Lewelyn Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam za mną pierwsza warka Belgian Pale Ale z BA. Piwo już fermentuje chodź podczas ważenia miałem kilka problemów 1 .pierwszy z nich to wysładzanie: Blg zmierzyłem przy 18 litrach i miałem już tylko 10 blg ale kolejny wsad był już w kadzi filtracyjnej więc zeszło mi do 8 blg przy 22 litrach skąd taki słaby wynik ? dodam że przy drugim wsadzie podczas mieszania młóta zaczepiłem o filtrator z oplotu wprawdzie potem łycha go ugniotłem. ( zacieranie jednotemeraturowe 66-67 stopni przez lekko ponad godzinę, wysładzałem wodą o tem. 72 stopnie) Poprzez intensywne gotowanie odparowało mi parę ładnych litrów i mam teraz 17 litrów i 12,5 blg 2. Whirpool mi chyba nie wyszedł bo chmielny zostały na dnie a nie w postaci stożka z góry dziękuje za jakieś porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Popraw ważenie na warzenie, bo cię zaraz napiętnują Wydajnośc zależy także od grubości śrutowania (w sklepach śrutują trochę grubiej niż robi się to samemu) stąd może gorsza wydajnośc. Poza tym z czasem będzie tylko lepiej. Przy pierwszym warzeniu wiele rzeczy nie wychodzi tak dobrze jak z czasem. Mój Whirpool także jest bez stożka, ponieważ mam dużo chmielin na całym dnie garnka, ale deakntuję bez nich (odzyskuję brzeczkę z chmielin - ok. jednego litra) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Ja robiłem BPA z CP, a oni dość drobno śrutują, więc wyszło mi prawie 22 l Blg 12. Ale moja pierwsza warka z zacieraniem (Alt) też osiągnęła 17 l i to Blg 11,5, więc chyba tak już musi być Nie wiem czy robiłeś próbę jodową. Przy zacieraniu jednotemperaturowym 66-67 stopni żadne enzymy nie pracują z pełną wydajnością, więc jeśli do tego dojdzie "grube" śrutowanie, to czasem trzeba przedłużyć czas zacierania do 90'. Ja ostatnio zacierałem w sumie prawie 2 godziny. Z czasem nabierzesz doświadczenia i będzie tylko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się