dhanab Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Witam, ostatnio zagłębiając się w temat, zastanawiałem się czy ktoś uczestniczył lub też sam przeprowadzał szkolenie będące wstępem do oceny sensorycznej piwa. Mam tu na myśli naukę podstawowych smaków(oraz poziomów intensywności) słodkiego, kwaśnego, garbnikowego, słonego, metalicznego, też powiedzmy bardziej wchodzących w analizę profilową smaków/zapachów: chmielowego, goździkowego, kwiatowego itd. Część substancji jest dostępna, kwestia przygotowania wzorca/odmierzenia ilości, sacharoza, kofeina, kwasek cytrynowy, sól, gotowane warzywa, tanina czy olejki: chmielowy, goździkowy, geraniol, eugenol. Większość szkoleń jest chyba raczej oparta na gatunkach piwa, posiadających określone cechy, z prowadzącym który je rozpoznaje, no ale jakoś się ich musiał nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 http://www.pspd.org.pl/uploads/aktualnosci/2012/kurs-sedziowski-pspd-2012-edycja-4.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 PSPD organizuje kursy sensoryczne oraz egzamin na sędziego piw domowych. Trochę to kosztuje, ale można sporo doświadczyć i się nauczyć. Szkolenie polega na zapoznaniu się z ok. 30 cechami piwa (większość z tego to wady) i następnie rozpoznawanie tego na próbkach neutralnego piwa (tzn. piwo Warka "wzbogacona" konkretną cechą). Także jest to wstęp do wykrywania tego w normalnym piwie (ale nie oszukujmy się - żeby to dobrze robić, to trzeba miesięcy praktyki...). Ja byłem w jesiennej edycji kursu i było to bardzo ciekawe doświadczenie. Mi się przydało w pracy w domowym browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Szkolenia bazują na kapsułkach z gotowymi smakami/aromatami np. http://www.flavoractiv.com/drinks/beers/ Niestety, są one zbyt drogie, żeby je sobie kupić i próbować indywidualnie. tibek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 a wie ktoś może czy takie szkolenie będzie się odbywać w tym roku? Bo faktycznie umiejętności mogą byc bardzo pomocne przy piwowarstwie domowym. Druga kwestia jest taka czy jeśli uzyska się tytuł sędziego pspd to czy można startowaćw konkursach piwowarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 możesz startować ale nie możesz sędziować w tej samej kategorii... co niektórzy uważają że moralnie nie powinno się być wogóle komisji sędziowskiej podczas takich zawodów..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Szkolenia bazują na kapsułkach z gotowymi smakami/aromatami np. http://www.flavoractiv.com/drinks/beers/ Niestety, są one zbyt drogie, żeby je sobie kupić i próbować indywidualnie. Indywidualnie faktycznie, ale z drugiej strony na tej stronie piszą (http://www.flavoractiv.com/drinks/beers/enthusiast-kit/), że jedna kapsułka na 1 litr piwa, co pozwala na trening 10 osób. A zapłacić 7.5-25$ (w zależności od tego jak duży zakres zapachów jest) już można bez większych wyrzeczeń. Trzeba "tylko" zebrać 10-ciu chętnych. Ja mam 3, brakuje 7-miu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 A to też się zgodzę że nie powinno być możliwości wysyłania piw na konkurs w którym się będzie sędziować bo to jest Polska i istnieje możliwość "matactwa". Mi bardziej chodziło o to czy sam tytuł "sędziego" deklasuje człowieka do brania udziału w jakimkolwiek konkursie - ale odpowiedź również uzyskałem powyżej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 pewnie będzie na jesień kolejny kurs sensoryczny. Najlepiej naskrobać maila do Andrzeja Sadownika z pytaniem, czy i kiedy jest planowany kolejny kurs. Sędzia może startować w konkursach. Nie może oceniać piw w kategoriach, w których coś wystawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Miałem ostatnio takie kapsułki, które po wrzucenie ich do piwa dawały odpowiedni efekt. Piwo przechowywane w wysokie temperaturze pachnie i smakuje papierem Nasłonecznione : marihuaną, kawa, pot Zakażenie bakteryjnie – ocet winny Zakażenie bakteryjne nieszczelna butelka – zapach maślany Tomasz Kopyra na swoim blogu ma coś takiego jak kurs sensoryczny. Na stronie piwoznawcy masz artykuły. Gość super opisuje zapach, smaki, gdy to się czyta to czuje się smak i zapach. ciekawe linki. http://www.warzymypiwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=50 http://e-bmp.pl/Image/agro6_200761-65.pdf Edytowane 17 Czerwca 2013 przez qni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się