Skocz do zawartości

Satanic Mechanic Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

 

W końcu znalazłem trochę czasu i chęci na spisanie w formie cyfrowej mojej historii warzenia.

 

Wszystkie receptury są mojego autorstwa.

 

Warki 1-13:

~~~~~~~~~~~~~~

-= 2010 =-

~~~~~~~~~~~~~~

 

#1 - Coopers Irish Stout

 

Pucha + cukier trzcinowy

 

Szczegółów już nie pamiętam, w każdym bądź razie dało się wypić.

 

~~~~~~~~~~~~~~

-= 2012 =-

~~~~~~~~~~~~~~

#2 - Coopers India Pale Ale

 

Pucha + glukoza

 

~11°Blg

 

Wyszło całkiem fajne lekkie ale, z IPA wspólną miało nazwe na puszcze i kolor.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#3 - Bitter #1 - Moonlight Extra Special Bitter

 

Zasyp:

5,00kg - Pale Ale

0,35kg - Pilzneński

0,30kg - Pszeniczny Crystal

0,05kg - Pszeniczny czekoladowy

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g Challenger; 7,18%; szyszka

30' - 20g Challenger; 7,18%; szyszka

30' - 10g East Kent Goldings; 6,5%; granulat

5' - 30g East Kent Goldings; 6,5%; granulat

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

- 5g gips piwowarski

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 23l, 13,5°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#4 - Stout #1

 

Zasyp:

4,00kg - Pale Ale

0,50kg - Płatki Jęczmienne

0,25kg - Black Warminster

0,20kg - Pszeniczny Crystal

0,20kg - Pszeniczny Czekoladowy

0,10kg - Pilzneński - dodany do kleikowania z płatkami

 

Zacieranie:

Kleikowanie - Płatki + pilzneński - 20' w 60°C, 10' - gotowanie

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 40g Challenger; 7,18%; szyszka

60' - 10g East Kent Goldings; 6,5%; granulat

 

Drożdże - SafAle S-04

 

Dodatki:

- 5g gips piwowarski

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 23l, 13°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#5 - Hefeweizen #1

 

Zasyp:

2,50kg - Pszeniczny

2,00kg - Pilzneński

0,20kg - Cara Blond 20

0,20kg - Wiedeński

0,10kg - Zakwaszający

 

Zacieranie:

40°C - 30'

62°C - 20'

dekokcja ~1/3 zacieru

67°C - 40'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 10g Lubelski; 4%; szyszka

30' - 10g Lubelski; 4%; szyszka

5' - 10g Citra; 12,9%; granulat

 

Drożdże - WhiteLabs WLP380 - Hefeweizen IV

 

Wyszło 22l, 12,5°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#6 - Dunkelweizen #1

 

Zasyp:

3,00kg - Pszeniczny

1,10kg - Pilzneński

0,80kg - Wiedeński

0,20kg - Crystal 200

0,10kg - Cara Blond 20

0,10kg - Pszeniczny Czekoladowy

 

Zacieranie:

40°C - 30'

62°C - 20'

dekokcja ~1/3 zacieru

67°C - 40'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 15g Lubelski; 4%; szyszka

30' - 10g Lubelski; 4%; szyszka

5' - 10g Citra; 12,9%; granulat

 

Drożdże - WhiteLabs WLP380 - Hefeweizen IV

 

Wyszło 22,5l, 13,5°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#7 - Witbier #1

 

Zasyp:

2,50kg - Pilzneński

2,00kg - Pszenica prażona

0,30kg - Płatki owsiane

0,10kg - Zakwaszający

0,10kg - Cara Blond 20

 

Zacieranie:

Kleikowanie - płatki oraz pszenica gotowane ~20'

52°C - 15'

67°C - 180'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 25g Lubelski; 4%; szyszka

30' - 15g Lubelski; 4%; szyszka

10' - połowa skórek + 10g kolendry

3' - połowa skórek + 10g kolendry

 

Drożdże - WhiteLabs WLP400 - Belgian Wit Ale

 

Dodatki:

- 120g - skórka z pomarańczy

- 30g - skórka z grejpfruta

- 20g - kolendra z TB

- 15g - skórka z limonki

 

Wyszło 24l, 14°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#8 - Belgian Blond #1

Zasyp:

5,50kg - Pilzneński

0,40kg - Cara Blond 20

0,15kg - Aroma 100

Zacieranie:

65°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 20g Marynka; 7,8%; szyszka

5' - 30g Citra; 12,9%; granulat

 

Drożdże - WhiteLabs WLP400 - Belgian Wit Ale

 

Dodatki:

- 0,5kg - syrop kandyzowany wg przepisu z forum

- 0,2kg - glukoza

 

Syrop i glukoza dodane po tygodniu fermentacji burzliwej.

 

Wyszło 22l, docelowo 16°Blg po dodaniu syropu i glukozy.

 

~~~~~~~~~~~~~~

-= 2013 =-

~~~~~~~~~~~~~~

 

#9 - Stout #2

 

Zasyp:

3,50kg - Pale Ale

0,50kg - Płatki Jęczmienne

0,50kg - Pszeniczny

0,30kg - Palony Jęczmień

0,25kg - Pilzneński - dodany do kleikowania z płatkami

0,10kg - Barwiący

0,10kg - Crystal 200

 

 

Zacieranie:

Kleikowanie - Płatki + pilzneński - 20' w 60°C, 10' - gotowanie

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 50g Progress; 6%; granulat

20' - 20g Pilgrim; 5,5%; granulat

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

- 5g gips piwowarski

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 22,5l, 13°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#10 - AIPA #1 - Australian IPA

 

Zasyp:

5,50kg - Pale Ale

0,50kg - Pszeniczny

0,20kg - Cara Blond 20

0,20kg - Crystal 200

0,20kg - Caramunich I

0,10kg - Aroma 100

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g Topaz; 16,1%; granulat

30' - 25g Topaz; 16,1%; granulat

10' - 20g Topaz; 16,1%; granulat

 

Na zimno - 7dni - 25g Topaz; 16,1%; granulat

 

Drożdże - SafAle US-05

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 24l, 17°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#11 - Traditional Bock #1

Zasyp:

5,00kg - Monachijski II

2,00kg - Pilzneński

0,20kg - Caramunich I

0,20kg - Karmelowy 300

0,15kg - Aroma 100

0,10kg - Karmelowy 600

 

Zacieranie:

50°C - 15'

Na początku przerwy zebranie dekoktu.

62°C - 20'

Na początku przerwy zebranie dekoktu.

72°C - 40'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g Marynka; 7,8%; szyszka

15' - 25g Lubelski; 4%; szyszka

 

Gotowanie ~90'

 

Drożdże - SafLager W34/70

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 25l, 17°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#12 - Bitter #2 - Special Bitter

 

Zasyp:

4,50kg - Pale Ale

0,30kg - Pszeniczny

0,20kg - Karmelowy 300

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 45g East Kent Goldings; 6,5%; szyszka

30' - 15g East Kent Goldings; 6,5%; szyszka

10' - 20g Fuggles; 5,3%; szyszka

 

Na zimno - 7dni - 30g Fuggles + 10g EKG

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

- 5g gips piwowarski

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 27,5l, 11,8°Blg.

 

~~~~~~~~~~~~~~

 

#13 - Brown Ale #1 - Northern English Brown Ale

 

Zasyp:

4,00kg - Pale Ale

0,25kg - Karmelowy 300

0,25kg - karmelowy 600

0,25kg - Pszeniczny

0,05kg - Barwiący - dodany chwilę przed wysładzaniem

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g Fuggles; 5,3%; szyszka

30' - 10g East Kent Goldings; 6,5%; szyszka

10' - 20g East Kent Goldings;6,5%; szyszka

10' - 10g Fuggles; 5,3%; szyszka

 

 

Na zimno - 7dni - 30g Fuggles + 10g EKG - przeoczyłem to przy kopiowaniu

:P

 

Drożdże - Danstar Nottingham

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 23,5l, 11,6°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w garze kolejna warka właśnie się zaciera.

 

#14 - AIPA #2 - Rice IPA

 

Zasyp:

4,50kg - Pale Ale

1,20kg - Płatki ryżowe*

0,50kg - Wiedeński

0,45kg - Pszeniczny

0,05kg - Zakwaszający

 

*płatki gotowane przez 15' w 6l wody

 

Zacieranie:

67°C - 160'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g Polaris; 21,8%; granulat

45' - 20g Polaris; 21,8%; granulat

30' - 20g Cascade; 6,6%; szyszka

15' - 20g Cascade; 6,6%; szyszka

5' - 20g Cascade; 6,6%; szyszka

 

Na zimno - 7 dni - 40g Cascade; 6,6%; szyszka

 

Drożdże - SafAle US-05

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Wyszło 24l, 16,4°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.VI - Warka #14 - próbka FFT zeszła do około 2,5°Blg (8°Bx).

22.VI - Warka #14 - próbka FFT bez zmian, niemal idealnie klarowna. Fermentor - około 4°Blg (9°Bx).

 

W poniedziałek (24.VI), jak pomiar zbliży się do próbki FFT, planuję przelać na cichą z dodatkiem chmielu.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.VI - Warka #14 - pomiar brzeczki w fermentorze - 8,6°Bx - ~3,4°Plato. Przelana na cichą z dodatkiem 40g Cascade.

27.VI - Warka #14 - pomiar brzeczki w fermentorze - 8,6°Bx - ~3,4°Plato.

 

Przy przelewaniu na cichą prawie cała piana już opadła po burzliwej. Zakładam, że drożdże zakończyły swoją robotę, jednak zastanawia mnie różnica w odfermentowaniu brzeczki w fermentorze i próbki FFT. Nie pierwszy raz próbka zeszła głębiej, ale piwa nie były przegazowane.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

29.VI - Warka #14 - zabutelkowana z dodatkiem 140g glukozy.

 

Kolejna warka uwarzona wczoraj wieczorem, dzisiaj po północy zadałem uwodnione drożdże.

 

#15 - Stout #3 - Oatmeal Stout

 

Zasyp:

4,25kg - Pilzneński

0,50kg - Słód Owsiany

0,25kg - Słód Czekoladowy

0,25kg - Słód Pszeniczny Czekoladowy

0,25kg - Jęczmień Prażony

0,15kg - Karmelowy 600

0,15kg - Special B

 

Palone słody i ziarno dodane w połowie zacierania.

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 50g Boadicea; 6,05%; granulat

15' - 17g East Kent Goldings; 6,4%; granulat

 

Drożdże - Mangrove Jack's M79 Burton Union

 

Dodatki:

- płaska łyżeczka sody

 

Obliczenia:

Kolor - 95,6EBC

Goryczka - 36,3IBU

Wydajność (wg BS) - 79%

 

Wyszło 25l, 13,6°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Witaj, wybacz za trochę spóźnioną odpowiedź. Jakiś czas nie zaglądałem do tematu.

 

Płatki najpierw gotowałem w garze zaciernym, później dolałem odmierzoną ilość wody i podgrzałem do przerwy w 67°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie się zaciera:

 

#16 - Imperial IPA #1

 

Zasyp:

7,00kg - Pale Ale

1,00kg - Pszeniczny

0,50kg - Wiedeński

0,10kg - Aroma 100

0,10kg - Carahell

0,10kg - Caramunich I

0,10kg - Caramunich III

0,10kg - Carared

0,10kg - Karmelowy 300

 

 

Zacieranie:

67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 25g El Dorado; 15,8%; granulat

50' - 25g El Dorado; 15,8%; granulat

40' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat

30' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat

20' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat

10' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat

0' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat

 

Na zimno - 7 dni - 100g El Dorado; 15,8%; granulat

 

Drożdże - SafAle US-05

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Obliczenia:

Kolor - 23,4EBC

Goryczka - 132,2IBU

Wydajność (wg BS) - 69,2%

 

Wyszło 22l, 20,6°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 - Belgian Pale Ale #1

 

Zasyp:

4,75kg - Pilzneński

0,25kg - Abbey

0,15kg - Special B

0,10kg - Caramunich I

0,10kg - Caramunich III

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g East Kent Goldings; 6,4%; granulat

15' - 20g Styrian Goldings; 4,4%; granulat

 

Przy drugim gotowaniu:

10' - 10g Sybilla; 6,2%; granulat

 

Drożdże - White Labs WLP530 (o ile starter ruszy...) Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Obliczenia:

Kolor - 20,4EBC

Goryczka - 28,1IBU

Wydajność (wg BS) - 77%

 

Wyszło 24l, 13°Blg.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16

 

01.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,8°Blg, brzeczka w fermentorze do ~10,2°Blg. Fermentacja prowadzona od początku w temperaturze 13-14°C.

05.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,2°Blg 3,5°Blg (błąd odczytu), brzeczka w fermentorze ~7,8°Blg. Temperatura pomieszczenia spadła do 10°C, fermentor przeniesiony do pomieszczenia o temperaturze 16°C.

08.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,5°Blg, brzeczka w fermentorze do 5,5°Blg.

11.XI - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 4,5°Blg. Piana prawie całkowicie opadła, założyłem koniec fermentacji. Za różnicę w odfermentowaniu względem próbki FFT, obwiniam zakażenie próbki jakimś tlenowcem. Do fermentora trafiło 100g chmielu El Dorado 15,8% w postaci granulatu.

15.XI - poziom odfermentowania brzeczki bez zmian. Chmiel w większości już opadł na dno.

19.XI - piwo zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v.

 

 

Warka #17

 

05.XI - starter na WLP530 jednak nie ruszył. Wczoraj kupiłem paczkę Wyeast 3787 THG. Przed południem aktywowana, wieczorem napuchnięta jak balon. Dzisiaj rano przygotowałem dla nich starter. Brzeczka bez drożdży nie ma objawów zakażenia w smaku ani zapachu. Dla świętego spokoju pogotuję ją jutro z 15'. Zapewne nie wpłynie to pozytywnie brzeczkę, ale wolę mieć pewność, że nawet jak coś tam się dostało to długo nie pożyje.

06.XI - brzeczka ponownie zagotowana, 30' gotowania z dodatkiem 10g Sybilli na ostatnie 10'.

08.XI - fermentacja burzliwa w temperaturze 22-24°C, piana prawie pod sam dekiel.

13.XI - próbka FFT odfermentowała do 1,5°Blg.

15.XI - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 2°Blg. Na powierzchni unoszą się resztki piany ze zbitymi płatami drożdży.

19.XI - poziom odfermentowania brzeczki w fermentorze bez zmian. Brak piany na powierzchni, zakładam koniec fermentacji.

21.XI - piwo zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

#18 - Belgian Dubbel #1

 

Zasyp:

4,00kg - Pilzneński

1,00kg - Monachijski

0,50kg - Abbey

0,50kg - Pszeniczny

0,15kg - Caramunich I

0,15kg - Caramunich III

0,15kg - Special B

0,10kg - Aroma 100

0,05kg - Zakwaszający

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 30g East Kent Goldings; 6,4%; granulat

15' - 20g Styrian Goldings; 4,4%; granulat

 

Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

 

Dodatki po 4 dniach fermentacji:

- 250ml (340g) belgijski syrop kandyzowany 180-220 EBC

 

Wyszło 22l, 17°Blg (szacowana gęstość, jaka zostanie osiągnięta po dodaniu syropu).

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18

 

23.XI - piana zaczęła wychodzić z fermentora, założyłem blow-off tube.

26.XI - dodałem do fermentującej brzeczki syrop kandyzowany.

27.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,2°Blg.

05.XII - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 3,7°Blg. Przelałem ją na cichą, fermentor wstawiony do piwnicy w temperaturze ~8°C.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#19 - Belgian Tripel #1

 

Zasyp:

7,00kg - Pilzneński

0,20kg - Aroma 100

0,10kg - Zakwaszający

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 40g Sybilla; 6,2%; granulat

20' - 20g Sybilla; 6,2%; granulat

 

Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

- 1kg cukru - dodany w dwóch porcjach w 4 oraz 7 dniu fermentacji

 

Wyszło 21l, 18°Blg. Po dodaniu cukru szacowana gęstość 20,2°Blg przy objętości 23l.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19

 

10.XII - próbka FFT odfermentowała do 3,6°Blg, brzeczka w fermentorze do 3,8°Blg. Do fermentora trafiła pierwsza porcja cukru - 1l roztwór 0,5kg cukru.

13.XII - próbke FFT bez zmian, brzeczka w fermentorze 3,6°Blg. Dodałem kolejną porcję cukru.

Edytowane przez Celdur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Uwarzone w środę (8.I):

 

#20 - Belgian Dark Strong Ale #1

 

Zasyp:

5,50kg - Pilzneński

2,00kg - Monachisjki

0,25kg - Abbey

0,20kg - Aroma 100

0,20kg - Special B

0,15kg - Caramunich I

0,15kg - Caramunich III

 

Zacieranie:

69°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' - 22g East Kent Goldings; 6,4%; granulat

60' - 15g Sybilla; 6,2%; granulat

20' - 30g Styrian Goldings; 4,4%; granulat

 

Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Dodatki:

- 5g mech irlandzki

- 0,5kg cukru dry demerara

- 0,5kg cukru dark muscovado

- 0,5kg cukru kandyzowanego ciemnego

 

Dodatkowe cukry zostaną dodane w dwóch porcjach kilka dni po rozpoczęciu fermentacji burzliwej.

 

Wyszło 22l, 19,4°Blg. Po dodaniu cukru szacowana gęstość 23,1°Blg przy objętości 24l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie zadziwiająca wydajność wyszła przy żytnim stoucie ale filtracja ponad 4godziny więc to ma znaczenie spróbuj następnym razem wolniej wysładzać

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.