kubisiemce Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Pilzner__Pils_12Blg_-__zestaw_surowcow_na_20_litrow_piwa_-_slody_srutowane&przedm=2320494&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594578&sortuj=kod Mam problem ze znalezieniem w gąszczu tematów. Wiem już że będę miał problem z uzyskaniem "Zalecana temperatura fermentacji brzeczki: 10-12°C." Moja jedyna opcja to drożdże górnej fermentacji, bądź lodówka gdzie temperatura jest niższa, myślę że około 4-6stopni. Czy utrzymam mniej więcej smak w konwencji piw czeskich dając drożdże górnej fermentacji? Lubie ich chmielowy goryczkowy smak i na taki mniej więcej licze. American India Ale odpada z powodu wyższego kosztu. Lub czy będzie lepszą opcją fermentacja w lodówce w niższej temperaturze? Postaram się pokręcić termostatem ale 10 nie uzyskam. Jak ktoś ze Śląska ma nadmiar butelek 500ml też byłbym zainteresowany, jestem z Siemianowic. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Ja fermentowałem dolniaki w jakiś 8 stopniach i nie było problemu. A jak nie dolniaki to może =%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod"]bitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Prościej będzie zaopatrzyć się w drożdże górnej fermentacji bądź "mieszanej" np Mauribrew lager - można nimi fermentować legery (pilsy) oraz ejle które będą mieć mniej lejowych posmaków ( np california common). Temperatura nie sprzyja zbytnio fermentacjo dolnej - bez odpowiedniego sprzetu ( lodówka z sterownikiem) Jedyne wyjście to z pilznera zrobić Ale W dziale sklepy dla piwowarów znajdziesz kilka blisko położonych sklepów z drożdżami Ewentualnie w siemcach jest kilku piwowarów który poratują ciekawą gęstwą PS witamy na forum Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubisiemce Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Lubię Ale, ale chce coś typu pilsner by raczyć się w letnie dni. Będę monitorował temperaturę jaką mogę osiągnąć w lodówce jak znajdę termometr i zobaczyć na ile się da podkręcić Jak już się zabiorę do zakupów to wpadnę do Chorzowa do sklepu spytać o te mieszane i jak używać, ewentualnie zrobię na górnych i zobaczy się jaki smak wyjdzie. Jak nie będzie to Tyskie to będę zadowolony Edytowane 12 Czerwca 2013 przez kubisiemce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Jak nie będzie to Tyskie to będę zadowolony No to na pewno będziesz zadowolony Żeby utrzymać w lodówce np. 10°C, można próbować włączać ją i wyłączać co pewien czas. Pewnie nie jest to z byt wygodne, ale ktoś pisał, że metodą prób i błędów można dojść po jakimś czasie do ładu Taki programator mógłby być przy tym pomocny. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 A możesz zablokować połowę lodówki na blisko miesiąc fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darhan Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam na forum !!! Jak mozesz zablokowac lodowke to moge Cie poratowac programatorem z czujnikiem temperatury http://allegro.pl/sterownik-termostat-regulator-carel-i-eliwell-i3230218368.html .Na razie lezy bo lodowka wysiadla. Mieszkam w Piekarach Sl. Jak potrzebujesz to pisz lub dzwon 508022055 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi