Skocz do zawartości

Proszę o pomoc - drożdże przestały pracować


mat

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem tak jak radziliście. Burzliwą zostawiłem na dwa tygodnie i cichą też na dwa. Dzisiaj chciałem rozlewać, ale blg wynosi 5 (na cichej spadło o 0,5). Teraz nie wiem co robić, żeby nie wyszły granaty. Piwko to Belgian Pale Ale z browamator

Edytowane przez xBlack
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

S-33 w BPA zjadły mi na cichej 9-dniowej 1,5 Blg jeszcze. Gdy mam wątpliwości co do zakończenia burzliwej, a różne zabiegi nie pomagają, to przy laniu na cichą zaciągam trochę drożdży z dna i delikatnie napowietrzam piwo lejąc z węża tak, żeby powstało trochę piany.

Po czterech tygodniach fermentacji niczego już bać się nie musisz. Śmiało butelkuj. BPA nasyć na 2,5-2,6v/v, wtedy jest najlepsze. Po dwóch miesiącach w butelkach jest idealne.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź! Dodać 150g glukozy (instrukcja) czy na wszelki wypadek mniej? :)

Skorzystaj z kalkulatora Refrez. A w przyszłości zrezygnuj z glukozy, cukier jest wystarczająco dobry, a za to tańszy.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.