Skocz do zawartości

Filtracja


a_r_e_k

Rekomendowane odpowiedzi

Ile średnio trwa filtracja? Bo właśnie warze piwko i ta filtracja idzie coś mega wolno. Pierwsze 10 litrów ok, ale teraz to tak zwolniło, że szok... Filtr z rurki temp podniesiona do 78 to tak musi być i ja jestem niecierpliwy czy coś sknociłem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie około 30 , 40 minut ( wysładzam zazwyczaj do objętości 25 , 30 litrów ) , zalezy od zasypu itp. Skoro bardzo zwolniło , to prawdopodobnie zbiła Ci się warstwa filtracyjna mocno ( co u mnie dzieje się ,jesli za szybko wysładzam ) , jeśli stanie kompletnie , zamieszaj i zrób ponownie vorlauf.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wg mnie zbyt mocno , brzeczka ma wypływać naprawdę niewielkim strumieniem . Tak jak pisałem , możesz zamieszać całość ( tylko delikatnie żeby nie zgnięść oplotu ) , zawrócić kilka pierwszych litrów wysładzać dalej. Do kranika masz podczepiony wężyk ( na zewnątrz ) ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.