Dawid Narloch Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Witam Otóż w sobote zrobiłem sobie pierwsze piwo (Pale ale) z ekstraktów niechmielonych. Koło godziny 16 zadałem drożdże (Brewferm TOP) i zaniosłem do pokoju (temperatura 22-23 stopni w pokoju) fermentacja zaczeła szaleć . Ale sobie poczytałem w internecie że zbyt wysoka temperatura zabija drożdże oroz nadaje estrowe smaki., Wiem również że do temperatury otoczenia należy dodać około 2-3 stopni wtedy mamy temp. fermentacji. Postanowiłem więc w niedziele rano przenieść fermentor do piwnicy gdzie mam około 12 stopni. Dziś drożdże nie pracuję BLG zeszło z 12 do 5) ale już nie ma bąbelków w rurce. czy to zbyt niską temperaturę dla nich? I mam spowrotem zanieć fermentor do pokoju? Gdzie dla nich będzie lepiej: Pokój gdzie temperatura otoczenia wynosi 22-23 stopnie Piwnica: temperatura otoczenia 12 stopni. Niestety nie mam termometru ciekłokrystalicznego i nie wiem jaka temperatura panuje w brzedce. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 nic nie zepsułeś - przynieś z powrotem fermentor do pokoju, bo 12 stC to za nisko dla tych drożdży - minimum to 15 stC. jak nie ruszą po ogrzaniu, zostaje ci zabełtanie zawartością w celu poruszenia drożdży z dna i czekanie na koniec fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Bąbelkami w rurce w ogóle się nie sugeruj. Następnym razem zostaw w takiej temperaturze jak miałeś. Żeby zabić drożdże to musiałbyś zagrzać piwo sporo powyżej 30 stopni. Pale Ale to nie lager, estry są w nim jak najbardziej pożądane Powodzenia w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Narloch Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedzi, uspokoiliście mnie Zatem pozostaje mi czekać na koniec fermentacji i rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się