xBlack Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Zrobiłem tak jak radziliście. Burzliwą zostawiłem na dwa tygodnie i cichą też na dwa. Dzisiaj chciałem rozlewać, ale blg wynosi 5 (na cichej spadło o 0,5). Teraz nie wiem co robić, żeby nie wyszły granaty. Piwko to Belgian Pale Ale z browamator Edytowane 15 Grudnia 2013 przez xBlack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) S-33 w BPA zjadły mi na cichej 9-dniowej 1,5 Blg jeszcze. Gdy mam wątpliwości co do zakończenia burzliwej, a różne zabiegi nie pomagają, to przy laniu na cichą zaciągam trochę drożdży z dna i delikatnie napowietrzam piwo lejąc z węża tak, żeby powstało trochę piany. Po czterech tygodniach fermentacji niczego już bać się nie musisz. Śmiało butelkuj. BPA nasyć na 2,5-2,6v/v, wtedy jest najlepsze. Po dwóch miesiącach w butelkach jest idealne. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Jacenty xBlack 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBlack Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Dzięki za szybką odpowiedź! Dodać 150g glukozy (instrukcja) czy na wszelki wypadek mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź! Dodać 150g glukozy (instrukcja) czy na wszelki wypadek mniej? Skorzystaj z kalkulatora Refrez. A w przyszłości zrezygnuj z glukozy, cukier jest wystarczająco dobry, a za to tańszy. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Jacenty xBlack 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się