Celdur Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich! W końcu znalazłem trochę czasu i chęci na spisanie w formie cyfrowej mojej historii warzenia. Wszystkie receptury są mojego autorstwa. Warki 1-13: ~~~~~~~~~~~~~~ -= 2010 =- ~~~~~~~~~~~~~~ #1 - Coopers Irish Stout Pucha + cukier trzcinowy Szczegółów już nie pamiętam, w każdym bądź razie dało się wypić. ~~~~~~~~~~~~~~ -= 2012 =- ~~~~~~~~~~~~~~ #2 - Coopers India Pale Ale Pucha + glukoza ~11°Blg Wyszło całkiem fajne lekkie ale, z IPA wspólną miało nazwe na puszcze i kolor. ~~~~~~~~~~~~~~ #3 - Bitter #1 - Moonlight Extra Special Bitter Zasyp: 5,00kg - Pale Ale 0,35kg - Pilzneński 0,30kg - Pszeniczny Crystal 0,05kg - Pszeniczny czekoladowy Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 30g Challenger; 7,18%; szyszka 30' - 20g Challenger; 7,18%; szyszka 30' - 10g East Kent Goldings; 6,5%; granulat 5' - 30g East Kent Goldings; 6,5%; granulat Drożdże - Danstar Nottingham Dodatki: - 5g gips piwowarski - 5g mech irlandzki Wyszło 23l, 13,5°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #4 - Stout #1 Zasyp: 4,00kg - Pale Ale 0,50kg - Płatki Jęczmienne 0,25kg - Black Warminster 0,20kg - Pszeniczny Crystal 0,20kg - Pszeniczny Czekoladowy 0,10kg - Pilzneński - dodany do kleikowania z płatkami Zacieranie: Kleikowanie - Płatki + pilzneński - 20' w 60°C, 10' - gotowanie 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 40g Challenger; 7,18%; szyszka 60' - 10g East Kent Goldings; 6,5%; granulat Drożdże - SafAle S-04 Dodatki: - 5g gips piwowarski - 5g mech irlandzki Wyszło 23l, 13°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #5 - Hefeweizen #1 Zasyp: 2,50kg - Pszeniczny 2,00kg - Pilzneński 0,20kg - Cara Blond 20 0,20kg - Wiedeński 0,10kg - Zakwaszający Zacieranie: 40°C - 30' 62°C - 20' dekokcja ~1/3 zacieru 67°C - 40' mash-out Chmielenie: 60' - 10g Lubelski; 4%; szyszka 30' - 10g Lubelski; 4%; szyszka 5' - 10g Citra; 12,9%; granulat Drożdże - WhiteLabs WLP380 - Hefeweizen IV Wyszło 22l, 12,5°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #6 - Dunkelweizen #1 Zasyp: 3,00kg - Pszeniczny 1,10kg - Pilzneński 0,80kg - Wiedeński 0,20kg - Crystal 200 0,10kg - Cara Blond 20 0,10kg - Pszeniczny Czekoladowy Zacieranie: 40°C - 30' 62°C - 20' dekokcja ~1/3 zacieru 67°C - 40' mash-out Chmielenie: 60' - 15g Lubelski; 4%; szyszka 30' - 10g Lubelski; 4%; szyszka 5' - 10g Citra; 12,9%; granulat Drożdże - WhiteLabs WLP380 - Hefeweizen IV Wyszło 22,5l, 13,5°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #7 - Witbier #1 Zasyp: 2,50kg - Pilzneński 2,00kg - Pszenica prażona 0,30kg - Płatki owsiane 0,10kg - Zakwaszający 0,10kg - Cara Blond 20 Zacieranie: Kleikowanie - płatki oraz pszenica gotowane ~20' 52°C - 15' 67°C - 180' mash-out Chmielenie: 60' - 25g Lubelski; 4%; szyszka 30' - 15g Lubelski; 4%; szyszka 10' - połowa skórek + 10g kolendry 3' - połowa skórek + 10g kolendry Drożdże - WhiteLabs WLP400 - Belgian Wit Ale Dodatki: - 120g - skórka z pomarańczy - 30g - skórka z grejpfruta - 20g - kolendra z TB - 15g - skórka z limonki Wyszło 24l, 14°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #8 - Belgian Blond #1 Zasyp: 5,50kg - Pilzneński 0,40kg - Cara Blond 20 0,15kg - Aroma 100 Zacieranie: 65°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 20g Marynka; 7,8%; szyszka 5' - 30g Citra; 12,9%; granulat Drożdże - WhiteLabs WLP400 - Belgian Wit Ale Dodatki: - 0,5kg - syrop kandyzowany wg przepisu z forum - 0,2kg - glukoza Syrop i glukoza dodane po tygodniu fermentacji burzliwej. Wyszło 22l, docelowo 16°Blg po dodaniu syropu i glukozy. ~~~~~~~~~~~~~~ -= 2013 =- ~~~~~~~~~~~~~~ #9 - Stout #2 Zasyp: 3,50kg - Pale Ale 0,50kg - Płatki Jęczmienne 0,50kg - Pszeniczny 0,30kg - Palony Jęczmień 0,25kg - Pilzneński - dodany do kleikowania z płatkami 0,10kg - Barwiący 0,10kg - Crystal 200 Zacieranie: Kleikowanie - Płatki + pilzneński - 20' w 60°C, 10' - gotowanie 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 50g Progress; 6%; granulat 20' - 20g Pilgrim; 5,5%; granulat Drożdże - Danstar Nottingham Dodatki: - 5g gips piwowarski - 5g mech irlandzki Wyszło 22,5l, 13°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #10 - AIPA #1 - Australian IPA Zasyp: 5,50kg - Pale Ale 0,50kg - Pszeniczny 0,20kg - Cara Blond 20 0,20kg - Crystal 200 0,20kg - Caramunich I 0,10kg - Aroma 100 Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 30g Topaz; 16,1%; granulat 30' - 25g Topaz; 16,1%; granulat 10' - 20g Topaz; 16,1%; granulat Na zimno - 7dni - 25g Topaz; 16,1%; granulat Drożdże - SafAle US-05 Dodatki: - 5g mech irlandzki Wyszło 24l, 17°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #11 - Traditional Bock #1 Zasyp: 5,00kg - Monachijski II 2,00kg - Pilzneński 0,20kg - Caramunich I 0,20kg - Karmelowy 300 0,15kg - Aroma 100 0,10kg - Karmelowy 600 Zacieranie: 50°C - 15' Na początku przerwy zebranie dekoktu. 62°C - 20' Na początku przerwy zebranie dekoktu. 72°C - 40' mash-out Chmielenie: 60' - 30g Marynka; 7,8%; szyszka 15' - 25g Lubelski; 4%; szyszka Gotowanie ~90' Drożdże - SafLager W34/70 Dodatki: - 5g mech irlandzki Wyszło 25l, 17°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #12 - Bitter #2 - Special Bitter Zasyp: 4,50kg - Pale Ale 0,30kg - Pszeniczny 0,20kg - Karmelowy 300 Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 45g East Kent Goldings; 6,5%; szyszka 30' - 15g East Kent Goldings; 6,5%; szyszka 10' - 20g Fuggles; 5,3%; szyszka Na zimno - 7dni - 30g Fuggles + 10g EKG Drożdże - Danstar Nottingham Dodatki: - 5g gips piwowarski - 5g mech irlandzki Wyszło 27,5l, 11,8°Blg. ~~~~~~~~~~~~~~ #13 - Brown Ale #1 - Northern English Brown Ale Zasyp: 4,00kg - Pale Ale 0,25kg - Karmelowy 300 0,25kg - karmelowy 600 0,25kg - Pszeniczny 0,05kg - Barwiący - dodany chwilę przed wysładzaniem Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 30g Fuggles; 5,3%; szyszka 30' - 10g East Kent Goldings; 6,5%; szyszka 10' - 20g East Kent Goldings;6,5%; szyszka 10' - 10g Fuggles; 5,3%; szyszka Na zimno - 7dni - 30g Fuggles + 10g EKG - przeoczyłem to przy kopiowaniu Drożdże - Danstar Nottingham Dodatki: - 5g mech irlandzki Wyszło 23,5l, 11,6°Blg. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Dzisiaj w garze kolejna warka właśnie się zaciera. #14 - AIPA #2 - Rice IPA Zasyp: 4,50kg - Pale Ale 1,20kg - Płatki ryżowe* 0,50kg - Wiedeński 0,45kg - Pszeniczny 0,05kg - Zakwaszający *płatki gotowane przez 15' w 6l wody Zacieranie: 67°C - 160' mash-out Chmielenie: 60' - 30g Polaris; 21,8%; granulat 45' - 20g Polaris; 21,8%; granulat 30' - 20g Cascade; 6,6%; szyszka 15' - 20g Cascade; 6,6%; szyszka 5' - 20g Cascade; 6,6%; szyszka Na zimno - 7 dni - 40g Cascade; 6,6%; szyszka Drożdże - SafAle US-05 Dodatki: - 5g mech irlandzki Wyszło 24l, 16,4°Blg. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) 20.VI - Warka #14 - próbka FFT zeszła do około 2,5°Blg (8°Bx). 22.VI - Warka #14 - próbka FFT bez zmian, niemal idealnie klarowna. Fermentor - około 4°Blg (9°Bx). W poniedziałek (24.VI), jak pomiar zbliży się do próbki FFT, planuję przelać na cichą z dodatkiem chmielu. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) 24.VI - Warka #14 - pomiar brzeczki w fermentorze - 8,6°Bx - ~3,4°Plato. Przelana na cichą z dodatkiem 40g Cascade. 27.VI - Warka #14 - pomiar brzeczki w fermentorze - 8,6°Bx - ~3,4°Plato. Przy przelewaniu na cichą prawie cała piana już opadła po burzliwej. Zakładam, że drożdże zakończyły swoją robotę, jednak zastanawia mnie różnica w odfermentowaniu brzeczki w fermentorze i próbki FFT. Nie pierwszy raz próbka zeszła głębiej, ale piwa nie były przegazowane. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) 29.VI - Warka #14 - zabutelkowana z dodatkiem 140g glukozy. Kolejna warka uwarzona wczoraj wieczorem, dzisiaj po północy zadałem uwodnione drożdże. #15 - Stout #3 - Oatmeal Stout Zasyp: 4,25kg - Pilzneński 0,50kg - Słód Owsiany 0,25kg - Słód Czekoladowy 0,25kg - Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,25kg - Jęczmień Prażony 0,15kg - Karmelowy 600 0,15kg - Special B Palone słody i ziarno dodane w połowie zacierania. Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 50g Boadicea; 6,05%; granulat 15' - 17g East Kent Goldings; 6,4%; granulat Drożdże - Mangrove Jack's M79 Burton Union Dodatki: - płaska łyżeczka sody Obliczenia: Kolor - 95,6EBC Goryczka - 36,3IBU Wydajność (wg BS) - 79% Wyszło 25l, 13,6°Blg. Edytowane 27 Lipca 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 17.VIII - Warka #15 - próbka FFT oraz brzeczka w fermentorze odfermentowała do ~2,5°Blg. Zabutelkowana z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,3v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gothead Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Witaj Celdur, warka #14 - te płatki ryzowe to najpierw gotowałeś i takie do zacieru? Same czy z tą woda 6 l? Własnie się przymierzam do rice ipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Witaj, wybacz za trochę spóźnioną odpowiedź. Jakiś czas nie zaglądałem do tematu. Płatki najpierw gotowałem w garze zaciernym, później dolałem odmierzoną ilość wody i podgrzałem do przerwy w 67°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Właśnie się zaciera: #16 - Imperial IPA #1 Zasyp: 7,00kg - Pale Ale 1,00kg - Pszeniczny 0,50kg - Wiedeński 0,10kg - Aroma 100 0,10kg - Carahell 0,10kg - Caramunich I 0,10kg - Caramunich III 0,10kg - Carared 0,10kg - Karmelowy 300 Zacieranie: 67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 25g El Dorado; 15,8%; granulat 50' - 25g El Dorado; 15,8%; granulat 40' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat 30' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat 20' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat 10' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat 0' - 20g El Dorado; 15,8%; granulat Na zimno - 7 dni - 100g El Dorado; 15,8%; granulat Drożdże - SafAle US-05 Dodatki: - 5g mech irlandzki Obliczenia: Kolor - 23,4EBC Goryczka - 132,2IBU Wydajność (wg BS) - 69,2% Wyszło 22l, 20,6°Blg. Edytowane 26 Października 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) #17 - Belgian Pale Ale #1 Zasyp: 4,75kg - Pilzneński 0,25kg - Abbey 0,15kg - Special B 0,10kg - Caramunich I 0,10kg - Caramunich III Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 30g East Kent Goldings; 6,4%; granulat 15' - 20g Styrian Goldings; 4,4%; granulat Przy drugim gotowaniu: 10' - 10g Sybilla; 6,2%; granulat Drożdże - White Labs WLP530 (o ile starter ruszy...) Wyeast 3787 Trappist High Gravity Dodatki: - 5g mech irlandzki Obliczenia: Kolor - 20,4EBC Goryczka - 28,1IBU Wydajność (wg BS) - 77% Wyszło 24l, 13°Blg. Edytowane 6 Listopada 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Warka #16 01.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,8°Blg, brzeczka w fermentorze do ~10,2°Blg. Fermentacja prowadzona od początku w temperaturze 13-14°C. 05.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,2°Blg 3,5°Blg (błąd odczytu), brzeczka w fermentorze ~7,8°Blg. Temperatura pomieszczenia spadła do 10°C, fermentor przeniesiony do pomieszczenia o temperaturze 16°C. 08.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,5°Blg, brzeczka w fermentorze do 5,5°Blg. 11.XI - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 4,5°Blg. Piana prawie całkowicie opadła, założyłem koniec fermentacji. Za różnicę w odfermentowaniu względem próbki FFT, obwiniam zakażenie próbki jakimś tlenowcem. Do fermentora trafiło 100g chmielu El Dorado 15,8% w postaci granulatu. 15.XI - poziom odfermentowania brzeczki bez zmian. Chmiel w większości już opadł na dno. 19.XI - piwo zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v. Warka #17 05.XI - starter na WLP530 jednak nie ruszył. Wczoraj kupiłem paczkę Wyeast 3787 THG. Przed południem aktywowana, wieczorem napuchnięta jak balon. Dzisiaj rano przygotowałem dla nich starter. Brzeczka bez drożdży nie ma objawów zakażenia w smaku ani zapachu. Dla świętego spokoju pogotuję ją jutro z 15'. Zapewne nie wpłynie to pozytywnie brzeczkę, ale wolę mieć pewność, że nawet jak coś tam się dostało to długo nie pożyje. 06.XI - brzeczka ponownie zagotowana, 30' gotowania z dodatkiem 10g Sybilli na ostatnie 10'. 08.XI - fermentacja burzliwa w temperaturze 22-24°C, piana prawie pod sam dekiel. 13.XI - próbka FFT odfermentowała do 1,5°Blg. 15.XI - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 2°Blg. Na powierzchni unoszą się resztki piany ze zbitymi płatami drożdży. 19.XI - poziom odfermentowania brzeczki w fermentorze bez zmian. Brak piany na powierzchni, zakładam koniec fermentacji. 21.XI - piwo zabutelkowane z dodatkiem glukozy, planowane nagazowanie 2,5v/v. Edytowane 22 Listopada 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Widziałem, że chmieliłeś warke nr 10 samych chmielem Topaz. Jesteś z niej zadowolonony? Aromat i smak z tego chmielu są w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Piwo wyszło lekko cytrusowe z wyraźnym smakiem truskawki na pierwszym planie. Jedno z lepszych piw jakie udało mi się uwarzyć. Kiedyś na pewno jeszcze uwarzę single hopa na Topazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 to jeszcze trochę poczekam dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) #18 - Belgian Dubbel #1 Zasyp: 4,00kg - Pilzneński 1,00kg - Monachijski 0,50kg - Abbey 0,50kg - Pszeniczny 0,15kg - Caramunich I 0,15kg - Caramunich III 0,15kg - Special B 0,10kg - Aroma 100 0,05kg - Zakwaszający Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 30g East Kent Goldings; 6,4%; granulat 15' - 20g Styrian Goldings; 4,4%; granulat Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity Dodatki: - 5g mech irlandzki Dodatki po 4 dniach fermentacji: - 250ml (340g) belgijski syrop kandyzowany 180-220 EBC Wyszło 22l, 17°Blg (szacowana gęstość, jaka zostanie osiągnięta po dodaniu syropu). Edytowane 26 Listopada 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Warka #18 23.XI - piana zaczęła wychodzić z fermentora, założyłem blow-off tube. 26.XI - dodałem do fermentującej brzeczki syrop kandyzowany. 27.XI - próbka FFT odfermentowała do 3,2°Blg. 05.XII - brzeczka w fermentorze odfermentowała do 3,7°Blg. Przelałem ją na cichą, fermentor wstawiony do piwnicy w temperaturze ~8°C. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) #19 - Belgian Tripel #1 Zasyp: 7,00kg - Pilzneński 0,20kg - Aroma 100 0,10kg - Zakwaszający Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 40g Sybilla; 6,2%; granulat 20' - 20g Sybilla; 6,2%; granulat Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity Dodatki: - 5g mech irlandzki - 1kg cukru - dodany w dwóch porcjach w 4 oraz 7 dniu fermentacji Wyszło 21l, 18°Blg. Po dodaniu cukru szacowana gęstość 20,2°Blg przy objętości 23l. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #19 10.XII - próbka FFT odfermentowała do 3,6°Blg, brzeczka w fermentorze do 3,8°Blg. Do fermentora trafiła pierwsza porcja cukru - 1l roztwór 0,5kg cukru. 13.XII - próbke FFT bez zmian, brzeczka w fermentorze 3,6°Blg. Dodałem kolejną porcję cukru. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Celdur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Uwarzone w środę (8.I): #20 - Belgian Dark Strong Ale #1 Zasyp: 5,50kg - Pilzneński 2,00kg - Monachisjki 0,25kg - Abbey 0,20kg - Aroma 100 0,20kg - Special B 0,15kg - Caramunich I 0,15kg - Caramunich III Zacieranie: 69°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' - 22g East Kent Goldings; 6,4%; granulat 60' - 15g Sybilla; 6,2%; granulat 20' - 30g Styrian Goldings; 4,4%; granulat Drożdże - gęstwa po poprzedniej warce - Wyeast 3787 Trappist High Gravity Dodatki: - 5g mech irlandzki - 0,5kg cukru dry demerara - 0,5kg cukru dark muscovado - 0,5kg cukru kandyzowanego ciemnego Dodatkowe cukry zostaną dodane w dwóch porcjach kilka dni po rozpoczęciu fermentacji burzliwej. Wyszło 22l, 19,4°Blg. Po dodaniu cukru szacowana gęstość 23,1°Blg przy objętości 24l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Taka kiepska wydajność przy takim zasypie i dodatku 1.5kg cukru ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Wydajność wyszła mi na poziomie ~70% (wg BS). Znacznie spada mi wydajność przy większym zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) ło kurde, to strasznie dużo w kanał (albo kompostownik) Ci ucieka Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Niestety, muszę nad tym trochę popracować. Następnym przy wysładzaniu odfiltruję kilka litrów więcej i przed chmieleniem pogotuję dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 U mnie zadziwiająca wydajność wyszła przy żytnim stoucie ale filtracja ponad 4godziny więc to ma znaczenie spróbuj następnym razem wolniej wysładzać Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dzięki za rade. Teraz nie śpiesząc się wysładzam ~1h, jedynie w przypadku wita zeszło mi na to ponad 2 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się