Osia Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Kujawsko- Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów domowych ma zaszczyt zaprosić do udziału w siódmej już edycji konkursu konsumenckiego podczas Toruńskiego Zlotu Piwowarów Domowych. Kategorie piw na konkurs konsumencki: 1. Świąteczne, kategoria 21 B wg. BJCP 2. Brown Porter, 12A wg. BJCP 3. Smoked Stout Wymogiem koniecznym jest przygotowanie co najmniej sześciu litrów piwa. Zwycięzców wyłania około 100 konsumentów. Wszystkie informacje będziemy aktualizować na bieżąco. Jak wyglądały poprzednie edycje można zobaczyć tu: www.zlotpiwowarow.org https://www.facebook.com/zlot.piwowarow?ref=hl Zapraszamy już teraz do udziału! Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Osia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Link nr 1 nie bangla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osia Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Link nr 1 nie bangla. Już działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordi Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Przydałyby się widełki co do blg w Smoked Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osia Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Przydałyby się widełki co do blg w Smoked Stout. Postaram się żeby do konca tego tygodnia pojawił się opis stylu z pełnymi wytycznymi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordi Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Czekamy z niecierpliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Postaram się żeby do konca tego tygodnia pojawił się opis stylu z pełnymi wytycznymi! Zastanawiam się, czy nasz Whisky Stout mieści się w ramach tej kategorii? Słód Whisky jest wędzony torfem, a dodatek płatków dębowych potęguje aromaty dymne, więc wydaje mi się, że śmiało można posłać piwko na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osia Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Możemy już oficjalnie ogłosić, że termin zimowego zlotu to 12.XII.2015! Rezewrwujcie tą datę w swoich terminarzach! Przekazuje również z przyjemnością wytyczne do wędzonego stouta: Wędzony Stout Styl ten w swoim zamierzeniu powinien łączyć kluczowe cechy stoutu i piw wędzonych. Jeśli chodzi o te pierwsze, możliwa jest wariantowość - elementy stoutowe mogą być wzorowane na wytycznych BJCP 2008* do stylów Dry Stout (13A) lub Foreign Extra Stout (13D). Cechy wędzone powinny nawiązywać do stylu Other Smoked Beer (22B). Wygląd: Kolor od ciemno-czarnego do brązowego wraz z rubinowymi refleksami. Piana gęsta, brązowa lub żółtobrązowa, długo utrzymująca się. Aromat: Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, czekoladowe lub drugoplanowe zbożowe. Estry słabo wyczuwalne lub brak. W przypadku FES owocowość od średniej do wysokiej - niektóre wersje mogą posiadać aromaty słodkości, melasy, lukrecji i suszonych owoców i/lub winne. Aromat powinień być przyjemny, zbalansowany pomiędzy ww. cechami stoutu i aromatami dymnymi użytych wędzonych słodów. Intensywność i charakter aromatów dymnych i stoutowych może się różnić, może być wyraźne po obu stronach balansu. Cechy i charakter aromatów dymnych są odbiciem źródła dymu (np. torf, olcha, dąb, buk). Ostre, fenolowe, surowe, gumowe albo spalone dymne aromaty są nieodpowiednie. Brak diacetylu. Aromaty chmielowe od niskich po brak. Smak: Umiarkowanie palone, zbożowa ostrość, wraz z lekką do umiarkowaną kwasowością, oraz od średniej do mocnej goryczki chmielowej. W wariancie opartym na FES będą obecne estry owocowe, gładkie smaki ciemnych słodów oraz uwydatniona goryczka, często posiadająca słodkie, rumowe posmaki. Smaki dymne mogą być w przedziale od drewnianych do troszkę bekonowych, w zależności od typu użytego słodu. Słód wędzony torfem może nadać ziemistego smaku. Balans pomiędzy cechami stoutu i piwa wędzonego może być różny, ale rezultat mieszania powinien być dobrze zbalansowany i przyjemny. Dym może nadać wytrawności na finiszu. Nie powinny być obecne posmaki surowe, gorzkie, spalone, koksowe, gumowe, siarczanowe, albo fenolowe. * Oparcie stylu na poprzedniej wersji przewodnika BJCP (http://bjcp.org/2008styles/catdex.php) wynika z jego większego rozpowszechnienia w środowisku piwowarów domowych, a także szerszej dostępności jego polskich tłumaczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał_Dabrowski Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 W jaki sposób można się zarejestrować jako piwowar? Na stronie formularz jest nadal nieaktualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Gosia walcząc z przeciwnościami komputera wreszcie zdołała uruchomić rejestrację. Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) VII Zlot już za nami, dziękuję wszystkim za przygotowanie, przeprowadzenie i uczestnictwo, wyniki ogłoszą Ci, którzy mają do nich dostęp , znamy już też kategorie na letni (pewnie bardziej majowy niż czerwcowy - EURO 2016) VIII Zlot: Witbier, obiecany wsześniej Belgijski Kwach i NZIPA. Przyczyna korekty: błąd w stylu. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez telek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Znalazłem / dostałem wyniki z podium: BROWN PORTER I - Browar Szwagrowy (Grand Champion) II - Filip Beifus III - Szymon Synak SMOKED STOUT I - Szymon Synak II - Łukasz Raczkowski III - Michał Dąbrowski ŚWIĄTECZNE I - Browar Fachowcy II - Łukasz Raczkowski III - Paweł Szymanowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 VIII Zlot: Berliner W., obiecany wsześniej Belgijski Kwach i NZIPA. To Berliner czy Witbier, na zlocie była mowa o wicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 VIII Zlot: Berliner W., obiecany wsześniej Belgijski Kwach i NZIPA. To Berliner czy Witbier, na zlocie była mowa o wicie. Przepraszam, mój błąd, oczywiście witbier, już koryguję w powyższym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się