry category. History: A historical specialty of the city of Bamberg, in the Franconian region of Bavaria in Germany. Beechwood-smoked malt is used to make a Märzen-style amber lager. The smoke character of the malt varies by maltster; some breweries produce their own smoked malt (rauchmalz). Ingredients: German Rauchmalz (beechwood-smoked Vienna-type malt) typically makes up 20-100% of the grain bill, with the remainder being German malts typically used in a Märzen. Some breweries adjust the color slightly with a bit of roasted malt. German lager yeast. German or Czech hops. Vital Statistics: OG: 1.050 ? 1.057 IBUs: 20 ? 30 FG: 1.012 ? 1.016 SRM: 12 ? 22 ABV: 4.8 ? 6% Commercial Examples: Schlenkerla Rauchbier Märzen, Kaiserdom Rauchbier, Eisenbahn Rauchbier, Victory Scarlet Fire Rauchbier, Spezial Rauchbier Märzen, Saranac Rauchbier 22A. Classic Rauchbier Aromat: Mieszanka aromatów dymnych i słodowych wraz z różnym balansem i intensywnością. Cechy dymu bukowego może być różny od subtelnego do śrenio mocnego i może wydawać się dymny, jakby bekonu, drewniany i rzadziej prawie maziste. Charakter słodowy może być od słaby do umiarkowany i może być trochę słodki, tostowy albo słodowy. Słodowe i dymne elementy są często odwrotnie proporcjonalne(np. gdy aromaty dymne się zwiększają, słodowość zmniejsza się i vice versa). Aromat chmielowy może być bardzo niski do brak. Czyste, charakter lagerowy bez estrów owocowych, diacetylu albo DMS. Wygląd: Piwo powinno być klarowne wraz z dużą, kremową, bogatą, żółtobrązowego do kremowego koloru pianą. Średnio bursztynowy/jasno miedziany do ciemnobrązowy kolor. Smak: Generalnie podobnie jak profil aromatu, z domieszką dymu i słody z różnym balansem i intensywnością, ale zawsze dopełniające. Cechy piwa Märzen powinny być zauważalne, w szczególności słodowa, tostowa bogatość, ale z bukowe dymnym smakiem, który może być od słaby do mocny. Smak na podniebieniu może być słodowy i słodki, finisz może wydawać się słodowy i dymny. Umiarkowana, zbalansowana goryczka chmielowa wraz z średnio wytrwawnym do wytrawnym finiszem( cechy dymne zwiększają wytrawność na finiszu). Smak szlachetnych chmieli jest umiarkowana do brak. Czyste cechy lagerowe wraz z brakiem owocowych estrów, diacetylu albo DMS. Ostre, gorzkie, spalone, koksowe, gumowe, siarczanowe albo fenolowe dymne smaki są nieodpowiednie. Tekstura: Średnia treściwość. Średnia do średnio wysokie nagazowanie. Gładkie cechy lagerowe. Mocna ściągające, fenolowa ostrość jest nieodpowiednia. Ogólne wrażenia: Styl Märzen/Oktoberfest (patrz 3B) piwo wraz ze słodkim, dymnym aromatem i smakiem i troszkę ciemniejszy kolor. Komentarz: Różnica intensywności cech dymnych możę być bardzo szeroka; nie wszystkie przykłady są mocno wędzone. Pozwól na różnice w stylu podczas oceniania. Inne przykłady wędzonych piw występujących w Niemczech, takie jak Bock, Hefe-weizen, Dunkel, Schwarz i Helles włączając takie piwa jak Spezial Lager. Piwowarzy wystawiający te piwa powinny użyć kategorii Other Smoked Beer (22B). Historia: Historycznie piwo specjalne miasta Bamberg w regionie Frankonii w Bawarii w Niemczech. Słód wędzony bukiem jest używsany by zrobić piwo w stylu Märzen amber ale. Charakter dymu w słodzie zależy od słodowni; niektóre browary produkują własny słód wędzony (rauchmalz) . Surowce: Niemiecki słód wędzony ( wędzony bukiem słód wiedeński) typowo stanowi 20-100% zasypu słodowego, wraz z resztą słodu typowo używanego w piwach typu Märzen. Niektóre browary zaciemniają delikatnie kolor przy użyciu palonego słodu. Niemieckie drożdże dolnej fermentacji. Niemieckie albo czeskie chmiele. Podstawowe informacje: OG: 1.050 ? 1.057 IBUs: 20 ? 30 FG: 1.012 ? 1.016 SRM: 12 ? 22 ABV: 4.8 ? 6% Komercyjne przykłady: Schlenkerla Rauchbier Märzen, Kaiserdom Rauchbier, Eisenbahn Rauchbier, Victory Scarlet Fire Rauchbier, Spezial Rauchbier Märzen, Saranac Rauchbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się